Z-wave elektronikába építése

Az otthon automatizálás projektem épp egy jelentős irányváltáson ment át. Az eddigi WiFi-s kommunikáció helyett Z-wave kellene, egyfelől mert lett olyan eszközöm, ami ezt tudja, másfelől azt olvasom, hogy alacsony az energiaigénye és falakon át is jó nagy távolságra megy a jel.

Azt látom, hogy a rendszer agyának használt Raspberry Pi-hez lehet USB-vel is vagy a HAT bővítőhelyre is tenni Z-Wave modult. Ezzel nem lesz gond.

A kérdésem az, hogy ott, ahol csak valami szenzorféleség van, pl. hőmérő vagy egy ablak nyitás érzékelő, oda milyen eszközt lenne érdemes használnom?A cél az lenne, hogy az egyszerű eszközök kommunikációja el tudjon jutni a raspberry-hez, kicsi legyen, keveset fogyasszon (mi reális? gomb elem? ceruza elem?)

Ideális esetben valami kicsi és egyszerű dolgot szeretnék, mint pl. az ESP8266 WiFi modul, ami magában kommunikál, és még a ráakasztott egyszerű eszközzel is tud kommunikálni.

Ha ilyen nincs, akkor milyen irányban kellene elindulni? Pl. arduino és hozzá egy modul?

Köszi

Hozzászólások

"A kommunikáció nem Z-wave. Az egy márka. Zigbee a technológia neve."

Nem tudom ezt honnan veszed. A Z-Wave egy technologia ahogy a Zigbee is. Bar hasonlo parameterekkel rendeleznek, meg PHY szinten sem kompatibilisek.

Mindkettohoz tartozik egy alliance ami koordinalja a fejlodeset.

A Z-wave legutobb a Sigma Designs tulajdonaban volt, jelenleg a Silicon Labs-e.

/sza2

--
Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Hát amikor kiderítettem, hogy az új berendezésem z-wave kommunikációt tud csak, kb. 10 percet olvasgattam a google találatokat.
Ez alatt már számos olyan oldalt találtam, ahol nem ezt írják amit te, hanem azt, hogy hasonló kommunikációs megoldások, eltérő frekvencián és eltérő technikai paraméterekkel. Volt egy harmadik is említve valamelyik cikkben, most fejből nem megy a neve.

Nem derul ki teljesen egyertelmuen, de ugy gondolom modulokbol epitkeznel, nem tervezel pl. NYAK-ot kesziteni, beultetni, stb.

Ha megis, akkor A Silicon Labs EFR32 Wireless MCU-i megoldast jelenthetnek.

/sza2

--
Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

En most nyakig benne vagyok az otthon automatizalasban :)

Van 3 gateway-em is, amivel eleg jol lefedek kb minden szabvanyt.

1. Xiaomi gateway (Zigbee)

2. AEOTEC Z-Stick GEN5 (Z-Wave)

3. Sonoff RF Bridge (433mhz) ez nem teljesen "szabvany", de nagyon sok minden hasznalja.

+1 Wifi AP :) MInden wifi-s cucchoz (ESP8266)

Szerintem nem tul jo irany a Z-wave (vagyis CSAK a Z-wave), az ara miatt. De ha megis ebbe az iranyba mennel el, pl itt van egy ablaknyitas erzekelo: https://goo.gl/UL6ttE

Ugyanez Xiaomiban fele annyiba kerul. Igazabol barmit (homero, paratartalom, nyitaserzekelok, mozgaserzekelok, stb...) kapsz minden szabvanyon. A legolcsobbak a 433-as szenzorok (ajtonyitas erzekeot mar kapsz 2-3 dollarert, tehat a Z-wave arabol tudsz venni vagy 8 at :) ), viszont ezek tudjak a legkevesebbet is. (433mhz nel nagyreszt nincs "zaras" allapot, csak nyitasra kuld impulzust, ami megnehezitheti az automatizalast)

Szoval dontes kerdese, milyen iranyba indulsz el, viszont en az epitesnek nem nagyon latom ertelmet, mert irtozatos valasztek van mindenbol, mar "keszen" is.

Ez érdekes info, köszönöm, nem gondoltam bele és nem néztem utána az áraknak.

Megnézem majd, milyen alternatívák vannak.

az epitesnek nem nagyon latom ertelmet, mert irtozatos valasztek van mindenbol, mar "keszen" is

Lehet, hogy így van, de akkor rosszul keresek, mert egy csomó nagyon fancy és cool eszközt találtam ugyan, pl. dizájnok kapcsolókat, meg színes lámpákat meg mittudomén, de pl. a fűtést szeretném jobban kézben tartva irányítani, és amiket kész megoldásokat találtam, azok egyfelől drágák, másfelől keveset tudnak (pl. tud két zónát és kész. Nekem minimum kéne 3 zóna, de inkább 4, sőt, akkor már inkább szobánként külön). Láttam egy megoldást, ami tudott szobánként irányítani, de még sokkal drágább mint a többi csak simán drága cucc, és pl. nincs weboldalas irányítás, csak a saját kis konzolján lehet.

Lehet, hogy nem erre gondolsz, hanem arra, hogy ne építsek hőmérőt. Valóban láttam kész megoldást szoba levegőjének hőmérséklet mérésére, de sokkal többe került annál, mint amennyiből a saját magam által összelegózott wifis megoldással ki tudtam hozni. (Mondjuk az is igaz, hogy nem néztem meg sok helyen még, lehet, hogy Kínából harmadáron meglenne, és az már kifizethető). Ezért gondoltam, hogy wifi helyett z-wave-vel szintén magam összelegózom és lényegesen olcsóbb lesz.
Ez akkor nem fog működni, ha maga a kommunikációs modul nagyon drága. Ha így lesz, akkor mindenképp megnézem az alternatívákat, amiket írtál.

Ha kifizethető lenne, akkor lehet, hogy inkább csak egy rádiós hálózatot építenék ki sok helyett. Z-wave-es eszközöm meg már van, szóval annak tutira kell lennie.

Tovabbra sem mondom, hogy Neked ez a jarhato ut (en helyzeti elonyben vagyok az alkatreszek beszerzeset illetoen) - de ha megis from the scratch epitkeznel (beleertve a firmware irast is) akkor az EFR32 nem rossz valasztas (a referencia design elreheto, abbol kiindulva jo esellyel mukodo dolgot lehet kihozni).

Az EFR32-re van Z-Wave, Zigbee, Thread es BLE (meg proprietary radios protokolokat is tudsz ra implementalni).

En Flex Gecko radio board-okbol raktam ossze a rendszert (szenzorok + 1 "sink" (koordinator - ami a beerkezo csomagokat UART-on atadja egy RPi1-nek, onnan meg MQTT)). Nekem A Silicon Labs Connect stack-jere (ez egy propietary 802.15.4 based protocol) van epitve az egesz, de Mighty Gecko-val lehet a fent emlitett stack-ek barmelyike. Maguk a radio board-ok nem igazan hobbistaknak vannak arazva, szoval komplett designnal, kinaban NYAK-ot gyartatva biztos olcsobbra jon ki.

Jelenleg 14 szenzor teszi a dolgat, percenkent riportolnak, ugy szamoltam kb. 1 evig birjak egy CR2032-es coin cell-rol.

Csinaltam par kepet a szenzorrol (doboz nincs, nem is lesz, nekem igy tetszik :-)/sza2

--
Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Az arakat sajnos nem tudom (en csak a kek NYAK-ot csinaltattam Kinaban, a tobbi cucc volt). Ha a Flex Gecko-t mint radio board-ot (vagy esetleg WSTK-t) erted, akkor mint emlitettem, nem a hobbista kategoria.

De a Flex Gecko (EFR32FGxxx) egy Wireless MCU, szoval egy IC, ami par USD (talan 5-8USD 1db-os rendelesnel).

/sza2

--
Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

sub.

én zigbee irányba nézelődök, Xiaomi Gateway + néhány szenzor már van, köv lépés az OpenHAB beizzítása egy RPI-n.

feliratkozom. Én is a z-wave mellett döntöttem. Raspberry alap, razberry hub. Első körben érintős üveglapkapcsolók, illetve egy fürdőszobai hőmérséklet érzékelő, ami majd egy infra panelt vezérel. Később egy riasztó integrálása a rendszerbe nyitás- és mozgásérzékelővel. Home Assistant a jelölt tabletre optimalizált floorplannel.

Nyitásérzékelőnek ezt néztem ki, hőmérsékletérzékelőnek meg ezt.