Windows 10 HDD állandóan pörög?

 ( xc0m | 2018. november 23., péntek - 9:21 )

Sziasztok!

Nektek van ilyen tapasztalatotok, hogy ahogy bekapcsoljátok a Win10-et a HDD, CPU állandóan pörög?
Ilyenkor vajon mit csinál? Tömörítve küldi a lemezem tartalmát Redmond-ba?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A resource monitor disk részén meg tudod nézni: https://windows.tips.net/T012225_Evaluating_System_Performance_Using_the_Task_Manager.html

Valószínűleg a víruskeresés, telemetria, update & package hegesztés, illetve ha van chrome a gépeden, akkor annak a kémfunkciói terhelik. Meg persze a többi spyware.

igen, tipikusan az ütemezett feladatok képesek rágni a gépet boot után pár percig/óráig, (esetleg win10 october update? :) )
task manager/show all services, resource manager lehet meg tudja neked mondani, mi eszi épp az erőforrásokat

Talán meghajtó optimalizálás folyik, töredezettségmentesít. Ez jó lassú laptop HDD-knél szokott olyan szinteket elérni hogy a gép közben másra használhatatlan.
De ha jól láttam talán frissítésekkel is tud hasonló jópofaságokat művelni.

Visszasírom a Windows7-et..
Igen, lehet ez SSD-nél fel se tűnik, de gyengébb gépnél csak azt látom, hogy bekapcsolom a Windows10-et és tekeri a CPU,HDD-t mint az állat, kb. a boot után még 10 perccel is.

Ez van sajnos. Windows 10 néha használhatatlanná teszi a lassabb HDD-vel rendelkező gépeket. Ezt már én is tapasztaltam jó néhány esetben és nagyon nem tudtam rájönni mivel lehet erről lebeszélni. SSD csere volt ami után már nem jelentkezett a probléma.
Talán kikapcsolni a lemezkarbantartót. De ha ezt a frissítés, telemetria, egyéb csinálja akkor elég reménytelennek tűnik.

+1
Nálam annó a telemetria tekerte használhatatlanná a winyót, home premium lévén esélyem sem volt kikapcsolni. SSD lett a megoldás, win 10 alá sajnos must-have.

+1
Meg tudom erősíteni. Win10 alá must have az SSD. Win7, Linux alatt jól jön, de 10-es alatt nem lehet nélküle meglenni. Persze van, amikor az SSD-t is tekeri vég nélkül, hiába SATA3-as, meg van mellett 16 giga RAM :D Általában vagy a Defender, vagy a Windows Update, vagy már a letöltött update-et telepítő Update Module Installer Ti Worker nyomorékság tekeri a háttértárat és a procit.

Alapból letiltani nem lehet, nem csak Home Premiumon, hanem egyik verzión sem. Léteznek rá hackek, ahol policyben le lehet tiltani a Windows Update szolgáltatásokat, hogy ne induljanak automatikusan. Meg a Defender védelme is testre szabható, hogy ne legyen realtime scan, bár ennek a kikapcsolásával óvatosan, mert ha laikus felhasználónak kapcsolod ki, akkor 5 perc alatt össze fogja vírusozni az egészet.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Ez talán valahol le is van irva MS-éknél, hogy pl 5400 rpm-es laptop HDD-n ne akarj win 10-et futtatni mert nem fog menni.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Ehhez képest még most is elég sok laptopot árulnak HDD-vel Win 10-zel.
De amúgy én is eljutottam eddig a felismerésig hogy Win10 és laptop HDD-vel nem egy használható dolog.

https://windowsreport.com/windows-10-5400-rpm-hard-drive-issues/

-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

MS fogás lehet ez is? Mint az SMB ellehetetlenítése szintén?
Néha tényleg arra gondolok hogy ha valami sokáig működött, más rendszerek alatt most is működik, aztán Win alatt egy időtől már egyre nehezebben, a végén sehogy, akkor azt így csak szándékosan lehet csinálni, véletlenül nem. És persze hivatalos válasz ezekre nincs.

Most jutott el addig az I/O igény, hogy egy 5400 rpm-es lemez már egyszerűen lassú hozzá. De pl a kis cachel rendelkező 3.5-ös lemezeket se szereti.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Na és miért csak a Windows 10-nek van azokon a gépeken ilyen szintű I/O igénye? A többinek miért nincs?

Most a körtét akarod összehasonlitani az almával (Win 7/10).

-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

És ez most mit is jelent?
Hozzák az ismerősök hozzám is ezeket a HDD-vel Win 10 rendszerrel használhatatlan sebességre lassult laptop gépeket. Újratelepítjük a Win10-et, a probléma marad. Felteszek rá egy bármilyen Linuxot a probléma nincs.
Persze lehet nem fogalmaztam egyértelműen. Az összes többi operációs rendszerre gondoltam.

Megint almát a körtéhez.

De hogy választ adjak: Amit szabad Jupiternek, azt nem engedheti meg magának a kisökör. = MS bevállaja azt, hogy a laptopok nagy részét kizárja a termékének használatából, a Linux közösség a maga szerény ~1-2%-os részesedésével (https://www.statista.com/statistics/218089/global-market-share-of-windows-7/) pedig nem.

Erre a cimre lehet nekik irni az üggyel kapcsolatban:

-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Vagyis az MS bevállalhatja hogy jó alaposan szívassa a felhasználóinak egy nem is kicsi részét. Más rendszereknek éppen nem ez a céljuk. És még fizessünk is az ilyen cégeknek a cuccaikért.
Na ez az amiért én ma már kerülöm ahol csak tudom.

Igy is lehet mondani.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

A többinek is lenne, ha:

  1. Azokon is futna az automatikus update.
  2. Meg a nyomorék víruskereső, bár talán az ad hozzá a legkevesebbet.
  3. Az update után a winsxs/component store takarítása (ja, más kérdés hogy eleve elbaszott az egész ötlet hogy a kezdetektől kötelező csomagkezelő nélkül hagyták a windowst).
  4. Azokon is futna kémszoftver, ami vagy törlendő, de amúgy fontos dolgok után kutat, vagy csak egyszerűen szemmel tartja a felhasználót. Ezek amúgy lehetőleg egyszerre, mindjárt a boot után.
  5. Van rajta Chrome.
  6. Ha tízezres nagyságrendű fájlból áll egy-egy szaros util, nem beszélve a nagyobb alkalmazásokról. (Pl. hány fájl kellett a Doomnak régen? Négy-öt?)

Több hirtelen nem jut eszembe. A fentiek jó része azért van, hogy a nulla felkészültségű felhasználó is elboldoguljon vele, ez az ára a kényelemnek.

Igen, most a háromszáztizedik alkalommal is el lehetne kezdeni a "bezzeg a nagymamámnak feltettem az Ubuntut és boldogan használja" vitát, most se lenne több értelme, meg nem is ez a lényeg. Csak annyi, hogy a fentiek miatt (is) van nagy I/O igénye, és nem azért, mert pl. a kernel azzal szórakozik hogy minden második alkalommal random olvasgat a diskről, csak hogy Pistike SSD-t vegyen.

Szerintem.

Ott a baj, hogy 64 bites Win10-et pakolnak rá. 32 bites win10-et kell rátenni, akkor valamivel használhatóbb lesz.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Gyengébb gépeknél..? Engem a nyolc szálon dolgozó XEON prociknál, (3,6 GHz, 16GB RAM,) is halálra tud bosszantani. (Ja.., bocs, lehet ezt már gyenge???) És de.., SSD-nél is "feltűnik".
:(

Ezt a problémát én már Windows 95-nél is tapasztaltam, söt, NT, 98, 2000, XP alatt is. Redmondba nem hiszem, hogy küld valamit, mert amikor Windowst használtam, még nem volt bekötve hozzám az Internet, és úgy is fennállt ez a jelenség. ... szóval ez nálam egy döntő érv volt a windows elhagyására.
Annak idején legyalultam a Windows XP-t, és telepítettem egy UHU Linuxot (akkor 1.2 volt), azóta megszűnt az indokolatlan CPU és merevlemezhasználat.
Ez a Windows feature valószínűleg a merevlemez koptatására van kitalálva.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

services.msc

windows search leall majd letilt
elotoltes leall majd letilt

ha bejott akkor kesz, mar orulhetsz is.
update utan visszaall megint, de majd ujbol kihereled.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Hát még az milyen jó, amikor egy 5400-es USB-n csüngő HDD-n vagy egy virtuális Win10 VDI... :) Tudnék mesélni.
--
"Sose a gép a hülye."

Ezt a Win7 vs. Win10 mármint alma-körte hasonlatot nem tudom elfogadni. Nem mind a kettő csak egy keret, egy platform, ami önmagában semmire nem jó? Attól a ponttól lesz használható, amint (beépített vagy feltelepített) programokat futtatunk rajta. Márpedig ezek túlnyomó többsége mindkét platformmal kompatibilis. A platformnak szépen csendben a háttérben kellene maradnia, minél kisebb erőforrást használva, azokat meghagyva a valódi feladatoknak.

Másrészt viszont a laptopomban 5400-as SATA/300-as HDD van, és egyáltalán nincs problémám a Windows 10 vagy egyebek sebességével. A HDD nem pörög, csak néha, amikor megnyitok valamit. Indexelést, meghajtó tömörítést letiltottam.

Most reggel elindítottam virtuális gépben egy Win 10-et, ami kb. egy hete frissítette magát.
Asztali i5-6500 CPU-ból 2 magot adtam neki, amit 10 percen keresztül 100%-ra terhelt ahogy néztem frissítéskezeléssel. Közben volt rendesen I/O terhelés is.
Az előzményekben az látszik hogy csak egy Adobe Flash Player frissítést rakott fel és semmi mást.
Egy i5-6500 2 mag, 3GB RAM-os, SSD-s gépet ehhez neki 10 percig 100%-ra le kellett terhelnie, vagyis addig nem nagyon volt használható. Ez igen. Tudnak ott valamit a fejlesztők.

-