SSD vezérlő hiba?

 ( SPYFF | 2018. november 17., szombat - 10:49 )

Elég érdekesen működik az SSD-m. Ha bebootolok USB-ről akkor bármennyi adatot képest vagyok gond nélkül olvasni. De ha írni kezdem (mondjuk másolok egy fájlt) pár perc után meghal a folyamat, előbb I/O errorok, majd teljesen eltűnik az SSD és jönnek a device offline errorok. A kontrollerrel van valami? Márkát és típust ez alapján már kitalálhatjátok...

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szerintem a vezérlő teszi a dolgát, csak mögötte a flash chipek dőltek a kardjukba.
Olvasni lehet, újat ráírni nem. Ennyivel jobb, mint egy halott vinyó.

Köszönöm! 2 éves Kingston UV400 egyébként, nagyon nem lepett meg a dolog csak reméltem ennél kicsit tovább bírják. Van még egy év garanciám rá, de elsődleges meghajtónak nem fogom tovább használni ha cserélik sem.

Gyakorlatilag örök élet +1 napot kéne bírja még ez is. Van még egy olcsóbb széria, az ezekszerint 1-2 hónapot menne csak?

Olyan SSD-t aminek a neveben King van csak ellensegnek veszunk. Kingston, Kingspec, Kingdian.

Ha normalis SSD-t akarsz akkor Crucial MX500 szeria vagy barmelyik Samsung. A tobbi consumer SSD-t egy aramszunet is kepes nullazni (igen, data at restet is).

Nem lehet így általánosítani. Rengeteg Kingston, Samsung, A-DATA, Teamgroup SSD-t eladtunk/beépítettünk, de volt pár Kingmax és egyéb gyártó is. Egyikre se mondanám, hogy szar, hirtelen 1-2 eseten kívül nem is emlékszek többre, amikor is bármelyik típus meghalt volna. Mindegyikből van jó és rossz széria, "legolcsóbb" és valszeg minőségibb darab is. Ugyanannyira nem mond semmit, mint hogy "Lenovo vagy Dell laptopot veszek". Mindegyikből van 80 ezres meg 600 ezres is.
--
"Sose a gép a hülye."

Kingstonbol mas tobb doglott darabbal is talalkoztam, samsungbol meg nem annyira.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Kingston Hyperx Fury-k vannak nálunk (pár száz db) eddig 0 halt el. Nyilván az olcsóbb szériák nem bírják így, de azért nem is hiszem hogy rosszak. Ismerősi körben van jó pár UV400 meg UV500-as széria azokból se halt még meg egy sem.

Az UV500 nem olyan régi még, később fog kiderülni mennyit bír, kívánom hogy minél többet. Nekem nem volt szerencsém ezzel az UV400-assal.

Az UV500 nem olyan rossz, de ha sok fájlműveletet végzel, hajlamos belassulni (sok giga fájl másolása), mivel nincs rajta DDR cache. De amúgy nincs vele baj, bootidő, betöltési idő korrekt vele, nem érezni lassabbnak, mint egy Samsungot. Ráadásul az alsó kategóriában az UV500 az egyetlen SSD, amire 5 év gari van, lehetőleg olyan helyen kell venni, ahol mind az 5 évet megadják.

Amit még nem javaslok, azok az Adata-k. Eleinte favorizáltam őket, de az SU650-eseknél tömeges elhullásokról lehet olvasni, másik fórumon a felsőkategóriás SU900-ból is volt 2-ből 2 hibás darab 2 embernél. Az SU800 bevált szériának tűnt sokáig, de azoknál is lehet már megdöglött darabokról olvasni. Az SP920-szal meg néhány embernek bootproblémája van, néha eltűnik a BIOS-ból, ilyenkor bootolni sem lehet róla, majd egyszer csak életre kel. Hibás, belassulós SU700-ról is olvastam már.

Az SU-kért kiváltképp kár, mert elég jó árban vannak, korrekt technikai paraméterekkel (3D TLC, magas íráslimit), sebességére sincs panasz, csak hát pusztulósak. Nekem is van egy SU650-em, igaz nem napi szinten használom, nekem nincs vele bajom egyelőre.

Kingstonnál a V100-200-300 széria híresen hullós (ez csak a V-szériára igaz, az UV-kre nem), meg az A400-ról is olvastam már, hogy nem egy bedöglött.

Az SSD-kkel ez a fő baj. Mikor kihoznak egy szériát, akkor nem tudni, hogy mennyire tartós. A specifikációk lehetnek jók, de csak több év múltán látszik meg, hogy melyik széria mennyire hullós, de akkor már késő, meg addigra ha bevállós széria, már kapni sem lehet, mert rég ki van futtatva egy újabb termékcsaláddal.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Köszönöm az infókat!

Mi is rengeteget eladtunk és szinte kizárólag ezekkel volt a baj.
Azóta csak Samsung-ot adunk mindenhova és nincsen problémánk.

Ezeket a King* SSD-ket es tarsaikat egyebkent 5 percen belul meg lehet olni, csak vedd el nehanyszor iras kozben a tapot. Ha szerencsed van csak a meglevo adataid banjak, ha nincs akkor az egesz drive kuka.

Most vettem ki DVR-ből Samsung SSD-t, 0-24-ben ment, 63 TB irasnal tart es meg batran beraktam netezos PC-mbe itthon. Csak azért kellett kivenni, mert nagyobbra cseréltük. King* és stb okosságok még routerben is képesek voltak elhasalni minimális log írással. Már külön orosz resetelő programom van, amivel képes vagyok vezérlőt visszaállítani, amivel ideiglenesen életre tudtam kelteni míg nem hozom a cserét. Mondjuk arra jók ezek a generikus meghajtók, hogy mindent át lehet bennük írni, még a sorozatszámot is (ami kitalálható mire jó).

Senkinek nem ajánlom ezeket a hulladékokat (vagy legalábbis annak nem akinek fontosak az adatai és drága a munkaideje)!

Dell laptopot vegyen az akinek 3 anyja van (na jó Latitude bűnbe esetleg lehet esni, bár akkumulátor ott is gyorsan kuka szokott lenni). Csak HP vagy Lenovo és azokból is csak Elitebook, Probook és T széria, valamint kizárólag CPU-ba integrált grafika. Azok örök darabok, nem érkezett még panasz utánuk.

"Már külön orosz resetelő programom van..."
Ez érdekelne! Tudnál - akár privátban - egy kis infót erről?

Van 2 halott (-nak tűnő) ssd-m, hátha.

Köszi!
<-------
You can't grep on dead trees.

Amúgy engem is.

Nekem egy Kingston V100-as képes időnként meghalni. Firmware újrarakás után simán működik néha fél évig is. Ilyenkor teljesen használhatónak tűnik, badblocks, h2testw is lefut rajta hiba nélkül.

Ha meritek innen leszedhetőek a programok:
http://flashboot.ru/

Ha nem ismert a vezérlő, akkor szét kell bontani az SSD-t. Ha itt nem találjátok a programot, akkor írjátok le a vezérlő típusát és megnézem én. De wear tábla resetelés után ne szúrjatok ki senkivel, hogy eladjátok az SSD-t!

Nem javaslom, időpocsékolás. Ezek az orosz meg kínai csodaprogramok úgyis pendrive, memóriakártya feltámasztására vannak, nem SSD-khez. Ha meghal, meghal, nem tudsz vele mit csinálni, feltámaszthatatlan. A vezérlő fingik ki, be sem indul, semmit nem tudsz ráflashelni sem.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Mutassak neked egy SSD-t, aminek a gyártóját a saját nevemre írtam át?
A sorozatszáma 123456..
A wear levelt, overprovisioningot pedig úgy állítom ahogy akarom.

Itt van az asztalomon.

Vannak hozzá programok, de ha az SSD nem is jelentkezik fel, mint eszköz, akkor valóban nem lehet mit tenni (ha a vezérlő miatt van).

Ja és hamis kínai pendrive-okat is csak így lehet "normális" kapacitásúvá tenni.

khmm... khmm...

MX500 (firmware M3CR020)... Samsung 840 evo (EXT0DB6Q)... egyik sem tud ncq trim-et... a Crucial meg csak nincs is blacklistelve a 4.15-os kernelben (kell tökölni a libata.force=noncq parameterrel), és visszavonta a firmware update-jét...

szóval, én nem nevezem annyira normálisnak egyiket sem...

Tudtommal a Crucialok nincsenek blacklistelve a kernelben, csak egy-két nagyon régi verzió (MX100, BX100, M500), ezek olyan régi, sok évvel ezelőtti modellek, hogy már használtan sem lehet őket kapni, nem hogy újonnan. Az MX300, MX500, BX500 teljesen rendben van, NCQ TRIM is támogatott.

A Samsung viszont régóta blacklistelve van az összes 8XX-es modellel NCQ TRIM ügyében. Nem is értem, hogy miért nem lépnek. Ennek a Crucial firmware update visszavonásának utánaolvasok.

Egyébként az NCQ TRIM hiánya sem akkora érvágás, csak annyi, hogy nem discard paraméterrel kell TRIM-elni, hanem fstrim-mel (kézi vagy systemd service is van hozzá, hogy automatán lefusson). Használok MX300-at és 860 EVO-t is Linux alatt, semmi gond nincs velük.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

fstrim amúgy is ajánéottad, mert a folyamatos discard lassít.

Ha nincs NCQ TRIM, akkor mindenképp lassít, ha discard, ha fstrim, de x időközönként azt a pár másodperc TRIM-elést ki lehet bírni. Akkor gáz az NCQ nélküli discard TRIM, ha valaki sok fájlműveletet végez, sok fájlt töröl, akkor valóban lehetnek belassulások. Mivel NCQ TRIM nélkül a kernel a TRIM parancsot azonnali végrehajtással kikényszeríti.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Azért nincs blacklistelve mert működik az MX500-ban. Hol láttál ilyen információt, hogy nem működik (mert akkor azonnal jelenteni kell)? A firmware update is csak opcionális volt.

A régi Samsung 840 evo SSD-nek (sőt a 850-nek is) valóban bug-os az NCQ trimje, ezért blacklistelve is van. Azonban ez Windows-on egyáltalán nem okoz problémát és a legtöbb disztribúció esetén Linux-on sem, mert by default nem trimmelnek folyamatosan, hanem heti 1 alkalomra van időzítve (ilyenkor jelentkezhet lassulás NCQ trim hiánya miatt, amit tetéz hogy libata ha jól tudom még ma sem támogatja a trim listákat, így sokkal lassabban a trimmel).

Félreértettem, amit írtál először. Te arról beszéltél, ha a legújabb firmware kerül rá, akkor problémás lesz és blacklistre szorulna. Én meg arról, hogy az alap firmware-rel semmi baja az NCQ TRIM-nek, ezért nincs is blacklistelve.

A Samsungok közül nem csak a 840 és 850 van NCQ TRIM tiltólistán, hanem a komplett 8XX széria, a 830-as is, meg a 860-as is, és ha megjelenik majd a 870-es, az is ebbe a körbe fog tartozni. Tudtommal Windows alatt megy ezeken az NCQ TRIM, csak Linuxon van probléma a firmware miatt. A Samsung évek óta tud róla, de nem tesz ellene semmit, még csak meg sem próbálkozik semmivel.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Valószínű megdeglett, de egy smartctl -a /dev/sdakármi kimenetet azért nézzünk meg, hogy mit mutat a SMART. Könnyebb úgy visszavinni gariztatni is.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Bírom, amikor a kingstonommal szívóznak! :D Pedig ezen egy win10 sikál egész nap....

A HyperX Fury egy elég tartós SSD. Még classic MLC-s. Előbb-utóbb minden SSD tönkremegy, a legmárkásabb SLC-MLC modellek is, mindegy, hogy kíméled-e vagy nem, x idő után behal a vezérlő, nem a NAND cellák fáradnak el. A kérdés csak az, hogy ez az x idő mennyi, meg addig mennyi írást tudsz kivenni belőle. Azért van a garancia rájuk 3-5 év terjedelemben, hogy az esetleges meghibásodás fedezve legyen, mentés meg így is, úgy is kell mindenről. 3-5 év után úgyis kiszolgálja az árát.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Csakhogy itt a kingston generikusan lett lefikázva a hozzáértők által. :) Gondoltam szólok, hogy minden gyártó gyárt a pistike bt-nek is és az igényes felhasználónak is terméket. A kettő között van némi eltérés minőségben, élettartamban, stb. Sosem vitattam, hogy ami létezik, az egyszer megszűnik. Ez a változás az egyetlen állandó az ismert világegyetemben. :) Minden más állandó igazából változó.