Mire kell mikrovezérlő egy Logitech Z313-ban?

 ( MrPrise | 2018. november 16., péntek - 12:55 )

Van nekem egy tárgyban szereplő eszközöm. Ehhez van egy kis külön lógó vezérlő, rajta a kapcsoló, felhallgató kimenet és a hangerőszabályzó. Ezt egyszer sikerült úgy elejteni, hogy pont a hangerőszabályzóra esett. Azóta a jobb oldalon a hang halkan recseg vagy nem is szól. Néha megjavult ha a hangerőszabolyzót tekergettem, ütögettem.

A múltkori sikeres monitorjavítási akcióm után, gondoltam ennek a javítása ideális következő projektnek.

Először persze a potmétert akartam cserélni. A503 van ráírva, 50kOhmos, de csak ebayen, meg alibabán találtam hasonlót, 20-as, 100-as csomagokban:
https://www.ebay.com/itm/20-PCS-Dial-Potentiometer-A503-50K-Radio-Potentiometer-Disc-14-1/183023857642

Ráadásul ez nem teljesen olyan, mert kevesebb a lába.

A következőnek annyi a lába amennyi kellene:

https://www.ebay.com/itm/20PCS-B503-16x2mm-50K-Ohm-Double-Dial-Taper-Volume-Wheel-Duplex-Potentiometer-B1/263963402270

de más a jelölése.

Mivel egyébként sem szerettem a potmétert gondoltam másként csinálom meg. Vettem egy potmétert is ami jóval nagyobb, gondoltam valahogy majd belerakom. Eddig mégsem jutottam még el, mert addig "barkácsolgattam" a panelt (ki-be forrasztottam dolgokat), hogy feljött a vezetősáv. Így most már inkább leszerelném az egész vezérlőt. Ez azt jelenti, hogy a mélynyomó dobozába kellene beleépíteni a potmétert és a kapcsolót, ledet.

Azt már kinyomoztam, hogy mi jön, megy. 12V jön ki a mélynyomóból, vissza pedig egy 5V-os jel megy ha be van kapcsolva. Persze a sztereó hang is megy.

Nem mertem még közvetlenül rákötni mindent a mélynyomóban lévő erősítőre, mert nem tudom pontosan mit is csinál ez a vezérlő. Mármint elektronikailag mi történik benne.

Nekem mint hozzá nem értőnek, indokolotlanul soknak tűnik az alkatrész a vezérlőn. Különös tekinttel egy 16 lábú IC-re. Nagy nehezen sikerült leolvasni, hogy ez egy Holtek HT 66F13. Ez a Holtek oldala szerint egy Enhanced A/D Flash MCU. Na, a tárgyban szereplő kérdés erre vonatkozik. Itt egy kép az IC-ről és a vezérlő belsejéről: https://i.imgur.com/TAe7Lwj.jpg

Ez az IC tud sok mindent, de nem értem, hogy mi célt szolgál itt. Erre van valakinek ötlete?

A leírás alapján a tippem az hogy a Low Voltage Detector funkcióját használják. Talán ez kapcsolja az 5V-os jelet?

Két lehetőséget látok:

Fogom az egész vezérlőt, megpróbálom rászerelni a nagy potmétert amit vettem, beállítom egy megfelelő hangerőre, bekapcsolom a vezérlőn lévő gombot és beszerelem az egészet a mélynyomóba. A 3.5-es csatlakozót persze rá kell szerelni a mélynyomó dobozára. Ennél a nehézséget a feljött vezetősáv jelenti leginkább.

A másik lehetőség, hogy az egész vezérlőt hagyom és közvetlenül a ménynyomóban lévő erősítőre kötöm rá a dolgokat, kihagyva a vezérlőben lévő elektronikát. Itt a nagy kérdés, hogy meg lehet-e ezt csinálni ennél az eszköznél? Csinál-e valami olyat a vezérlő ami miatt egy sima átforrasztás nem elég? Most nem az 5V-os bekapcsoló jelre gondolok, hanem bármi másra ami még szóba jöhet. Lásd a mikrovezérlő. Ezt a megoldást szeretném megcsinálni, ha lehetséges.

Tudok még képet csinálni a NYÁK-ról ha valakinek van ideje és érdekli.

Köszi!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Azt nem tudom, hogy mit csinál, de van ötletem, hogy mit csinálhat esetleg.

Szerintem a power nyomógomb csak addig rövidzár, amíg nyomod a gombot. Tehát azon nem mehet a villany, a kontroller az, ami kiszúrja, hogy megnyomták a gombot, s akkor be- illetve kikapcsol egy power MOSFET-et, s úgy is tartja, hiába engeded el a nyomógombot.

Mivel van a kontrollerben A/D konverter, meg lehet csinálni akár azt is, hogy figyeli a jel bemenetet, s ha sokáig nincs vezérlés, timeout-ol, egész egyszerűen elmegy standby-ba, kikapcsol a szerkezet.

Nem mondom, hogy így működik, csak azt, hogy ezt mind meg lehet csinálni viszonylag fájdalommentesen.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

MOSFET-et én nem látok a mélynyomóban sem, csak egy STA540-et https://www.st.com/en/audio-ics/sta540.html és egy rakás kondenzátort, lásd kép. Ezen kívül a nyomógomb "beragad", amikor be van kapcsolva, akkor bentebb van mint amikor ki van kapcsolva.

Ezek szerint rosszul tippeltem. Akkor viszont fogalmam sincs, mi a szerepe annak a kontrollernek. Nem tűnik bonyolultnak a nyák, szerintem fejtsd vissza a kapcsolást. A SOT23-as tokozású alkatrészek jelölését meg fogod találni a neten.

http://www.sphere.bc.ca/download/smd-codebook.pdf


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ok, köszi! Találtam egy erősítő áramkört ezzel az IC-vel: https://www.sparkfun.com/products/9612
Lehet ez alapján megcsinálom hozzá a bekapcsolást, esetleg a ledeket és kész is ;-)

A standby lábra kell egy RC aluláteresztő tag. Ha +5 V-ra kötöd, szólni fog, ha GND-re, csendben marad.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE