Félig égő LED

Van a fürdőben egy LED filament égős lámpa. Sima nem dimmelhetős kapcsolója van. Többnyire jól működik. Néha viszont felkapcsolás után fél másodpercig vibrál, aztán csak kb. fél/harmad fényerővel ég. Néha napokig folyamatosan rossz, néha napokig jó. Mitől lehet?

Hozzászólások

Érintkezési hiba?

Nem LED-es, hanem sima izzószálas lámpánál láttam hasonló eredményt rossz kapcsolótól is és nem rendesen betekert izzótól is.

Érdemes lehet megnézni más lámpafoglalatban, más helyen is. Sok LED fényforrásnak nem csúcsos, hanem lapos az alsó érintkezőfelülete, így nem biztos, hogy megfelelő az érintkezés. Ha tényleg ez a hiba, akkor a melegedés-hőtágulás lehet az oka annak, hogy egy idő után miért lesz jó.

Én is kábelkilazulásra gondolnék.... kapcsolónál, foglalatnál.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

En meg nem lattam, hogy akar az otodet is elerne egy E27 LED a rairt varhato elettartamnak. Beerne egy hatalmas buntetes a gyarto cegeknek. A legtobb raadasul csak roncsolva nyithato vagy ontve van belul es javithatatlan. Rairnak 10-50e orakat aztan a hasznalt elko adatlapjan az adott homersekleten szerepel vagy 5e ora. Nevetseges!

Itthon majdnem minden LED-es már, aztán mióta elkezdtek kiégni viszonylag rövid időn belül (kb. 2 éve) ráírkálom alkoholos filccel az izzókra a vásárlás dátumát, hogy könnyebben meg lehessen keresni a hozzá tartozó blokkot.

Múlt héten pl. három nap különbséggel két 2017. februári E27-es halálozott el.

--
Always three green!

A "gyárban" pár éve már csak LED-ekkel világítunk, és mostmár nagyrészt otthon is csak az van. LED fényforrásból eddig csak a két véglettel találkoztam:

- van a pocsék, ami vibrál, rossz a színvisszaadása és pár hét, esetleg néhány hónap után kondicserére szorul, vagy kiég egy-két SMD LED a sorbakötött tucatnyiból, és akkor csak félig világít,

- van a jófajta, amit egyszer becsavartunk, azóta (~4 éve) teszi a dolgát és mindenki elégedett.

A márka megnevezése sem feltétlenül segít, mert néhány nagynevű gyártó is gyakran "aliexpresszes" kínai OEM szutykát brandeli át.

Ami idáig a legrosszabb volt, az talán a LandLite (főleg OBI-ban fordul elő) illetve egyes OSRAM sorozatok. Beváltak egyes Philips és GE (Tungsram, haha!) termékek. Most van még párszáz darab VTAC, egyelőre tűrhető hibastatisztikával.

Az OSRAM-nak voltak pár évvel ezelőtt szériahibás sorozatai, aztán voltak tök jó sorozatai, újabban pedig "nagyon kínai" sorozatai vannak.

Utóbbi alatt főként azt értem, hogy a portfólió egyes darabjainak látszólag semmi közük egymáshoz, teljesen más tulajdonságaik és hibáik vannak, tehát valószínűleg tucatni teljesen eltérő OEM termékeit matricázzák OSRAM márkájúra.

Mert az ELKO csinal ilyet.
Hutoszekrenyt javitottam a mult heten.
Ket napig ment normalisan utana 3 napig nem, majd megint ment par napot, utana ujra leallt.
A kompresszorra kotott 5uF es kondiban csak 2.66uF kapacitas volt.
Kicsereltem es lass csodat azota nem all le :).

"Itt egy talicska föld. Mit csináljak vele? Ások neki egy gödröt."

Pár éve cseréltem le a lakásban az összes fényforrást LED-esre, nem hiszem, hogy véletlen egybeesés, de nekem is a fürdőben lévő E27-es (12W ~1500 lumen) ment tönkre.
Egyik percről a másikra elkezdett vibrálni, villogni, a fényereje a töredékére esett vissza, néha-néha felvillant az 1500 lumenre, de inkább kidobtam.
Mindegyik más azóta is jól elvan.
Amit gyanítok: zárt lámpatest, nem IPxx védelemmel + pára és hő.

Vettem új égőt, szintén LED, de direkt másfajtát. Az is vibrál. Sőt, cicergő hangot ad. Akkor nem a LED volt a ludas. Jön a lámpa szerelése.

https://drive.google.com/file/d/1BZLZrDKajwRhG3vBv8ig4CttCYaloaII/view?… (aki fél a Google-től, incognitoban is meg lehet nézni)

A vezetékek feketék, és a föld vezetéken a sorkapocs is félig meg van pörkölődve. Sőt, a lámpa fölött a falon is feltűnt némi sötétebb rész. Ennek ellenére a lámpa többi részén semmiféle égésnyom nincs. Ami érdekesebb, az a két érintkezőn a zöld morzsa. Na itt vajon mi történhetett a múltban? Túl sok wattos égő volt benne régen, ami megpörkölt mindent? Én már csak LED-et használok. Amit én tennék most: letisztítani a kábel végét, esetleg újra blankolni, aztán elvileg működik tovább minden.

Mivel fürdőszoba és a lámpatest nem szigetelt simán lehet ilyen korrózió a páralecsapódástól. Valószínű a foglalatban levő csavar is le lehet lazulva így a kontaktus nem tökéletes, azaz feszültség van a kábel és a csatlakozó között, ez a lecsapódó párát bontja. A felületeken előálló atomos oxigén (a váltófeszültség miatt mindkét oldalon felváltva keletkezik hidrogén és oxigén) megeszi a rezet. A szép zöld szín a réz hidroxid színe. Miután lekaparod moss kezet, mert mérgező.
Szedd le, tisztítsd meg kend be kontaktus védő pasztával (pl WAGO Alu plus paszta) és szereld össze. A paszta megvédi a korróziótól. Ha a vezeték alumínium akkor mindenképpen ajánlott.

El kell hogy keseritselek, szinte biztos hogy nem fugg ossze az uj LED-ed vibralasa es cicergese a kabel problemajaval. Egy haztartasi E27 LED a minimalis aramfelvetele (<50mA) miatt elmegy szinte barmilyen vezeteken. Ezert is problema sokszor a glimmlampa, mert meg kikapcsolt allapotban is tud vilagitani/villogni.
Ket okot kepzelek el az uj LED villogasara:
a). Ez a LED is silany
b). Valamilyen eszkoz zavart visz fel az elektromos halozatodra, amit a LED rossz zavarszurese nem kuszobol ki -> a)

A helyedben otthon mindent kihuznek es ugy probalnam meg ujra felkapcsolni a LED-et. Leggyakrabban masik silany LED okoz ilyen problemat, de barmilyen mas kapcsolouzemu tap (peldaul notebook toltoje) is lehet a ludas.

OSRAM-nal artol fuggo. Az ilyen 2000-3000 Ft-ert kapsz 3 db-ot az pont olyan mint a legolcsobb kinai, ugyanis csak cimkezi az OSRAM. Philipsnel nem tudom. Mindenesetre probald meg kihuzni a dolgokat es ha ettol megjavul, akkor igen a valasz.

Jo taktika, ha dimmelhetoket vasarolsz akkor is ha sosem dimmeled oket.

Megprobaltad masik foglalatban is, de ugyanazon a fazison? Illetve masnal is kiprobaltad, hogy ott jo-e?