3D nyomtatott műszerdoboz

 ( _Franko_ | 2018. augusztus 23., csütörtök - 11:12 )

Szerintetek mennyire lehet szépen kinéző műszerdobozokat 3D nyomtatóval készíteni? Mennyire kell hozzá drága 3D nyomtató?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az attól függ, mi a cél ;)


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Azért tűzzél ki más célt is, mert ahhoz nagyon sok dobozt kell nyomtatni, hogy megérje. :-)

A thingiverse-en lehet látni nagyon jól sikerült dobozokat, még irtó csúnyákat is. Néhol a nyomtató típusa, amivel készült, is szerepel. Összességében lehet látni olcsóbb nyomtatóval készült pofás dobozt, és drágábbal készült gagyit is. Arra tippelek, hogy a nyomtató beállításaitól, a tapasztalattól, és a tervtől is erősen függ a végeredményt.

Mondjuk előlapot biztosan úgy nyomtatnék, hogy a látható oldala a beden legyen, mert az mindig simább, és fényesebb. Illetve, az általában elterjedt PLA-n kívül, más anyagokat is kipróbálnék. Továbbá vannak technikák a felület simábbá tételére. Például az ABS esetén az aceton. Bár ezzel nincsenek személyes tapasztalataim. (https://rigid.ink/blogs/news/acetone-vapor-smoothing)

Alapvetően az eleje sima lenne és rajta a síkon, a belső részén kellene egy csomó rögzítést könnyítő biszbasz, csavarhelyek és persze rések, lyukak, nyílások... most ezt fúróval-reszelővel csinálom és ragasztok a belső oldalára, de nem annyira jó.

Ezen túl ugye lenne egy csomó apró alkatrész a házfelújítás során, amit tudnék nyomtatni.

--
https://iotguru.live

Nekem ez a része nem vált be, lehet, hogy kolléga nem ismerte annyira a gépet, vagy maga a nyomtató nem volt hozzá elég kifinomult, de nekem ezek a belső rögzítési pontok nem lettek jók. ThinkerCAD-ban tök szépen mutat, de amikor kijött a nyomtatóból nem annyira. Kb. mint amikor társkereső oldalon nézelődsz, minden nő csodaszép, aztán élőben meg azt kérdezed magadtól, hogy ki ez a bányarém. :D Nekem ez valami ilyesmi érzés volt.

Ahogy körbenéztem, sok mindentől függ a termék minősége:
- mint a sebesség, ha a leggyorsabbra állítod, akkor rondább lesz
- a nyomtatási vastagság, ha vastagra hagyod, akkor jobban látszanak a rétegek
- a kalibrálás hiánya, mert időnként kalibrálni kell
- a karbantartás hiánya, mert a bordásszíj öregszik

De lehet, hogy épp a nyomtató volt gyengébben összerakva... :)

--
https://iotguru.live

A tervező programban minden jól mutat. Nekem szerencsém volt, az első 3 saját tervezésű tárgyam jól sikerült. Aztán sikerült olyat terveznem, ami a nyomtatás után igen messze volt az elvárttól. Utána olyat is, amit jól sikerült, csak nem sokáig bírta.

Azt is meg kell tanulni, hogy mit lehet kinyomtatni rendesen egy FDM rendszerű nyomtatóval. Meg kell tanulni a korlátait. Meg kell tanulni, hogy mihez kell support, és mi az amihez elvileg kell, de azon a konkrét nyomtatón esetleg anélkül is ki lehet nyomtatni. Meg kell tanulni, hogyha a végeredmény nem sikerült, akkor mit kell állítani a nyomtatón. Ezeket akkor is meg kell tanulni, ha nem saját magad nyomtatod ki, hanem megkérsz rá egy ismerőst, vagy fizetsz egy cégnek. Ha a felkért személy már profi, akkor azért már a nyomtatás előtt tudja jelezni, hogy ezzel gond lesz.

Igen ezeket valóban tervezési oldalról is meg kell tanulni. De ezeken már túl vagyok. Lekerekítések, nyílások, rácsok, stb. mi a minimum amit elbír, mennyire lehet sűrű, stb. Az első borzasztó lett, aztán a kollégával beszélgetve egyre javult. Gyakorlatilag együtt tanultunk. Ő a nyomtató kezelését, én meg a tervezést, meg a nyomtató korlátait. De akármit csináltam, a rétegek látszanak a mai napig PLA-nál illetve a nyomtató húzott bele szálakat, amiket pengével, késsel ki kellett tisztítani. De egy 100e Ft-os nyomtatótól nagyjából mást nem is vártam. Az első volt igazán pofánvágós, mert nem volt összehasonlítási alapon, és azt vártam, amit a monitoron láttam. És közel sem az lett belőle. :D

Az acetonos fényezés, simítás működik.
Mondjuk, mi csak ecseteltük, de ha eltaláltuk a felvitt mennyiséget, akkor szép lett.
Viszont büdös, meg veszélyes, meg...

nekem kolléga egy 100e Ft körüli nyomtatóval nyomtatta ki a próbálkozásaimat PLA-val. Igényel kézi utómunkát, "sorjákat" le kell szedni, a rétegek pedig látszanak, csiszolni kell. Tehát törődést igényel, hogy szép legyen a felülete. Én mondjuk home-assistant szenzorokhoz terveztem, lakásba. Ha úgy hagyod, ahogy kijön a nyomtatóból, az úgy elég kisipari barkács látványt nyújt, legalábbis nekem.

Egy ilyenre gondoltam alapvetően:
https://www.3dprima.com/3d-printers/wanhao-duplicator-i3-v2-1-3d-drucker/a-22064/

És ABS-ból nyomtatnék leginkább.

--
https://iotguru.live

A Wanhao-k elég jó nyomtatók a hozzáértők szerint, hogy a belépő szintje milyen, azt nem tudom. De úgy általában szokták dícsérni ezeket a gépeket. De borzasztó sok tanulás kell, mire a gépet kitapasztalod.
Az ABS-t állítólag nehezebb nyomtatni, viszont annál tényleg elég az acetonos utókezelés. Ha maga a 3D nyomtatás, mint hobbi, technológia nem érdekel, akkor én inkább azt javaslom, hogy bérnyomtatásban csináltatsd meg. Jobban jársz. Én ezért nem vettem még nyomtatót, mert a technológia jelenlegi szintjén nekem nem éri meg. Nem érdekel, hogy működik, se időm, se energiám, se idegrendszerem b@szakodni vele, hogy ugyanazt kinyomtassam 2-3-4 alkalommal, hogy az 5. végre jó legyen. Ráadásul még lassú is, én 70x70x30mm-es dobozt nyomtattatam a kollégával, több óra volt, mire egy-egy doboz elkészült.

A nyomtatás minősége nem csak a nyomtató árán múlik :)
A drágább nyomtatóknak lehet olyan automata kalibrálás funkciója, amit ad egy biztosabb alapot. Akiben pedig van némi műszaki érzék, van ideje utánaolvasni, legózni időnként, annak akár 30 ezer körül is lehet hasonló eredménye.

Ha csak az eredmény kell és csak néhány dologhoz, néha van rá szükséged, akkor esetleg inkább valamilyen nyomtatással foglalkozó shoppal érdemes lehet megcsináltatnod. Akkor elég "csak" a modeleket megcsinálnod. Nem tudom itthon hol érdemes. Ja és persze a múanyag fajtájét is a felhasználáshoz érdemes igazítani. Ami 60 fok fölött puhul, azt nem érdemes autóba vagy forróvíz közelében használni.