AllView Wi10N + a "kívánatos" W10 1803

 ( end | 2018. június 12., kedd - 15:31 )

Van egy W10-es, (Home és 32-bites) - "AllView Wi10N" típusú, hw=32GB flash + 2GB RAM) (köz!)veszélyes ipari hulladéknak minősíthető hardveren. Jelenleg az 1607 verzió megy rajta, mert többé nem talált magának elég telepítéshez-frissítéshez szükséges helyet. Szeretném megoldani a kérdést, de a jelenleg inkább ezt gátló tényezők "működnek közre" velem, sem mint segítők.

A Win 1803-as telepítő ISO-t nem tudom kitenni USB-re, úgy hogy a tablet EFI-jének is megfeleljen bootolhatóként. (Volt Win32 imager, Rufus v0.8-as UEFI, - nem látja..!

A KNOPPIX v8.2 nagyszerűen boot-ol, de némi "operációs" idő után csontra fagy, egyetlen megoldás az újraélesztésre a hardveres power off. (nyomva 5-6 másodpercig, v. még tovább is.)

Az 1607-es köszöni szépen jól el lenne, ha az MS nem kísérletezne vele egyfolytában a frissítésére. Nem fagy, működik stabilan szépen amikor éppen nem frissítene, igaz dokuk nélkül is v. takarítás előtt 4 GB szabad helyet, hagyott összeségében a pagefile-nek + a felhasználó feldogozandó dokumentumainak.

Aki mellesleg becses "aszonybordám" és piszokul csípi ezt a kis söpredéket, mert az "isibe" alig kell cipelnie valamit az e-naplózáshoz. (Van komolyabb gépe, de ehhez képest tényleg nehéz.)

Tengernyi bevezető után..., SEGÍtsééég...!, mert már a második napom megy rá, hogy valamilyen módon utat találjak egy tiszta telepítéshez. (Az feltételezem.., egy időre megoldaná a kérdést. De már legszívesebben azt énekelném, mint ano Chester Bennington, "Miért ilyen nehéz?")

A "Knopper" csak arra kellett volna, hogy letakarítsam a partíciókat, bár vannak akik azt állítják ez nem jó ötlet ennél a típusnál. Töredelmesen bevallom, az UEFI-ket, "secure boot"-okat illetően "kisfius zavarban" vagyok, mert eddig sikerült kikerülnöm, lévén mindig olyan hardvereket használtam, ahol ez kikapcsolható. Ennél a kis mocsoknál ez nem játszik, roppant primitív a BIOS-a, a gyártói support helyett hangos röhögés a net-en, ha valaki véletlenül a kérdést egyáltalán vmilyen fórumon felveti.. ("Á.., "allview"-testvérek nem olyanok"..!)

Kérdésem, van-e estleg bevált módszer az 1803-as, EFI-s, bootolható USB-pen készítésére, - gondolom enélkül nem élne a winnes világ, - vmint a "Knoopix"-et lehet-e és milyen kapcsolóval futtatni, talán a szokásos "pow.menedzsment" kiütése segítene a dolgán. (Ill. a szuper, már majd 2 GB operatív memóriában való futtatásra optimalizálás is "megérne egy misét".) Ilyen "kőkorszaki" dolgok jutottak eszembe, de ne kíméljetek, ha hathatósabb ötleteitek is vannak. (A "dobd a kukába" nem jó, mert ennek már "piszkosul" előszereteti értéke van..., főként így két nap után és nálam...)

Az tanári dok.kompatibilitási okok még azt sem engedik meg, - bár meghallgathatok okos szót is, melyik más dist. is lehetne ezen elfogadható, de az E-Napló böngészőigényei elég konkrétak, a gép terhelhetőségét is figyelembe véve, itt pl. "Edge" volt a legjobb megoldás. - GChrome-ot én nem voltam hajlandó rátenni, - a 2 GB RAM úgy is kevés lett volna neki.

(Komolyan mondom, annyira elkedvetlenedtem a "hw-sw"-fusztrációkon, - ma már "guglizni" sincs igazán kedvem miatta...)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az én hasonló kaliberű Lenovo csodám , amikor oda jutott, hogy nincs elég hely felajánlotta , hogy adjak neki egy pendriveot

Hát szerencsés vagy, mert itt csak felhívás volt, hogy a művelet végrehajtásához biztosítsak 16 GB szabad helyet...

Windows update próbálta feltenni? Nekem csak ott jött elő, amikor telepítővel próbáltam nekem is ez jött fel. :)

Yes.., de egyfolytában.. (Ezért is használhatatlan már. Ha meg WU szervizet kilövöm, - Úgy tényleg szépen megy, - de a gép állapota nem lesz rövidesen alkalmas az e-napló loginelésekhez.)

Kölcsön USB-s dvd meghajtó-t nem tudsz szerezni?
Lemezkarbantartót futtattál már?


Nem csak az M$ számol furán... A Zinternet lenne ilyen gyors?
65% [62 Sources 1528 kB/6239 kB 24%] 3062 PB/s 0s

Igen megvolt, sőt a Privazer-t is végigküldtem..

Ez lesz a kövi próba, - de megelőzően használtam ilyet, nem volt hajlandó boot-eszközként kezelni. (Nyilván a hiányos, nem tablet-nek, és nem az 1803-as igényeinek megfelelő ISO-kiírás miatt.)

A Microsoft féle installer készítőt nem próbáltad? Innen lehet letölteni: https://www.microsoft.com/en-gb/software-download/windows10 Nekem eddig az ezzel készített pendrive-ot megette minden és tudtam telepíteni UEFI-s meg "sima" gépeket is.

"Ön azért került erre a lapra, mert az operációs rendszere nem támogatja a Windows 10-es adathordozó-készítő eszközt.." - Persze, BSD-ből mentem és csak letölteni.., még jó hogy a 10-es ISO-t korábban engedte itt leszedni. :)

Köszönöm az ötletet, végül is ez a javaslat tette sikeressé a "projektet". Az USB-re az MS-től "rástreamelt" "bootpen"-t simán elfogadta a "kínai", és hajlandó volt róla települni is.

A linkelt telepítőt, természetesen csak a konkrét fájlnévre rákguglizással, tudtam valahonan letölteni mert, próbáltam: BSD alól és nem ment, (írtam fentebb,) egy W7-es Pro alól hibaüzenet, egy W10-es 1709-es alól, és úgy sem lehetet az MS-től simán letölteni. (Szerintem tisztán perverzek odaát a telepítők "dugdosásait" illetően..)

Az már más kérdés, miközben mellette hever az MS-től megelőzően letőltött, 32 bites, korrekt (HAS rendben) ISO, aközben ő csak a netről képes további + órák alatt "ráhúzni" közvetlenül a pen-re a telepítőt. Vajon milyen hülye megfontolások létezhetnek a fejlesztők ilyetén logikája mögött...?

- ha csak az nem, hogy mindenkinek elvegyék a kedvét a rendszerkarbantartástól. "BÍZZA RÁNK!", ordítja szembe az embert a telepítő befejező asztalképéről az 1803-as oprendszer, - de az elmúlt évek "winnes" tapasztalata alapján, - még a macskánkat sem bíztam volna rájuk, nem egy számítógépet. (csak megemlítem, legutolsó macskánk 19 évet élt, mielőt a kosárkájában egy éjjel végleg elaludva jobblétre szenderült...)

Megjegyzem, a penről "boot"-olva, a rendszer nem akarta frissíteni az 1607-est. Felszólított, hogy a *607-esből "boot"-olva hívjam meg a telepítőt ha azt akarom, hogy alkalmazásaim, beállításaim is megmaradjanak. Meghajolva a kívánsága előtt, így tettem és lőn "csoda", így sem engedte kiválasztani ezt az opciót. Helyette lényegében a teljesen új telepítést ajánlotta fel, "belülről" is. De nekem ez megfelelt. Most van egy működő 1803-as ezen a 2 GB-oson. (Rögtön rányomatta velem a 06. havi frissítést is még egy + óra alatt. :)

Nem lenne egyszerűbb mindenkinek, - MS-nek is, - ha nem kéne egy telepítésért 2 napig "kanoszát" járni a felhasználóknak? Ilyen sok ideje van minden redmondi fejlesztőnek, hogy ilyen újabb, anyaszomorító telepítési eljárások kitalálását programozzák le? Egyszerűen eldobom az agyam tőlük.

(Függetlenül attól dohogok mindezen, hogy már tapasztaltam, az Office telepítő ugyanígy dolgozhat, - ha nem az ISO-s telepítést választja az ember, - így azt sem értem ugyan, de az ára miatt a fokozott szoftvervédelmet még valamennyire ez esetben indokoltként elfogadom. /Persze ennek ellenére az újabb Office verziókat simán használják törve, még a W10-es alatt is./ Na de a "majdnem kvázi" ingyenes Windows terjesztési modell esetében???)