3D nyomtatás megoldás-e erre?

 ( cherockee | 2018. június 6., szerda - 16:58 )

Egy fejhallgató fejpántjának egyik alkatrészét szeretném pótolni, a kérdés az, hogy a 3D nyomtatás eredménye bírja-e a terhelést. A kérdés az, hogy ha legyártom 3D nyomtatással ezt az alkatrészt, az elég merev, kemény és tartós lesz-e.

Adott egy Beyerdynamic fejpánt (https://cdn.head-fi.org/a/5082818.jpg), aminek az Y villái fémek (fejpánt felső részét és a fültokot összekötő rész), és a fültokra csatlakozó rész egy műanyag (http://www.fullcompass.com/common/products/lgr/196674.jpg).

Egy fejpánt gyakorlatilag egy folyamatosan összetartó fém majdnem-kör (bocs programozó vagyok, nem gépész), nem nagy az erő benne, de azért van. Felvételnél-levételnél kicsit még nagyobb is az erő benne.

Magán célra kell, ergo az se érdekel, ha félévente elpattan, cserélem pár perc alatt, az a bajom, ha sűrűbben törik, mert nem erre való a 3D nyomtatás.

Epoxy öntéssel nem tudom megcsinálni mert összetett az alkatrész, csavar és fém bevágása miatt, fröccsöntéshez kliséket csinálni nagyon sok idő lenne, és nem érné meg.

Gondolom többféle anyag létezik, amivel lehet nyomtatni, illetve nem tudom, hogy a csavarozás önmetsző csavarokkal (előre fúrva a lyuk egy részét) mennyire megoldható.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Probaltad beszerezni a gyartotol a alkatreszt?

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

(bele kellett volna írnom)

Igen, de módosítanom kell az alkatrészt, mert a gyáritól eltérő fültok kerül bele. Ezt pont be lehet szerezni alkatrészként amúgy elvi szinten, bár itthoni nagyker nem mozdult, kiskerek nem tudtak segíteni, nemzetközi rendelés meg nem vicces áron van.

Igen, elég sokféle anyagból tudnak már nyomtatni.
Bemész a Varinexhez, megoldják neked.

Köszönet, költség oldalról szerinted milyen nagyságrend ez?

Őszinte leszek: nem tudom.
Cégesen gyártattunk náluk, az árazás nem került az érdeklődési körömbe, azzal más foglalkozott.

Hát mi SLS-es nyomtatásokat csináltunk náluk és az tuti heroináron van.

A Varinexet erre a célra nem ajánlanám, ágyúval verébre annak minden anyagi vonzatával együtt.

Itt összegyűjtve látod a népszerűbb anyagokat és technológiákat: https://www.conrad.hu/hu/szolgaltatasok/3d-nyomtatas.html

Köszönet, ezek közül a fenti célra melyiket ajánlod?

Nem tudom, végül nem került sor nálam próbanyomtatásokra

A fényképről nagyon nem látni, hogy milyen is az alkatrész 3D-ben.
Csinálj egy pontos modellt Fusion 360-nal (magán célra ingyenes) szívesen megnézem, hogy értelmesen nyomtatható-e.
Ha van remény rá, hogy kinyomtatva használható legyen nyomtatok is neked egyet PLA-ból. Ez egy elég erős természetben lebomló műanyag. A nyomtatás mivel az egyes rétegek tapadása kisebb, mint az anyag szilárdsága kicsit hasonlóan viselkedik mint a fa, azaz a terhelhetősége erősen irányfüggő.

https://www.thingiverse.com/thing:2362588

Ez az, az előnézet kép bal oldalán látható a csavar helye, mögötte a fém lap bemenete, és a tetején persze a fültokot tartó "bütyök".

Kis kiegészítések:

- A fent leírt Beyerdynamic füles az egyik lehetséges megoldás, ez egy másik, Takstar, szélesebb körben a Kingston HyperX Cloud füleseként is ismert típus alkatrésze. Felépítése-logikája nagyon hasonló.

- Azért esett a 3D nyomtatásra a figyelmem, mert módosításokat kell eszközölnöm majd rajta, nem a Takstar vagy Beyerdynamic fültok fog hozzáillesztésre kerülni, hanem egy Shure SRH 840, ezért biztos, hogy módosítanom kell majd, várhatóan nem is egyszer. Szeretném ezt költséghatékonyan, mert magáncélú project, és 4 ilyen alkatrész is kelleni fog (2-2 fültokonként, tükrözve), ergo ha ezrekben mérhető egy-egy darab, akkor más megoldás kell.

Nem veszélyes nyomtatni és valószínű el sem fog törni, de ki kell próbálni.
Mivel minden irányból van olyan rész ami alatt nincs anyag kell majd alátámasztást nyomtatni, ami miatt ott nem lesz szép a felület - kell egy kis utómunka (csiszolás)
Ha változtatni akarsz csinálj méréseket a törött darabon és egy modellt a Fusion 360-ban.
Ha jót akarsz magadnak ne a kész thingiverse-es stl file-t módosítsd, hanem csinálj új modellt.
Ha kész tedd fel valahova az exportált modellt és én megcsinálom belőle az stl-t és kinyomtatom.
Az anyag nem drága kb 8-10 Ft/gramm a sűrűsége 1.25 g/cm^3.
Ehhez jön a munkadíj - ez neked mint HUP olvasónak (meg azért mert engem is érdekel, hogy milyen lesz) egy tábla jobb fajta étcsoki.
Budapesten a Hősök tere környékén tudom odaadni.

Köszönet a tippekért, folyamatban a project anyagbeszerzése, keresni foglak mindenképpen. Fusion 360 betanulás, smirglizés, étcsoki beszerzés nem gond :), amint megvan minden jelzek.

Előtanulmány gyanánt: ha a PLA-t elkezded csiszolni, az jó fizikusként a csiszolástól melegedni kezd.
Csakhogy 60 fok környékén már puhul: csiszolod, hogy fogyjon, és elkezd elmozogni, mintha rágógumit gyömöszölnél.
Szóval PLA-t csiszolni, fűrészelni csak megfelelő türelemmel, sok megállással.

Inkább a tervezésnél próbálj meg minél pontosabb lenni, hogy keveset kelljen utólag módosítani.

Miért nem ABS-ből nyomtatjátok?

Mert ABS-t nyomtatni vacakabb, mint PLA-t. Az ABS nyomtatásához magasabb (35-40 fok) és egyenletes környezeti hőmérséklet kell (egy házba kell tenni a nyomtatót), mert különben vetemedik, és feljön a lapról és/vagy szétválnak a rétegek.
Ezen kívül ha nem is nagyon erős, de a nyomtatáskor szaga van.
A PLA-nak nagyobb a szakítószilárdsága, de kevésbé rugalmas. Szóval lehet, hogy a végén az ABS a nyerő, de a PLA-val kellene kezdeni.

Tehát csak a technikai gondok miatt. Mellé még nehezebben is tapad, tudom.

PLA-val én csak próbákat nyomtatnék, vagy max olyan cuccokat amik fél évnél tovább nem kell, hogy "tökéletesek" maradjanak.

Van pár PLA szálam kibontva, időhiány miatt nem nagyon nyomtattam velük már jó ideje. Azt vettem észre, hogy meg vannak gyengülve. Néha random helyeken eltörik, komolyabb feszegetés nélkül.

Ezért kérdeztem. PLA-t én nem javasolnám olyan munkadarabhoz aminek erőt kell elviselnie. Persze ha kellően tömör, akkor ezen lehet javítgatni, meg a kitöltési formákkal. Mint írták, érzékeny a hőre is. Annó valami blogon volt egy jó megfogalmazás, beteszed a kocsiba nyáron az ablak elé és megolvad. Tehát nem stabil.

Szóval tesztelni lehet PLA-val mert olcsóbb mint az ABS (amikor én vettem még az volt, mostanában nem néztem), de ha a nyomtatás már perfekt, akkor a végleges munkadarabot én utána ABS-el nyomtatnám. Nem véletlen, hogy a 20 éves legók a mai napig legók...

"beteszed a kocsiba nyáron az ablak elé és megolvad"
Két éve tettem be egy hibás darabot.
1. fakul, veszíti a színét
2. amikor nagyon melegíti a nap, akkor puhul, hajlékony lesz. Kihűlve visszakeményedik.

"Néha random helyeken eltörik, komolyabb feszegetés nélkül."
Az ilyen régi, többéves PLA-nál azt tapasztaltam, hogy az extruderbe befűzött és otthagyott szál a saját tekeredésétől is eltörik, másnap újra be kell fűzni.
De amit nyomtattam belőle, az ugyanolyan erős, mint az új szálból készült tárgy.

Persze, kidobni én se dobom. Kisebb nyomtatásoknál okés, de ha egy 10 órás nyomtatáshoz akarod felhasználni, akkor nagyon zavaró lehet ha 5 óránál törik ketté menet közben :)

Az ABS és a PLA ugyanannyiba kerül. A törés problémával én is találkoztam, de azt hiszem ez inkább a gyártás minőségén múlik. A printerhez kapott filament tört a Sunlu vagy Herz filament nem. Érdekes, hogy a törős filamentnél úgy látszott, mintha egyes helyeken sokkal kisebb sugárban meghajtották volna. Szerintem olyankor keletkezik, ha letekeredik a feltekerés közben és újra feltekerik, mert olyankor amikor leszalad a tekercs oldalán és a paláston újra feltekered hosszában megtekeredik a szál.

A szál törése nedvesség miatt is lehet. Vákuumfóliából kibontva, hosszan tartogatva megszívhatja magát párával. Van aki szerint alacsony hőfokú sütőben érdemes ilyenkor kiszárítani használat előtt. Bár nem pont a pla-ra mondja, az meg magától lebolmik megfelelő körülmények közt :D
https://www.youtube.com/watch?v=WlmCc-vRNr0&t=287s

s van aminél utólagos hőkezelést is javasolnak
https://www.youtube.com/watch?v=CZX8eHC7fws

Kibicként kérdezem, tényleg lebomlik, mint a Tescós nejlonszatyor? Én nem örülnék, ha a fejhallgatóm, vagy annak bármely alkatrésze hipp-hopp egyszer csak lebomlana...

még nem olyan régen van ilyenem :D
Amúgy leginkább levegőtlen, elzárt, nedves helyen hajlamos bomlani. Gondolj arra, hogy milyen az amikor a fa elkorhad. Ha elásod vagy beáztatod, akkor esélyes, de száraz szellős helyen évszázadokig is megmarad. A hip hopp helyett amúgy inkább esélyes, hogy töredezik vagy széthullik. Volt hogy iskolai füzetek közé préselődött tesco szatyot 5 év távlatából találtam meg és pergett szét, ha hozzáértem.

Rákerestem a neten... anno.
Lebomlik, de nem átlagos körülmények között.
Ha jól rémlenek a számok, akkor 100 fok fölött kell tartani több órán át, és akkor hajlandó elkezdeni a bomlást.

De itt a gugli, lehet olvasni.

Ha megvan a technológiád az ABS-hez, akkor érdemes kipróbálni a HIPS-et. Ugyanúgy nyomtatandó, mint az ABS, de az utókezelése, tulajdonságai mások.
Szereti a csiszolást, faragást. Nem aceton oldja, hanem a limonén (narancshéj). :) Csak mivel én PLA-hoz szoktam, nem hiányolom az oldást, megelégszem a reszelővel.

Csiszolni lehet víz alatt és akkor nem kenődik. A tervezéskor valóban jó pontosnak lenni, csiszolással nagyon kellemetlen méretet igazítani.
Ott ahol nincs alátámasztva az anyag jó támasztékot nyomtatni, viszont a támasztékhoz is hozzátapad valamennyire emiatt ott nem lesz sima a felület. Általában 0.2mm rétegvastagsággal nyomtatok ez is okoz lépcsőzöttséget. A szép felülethez csiszolni kell. Az ABS-nek előnye, hogy azt lehet acetongőzzel simítani a PLA-t nem.

Jut eszembe erről: Tud valaki olyan helyet, ahol mezei ember vehet tetrahidrofurát? Ezzel lehetne vegyi simítást csinálni.

A lyukak szoktak még kicsit kisebbek lenni a tervezettnél (zsugorodik az anyag kb 1%-ot), de ezt megoldom úgy, hogy felfúrom a pontos méretre előny, hogy a lépcsőzöttség is eltűnik.
Az eredeti posztban szerepelnek önmetsző csavarok. A tapasztalatom az, hogy jobb nem önmetszőt használni (vagy csak nekem nem sikerült kitapasztalni a megfelelő furatméretet) helyette metrikust használok és a lyukba utólag belevágom a menetet - rettenetesen nagy erőkkel nem teszteltem de jól tart és nem visz be feszültséget a becsavaráskor ami esetleg elrepesztheti az anyagot a rétegek mentén.

Csavarnak én is metrikusat használok. A kollégák esküsznek a besajtolható anyára, én viszont inkább hátulról besüllyesztek egy igazi anyát, ahhoz csavarozok. Ha nem tévesztem el a méretet, akkor az anya finoman beleszorul a hatszögletű lukba, elfordulni nincs esélye, és ki sem esik. Ha kiesne, jön a ragasztó, vagy melegítés pákával.

Anyagot nem kell beszerezned az van nekem kb egy kiló PLA+ (ez egy kicsit erősebb) fehér színben.