Boot folyamat

Mögöttem van néhány kínosan feszült óra, mert egy Windows10-es gépen próbáltam a windows partíciók lecsökkentése után Ubuntu 18.04-et feltenni. Jó sokat kínlódtam a BIOS beállításokkal (legacy/UEFI, secure – néha a szóhasználat is megtévesztő volt, mert a "Legacy support" nem azt jelentette, hogy a legacy-t IS támogatja, hanem hogy - ha van rá mód - akkor CSAK azt).

Mindenesetre lett néhány hasznos tanulsága. Pl. ez a weboldal kiváló, vannak megadva hibakereső/javító lehetőségek is a végén: https://neosmart.net/wiki/mbr-boot-process/

Ez egy jó megtévesztő oldal volt: https://askubuntu.com/questions/1028703/the-grub-efi-amd64-signed-packa… - merthogy a csomag konfigurálása nem más miatt akadt el, mint a nem megfelelő BIOS beállítás miatt. Tehát nem "hiányzott" vagy "máshol volt".

Ez is ügyes eszköz, sok tudást felhalmoz: https://sourceforge.net/p/boot-repair-cd/home/Home/ - az alkalmazás legyárt (egy-egy pastebin weboldalon) nagyon, nagyon részletes riportot a boot helyzetről és a lehetőségekről (ha kérjük).

UEFI USB pendrájv kézi készítéséhez ez is hasznos: https://askubuntu.com/questions/395879/how-to-create-uefi-only-bootable…

Nagy bánatomban (amikor reménytelennek tűnt az ügy) írtam a Kürt Kft-nek is, de egy ilyennel lepattintottak: Szolgáltatásunk során sérült adattárolókról végzünk file szintű adatmentést, a „bootolhatóság” visszaállításában nem tudunk segíteni.

Hmmm. Azt hittem, van az a pénz, amiért mégis. De nem lett rá szükség. Ellenben szívesen segítek, ha valaki hasonló helyzetbe kerül. :-)

[Nagy hasraesés volt, hogy az UEFI módban beállított GRUB2 bootmanager Legacy módban is működött valamelyest, csak rosszul. Előjött egy kék hátterű Ubuntu s s s s s s s (sok s) ablak, csak éppen nem vitt sehová. Nem írta oda senki, hogy "csak állítsd át a BIOS-ban, és jó lesz!".]

Tanulságok:
- a kiindulási konfigurációt (BIOS beállítások, MBR adattartalom, sfdisk látvány) érdemes dokumentálni.

- az UEFI betöltéshez csak egy FAT32 fájlrendszer kell (és megfelelő fájlok) , ami partícióilag akár egybe is eshet a fő partícióval, mint pl. egy rescue pendrájv esetén.

Hozzászólások

Off: ahogy én látom, amióta ifjabb Vér István a véleményvezér ebben az iparban, azóta semmit csinálunk egyszerűen, amit bonyolultan is lehet, ezért van C helyett C++, BIOS helyett (U)EFI, lilo helyett grub, MBR helyett GPT... Sőt, még azt is bonyolultan csináljuk, amire se igény, se szükség nincs, pl az Intel ME/AMT-t.

Nem ennyire bonyolult a rendszer. Csak 37 éves az IBM PC, de legalább még 100 évig meg kell őrizni a diszkek BIOS/DOS kompatibilis leírását. Persze az okosoknak ezébe juthatott volna egy egybites beállítás a BIOS-ban: DOS kompatibilis igen/nem. Sajnos az 1Mbit flash még 20 éve is drága volt, ezért nem fért bele ekkora okosság. ;)
Az előbb említett "nem" fícsör lehetne pl. CHRP alapú. Ennek meg a rengeteg SATA+IDE emulációt is tudó chipset tett keresztbe. Senki nem tudja mi a diszkek sorrendje, így be sem lehet őket számozni. Szerencsére ötletekben nincs hiány - nekem az UUID a kedvencem. :-D
A GPT szintén a BIOS 4 partíció korlátját igyekszik feloldani, no meg az assembler hiányát, hiszen az első szektort betöltő program sem biztos, hogy belefér néhány MB-ba. :)

A Kürtre tényleg semmi szükséged, ha ne sérült az adathordozó. Működő operációs rendszeren felcsatolod a filerendszert, aztán másolod róla, ami kell.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE