[megoldva] Gmail → G Suite migráció – lehetséges?

 ( blr | 2018. február 14., szerda - 16:02 )

Van három @gmail.com-os mail címem. G Suite Business csomagot szeretnék saját domainnel.
Tud-e valaki olyan megoldást, hogy a külvilág a saját domainemhez tartozó címekkel érhessen el (nem csak Mail, Drive és tsai. is), viszont én az eredeti accountokat használhassam, ne kelljen egy újabb accountot kezelni?

Na jó, akkor picit egyszerűbben:
Van mondjuk 10 Gmail accountom. Szeretném G Suite Business csomagban használni őket, hogy egy domaint alkossanak, pl. tudjam azt mondani, hogy a naptáram a többiek számára látható. Nem az a kérdés, hogy viszem át a leveleimet (az pont nem is érdekel). Az eredeti account kell, valójában nincs is szükségem újra.

Megoldás (sajnos csak félig):
https://hup.hu/node/157913?comments_per_page=9999#comment-2197834 alapján, ha jól értem, akkor egy accountot konvertálhatok Gmail Businessre, onnan továbbmehetek a G Suite felé, lesz domainem, hozzáadhatok új accountokat, viszont nincs visszaút. Tehát ha bármilyen okból elvesztem a domainnevet, az accountnak annyi, nem válthatok vissza a gmail-esre vagy vihetem át másik domainbe.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem jó.
Van most az azénnevem@gmail.com címem. Kellene egy nevem @ domainem.hu. Ha valaki pl. megoszt velem egy dokut Drive-on, akkor azt a nevem @ domainem.hu címmel tehesse meg.
Az eredeti cím azért kellene, mert pl. egy rakat Playen vásárolt cuccom van, ott a névjegyzékem, alapvetően azzal vagyok belogolva a Chrome-ban. Nagyon nem szeretnék kettő között váltogatni (főleg, hogy van még két másik már eleve).

sub

A céges account szerintem mindenképpen külön lesz.

Amit kipróbálhatsz:
1. Céges accountról minden levelet forwardolsz a magánra.
2. Magán accounthoz felveszed aliasnak a céges accountot, és akkor küldésnél ki tudod választani, hogy mi kerüljön a feladó mezőbe.

Amúgy meg a hivatalos doksi a mérvadó, pl. https://support.google.com/a/answer/6167866?hl=en

> 1. Céges accountról minden levelet forwardolsz a magánra.

interesting choice

Mind a kettő Gmail, nem? :) Ő írta, hogy a magánt akarja csak használni.

Hát addig oké, de egy létező accountot bemigrálni egyszer nem ugyanaz mint a céges infókat kipakolni a nyilvánosba.

Akit nagyon érdekel az ilyesmi, errefelé lehet belemélyedni: https://en.wikipedia.org/wiki/Bell–LaPadula_model
tl;dr kisebb vagy egyenlő biztonsági szintet olvashatsz, nagyobb vagy egyenlő biztonsági szintet írhatsz, és így a legkisebb esélye hiogy baj lesz belőle

Persze ha ez egyszemélyes vállalkozás akkor a technikai oldal kb mindegy, de el tudom képzelni hogy a G Suite is máshogy áll az adatbiztonsághoz, mint a consumer Gmail (retention policy-k, stb.)

Hol írtam bárhol cégről?

Sehol, de akkor definiáljuk, hogy mit jelent az "ugyanaz az account". A mailbox tartalma, vagy pl az adott Google accounthoz tartozó YouTube profil is?

Illetve custom domaint akarsz tenni 10 db különálló consumer Gmail accountra, vagy ténylegesen a G Suite funkcionalitásra van szükséged (központi menedzsment, stb.)?

Ténylegesen a G Suite funkcionalitására van szükségem, és igen, az eredeti accountok minden cuccára, pont az e-mail nem is érdekel. Ezért a kérdés, hogy egy Gmail account konvertálható-e valahogy G Suite-ba.

Csak neki az eredeti e-mail címe gmail.com domain alá tartozik, amelyet nem tudsz felvenni mint G Suite által kezelt domaint.

Nem esküszöm meg 100%-ban, hogy ez kell neki. Ez alatt is GSuite van, tehát gyanítom, hogy két külön Google account lesz mindenképpen.

De ha ezt a processzt végigcsinálja, akkor alapból össze lesz kötve a magán és céges email címe, és utóbbinak lesz egy szép domainje.

Na, ez már valami olyasminek tűnik, ami jó is lehet, ha utána fel tudok váltani Business csomagra, végső soron egy nagyon fontos account van csak.