Mi van akkor, ha pittyeg a gép?

 ( Anonymous | 2018. január 12., péntek - 9:51 )

Adott egy régi asztali gép, amit tegnap használatba vettem. Valamiért úgy 10-20 percenként csippanó hangot lehet hallani a PC speakerből. A hang fura, nem olyan mint a tipikus beep, amit egyébként indításkor hallani, sokkal rövidebb, és kicsit recseg (bár ez a gagyi speaker minőségéből is adódhat).

Gondoltam túlmelegszik a proci, és ezt jelzi az alaplap, de sensors szerint nem ez a helyzet. Normál esetben nincs terhelés, úgyhogy meghajtottam, de ettől nem jelentkezett a prüttyögés sűrűbben, és a hőmérséklet is elfogadható volt.

Ami meleg volt az a GPU. Egy passzív hűtéses Radeon HD 3450 volt a gépben, ami 67 fokot produkált, lecseréltem egy Radeon HD 6000-ra, ami nem fűtött egyáltalán, de a csipogás nem szűnt meg.

Az oprendszer egy Ubuntu 16.04 szerver. Egy másik gépből lett a HDD egyben átemelve, ott nem produktált ilyen tünetet, ezért akár feltételezhetném azt is, hogy nem OS függő a dolog, ennek ellenére néhány órát töltött a gép BIOS képernyőn, csendben volt, tehát mégis csak lehet hozzá köze.

A következő az lesz, hogy letiltom a pc speaker modult, abból vélhetően kiderül, hogy OS vagy hardver related, bár ha ez valami hibát jelez azt lehetőleg nem szeretném elnyomni.

Van ötletetek?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szedd elő valahonnan az alaplap manualját, abban benne szokott lenni a csipogások jelentése. Bár nem hiszem, hogy 20 percenként egy darab csippanás jelentene bármit is.
Ha túlmelegszik valami, akkor szerintem nem jelezni kezd, hanem lekapcsol. Annó laptopomnál így volt. Lekapcsolt a nagy melegben (kellett neki egy alapos pucolás is).
Ismerős is így hozta el az asztali gépét, hogy beszart, kikapcsolt és nem indul. Mondom, valszeg az alaplapod döglött meg, azért mielőtt venne újat, megnézem. Kipucoltam, a procira, gpu-ra tettem zsírt, mert a régi már kb leégett róla, és azóta is vígan használja (több mint fél éve).

Nah, a nagy kitérő után, vissza. Tehát szerintem csak a speakered baxaxik, esetleg az alaplap ad neki tévesen valami kis áramot ami csippanást idéz, nem tudom.

U.I.: Azért nem mind1, hogy csippan egy nagyon rövidet, vagy egy hosszabbat. Mert egy darab hosszabb sípolásra már valszeg van manualban leírás.

Simán lehet, hogy az lesz, amit írsz.

Az alaplap manualt megnéztem, azok a hangjelzések amik nem csak boot közben történhetnek többeleműek, ráadásul amit short beep-ként említenek (sikeres boot) az hosszabb, mint amit hallok üzem közben.

A BIOS-ban két figyelmeztetés van bekapcsolva, ami csipogással járna, ha túlmelegszik a proci, és ha elromlik a cpu fan. Ez utóbbi akár még lehetne is, bár látszólag nincs semmi gond a ventilátorral

Ha a visszajelzoje elromlik, az pont eleg lehet.

Elég ha picit néha megszorul, belassul, attól már bejelezhet.

Elso korben en szetneznek Biosban status allapotok utan, meg milyen esetleges riasztasok vannak beallitva benne, hatha onnan ered.

Nekem is ez ugrott be elsore. :D

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

+1 :D

Hú, de blama az a topik. A vicc az, hogy egyik ismerősömnek volt P4P800E-s lapja (talán Delux is volt, már nem emlékszem), és emlékeim szerint nem volt benne ilyen angolul beszélő reporter, hanem csipanást adott hibaüzenetnek is. Emlékszek, mert tettünk bele P4-es procit, talán valami 3 GHz-es Northwood volt, és elkezdett a RAM-okkal szórakozni. De amúgy sem hallottam még ilyenről, hogy beszélő BIOS.

Egyébként meg már sok új alaplaphoz nem is adnak PC speakert, asztali gépbe már vagy 10 éve nem kötöm be akkor se, ha van. Nekem ne csipogjon semmi. Az XT-AT korszakban még jópofa volt, hogy csipogott a gép, meg fingatta a floppymeghajtókat, és lehetett tudni, hogy él, meg a diagnosztikát is erre alapozták, de 2018-ban már morbid. A floppyt sikerült már száműzni, mert már port sincs neki alaplapon (USB-s meghajtóként meg nincs állandóan a géphez kötve), meg a BIOS POST tesztek nagy része is kiesett az UEFI-vel, de ez a PC speakeres csipogás még mindig tartja magát. Engem nem érdekel, ha hibaüzenetet nyomok el vele, ha kell füstöljön el a gép, de ne csipogjon. Oldják meg a diagnosztikát valahogy máshogy, pl. pár darab olcsó LED-del az alaplapon.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Fura hogy ezt írod. Tényleg inkább füstöljön el a géped, minthogy elviselj pár pittyenést? A pár olcsó led az alaplapon sokat segít, amikor üzem közben a lap a zárt gépházban csücsül, amire te rá se nézel, mert a monitort bámulod.

Igen, inkább füstöljön el. Elvileg ki nem gyullad, CPU-ban, GPU-ban, BIOS-ban kell lennie hővédelemnek, a táp meg zárlat esetén le kéne kapcsoljon. Más olyan baja meg nem lehet, amitől elfüstöl. Ha nem működik a gép, azt úgyis látni fogom, kinyitom a házat, és belenézek. Laptopokon már kulturáltan megcsinálták, hogy a ledek villognak le mintázatot, és tudni mi a baja a gépnek. Egyszerűen irritál a PC speaker hangja, fülbántóan éles és mesterséges, nekem ne pittyegjen. A hangjelzésnek nem lennék ellenére, valami tompább, halkabb, emberibb hangeffekt, de ez az éles csipogás hihetetlen zavaró.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Biztos a speaker adja ki? Merevlemez nem lehet? Hülyén hangzik, de találkoztam már ilyennel.

Hát, azt mondanám 95% biztos. Hangosak a vinyók is, de ennyire nem. De megtudom, hogy ha kihúzom a speakert megszűnik-e a jelenség. Majd rátesztelek.

Nem akarom más irányba terelni a topicot, csak megjegyzem, hogy a cégnél van egy laptop, ami változó időnként (de naponta több alkalommal) ezt a hangsorozatot produkálja.

Már javításon is volt, de ugyanezzel a tünettel kaptuk vissza. (Most ismét elküldtük nekik.)

Szia!

Nem vagyok 100% biztos benne de ilyesmi hangokat utoljara hibas merevlemezbol hallottam ... hibas laptop merevlemezbol, a fej pozicionalasa kozben/helyett adott ilyen hangot

A sok Google keresgélés és youtube videók után én is erre gyanakszom.

Tápegység baja is lehet, meg akár tápvezeték kontakthiba is. Nálam egyszer tápvezeték kontakthiba miatt nyüszögött a speaker. (csak annyira szakdozott az áramkör, hogy ezredmásodpercekre szakadt, és csak pillanatnyi feszültségesések történtek )

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba