Bitcoin dráma

 ( Hiena | 2017. december 25., hétfő - 1:28 )

Jézuska úgy tűnik kellemes drámát is hozott a fa alá a 22.-én indult bitcoin bezuhanással. A pénzügyi lapok, már a buborék kidurranását emlegetik, a traderek meg már reboundot prognosztizálnak. Bitcoinnal rendelkező ismerőseim jelentősebb része pánikszerűen próbálja valamilyen baleknak(nekem), eladni a néhány tízezrednyi coinjukat, míg a régi motorosok csak legyintenek.
A dolog azért vicces, mert alig egy hónapja, mindenki kedvenc vírusirtó hippije még a saját micsodájának a megevéséről twittelt, ha 2020-ig nem ér el a BTC az 1 millió dolláros váltási összeget.
Ami a dologban leginkább érdekel, hogy miképp lehet komolyan venni bármiféle fizetőeszközt aminek az árfolyama majd 30%-ot esik 2 nap alatt? Az elmúlt pár hónapban az árfolyam felfutása, hirtelen kelendővé tette az új belépők számára BTC-t, de mi lesz ha rájönnek a nagybani játékosok, hogy be is lehet rántani ezt a valutát? Semmi más nem kell hozzá, csak meghintáztatni egy kicsit a hajót. A mostani beesés pont alkalmas rá, hogy az érdeklődők behozásával, hirtelen árfolyam növekedést váltson ki ami picit feljebb tornássza az árfolyamot, két-három ismétlés után elég egy komolyabb eladási hullámot csinálni és amint bemegy az árfolyam a mostani felvásárlási hullám kezdetén lévő ár alá (cca. 5000 USD) irgalmatlan pánikot fog kiváltani.

Források:
https://www.forbes.com/sites/stephenpope/2017/12/22/badly-burnt-by-bitcoins-bursting-bubble/#407cab00207f
https://www.express.co.uk/finance/city/895198/bitcoin-price-watch-live-latest-news-cryptocurrency
http://metro.co.uk/2017/12/22/bitcoin-going-price-cryptocurrency-plunges-third-five-days-7179320/
http://www.newsweek.com/bitcoin-price-crash-not-bubble-bursting-just-blip-756933
https://www.theguardian.com/technology/2017/dec/22/bitcoin-price-plunges-2000-12-hours-year-end-rally-fizzles-out

2017.12.28: Eltelt pár nap, és az árfolyamgörbében megjelent a kipukkanó lufik tipikus hupni (bull trap) alakú görbéje. Természetesen, rögtön megindultak a találgatások is. Pár hasonló görbét látva a következő egy hét kritikus lesz, mert ez az utolsó pont ahol háromesélyes a játék:
a, Kiderül, hogy a bull trap valójában az árfolyam kilövése előtti visszaesés (bear trap). Ez a coinerek nedves álma, mert rossz esetben is 1.5x-es ugrás lesz, és az árfolyam 30k-ig mehet fel.
b, Stabilizálódik az árfolyam. Ez eseteben egy pár száz, maximum ezer dolláros sávban megáll az egész. Ez "hirtelen meggazdagodunk " coinerek és az összes többi cryptovaluta félelme. Ugyanis fél éven belül ez behúzza az alacsonyabb kockázatot kedvelő befektetőtek.
c, Megy az egész a levesbe. Ez az alternatív coinok álma, mert a kiáramló pénz adott esettben náluk köt ki.
Popcorn bekészítve, hátha nem csak a petárdák pukkannak szilveszterkor....

Források:
https://www.tradingview.com/chart/BTCUSD/8GMpjvK5-Bull-Trap-in-Bitcoin/
http://coin5s.com/content/bitcoin-bull-or-bear-trap
http://thehackingteam.com/bitcoin-trading-guide-2018/

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

> ...két-három ismétlés után elég egy komolyabb eladási hullámot csinálni...

Szoval akkor meg erdemes beszallni? :)

Mindig az elejen erdemes beszallni, es mindig a vege elott erdemes kiszallni ;)
____________________
echo crash > /dev/kmem

Pont, mint a pilotajatekok eseteben :D

Ennél sokkal érdekesebb kérdés a bitcoin bányászat, mert úgy gondolják, hogy a bitcoin értéke azért fog felmenni, mert egyre nehezebb lesz coint bányászni. Ráadásul szénerőművekkel fedeznek egy gigantikus f@szságot, ami már most több energiát fogyaszt, mint Magyarország.

Nem is fogják ezeket kibányászni,

Pár év múlva, jön Kína az olcsó Red Flag Coin-nal, mint kriptovalutával, gyorsan mindenki rájön, hogy jobb biznisz a kínai, mint a bitcoin, azt a kriptovaluta bányászata energiahatékonysági okokból be fog fejeződni.

Maga az elképzelés eszméletlen baromság, hogy szénerőművekkel bitcoint bányásszanak.

a bch moka mar megmutatta, hogy a banyaszok magasrol tesznek a hit vitakra, egyszeruen azt nyomjak ami jobban megeri.

amugy meg nem lenne kotelezo ekkora energiat befektetni, blockchain boven el lenne 3 cpuval is, csakhat ugye emberi kapzsisag....

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

"egyre nehezebb lesz coint bányászni"

Ez is a szokasos pilotajatekok egyik eleme, egyre nehezebb "kitermelni" a "virtualis zsetont".

Aztan itt a verifikacio, ami neha konnyebb, neha nehezkes, neha lehetetlen, foleg amikor bedol majd a faszba az egesz:

"https://hup.hu/szavazasok/20171203/bitcoin-om#comment-2176526"

Rengeteg, sajnos igen eredmenyes, pilotajatek epul kamu-coinokra (meg blockchain sincsen) vagy ahhoz kapcsolo technologiara (berelj banyasz-farmot). Ezekben is hisznek, van, amelyik evek ota porog vilagszerte. A szektakat megszegyenito felszopo-kommentek pedig teljesen azonosak a ponzisok kommentjeivel. Van aki meg mar hitelre vesz shitcoint.

"Ami a dologban leginkább érdekel, hogy miképp lehet komolyan venni bármiféle fizetőeszközt aminek az árfolyama majd 30%-ot esik 2 nap alatt?"

Erre olvastam azt egy fanatikustól, hogy a bitcoin az stabil, mert 1 bc az mindig 1 bc, ami ugrál, az a dollár...

a bitcoin az stabil, mert 1 bc az mindig 1 bc, ami ugrál, az a dollár...

ez a penzugyi analfabetizmus v. eppenseggel az atveres egyik megbizhato indikatora...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

+1

Nem kell ehhez fanatikusnak lenni. Benzinkutas szokott panaszkodni mennyire kit tud borulni azokon akik közlik: "nekem a benzin ára sosem változik mert én mindig 5 ezerért tankolok".

ez olyan mint a szőke nős vicc, mikor nem érti miért baj, hogy emelkedett a benzin ára, mert mindig 5 ezerért tankol úgyis... :)


No rainbow, no sugar

I can calculate the motion of heavenly bodies, but not the madness of people. -Newton (egyebkent epp szulinapos)

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Van pár más coinom, el kellett volna adni mikor 400 euro volt, most meg ~250 korul visszavenni :D

Amit nyertem meg feltenni a pirosra, de majd legközelebb :D

Fedora 26, Thinkpad x220

Ha lenne annyi felesleges pénzem, hogy szórakozzak egy kicsit, akkor sok mindenben tartanám ezt a pénzt, csak bitcoinban nem. Viszont ezekre a hintákra egy részével az összegnek rá mernék repülni. Ritkán vannak nagyobbak, de ha észnél van az ember, akkor pár kavicsot össze lehetne görgetni pár nap alatt.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

a kommentek itt jol mutatjak az analfabetizmus sulyosabb fokait.

en vettem meg pluszban diszkontalt 12650-en ;-)

Jó vétel. Ahogy elnézem a drop alja 12508-on volt, most meg 14120-on van.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Lajk, azt hittem mar senki nem hasznalja itt az eszet. Bar nekem most egy sincs epp egy joideje.

a csavonak lovese sincs az IT-hez, szoval teljesen mindegy, mit gondol. ennyi erovel linkelhettel volna valami reddit postot is.

Valóban. Viszont láthatóan a pénzügyhöz van köze. A bitcoin pedig fizető eszköz szeretne lenni (meg mostanában befektetési eszköz), ami inkább pénzügyi terület, mint IT.
Bennem egyébként pont ez hozza a legnagyobb bizalmatlanságot a cryptovalutákkal szemben: informatikusok kitaláltak pénzügyi ismeretek nélkül valamit, váltig állítgatják, hogy nincs a pénzügyhöz közük, de mégis pénzügyi feladatokat akarnak rá bízni. Más szóval, jó lenne, ha végre eldöntenék: ez most pénz, vagy virtuális üveggyöngy alapú pilótajáték.

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

Bármit lehet pénznek nevezni, de nagyrészt hit kérdése. Itt szerintem benne van, hogy ez egy milyen fasza IT újítás, sok a hype, és ez sok-sok ember gondolkodását megzavarja. Értéket látnak ott, ahol nincs, ezt hívják lufinak. És mivel a világ összes bitcoinjának értéke nagyon kevés, nagy kilengések vannak. Ez nem az IT hibája, ők csak egy eszközt adtak, amit lehetne normálisan is használni.

a vilag osszes bitcoinjanak erteke 236 milliard dollar. ez a nagyon keves?

(valoszinuleg a darabszamra gondolsz, viszont akkor meg az alap kozgazdaszati tetelek jutnak az ember eszebe, alacsony kinalat + nagy kereslet = $$$)

Picsafüst. Nagyjából ennyi adót enged el Trump, évente, az elkövetkező 10 évben.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem, az eddigiek alapjan annyi az erteke, amennyit elhisznek az emberek. :) Te ennyit hiszel, en meg ~0 US$ -t. Akik tobbet hisznek, mint Te, azokon szeded meg magad :D

Nem, nem az értéke ennyi, hanem az ára. Nagyon nagy különbség.

+sok

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Az összes arany értéke meg 7500 milliárd dollár, és újabban/egyesek digitális aranynak nevezik. Igen, picsafüst.

Pénzügyhöz van köze....

Tényleg úgy néz ki elvégzett pár iskolát, de ott csak annyi ragadt rá, hogy költs kevesebbet, mint amit keresel. A különbözetet pakold be valami lehetőleg állam által garantált "kedvezményes" "akciós" buliba és majd a kamatos kamat erejével akár 25 év múlva lehet 100 milliód! Persze, ha addig szorgalmasan pakolgatod bele a havi 100 ezret.

Köszönjük!

fogalmatlan vagy, es otromban fud-olsz...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

na miert szerinted mirol szol a kiszamolo ha nem errol?

+1

Egy egyszerű szemléletmódot próbál átadni, melynek segítségével az átlagember könnyebben boldogul az életében. Nagyjából azt a minimumot mondja el, amit minden szülőnek el kellett volna- illetve el kellene mondania a gyerekének. Az ambiciózusabb embereknek nyilván mások az igényeik, ami teljesen rendben van. A baj azzal van, amikor az emberek a saját körülményeiket/lehetőségeiket próbálják másokra ráhúzni, mintha az övék lenne az egyetlen helyes út (ez történik ebben a topikban).

:)

+1
--
ne terelj

> költs kevesebbet, mint amit keresel

a magyar emberek nagy részének ez sem megy; a kiszámoló blog nem közgazdasági doktori iskola, hanem pénzügyi 101, átlag józsiéknak

+1

+ ne hidd el Józsinak, hogy kockázat nélkül, a piaci kamat háromszorosát kapod meg.

de ez szerintem nem csak a magyar emberekre igaz.

Szerintem a bitcoin értéke nem IT téma, hanem gazdasági. (A mögötte lévő algoritmus IT.) A lényeg, hogy ez egy kőkemény spekuláció, és nem befektetés, és ebben egyet értek vele, nevezzük nevén a dolgot. Ettől még persze lehet vele kereskedni. De aki nyer rajta, az nem jövőbe látó zseni, hanem simán szerencsés. Aki veszít rajta, az vagy peches, ha vállalta a rizikót, vagy ha nem volt tisztában a spekuláció jelentésével, akkor egy idióta. Gyanítom, hogy ez a hírverés sok embert sodor az utóbbi kategóriába. És ez sajnos egy ördögi kör: ha veszel bitcoint, és találsz magadnál nagyobb idiótát, aki majd megveszi, akkor jól jársz, és rengeteg az idióta, csak egyszer elfogynak.

spekulacio, ebben egyetertunk.

viszont:
- tegnap delutan ota hozott 10%-ot, tehat ha most kiszallnek, meglenne az ~S&P500 nyeresegem (nem fog 0-ra menni 24 ora alatt, az osszes bubble meanhez konvergal crashnel [mar amennyirol van statisztika ugye...]
- 130 napos ROI-val lehet beszallni a jatekba mindenfele altcoinok mellett, ami *nagyon alacsony* az osszes tradicionalis befekteteshez kepest
- nagyon meglepodnek, ha 5 ev mulva 1, a mostaninak nem a 2-3xosat erne 2, nem lenne BTC.

helyen kell kezelni, es mint minden spekulacioba/befektetesbe csak annyi penzt rakni, amennyi nem faj az embernek, ha elvesziti teljesen.

Es ki tudnal szallni? Mennyi ido alatt? Milyen koltseggel?

Amugy nem ismerek olyan embert, aki egy ilyen "tegnap delutan ota hozott 10%-ot" tipusu jatekbol tenylegesen kiszallna a 10% realizalasaval, mert akkor mar miert ne legyen 20%? Vagy 200%? Te kiszalltal most? Miert nem? :)

marmint mibol? bitcoinbol? ha holnap 0-ra megy sem leszek szomoru.

A kerdesem arra vonatkozott, hogy a 10% hozam elmeleti, amig nem szallsz ki belole, addig ez csak fust a levegoben. Ezert szerintem ezzel ervelni meglehetosen sulytalan.

Azt ertem, hogy ezt a felkaru rablo helyett jatszod, viszont azt nem, hogy miert probalod racionalizalni. Mas piara kolti, vagy kabszerre, nincs abban semmi szegyellnivalo :)

Én pl. nem igazi bitcoint vennék, hanem valami tőzsdén árult trackert.

https://www.bloomberg.com/quote/COINXBT:SS

Elég nagy a volume. Szerintem bárhol ki lehet szállni, egy stop order azért nem árt.

Itt a stop se véd, ekkora volatilitással simán átrohan rajta.

Rizikós, nyilvánvaló. De ha nem történik meg a legrosszabb, akkor a kérdésre az a válasz, hogy igen, simán lehet kiszállni, meg beszállni is, se videókártya, se wallet nem kell hozzá.

Mi számít a legrosszabbnak? Volt már napon belüli 20% feletti esés. Vagy milyen stopot raksz, félárnál aktivizálsz egy harmadáras eladást?

a nagy dumpok is ezert vannak: csak kicsit meg kell mozditani az arat, jonnek a kisemberek a panicsell-el, es hopp mar triggerelve is van a stoploss.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Erdekelne, hogy egy ilyen hogy mukodik (technikailag - hogyan hedge-elnek, mert ilyen volatilitassal / tranzakcios idovel es koltseggel kizart, hogy mindent azonnal...).

cash-settled a termék :)
Nincs mögötte egy bitnyi bitcoint sem!

Csak leköveti az árváltozást, egy szabályozott helyet biztosít a kereskedéshez. A megfelelő jutalék ellenében természetesen.

Ha holnap nullára megy a btc, akkor se nyer többet, mintha 100.000 lesz.

Bar a kerdes nem nekem szolt, de:
- amit kibanyasztam, az "ingyen" volt,
- amit vettem azt a "feleslegbol" vettem, nem a kaja helyett fektettem be,
- mindenben van kockazat, reszvenyekben is, bar az is igaz, hogy ez a terep kifejezetten ingatag,
- nincsenek almatlan ejszakaim, szerintem van meg par jo ev Bitcoinban. Ha meg tevedek, hat igy jartam...

jah hat sokan vannak akik nem hallgattak az akkori karogokra meg lufizokra, es 200-400$-os aron vasaroltak be, azok boven pozitivban vannak, az ilyen 15k -> 13k mozgas csak annyit jelent hogy nem 40x profitjuk van hanem csak 30x-os... a tobbiekek meg marad a siras :)

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Mármint, ha mondjuk most adták el. Ha eladták.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A baj nem ez. A baj az, hogy nekik nincs profitjuk. Bitcoinjuk van. Profitjuk akkor lesz, ha valós pénzre váltják.

es? egy kattintas.

Kattintottál már?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

igen, ahogy mondtam, ~2010 ev vege - 2011 ota mar eleg sok BTC/USD/EUR/kisauto atment a kezem alatt kereskedesbol.

es te? csak sirsz es okoskodsz megint valamirol online ahogy szoktal es hallgathatja mindenki a tordeletlen 400 oldalas litaniaidat vagy csinaltal mar valamit a bitcoin/altcoinokkal? ;)

Persze. Ugyanarra használom, mint a tőzsdei részvényeket és a kaparós sorsjegyet.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Namost ha sokan elhatarozzak, hogy realizaljak a nyereseget, akkor szokott az arfolyam elindulni lefele...

aki nem elvakult hivo annak ez a 40x hasznon egy szep kilepes: most kb "stabil" az arfolyam (van 1-2k $-os kilenges, jatszanak a trade botok, de nincs semmi ok ami miatt esne vagy novekedne), egy reszet ki lehet szedni, a masik reszet meg bennhagyni, hatha felmegy (ha meg nem akkor is mar jokora nyereseg van a a bulin). en legalabis igy csinalnam, meg persze ez >10btc nagysagra vonatkozik, de ezt ugyse erinti az itt levoket ;)

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nem teljesen ertem a problemadat: kiszallni es eladni pont annyiba kerul, mint beszallni es vasarolni. Az, hogy ki mit mikor szeretne, es mennyit mer kockaztatni az pedig mindenkinek a sajat dontese...

A probléma az, hogy van 250 milliárd dollárt érő bitcoin, de ezt a legutolsó tranzakció ára alapján számolják. Magyarul csak annyi biztos, hogy volt egy ember, aki hajlandó volt x mennyiségért kifizetni a legutóbbi árat, de semmi garancia nincs, hogy van még egy, arra meg végképp, hogy az egész mennyiséget el lehetne adni ennyiért. Ezért ez csak egy virtuális vagyon, amíg el nem adod. Igen, a tőzsde is ugyan ez, csak bővebb likviditással és kisebb volatilitással, mert a papírok mögött valódi gyárak, boltok, szabadalmak vannak.

a papírok mögött valódi gyárak, boltok, szabadalmak vannak.

erre mondjak az elvakult btc fanboy-ok, hogy na de hat maga a technologia az ertek, meg a banyaszat eroforras igenye...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Vannak, akik nem nőtték ki azt az óvódás kori elméletet, hogy ami drága, az értékes is…

Koszonom a megerositest: "igen, a tozsde is ugyanez" - a tobbi csak melle magyarazas. Hany olyan ceg volt, amit tozsdere vittek, es lufikent pukkantak szet? A cegek mogott is van termelekenyseg/szellemi vagy epp fizikai vagyon/akarmi, ami alapjan talan er valamit. Aztan persze a nagy hype mogott neha kiderul, hogy egy forintot sem er...

Viszont nem mindegy, hogy a tőzsde kis része átverés, vagy az egész biznisz egy nagy átverés. Ld. pl. Quaestor esete. Ott is sokáig működött a rendszer, ki tudták venni az emberek a pénzüket (kamattal együtt)...

Rábuktál a "tőzsde is ugyan ez" kifejezésre, mint gyöngytyúk a takonyra, de a köré épített kifejtéssel már nem foglalkoztál. Nem baj, úgy is múlóban a karácsonyi hangulatom.

Nem is kell az IT-hez fogalma legyen, elég ha egy jó közgazdász. Személy szerint inkább neki hiszek.
Íme pár idézet a csókától:

"Az igazi pénzek pont ezért tudnak pénzként funkcionálni: mert értékük is van, nem csak áruk. Ezért lehetnek értékörzők, ezért tudják elfogadni őket a kereskedelemben, mert holnap is annyit fognak érni, mint ma. Nem egy üres pingpong labdák, amit a vásárlók szeszélye mozgat, naponta akár 10-20%-ot is le-fel."

"A Bitcoin abban zseniális, hogy soha nem is állította, hogy bármilyen érték lenne mögötte. Így ezt nem is lehet számon kérni rajta. Amíg többen akarják beletenni a pénzt, mint kivenni, nő az ára. Még egyszer, az élteti, hogy pénzként akarnak tekinteni rá. Ez a jövő pénze, lemaradtál, ha ezt nem fogod fel. Miért akarsz olyanokat számon kérni, mint mögöttes érték, meg értékelés, hogy mi adja az értékét? Maradi hülye vagy, aki nem ért hozzá. Ez itt az új világ és kész. Ebben hinni kell, nem kérdezni. Tudod, hányszor hallottam már ezt a kairos, sidetalk, emgoldex és az összes többi piramisjáték híveinek a szájából?"

"Te abban hiszel, amiben akarsz, arra adsz pénzt, amire akarsz. Sőt, én mondom neked, ismerve az emberek bolondságát, butaságát és mohóságát, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy 150 ezer dollár lesz jövő ilyenkorra a Bitcoin. De nem azért mert annyit ér, hanem mert sok a mohó ember, aki úgy érzi, kimaradt a tutiból, de még nem késő beszállni."

És a legérdekesebb:

"bármikor korlátozhatják a használatát és akkor villámgyorsan hirtelen semmit nem fog érni."

nem kell visszabofogni amit irt, koszi, en is tudok olvasni.

ahogy mar tobben mondtak neki, az aranyhoz kene inkabb hasonlitania, de nyilvan faj a sok fotelbefektetonek, hogy a kis S&P500-as befektetese 100 ev alatt hoz annyit, amennyit a bitcoin egy ev alatt :)

Az csak egy része a veszélynek, ha korlátozzák. A bc most menő. Tudod mi menő még a bitcoin bázisát adó fiatal, techfan emberek közt? Környezetvédelem. Nem tudom hol lesz az a határ, ahol bekerül a köztudatba, hogy mennyire környezetszennyező és fenntarthatatlan, de be fog, és onnantól nem lesz menő. Ha meghal a hype, meghal a bc is.

Kiszámoló abban jó, hogy tud jelenértéket számolni kamat mellett is. Kábé erről szól az összes mondókája. Ez nem kevés, a legtöbb ember ezen bukik el, hogy nem tud :-).

Nem foglalkozik vele, hogy mi mozgatja a világpiacot, ezt többször be is vallja. A blogja számára a tőzsdei kereskedelem csak arról szól, hogy várható értékeket, meg szórásokat néz. De annak megjóslásába, hogy mikor mivel lehet nagyot szakítani soha nem bocsátkozik. Igaza van, mert így hiteles marad, viszont mégsincs igaza, mert spekulációval azért csak hatalmasat lehet szakítani. Például a bitcoinnal lehetett most százszorozni is pár hónap alatt.

Itt pedig szerintem téved, hiszen pontosan ez volt a sírás-rívás az aranytartalék nélküli papírpénz bevezetésekor is, hogy nincs mögötte semmi. Aztán mégis működik. A pénznek bebizonyosodott, hogy nem az a lényege, hogy van-e mögötte valami, hanem az, hogy lehet-e cserealapként használni. Ha lehet, akkor működik.

> A pénznek bebizonyosodott, hogy nem az a lényege, hogy van-e mögötte valami, hanem az, hogy lehet-e cserealapként használni.
mondjuk jelen állapotában a btc erre nem jó. lassú (~10 perc a hitelesítés, mégha vannak is tervek ezt lejjebb szorítani), sokba kerül a fizetés vele, ingatag árfolyam, etc.

> nincs mögötte semmi
Olyan lózungok szoktak elhangzani, miszerint egy ország gazdasága és "kötelezettségvállalása" áll mögötte, illetve az országok jelentős része rendelkezik arany- és devizatartalékkal is. Az, hogy konkrétan nincs ráírva, hogy aranyra (vagy ezüstre) váltható, attól még van mögötte "valami".

> lehet-e cserealapként használni
Igen, ez fontos. Viszont a "normális" pénz egy adott ország hivatalos fizetőeszköze, államilag van kikényszerítve, hogy elfogadják. A BC-re ilyen (még) nincs.

A pénz mögött az van, hogy az állam elfogadja adóbefizetésre, még pontosabban abban várja el. Emiatt egy adott mennyiséget minden évben össze kell gyűjtened, lehet hogy téged a üzleti partnered kagylóban vagy aranyban fizet, de szükséged van jegybankpénzre hogy teljesíts az állam felé, ezért kénytelen vagy értéket/árut pénzért adni.

Amíg ez így van, addig épeszű kereskedő csak úgy fogad el bitcoint, hogy egyből pénzre váltja, ami nincs ingyen. Ez azzal analóg, mintha a Tescoban lehetne kagylóval fizetni, csak mielőtt a pénztárhoz érsz, egy másik pultnál pár százalék jutalékért a kagylódat pénzre kellene váltanod. Az illúzió az, hogy kagylóval fizettél a boltban, a valóságban két tranzakciót bonyolítottál.

Kábé erről szól az összes mondókája.

ha elolvastad az osszes irasat (mert ugye kulonben csak a levegobe hantazol), es neked ennyi jott le, akkor reszvetem: meg ala is irtad, hogy analfabeta vagy.

viszont mégsincs igaza, mert spekulációval azért csak hatalmasat lehet szakítani.

a speckulacio azt jelenti, hogy vagy bejon, vagy nem. Amit az egyszeri jomunkas ember nem feltetlenul ert az az, hogy nem 50-50% az eselye a pozitiv, ill. negativ esemenynek. A masik, hogy a mennyire jon be, ill. a mennyire nem jon be sem feltetlen hatalmas merteku.

Aki mar evek ota kuporgatja a btc-jeit, az most nyero szeriaban van. Vagy legalabbis azt hiszi. Tfh van 1 btc-d, ami legyen $20k erteku. Tfh szukseged van $2000-re (=0.1 btc). A tranzakcio maga egyszeru. A btc tulaj lelkiallapota nem annyira. Mert en tudom, hogy te nem vag kapzsi, siman eladod a 0.1 btc-t, ott a $2000 zse, es megy az elet tovabb. De mi van, ha valaki kapzsi? Akkor nem akarja eladni ma a .1 btc-t, mert lehet, hogy 1 het mulva mar $2500-t er. De mi van akkor, ha ujabb eses kezdodik el? Akkor lehet, hogy azert nem ad el .1 btc-t, mert mar csak $1300-t er, inkabb arra var, hogy ujra emelkedni fog. De mi van, ha nem akar emelkedni, hanem tovabb esik? Ha nem kapzsi (es kell $2000), akkor elad .18 btc-t, es anyazik. Ha kapzsi, akkor tovabb szorongatja a btc-jeit.

Mostansag olvastam, hogy meg a btc fiatal koraban egy fazon csillio btc-ert vett egy pizzat, de allitolag (hat persze) ma sem veri a fejet a falba (hahaha), hogy mai aron csillio $$$-be kerult az a pizza, mert hogy 'nagyon finom volt'. Engem meggyozott? en se bannam, sot, senki se banna...

Szoval egy kicsit azert osszetettebb a dolog: amig nem realizaltad a nyereseged, addig mindig benne van egy valamekkora (a btc-nel k nagy) bizonytalansag.

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Egy magyar fazon es 10k btc-t fizetett de nem is a pizzaert hanem egy srac megvette tole es ugy vette a pizzat.

Szvsz egy befektetes ertekelesehez inkabb kozgazdasagtani ismeret kell, mint IT.

A bitcoin esetében a használhatóságát pont technológiai részletkérdések adják ki:

* fog-e tudni skálázódni a forgalommal, ha rendszeres fizetőeszközként használják az emberek
* mennyi lesz a tranzakció költsége
* Lehet-e hasonló technikára építeni konkurrens termékeket, amik elvehetik a piacát?
* Lehet-e korlátozni a használatát törvénnyel, vagy lehetetlen lenne követni és büntetni a használatát?

Ezek mind technikai kérdések, amik nagyonis befolyásolják az értékét.

Ezek mind technikai kérdések, amik nagyonis befolyásolják az értékét.

sigh...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Ezek valoban hasznos extra infok. Viszont az, hogy mindennek mennyire van helye a valos kozgazdasagban, szerintem tovabbra sem egy IT-s szakterulete.

En egyebkent meg mindig nem latom, mi az alapja -tehat mi ad erteket- a bitcoinnak es a tobbi hasonlo valutanak. Az aramszolgaltatoi reszvenyek? Valamelyik chipgyarto vallalat reszvenye?
Vagy mi?

Az emberek hite, izé, vakhite... :-/ amíg bíznak benne - avagy amíg lószar van... :-P

-

Pilotajatek, globalizalva, az emberek raadasul sajat magukat hitegetik. Amugy vegul tenyleg megvannak az igazi nyertesek, ez pedig az energiaszektor es a felvezetogyartas.
Zsenialis koncepcio. :)

ezert kell AMD/NVDA/SOXL-t venni :))

:D Van alapja, tenyleg. Amugy tenyleg erdekes lenne egy kimutatas arrol, mit befolyasolt gazdasagilag a kriptovalutak ternyerese.

Hit.

A windows-nak mi ad erteket? Az is "csak" szoftver.

Ez egy technologiai megoldas (blockchain), ami onmagaban ertek.
Rengeteg jovobeni technologia epithet ra, egy mini pelda:
https://ethereum.org/greeter

Arfolyamtol fuggetlenul, lehet, hogy valamit letesz az asztalra.
De, mint minden szoftveres termeknel, nehez meghatarozni, hogy mi az ertek mogotte.

Egy sima jateknal mi az ertek? Hogy 100 grafikus fel even at modellezett?

En a magam reszerol a bitcoin arfolyamat leginkabb a worldofwarcraft accountok adasvetelehez hasonlitanam:
https://www.playerauctions.com/wow-account/

^^ Ezekben aztan tenyleg mi az ertek?

Ettol fuggetlenul beszalltam:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Blockchain vs Bitcoin.

Szerintem a blockchainnek van értéke, de a bitcoinnak ennek csak egy PoC implementációja.

Ez egy technologiai megoldas (blockchain), ami onmagaban ertek.

tisztelettel kerdeznem azoktol, akik ezt a meretes BS-t visszhangozzak szamtalan forumon, hogy ez az 'onmagaban ertek' megis mekkora kapitalizacioval bir, ill. kinel van ez az ertek?

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Úgy 600% körül. Egy teát forgalmazó cég esetében. Ízlelgesd egy kicsit... Már neked is át kellett volna állnod a blockchain alapú spamszűrésre, és rég Thaiföldről fórumoznál.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

uhh, de jo, hogy szoltal, meg is alapitom szerdan az SJ Blockchain International-t...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Bár a 600% nem fejezi ki a kapitalizációt, de értjük, mire gondolsz.
Viszont a hangzatos cikkek (lásd pl. BTC körüli felhajtás) nem mindig fedik a valóságot. Most sem: dec. 21-én 2,44-ről felugrott 9,13-ra az árfolyam, ami aztán már járt 5,76-on is, most 6,1-en áll. Tehát egy percre felugrott 374%-ra (messze van a 600-től), most 250% az "induláshoz" képest, és nagy valószínűséggel karácsony után szépen stabilizálódik majd valahol a kiindulási ár környékén, mert csodák nincsenek, pontosabban (mint most is látható), minden csoda három napig tart. :D
(Az adatokat a Nasdaq-ról vettem.)

A Windows -t ne soroljuk ide. Nagyon sok hozzaadott ertekrol beszelunk ami nelkul az IT ma nem lenne az, ami. Pl, hogy mast ne mondjak: valoszinuleg bitcoin sem lenne. Pl. en sem dolgoznek jelenleg Linuxon, ha nem lett volna Windows :)
Tehat: a Windows szamszakilag jol megfogalmazhato erteket adott, mig a bitcoin eseteben pl. tovabbra sem latom, mi az, ami _gazdasagilag_megalapozza_ a letezeset (alapot teremt).
Ugyanannyira alaptalan a letezese, mint anno a 20milliard billpengonek; kb. ugyanannyi a fedezet is mogotte. Update: es ahogy lentebb is irtak: ez egy PoC dolog, aminek -szerintem- tul nagy jelentosseget tulajdonitanak.

Na, a billpengő se rossz... ;-) Valahogy az kimaradt a törikönyvemből, hogy miért szarta össze magát az a pénz... (Mert Moszkvában nyomtak némi papírt ami olyan volt, mint a magyar pengő, oszt' a vásárló erejét az a 80 skuló adta, ami éppen benne volt a Kalasnyikov dobtárában Szerjozska vállán... amikor a malackáért és a borért - esetleg!!! - fizetett volna... :"-(((
Meg nem a nagyanyámat akarta volna lukon vágni... :-/ De ez már kicsit off irányba kezd menni... mindazonáltal én látok némi párhuzamot... :-/

> A windows-nak mi ad erteket? Az is "csak" szoftver.
Régi klasszikus aranyigazság: minden annyit ér, amennyiért el lehet adni.
Viszont a Windows esetében a szoftvert illetve a használati jogát veszed meg. A BC esetében nem a szoftvert veszed meg, hanem az általa előállított... valamit. Ha ennyire ilyen példát akarnál erőltetni, akkor inkább a Word legyen a szoftver, és az általa előállított doc-fájlokkal fizetsz és kereskedsz.

Az, hogy használható.

Bájdövéj... lónak a hengeralakú alkatrésze az... mármint: "kriptovaluta..." :D
"Kriptodeviza" az lehet... az elfér...
Megmég: látott-e valaki papírra, nájlonra, kutyabőrre nyomott bitcoint...? Vagy vert, sajtolt, akármizett fém tartalmú érmét belőle...? Van-e? :-O

sub
--
ne terelj

Arra azért kíváncsi lennék, hogy hányan használják a bitcoint a tulajdonosok közül valódi fizetésre, és nem csak "greater fool" módon spekulálnak vele.

Egy ekkora lufi annyira spekuláció, hogy aki vásárol vele, szerintem nem normális, vagy bűnöző :).

És aki elfogadja, mint fizetőeszközt? :)

Ilyen ingadozas mellett szerintem ez halott dolog, mind vasarloi mind pedig elfogadoi oldalrol. Szerintem legtobben nem vitatjuk, hogy ez egy lufi, de aki befekteteskent tekint ra, az nem igen fog vasarolni belole.

lol, ez biztos ilyen trollkodas:)
De jo egyebkent... :)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mentsük meg a devizahiteleseket! :)

Ellenben egy bitcoin alapu hitel nem lenne rossz, aminel eleg mondjuk 25 ev mulva visszafizetni az egeszet (de lehet mondjuk 5 ev mulva is, vagy amikor epp bedol).

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Már látom is, amint a bankban felvett – magas kamatozású – személyi kölcsönt bitcoinra váltják az emberek a biztos nyereség tudatábanreményében.

Most erre mit lehet mondani? Never go full retard?

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

A BTC olyan mint az arany. Az ember nem azért veszi, hogy megegye, vagy fizessen vele, vagy biztonságba eltegye öreg napjaira. Azért veszi, hátha el tudja később adni és valódi pénzt kap érte.
Persze nem kizárt hogy ha az emberek elkezdik tényleg komolyan venni, és pénzként kezelni, akkor lesz belőle valami több is. Vagy nem.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Nem akarlak kiábrándítani, de az aranyat azért veszik, mert mindenhol elismerik, stabil az értéke, könnyű mozgatni és készpénzzé tenni, nincs semmiféle egyéb rendszerhez kötve. Aki aranyat vesz, az általában könnyen mozgósítható, értéktartó, vésztartalékot akar képezni. Pl, egy bűnöző miért vesz fuxokat? Mert ha lépnie kell, akkor bemegy a zaciba és egy marék kp-vel jön ki.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

+1

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Ez így nem teljesen igaz, legalábbis egy diverzifikált portfólióba azért veszik, mert menedékeszköz, amikor minden más esik, akkor ide tódul a pénz, ami felhajtja az árát.

Bocsi, de nem volt definiálva, hogy milyen és mekkora mennyiségű aranyról van szó.
És miért is menedékeszköz az arany, és miért is oda tódul az pénz, mikor krízis van?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem foglak etetni. Nézz utána.

Jó, az arany eléggé sántit, belátom.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Na, ez már egy vélemény. A kérdés, hogy mi akadályoz meg minket abban, hogy úgy tekintsünk a bitcoinra mint az aranyra? Az, hogy fizikailag nem létezik? Azt ugye tudod, hogy a papíron birtokolt arany nagy része úgyszintén nem létezik?

A bitcoint könnyű mozgatni? Kétlem. Ugyanis egyre több és több áram kell ahhoz, hogy egy tranzakciót verifikáljanak. És javítsatok ki, de az áramfelhasználás egy tranzakció verifikálásához az független a tranzakcióban szereplő BTC mennyiségétől. Azaz akkor is X kwH áram egy tranzakció ára, ha 1 BTC-t, vagy ha 1mBTC-t küldtek egyik helyről a másikra. Azaz ez azt jelenti, hogy a pici tranzakciók is baromi drágák lesznek. Azaz ezt a pénzt egyre több pénzbe kerül majd használni, és ez ráadásul nem csökkenthető (nem lehet elinflálni).

Kis pontosítás: a bitcoint extrém könnyű mozgatni, csak a tranzakció hitelességét nehéz garantálni.

A blockchain skálázása egy komoly, aktuális probléma. A kis tranzakciók on-chain nem tarthatók fenn, mert szétspammelnék a hálózatot, ezért az aktuális irány a Lightning Network, ahol on-chain csak egy nagyobbacska letét kerül lock alá, a kis tranzakciók pedig a letét fedezete alatt mennek off-chain (pl letétbe rakok 100 mBTC-t és egész évre fedezem vele a reggeli kávém).

Más kérdés, hogy ez a probléma az aranynál is megvan: körülményes a mozgatása és nehéz garantálni a biztonságot - ezért nem is fizetem vele a reggeli kávém. És lám, mégis meg van őrülve érte a világ.

Az arany nem is pénz.

A bitcoin sem. Viszont az arany valamikor fizetőeszköz volt, csak macerás volt használni, ezért jött helyette az arany fedezetű pénz mint workaround. A bitcoin kiküszübölte az arany hibáját, így alkalmas lehet fizetőeszköznek ahogy az arany is az volt évszázadokon át. Szerintem az igazi őrültség páncélozott pincékben tárolni, őrizni egy nemesfémet, ami tulajdonképpen simán nélkülözhető lenne, legalábbis ebben a mennyiségben. Ennek ellenére az egész világ hisz benne. Meddig..? Miért..?

(A volatilitást most hagyjuk - középtávon érdemes gondolkozni, másképp nem látod a fától az erdőt.)

mi akadályoz meg minket abban, hogy úgy tekintsünk a bitcoinra mint az aranyra?

az egyik az, hogy egyszeruen nem akarom. A masik meg az, hogy tobb okbol is rendkivul igazsagtalan a btc-k tulajdoni eloszlasa, amit nem legitimalok azzal, hogy igazi penzt adok erte...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Valakik kikaparták a gesztenyét és most azon morgolódsz hogy nem osztják meg veled? Miközben (elvből) utálod a gesztenyét..

ez a te meglehetosen torzitott allaspontod, amirol masok (is) leirtak mar, hol hibadzik...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Linket plz, nem tudom mire gondolsz.

Az arany elosztása viszont igazságos :-).

Gerincesjé biztos orulne egy Sztalin modszereihez hasonlo bitcoin-szetosztashoz, igaz? :P

iden szilveszterkor mar eleg hamar sikerult bebasznod...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Barcsak

Nemsokara folyamatban btw

Az arany kevesbe volatilis, szinte egysegesen megy fel az ara.

WHAT? :)

Az megvan, hogy a linkelt grafikon 5 éves időszakot ölel fel? A bitcoin 1 hét alatt képes ilyen pályát befutni.

Mivel feltörekvő technológia és pici piac. Érvelhetnék azzal, hogy az arany mikor produkált 30x-os emelkedést egy év alatt, de nyilvánvalóan értelmetlen mindkettőn rugózni.

„Érvelhetnék azzal, hogy az arany mikor produkált 30x-os emelkedést egy év alatt, de nyilvánvalóan értelmetlen mindkettőn rugózni.”

Szerintem pedig pont ennek van értelme. Mikor volt ez a 30-szoros emelkedés az aranynál? Csak úgy hozzávetőlegesen.

Soha, épp erre célzok: az arannyal sose lehetett ennyit keresni, hótt szar befektetés, a bitcoin legalább 30x jobb!

Érted miért értelmetlen ez a vita? Minden feltörekvő technológia magában hordozza a bizonytalanságot, a kulcs, hogy helyesen ítéld meg a kockázatokat és a lehetőségeket. Csaholni a kutya is tud ha idegent lát. :)

Nekem úgy rémlik az arany árfolyamára vonatkozó grafikont éppen te linkelted be. Addig volt értelme a dolognak, amíg azt hitted, hogy alátámasztja az elképzelésedet? Most, hogy rámutattam egy apró, de nem lényegtelen körülményre, már rögtön értelmetlenné vált?

Összegzem: Ami alátámasztja a prekoncepciódat, az lényeges, a többi lényegtelen.

> Az arany kevesbe volatilis, szinte egysegesen megy fel az ara.

Erre reagáltam, bizonyítva, hogy az arany ára közel sem monoton növekvő. Nem azt akartam bizonyítani, hogy a bitcoin az, sem azt, hogy megközelíti az arany stabilitását, csak azt, hogy az arany sem olyan tökéletes befektetési eszköz mint ahogy azt sugallta.

Te pedig már azt kérted számon, hogy tévesen hasonlítom a bitcoinhoz az arany volatilitását miközben ilyet nem tettem.

Ahogy a technológia megszilárdul és elterjed pusztán a tömegénél fogva csökkeni fog a volatilitása. Ha fizetőeszközként is elterjed, akkor akár az aranynál is stabilabb lehet. Viszont ennyire előre nem érdemes nézni, mert könnyen hanyatt lehet esni egy kavicson is. :)

nem igazan ertem ezt a vitat mar, ezerszer ki lett mar vitazva ez a arany/nemarany/penz/nempenz/nincsmogottesemmi/stb tema.
Valszeg mar mindenki eldontotte hogy mellette/ellene van. Aki hisz benne annak van coinja (es ha nem tok hulye, akkor akar mar szep nyereseget is ki tudott venni), a nocoiner meg nemvett/banyaszott coint (neki meg nincs nyeresege :D ). egymast meg ugyse lehet meggyozni, kar koptatni a billentyuket.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

> Soha, épp erre célzok: az arannyal sose lehetett ennyit keresni, hótt szar befektetés, a bitcoin legalább 30x jobb!
Hm. És akkor ki az, aki ennyit veszt? Ha te nyersz a bizniszen X forintot (vagy bármilyen pénznemet), akkor ki az, aki ezt elveszti? Vagy csak úgy a semmiből beesik pár milla?

Címadás dráma.

:)

delete

Kár, hogy törölted. Én azért lementettem, mert elég jó összefoglalja, hogy miképp játszanak ITs, ovisok bankosat, apuci a cukrosbácsik pénzével.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

+1 a kárra, mint messziről szemlélő, érdekes olvasmány volt.

Senki nem akar bankosat játszani. (a crypto-hívők legkevésbé sem)
Annyi történt, hogy egy csomóan rövid idő alatt eléggé meggazdagodtak valamiből, amit felkapott a média, emiatt még többen beleugrottak. Akik meg nem azok most próbálják leplezni a irigységüket és meggyőzni magukat, hogy mennyire okosak voltak, hogy ők nem tették. Közben meg várják, hogy mikor mondhatják már kárörvendve: Én megmondtam!!! (imho. valószínű nem kell már sokat várni)

Az a vicc, hogy én nem bánom, akkor bántam volna, ha beszállok. Egyszerűen mert pár száz dollárnál úgysem raktam volna fel többet, az pedig nem hozott annyit, hogy megváltoztassa az életem, csak minden nap látnám az emlékeztetőt, hogy ha többet rakok már milyen sok lenne.

Én ugyanígy gondolkodtam csak az ellenkező irányból: pár éve beleraktam annyit amennyinek az elvesztése nem fájt (volna), viszont a jelenlegi értéken már alkalmas (lenne) arra, hogy megváltoztassa az életem

Miért nem tudsz a kicsinek örülni?

:)

Magaslabda, leütöm: A párodtól is ezt szoktad kérdezni? ;)
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szeretnéd, hogy kielégítsem a kíváncsiságod, vagy a kérdésfeltevés maga kielégített?

:)

Ha lett volna nyilván örülnék, de a hiányán nem bánkódok.

Bocsi, de te is érzed a viccet a dologban? Remélem.
Ha a törölt post nem lett volna meg. Pont azt ecsetelte, hogy a BTC és BCH közt milyen FUD, dráma és farokrázás megy. Tisztára mint, mikor forkolnak egy open-source projectet és a lelki fejlődésben az óvoda szintjén megállt informatikusok elkezdik egymást osztani. A bankos játék abban a pillanatban elkezdődött, mikor valaki arról kezdett beszélni, hogy ebből a dologból valaha is fizetőeszköz lesz.
Amit senki nem ír le, az az, hogy az egész hercehurcából akkor lett pénz, mikor a bűnözők rájöttek, hogy az eddig csatolásban küldözgetett, kikinetartozik.xls táblánál, ez elvben, csöppet megbízhatóbb és követhetetlenebb. És még egyesek megtollasodtak, és a pórnép azt látja, hogy "szárnyal a fizetőeszköze", addig én csendben abban reménykedek, hogy nagyobb esés után a "szponzorok", nem a bevett módszereikkel fognak kármentést és példa állítást végezni. T'od, vannak főnökök akiknél nem lehet kimagyarázni a veszteséget okozó, riportolt bugot, és általában kurva sokat kell valakinek utána takarítani.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Azért töröltem, mert rájöttem hogy nincs kedvem vitatkozni az érkező commenteken, de örülök hogy tetszett. Amúgy igen, kb. így néz ki a dolog, leszámítva, hogy a bűnözők messze elkerülik, mert egyáltalán nem anonim, illetve nehéz azzá tenni. Túl sok ki/belépési pont van, és elég egy ilyet megszereznie egy komolyabb hatóságnak (nem a magyarra gondolok), onnét pedig nyitott könyv az egész, és olyan emberekhez is eljuthatnak akik pl. egy elcseszett banki átutalás kapcsán ennyire közvetetten soha nem találnának meg.

Amúgy meg azért hasonlít opensource óvodára, mert hogy ez pont az, pontosan ugyanolyan emberek kezdték el a dolgot, mint ezeket általában. Aztán a fejükre nőt, a világ pedig kérdőn néz rájuk, hogy most a mi a *asz van, merthogy az alapölet jó, de az is jó lenne ha tényleg működővé tudnák varázsolni és pár kínai hülyegyerek nem tudná összeomlasztani az egészet néhány százezer spam tx-el. A layer2 segít ebben talán, vagy nem. Meglátjuk 1 éven belül.

A ki és belépési pontok szponzorálása mögött állnak tipikusan bűnözők és pont a rajtuk átmenő pénzmennyiség a biztosíték a követhetetlenségre. Csak egy példa: Tipikus pénzmosásban 10-30% közötti veszteség az elfogadható, de akár 50-60% is megengedhető ha nagyon necces a helyzet. Te bűnöző vagy, van mondjuk 500k USD-d amit tisztára akarsz mosni. Csinálsz egy trader fedőcéget. Fiktív személyekkel beteszed a pénzt apróban, picit megutaztatod őket, aztán visszaparkoltatod a saját cégedbe. Aztán szép lassan osztalékként felveszed a pénzt. A legszebb a dolog, hogy a tranzakciós költségként szedett sápból és az árfolyam nyereségből még plusz legális kereseted is van.
Ugyanígy használják tőlünk keletebbre a farmoltatást, az ingame tranzakciókat, ingame tradingeket pénzmosásra. Van egy kis pénzed, felveszed Chant aki napi 16 órában egy tál rizsért termel valami kelendőt valami játékban. Mindaddig, míg Chan költsége nem éri el a te veszteségi limitedet és az általa kitermelt cucc értéke fedezi a kiveendő pénzt addig nyerő a bisznisz. Vagy a szomszéd maffia feje ki akar fizetni a kokót amit vett tőled. Kp helyett, valamelyik gameban a játékosai (sokszor kiskorú családtagok) vesznek 100-200 dolláros tételben valamilyen cuccot a te farmoltató cégedtől. A redőrségnek meg sok sikert kitalálni, hogy az a "level 36 purple armor" tényleg annyira ritka, hogy megérjen 500 dollárt vagy sem.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Csinálsz egy trader fedőcéget" vagy csinálsz egy BÁRMIT, pl mosodát. Ehhez semmi szükség a bitcoinra.

Azt hiszem, hogy teljesen mindegy mi indította be. Mi lenne ha kiderülne, hogy az írás feltalálója valami köcsög volt..? Ugye? :)

hiena elemzese TOP NOTCH, nem is ertem miert nem a penzugyben dolgozol, elemzokent :)))

> Megy az egész a levesbe. Ez az alternatív coinok álma, mert a kiáramló pénz adott esettben náluk köt ki.

A gyakorlatban, ha a Bitcoin esik, akkor a többi is csökken, mivel az altcoinokat többnyire BTC-hez mérve tradelik.

Elég ránézni a mai változásra: BTC -13%, ETH -8.32%, BCH -13%, LTC -13%. (A ripple +16%, de az nem tekinthető klasszikus cryptonak, mert nem P2P és full premined)

Ugye megvan, hogy amit írok, az a különféle trader/coiner fórumok és az ott elhangzó bölcsességek kivonata?
Nem a bitcoin érdekel, hanem a körülötte lévő dráma, mert nincs szívmelengetőbb dolog, mikor lényegtelen dolgokon vergődnek az emberek, fontos dolgok helyett.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Plz mutass egy "fontos" dologot itt, a hup-on.

Mission impossible :)

Nem, nem, rossz irányban keresgélsz. Segítek: "lényegtelen dolgokon vergődnek", egy nagyjából 130 hozzászólásos és 2540 megtekintéses topicban.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

1+5
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Nahát, engem meg a Bitcoin érdekel, a körülötte lévő dráma pedig szórakoztat. A fontos dolgok a cryptocoinok IT problémái, a spekuláció, médiahype pedig a hab a tortán.

Az a baj, hogy nagyon kevés nocoiner van aki nem esik a személyes kétely hibájába. :(

Az a baj, hogy nagyon kevés nocoiner van aki nem esik a személyes kétely hibájába. :(

jogos. Meg szerencse, hogy a coiner-eknel nincs semmilyen bias, foleg azoknal, akik csak azt szajkozzak, hogy a mogotte levo technologia az ertek, ill. hogy az idei exponencialis novekedes teljesen rendben van...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Aki felismeri, hogy van benne érték vagy legalábbis potenciál, az már jó úton jár még ha nem is érti miért. Aki tagadja, az egyszerűen téved. Ahány ember annyi indok hogy mire használja, és igen, bőven vannak akik nem hisznek a bitcoinban, csakis azt számolják, hogy mennyivel szálltak be és mennyivel fognak kiszállni. De egy valami közös mindegyikben: a saját idejüket és pénzüket viszik a vásárra, nem a tiéd. Senki nem ígéri nekik*, hogy a bitcoin értéke emelkedik vagy fennmarad, ezt mindenki maga dönti el.

Szerintem a bitcoin ára az értékéhez képest még mindig alacsony, de persze ez nem jelenti azt, hogy ne eshetne innen is nagyot. Ugyanis az értékét még sokan nem látják azok közül sem, akik megfizették az árát.

Hogy kinek van igaza, azt a technológia és az idő fogja eldönteni nem az hogy ki kiabál hangosabban a másikra. IT szakemberként óriási előnyben van, hogy megértheted mögötte az értéket, nagy hiba ha ezt az előnyt eltékozlod.

* Bitcoin is an experimental digital currency [..] - https://github.com/bitcoin/bitcoin

ez az ertek dolog meg mindig eleg kodos nalad. Meg mindig nem sikerult elmagyaraznod, hogy a bitcoin erteke (amit a technologia ad szerinted) miert valtozott meg a $-hoz kepest csak az iden ennyire jelentosen? Vagy ez a technologia az utolso 2 honapban ennyire robbanasszeruen valtozott (elonyere)? Mert ha nem, akkor miert is?

En ugy latom a rozsaszinu szemuvegeden tulrol, hogy a btc technologiaja annyira elkapraztatott (ami biztos szipi-szupi, bar az mar nem annyira, hogy 1 sima tranzakciohoz 2 hektar erdot el kell disszipalni), hogy nem latod tole az ido kozben kialakult lufit...

Hogy kinek van igaza, azt a technológia és az idő fogja eldönteni nem az hogy ki kiabál hangosabban a másikra.

plz, ne sarozz ossze, itt leginkabb a btc fanok kiabalnak, es szajkozzak ugyanazt a par meretes BS-t

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Az értéke akkor ugrott meg amikor túlélte a BCH forkot (a BTC ellen indított eddigi legnagyobb támadást), bevezette a SegWitet és ez által a Lightning Network belátható távolságba került. Ez mind az utóbbi fél évben történt csak ezek a technológiai bravúrok nem kerültek a bulvárba.

Az energiaigény is érdekes téma. A Bitcoin fejlesztők tulajdonképpen nem zárkóznak el attól, hogy egyszer leváltsák a PoW-ot. A BCH forknál már bebizonyosodott hogy nem a minerek verik a tamdamot, az Ethereum folyamatban lévő PoW->PoS átállása sem döntötte be a közösséget, tehát gyakorlatilag kivitelezhető. A gond annyi, hogy egyelőre nem létezik olyan technológia ami egyértelműen jobb lenne.

Szerintem nem az energiaigény az igazi gond, hanem az, hogy javarészt fosszilis forrásból származik az energia. Ez a probléma viszont jóval túlmutat a Bitcoinon, ez az energiaszektor sara. A bitcoin nem követeli meg, hogy szenet égessenek.

nem gyozott meg, amit irtal. Masfelol, tok mindegy, mibol jon az energia (szen vs. megujulo): a tranzakciok verifikalasa energiapazarlo, azaz fucked by design...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Ez megint csak a te véleményed, a gazdaság nem így működik. Az emberek nem moralizálnak ha a versenyelőnyükről kell lemondani érte. Lásd: fogolydilemma, közlegelők tragédiája.

A Bitcoin a környezetszennyezésben egy láthatatlanul pici pont. Amire oda jutunk, hogy láthatóvá válna, talán már meg is lesz oldva.

Ez megint csak a te véleményed

igy van: itt is, meg a masik topikban is kizarolag en ertetlenkedtem, es mindenki mas teljes mellszelesseggel tamogatja a btc-t. Ja, nem...

A Bitcoin a környezetszennyezésben egy láthatatlanul pici pont. Amire oda jutunk, hogy láthatóvá válna, talán már meg is lesz oldva.

az en szemem nem ennyire gyenge: allitolag Mo. aramfogyasztasa kevesebb, mint ami a btc mukodtetesehez szukseges: http://www.tozsdeforum.hu/bitcoin/kriptovalutak/magyarorszag-aramfogyasztasa-elbujhat-a-bitcoin-mellett-89204.html
--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

"bőven vannak akik nem hisznek a bitcoinban, csakis azt számolják, hogy mennyivel szálltak be és mennyivel fognak kiszállni"
A Quaestor-ügyfelek is pontosan ezt csinálták: hittek. Kiszámolták, mennyivel szállnak be, és mennyivel fognak kiszállni. És mennyivel szálltak ki?

A párhuzam sántít, hiszen a Quaestor az emberi gyarlóság áldozata lett és a bitcoin ezt kiküszöbölte azzal, hogy algoritmusok szolgáltatják az igazságot az emberek helyett.

Másrészt, ezért nem a bitcoint kell támadni, hiszen a FAQ-ban ezt világosan leírják:

You should never expect to get rich with Bitcoin or any emerging technology. It is always important to be wary of anything that sounds too good to be true or disobeys basic economic rules.

Bitcoin is a growing space of innovation and there are business opportunities that also include risks. There is no guarantee that Bitcoin will continue to grow even though it has developed at a very fast rate so far. Investing time and resources on anything related to Bitcoin requires entrepreneurship. There are various ways to make money with Bitcoin such as mining, speculation or running new businesses. All of these methods are competitive and there is no guarantee of profit. It is up to each individual to make a proper evaluation of the costs and the risks involved in any such project.

- Can I make money with Bitcoin?

A hype/volatilitás minden árucikkre jellemző, de erről nem az arany, az ezüst, a tulipánhagyma vagy a bitcoin tehet, hanem az emberek akik a lufit fújják.

a Quaestor az emberi gyarlóság áldozata lett és a bitcoin ezt kiküszöbölte azzal, hogy algoritmusok szolgáltatják az igazságot az emberek helyett.

az algoritmus akkor lenne igazsagos, ha a 7 mrd ember kozott egyenloen osztana szet a 21 millio btc-t, de nyilvan nem errol van szo.

You should never expect to get rich with Bitcoin or any emerging technology.

ez mar nem sima BS, hanem netto hazugsag azok utan, hogy a banyaszok kapjak meg a kibanyaszott btc-ket (merthogy szegenykeim erofeszitesei, bla-bla...). Tovabba ha figyelembe vesszuk, hogy a btc-k 40%-a egy igen szuk csoport kezeben van, akkor ez vagy azt jelenti, hogy a btc valojaban ertektelen, vagy azt, hogy a FAQ hazudik.

A hype/volatilitás minden árucikkre jellemző, de erről nem az arany, az ezüst, a tulipánhagyma vagy a bitcoin tehet, hanem az emberek akik a lufit fújják.

fals. Mostanaban pl. a doboz gyufat nem nagyon hype-oljak, es az ara sem hullamvasutazik...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

"A párhuzam sántít, hiszen a Quaestor az emberi gyarlóság áldozata lett és a bitcoin ezt kiküszöbölte azzal, hogy algoritmusok szolgáltatják az igazságot az emberek helyett."
Nos, ha most szeretnél néhány százezer BTC-t USD-re váltani aktuális árfolyamon, erősen valószínű, hogy az összes trader pénzállománya nem lenne elég, pedig még az összes BTC tizedét sem szeretnéd. Mert az árfolyamot nem valódi érték, hanem az emberi gyarlóság (és a spekuláció) nyomja. Hol van itt az algoritmus igazsága?

De miért akarnám átváltani, hogy aztán ellopják?

Tényleg, még soha nem loptak bitcoint. Ja, de.

Azért, hogy realizáld a hasznot. Vagy tán BTC-vel veszel kenyeret?

Amíg egy jó befektetési eszközben van a pénzem, addig nincs igényem rá, hogy többet realizáljak mint amennyire szükségem van. Szerintem jó befektetési eszközben van. És a bitcoin árának alakulását figyelembe véve nem csak én gondolom így.

Másrészt, nézd vissza blr hozzászólásában a konklúziót és tedd fel a kérdést: minek van "valódi értéke"? Megmondom: a víznek - amit lehúzok a sloziban. Nélküle nem lenne a földön élet. Ez a "valódi érték" ilyen parttalan filozófálás volt a részéről, de szerencsére nem az én tisztem erről felvilágosítani.

A BTC egy befektetési eszköz? Ott mibe fektetsz be valójában? Mi mögötte a valós gazdasági teljesítmény? Mert fizetőeszközként eléggé csapnivalóan teljesít.
Mert míg egy ingatlanalap mögött, vagy egy pénzpiaci alap, vagy részvénypiaci alap mögött van valós gazdasági teljesítmény, itt mi az? Az NVidia gazdasági teljesítménye?

Mint megtudtuk, erre nincs értelmes válasz, hiszen ez csak parttalan filozofálás… :)

hahaha, lol+1 :-)

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

A befektetési arany mögött mi a gazdasági teljesítmény?

Az aranynak van nyersanyagként értéke, mind az iparban, mint az ékszerészetben, emiatt kereslet is van rá folyamatosan. Azaz aki birtokolja, el fogja tudni adni a jövőben, mert más, befektetésen kívüli céllal is meg akarják vásárolni.
BTC-t miért akarna venni valaki?

Nézz utána kérlek, hogy pusztán a földfelszíni aranymennyiség hány évre lenne elég az iparnak és utána állítsd az, hogy ez fenntartaná az értékét.

Az ékszeripar igénye kakukktojás, hiszen az arany ott simán helyettesíthető, csak azért nem helyettesítik, mert az az ékszer ugyanúgy a vagyon felhalmozásának eszköze (egyes körökben) ahogy az aranyrúd.

Ne keverd az értéket meg az árat, ez eléggé nagy közgadaságtani hiba.

Az arany, meg minden másnak az értékét az adja, hogy szükség van rá. Tudod, utilitás, alapvető közgazdaságtani fogalom. Ennek semmi köze az árhoz.
Ezért van értéke a víznek, az olajnak, a fának, az aranynak, a kakaónak, a fémeknek, a búzának, az ingatlanoknak, a kerámiáknak: mert szükség van rá, használjuk őket.

Az árát meg az adja, hogy mekkora szükség van rá, esetleg hiány van-e belőle, vagy felesleg. Tudod, kereslet-kínálat alakítja az árat.
Azaz a szükség (és nem az érték) határozza meg az árat valamely csereeszközben mérve. Ilyen csereeszköz a dollár, az euró, a forint, a venezuelai bolivár.
Mint ahogy ha búzatúltermelési válság van, akkor sem lesz a búza értéke kevesebb (hiszen ugyanolyan jó kenyér készíthető a belőle termelt lisztből), csak éppen az ára lesz alacsonyabb - mert túl sok van belőle.

És meg lehet kérdezni: miért van önmagában értéke a dollárnak, az eurónak? Azaz miért van egyáltalán ára, árfolyama?
Mert valaki számára szükség van a dollárra, az euróra, a forintra: mert ebben kell befizetni az adót, emiatt biztos lehetsz benne, hogy ha neked dollárod van, majd valaki más meg akarja tőled vásárolni. Ha ez nem lenne (azaz senki nem akarna mondjuk venezualai bolivárt venni), akkor bizony azon pénznemnem az értéke is egyenlő lenne a monopoly-pénzekkel.

Mi az utilitása a BTC-nek? Mert értékcsereeszközként (azaz pénzként) eléggé nehézkesen használható.
Persze lehetne azt mondani, hogy a BTC értéke a mögötte lévő elosztott computing rendszer, és aki BTC-t vesz, az valójában részesedést vásárol ebben az elosztott, nagy számítási teljesítményű rendszerben, mert maga a számítási teljesítmény, az érték: szükség van rá, sok helyen. Időjárásmodellezésben, adatfeldolgozásban, sok mindenhol.
Erre lehetne azt mondani, hogy igen, ez érték. De aki BTC-t vesz, nem vesz szabadon felhasználható számítási teljesítményt, és nem vesz részesedést ebben az adatfeldolgozó hálózatban. Pedig ez érték a BTC mögött, de nem ezzel kereskednek.

emberunket ne zavard ossze economics 101-gyel. O, az online generacio tagja, akinek nem kell alapveto osszefuggeseket erteni. Neki eleg annyi, hogy "szerintem"...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Elég merész úgy kioktatni közgázból, hogy a befektetési arany mögötti értéknek az ipari felhasználhatóságot tartod. Ezt még az sem hiszi el, aki amúgy aranyban utazik.

A befektetési arany aktuális értékét egy dolog mutatja meg: az ára, és ugyanez igaz a bitcoinra is. Egyik sem rendelkezik komoly belső értékkel. Ha makacsul hiszel abban, hogy az ipar adja az arany értékét, akkor bizonyára a világ leges-legnagyobb lufijának tartod, hiszen akkor az ára fényévekre van az értékétől. Szólj gyorsan flimonak, hogy adja el de tüstént. :)

.

Ha a mögötte lévő technológia hajtaná az értékét, akkor az ethereum* már rég leelőzte volna, de nem tette. Ebből következik, hogy az érték nagy része nem ez, hanem a hype és a belé vetett bizalom. Pont mint a tulipánhagyma esetében.

*Vagy franc tudja már melyiket tartják épp legfejlettebbnek.

+1, en is erre az aprosagra probalok ramutatni, de suketek a fulek...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Napestig lehetne sorolni hogy miben rosszabb az Ethereum. Amivel "több", azzal egy nem létező problémát próbál megoldani és többek között ez lett az Achilles-ina; a komplexitásból adódó security parák tömkelege.

Szemmel tartom az altcoinokat, nagyon sok az ígéret, de igen kevés ami valóra is válik. A legtöbb arra épít, hogy kiemel 1db tulajdonságot amiben valóban jobb mint a Bitcoin, csak közben elhallgat másik 3-at amiben rosszabb (a technológiából adódóan).

"De egy valami közös mindegyikben: a saját idejüket és pénzüket viszik a vásárra, nem a tiéd."

Nem akarok nagyon felülni a populizmus vonatra, de már nem lehet elmenni az energiafelhasználás mellett. Hogy globális felmelegedés és mindmeghalunk az még a jövő zenéje, de csináljunk egy gyors számítást:

1. Éves enrgiafelhasználás 36.63 TWh https://digiconomist.net/bitcoin-energy-consumption

2. Ennek minimum 60%-át Kínában használják https://blog.iqoption.com/three-countries-with-the-largest-number-of-bitcoin-miners/

3. Kína elektromos áram termelésének 70%-a szenet használ https://en.wikipedia.org/wiki/Electricity_sector_in_China

4. 1 TWh kínai szén alapú elektromos áram termeléshez 170 halálos áldozat köthető https://www.forbes.com/sites/jamesconca/2012/06/10/energys-deathprint-a-price-always-paid/#14251396709b

A szorzást elvégezve az adódik, hogy csak a bitcoin bányászathoz szükséges energiatermeléshez alsó hangon évente 2615 haláleset köthető a jelenlegi szinteken.

igy van. Amikor meg kozepiskolaban az erositoket tanultuk (hehe, ez se mostanaban volt mar), azt mondta a tanar, hogy ha egy radio csak 1 W-tal fogyaszt tobbet [mint feltetlen kellene], amibol Kinaban 1 milliot adnak el, akkor epiteni kell emiatt egy uj eromuvet.

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Annak ellenére, hogy a környezetszennyezés szerintem is nagy problémája az emberiségnek, ez roppant demagóg; ha kiszámolhatnám, hogy a te ökológiai lábnyomod, létezésed hány másik ember életét, egészséget követeli, a szám nagyobb lenne mint nulla.

Az a felelős aki ilyen módon termeli meg az energiát, függetlenül attól, hogy mihez.

Ennél nagyobb demagógia, hogy egy felesleges technológia lábnyomát hasonlítod azzal, hogy valaki él. De ha már bementünk ebbe az utcába, az alapján, hogy kb 15 millió bc wallet van, a Föld lakossága 7.6 milliárd, a bitcoin pedig az energiafelhasználás 0.16%-ért felelős, a te ökológiai lábnyomod kb egy "átlagos földlakónyival" több mint anélkül.

> felesleges technológia
Egy Amish urat tisztelhetek? :)

Nagyon merész a digitalizációra azt mondani, hogy felesleges. Sokan megtették már, de nem az ő nevüket ismerjük, hanem azokét akik aztán megcsinálták. Gyk.: most épp az arany digitalizációja folyik.

Tegyünk egy próbát: szabadulj meg az összes aranyat tartalmazó tárgyadtól! Aztán lehet azon gondolkodni, hogy az arany vagy a bitcoin az, aminek tényleges értéke van.

Nagyon merész a digitalizációra azt mondani, hogy felesleges.

csusztatsz, de nem kicsit. Nem altalaban veve a digitalizaciorol beszel, hanem a btc kornyezetterheleserol.

Gyk.: most épp az arany digitalizációja folyik.

hat ez nem is dupla, de triplatenyeres lett...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Bitcoin meg a digitalizáció közé egyenlőségjelet tenni az... tudod mit, fogjuk a pezsgőre :)

Az aranyos (:D) hasonlatoddal teljesen egyet értek, lévén annak is sokkal kisebb objektív értéke van ahhoz képest, amennyiért kereskednek vele, hogy mégis ez történik az 7+ milliárd ember interszubjektív hite miatt van. Én azért tartok kis részben aranyat, mert ebben a 7 milliárd emberben hiszek, és hogy a hitük szerint fognak cselekedni, ha megzuhannak a tőkepiacok, magyarul aranyba menekülnek, meg svájci frankba.

A bitcoin most tart 15 millió felhasználó körül, és nagy kérdés, hogy ebben mennyi a hozzád hasonló fanatikus (nem prejorative), és hányan spekulálnak arra, hogy rajtatok tudnak majd hasznot elérni. De ebben az embertömegben (még) nem hiszek.

Tehát a hasonlat részben él, mindkettő reális (objektív) értékénél sokkal drágábban forgó eszköz, a bányászata mindkettőnek rettentően környezetszennyező, csak épp hatalmas különbség van egyelőre a hívők számában, és a pár évre visszatekintő történelme sem segíti egy igazi roham átvészelését (lásd: "az arany az mindig is arany marad" felfogás).

Minek nekünk a Facebook ha van egy IWIW amit mindenki használ, nemdebár?

Teljesen mindegy, hogy te vagy sj meggyőzhető-e. Hamarosan munkába áll egy generáció akik a neten nőttek fel, az online identitásuk és javaik közülük soknak olyan valóságosak mint neked az aranyba vetett hited és az aranyrúd a sifonyban. Nagyszüleimnek bankszámlája sincs, nem is értik mire jó, nem fogom meggyőzni őket se, de jól megférünk egymás mellett; ők se oltogatnak hogy minek nyitottam bankszámlát, én se győzködöm őket hogy nekik is kéne. Finom kakaós kalácsot sütnek. :)

megint csusztatsz: egyaltalan nem arrol van szo, hogy vannak a dinok, akik nem ertik a btcidok szavat, meg vagy te, az online generacio tagja, akinek a koldoke is RJ45 aljzat alaku.

Felre ne erts, en egyaltalan nem arra agitallak, hogy szallj ki a btc hype-bol. En attol meg ugyanolyan jol alszom, ha majd bukod a ki tudja mennyi beletett zsetont; de ha lesznek meg bolondokneten felnott generaciok, akik tovabb fujjak a lufit, hat ugy is jo.

De mivel egy forumon vagyunk, ahova onkent jottel, ezert ne vedd zokon, ha ez a par ertetlenkedo kifejti az ellentetes allaspontjat. Ami a jelek szerint neked - mivel valaszaid nincsenek - oltogatas...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Ha nem erről van szó, akkor érvelj: miért van bukásra ítélve a bitcoin?

Csak ne azzal, hogy szerinted:
- nincs értéke (szerintem van)
- igazságtalan a felosztása (szerintem nem)
- fucked by design mert energiát éget (szerintem ez egy szükséges rossz, ami kiküszöbölhető)
- nem ismeri a sarki zöldséges (szerintem ez nem számít)

Nem veszem zokon, meghallgatlak, meghallgattalak akkor is amikor 200 dollár volt a coin, amikor 1000, most is amikor 10.000, akkor is meg foglak amikor 100.000 lesz. De amikor nincsenek arra érdemes érveid, nem pazarlom az időm a válasszal.

"ervelj [...] csak ne azzal"

jopofa gyerek vagy: minden felvetest, amire nincs valaszod, azzal intezel el, hogy szerinted meg de - noha ezek mogott semmi hard evidence. Aztan meg azzal zarod, hogy nincsenek "arra erdemes" erveim :-)

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Zárójelben voltak a válaszaim, a tieidhez hasonlóan alátámasztva. :)

tehat mindenre az a valaszod, hogy "szerintem". Koszonom, nincs tobb kerdesem...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Az az igazság, hogy eddig nem érdekelt a bitcoin, most egy kicsit utánaolvastam. Ettől nem lettem szakértő, de pénzügyi vonalon dolgozom, tanultam közgazdaságtan és pénzügyet is párszor.
Ja és valamikor régen kb. 5 perc kellett, hogy rájöjjek, hogy a Sciennet az piramis játék.

Azt látom, hogy te a bitcoinnak sikerült megtalálnod/megszeretned a piramis játék részét. Mert ez bizony részben piramis játék. Még akkor is, ha nem fogja senki szabályozni/betiltani.

Egy csomó dolgot viszont nem értesz. Nem tudod mi a pénz, nem érted a gazdaságban betöltött szerepét. Nem érted a csereeszköz funkcióját a pénznek. Így nem érted azt sem, hogy mennyi veszélye van az ilyen pénznek. Persze ha korán szálltál be baromi jól fogsz keresni, de végül amikor majd túl nagy lesz a bázis, a későn beszállók bukni fognak, és őket valójában te meglopod.

Pár magyarázat:
1. Mit jelent az hogy a pénz csereeszköz, és miért nincs a pénznek (a bitcoinnak sem) értéke.
- A dolgok értéke azt jelenti, hogy van neki hasznossága, azaz szükségletet lehet vele kielégíteni. A pénzt felfoghatod egyfajta átmeneti tárolónak két hasznossággal rendelkező dolog között, ami lehet áru -> áru. Vagy legtöbbünk esetében elvégzett munka -> áru (termék, szolgáltatás). Leírom még egyszer: NINCS A PÉNZNEK SEMMILYEN ÉRTÉKE!!!! Értéke csak az előállított termékeknek szolgáltatásoknak van. Ha nincs előállított új érték, akkor a rendszer összedőlne.
2. A bitcoin mint minden más pénznem rendelkezik egyfajta értékpapír funkcióval is. Azaz van árfolyama, ami a többi pénznemhez képest változik. Ez elsősorban kereslet kínálat függvénye. Normál esetben az érték az országok közötti különbségekből adódik.
3. Piramis játék. Miért mondom azt, hogy piramis játék? Mert részben az. Azért mert itt az árfolyam az új belépők miatt nő. Azaz azzal, hogy valaki belép a rendszerbe, és elfogadja a szabályait - köztük az árfolyam növekedést - ezzel érték teremtődik a korábbi belépők számára. Kb. ugyanaz minthogy ha belépnél egy piramis játékba, akkor fizess valakinek 1000 Ft-ot, léptess be 5 embert és tőlük te is kapsz 1000 Ft-ot. Ez addig működik, míg van új belépő. Mert ha nincs az utolsó belépő csak befizet, kapni nem kap semmit. És ez tartja el a rendszert. Azaz van itt lufi? Biztosan. Mi a gond? Az hogy az árfolyam növekedés mögött valójában nincs értéknövekedés. Kicsit a tőzsdéhez hasonlít, ott is van spekuláció, csak az a különbség, hogy a tőzsdei értékpapírok mögött ott a cég/termék, aminek van értéke. A bitcoin mögött nincs semmi. Ettől még te röhöghetsz a többieken, hogy te időben szálltál be, és a piramis csúcsán te jót kaszáltál. A te szemszögedből igazad is van! Gratulálok!

Félre ne érts, egy globális elektronikus valuta nem rossz ötlet. Más kérdés, hogy az már van! Mitől jobb ez, mint egy létező pénz? Egyedül az "árfolyam emelkedés" miatt? Én viszont nem veszek részt piramisjátékban.

Ettől még rendszer nem biztos, hogy bedől, vagy betiltják, mert csak részben piramisjáték.

az árfolyam növekedés mögött valójában nincs értéknövekedés.

koszonom.

a tőzsdei értékpapírok mögött ott a cég/termék, aminek van értéke. A bitcoin mögött nincs semmi

emberunk valasza erre: dehat a mogotte levo technologia az ertek. Es ezt a BS-t kepes siman fapofaval bedobni, mikozben a btc/usd arfolyam kb. mint a hullamvasut...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

1. Ki állítja, hogy a bitcoin pénz? Kérlek arra válaszolj, hogy milyen belső érték áll a befektetési arany mögött, ugyanis én minden hozzászólásomban digitális aranyként hivatkoztam rá.
2. Ki állítja, hogy a bitcoin pénz? Mit akarsz ezzel mondani? Szerinted én nem tudok róla, hogy van ára ami változik?
3. Kérlek arra válaszolj, hogy milyen belső érték áll a befektetési arany mögött. Vagy ez a 8000 milliárd dolláros piac is lufi? (Csak nehogy azt írja, hogy az ipari felhasználás, légyszilégyszilégyszi neee :D) Továbbá: az arany árának növekedése mögött milyen értéknövekedés van?

Te az egész elméleted arra építed, hogy a bitcoin egy zéró összegű játék, tehát a végén szükségszerűen nullára esik az ára. Miért? Az arany ára mikor zuhant nullára?

(A stílusom azért olyan amilyen, mert azonnal személyeskedéssel indítottál ráadásul szalmabáb érvelésbe burkolva. Most pedig válaszolj.)

Ki állítja, hogy a bitcoin pénz?
Maga a bitcoin project: https://bitcoin.org/en/
"a new kind of money."
Hasonlóan a FAQ-ban:
"When a user loses his wallet, it has the effect of removing money out of circulation."
"Bitcoin is money, and money has always been used both for legal and illegal purposes."
"Bitcoins have value because they are useful as a form of money"
https://bitcoin.org/en/faq#why-do-bitcoins-have-value

Nem tudom, hogy a "money" szó milyen jelentésében használatos az angolszász kultúrákban, ezért nem tudok magyarázatot adni hogy miért így fogalmaznak. Mindenesetre az a FAQ nem közgadászoknak szól, hanem az "utca" emberének, talán a közérthetőség miatt fogalmaznak pongyolán (mit nem adnék ha a NAV is ezt tenné néha).

Én biztos nem állítottam, hogy a bitcoin közgazdasági értelemben vett pénz és a bitcoin.org -nak sem hinném el.

Viszont BTC-be az utca embere is fektet, nem csak a közgazdászok. Ez a nagy helyzet. Sőt, te is azt mondod, hogy ebbe önmaga miatt érdemes befektetni, van benne érték. Csak tudnánk, hogy mi az, amit veszel, amikor BTC-be fekteted a pénzed. Mert erre még senki nem kapott választ.

Nem a bitcoin.org az egyetlen információforrás, a működése az utolsó bitig teljesen nyilvános, semmi nincs elhallgatva, se az informatikusok, se a közgazdászok se az utca embere elől.

Mit veszel amikor befektetési aranyat veszel? Mi garantálja, hogy lesz, aki legalább annyiért megveszi tőled? Mi akadályozza meg az embereket abban, hogy úgy tekintsenek a bitcoinra mint az aranyra? Bedőlt az arany attól, hogy nem minden fektet bele?

> Mi garantálja, hogy lesz, aki legalább annyiért megveszi tőled?
És a BC-nél?

Kapizsgálod. Szerinted miért nevezem digitális aranynak?

Senki nem garantálja, hogy az aranyat legalább azon az áron el tudom adni, mint amennyiért én megvásároltam. Ha így lenne, akkor létezne arbitrázs a piacon, és nem érné meg mással, csak arannyal kereskedni.

Viszont amikor aranyat veszek, akkor ténylegesen aranyat veszek. Ne keverd a valódi aranyat, meg az aranyra szóló opciókat, totál más a kettő termék.

"Mi akadályozza meg az embereket abban, hogy úgy tekintsenek a bitcoinra mint az aranyra?"
Az, hogy az aranynak van a pénzpiacon kívüli értéke, mert felhasználják, szükség van rá. A BTC-nek mi az értéke? Mit veszek, amikor BTC-t birtoklok?

" Bedőlt az arany attól, hogy nem minden fektet bele?"
Nem, és pont azért nem, mert az arany nem csak mint befektetési eszköz létezik, hanem van önmagában is értéke.

Tudod minek van még önmagában értéke? A tulipánhagymának! Halottak napján nélkülözhetetlen!
- persicsb, 1636

(Mutass nekem egy olyan közgazdászt aki szerint az arany árát az ipari felhasználás indokolja, utána folytathatjuk.)

Nem tudom, hogy a "money" szó milyen jelentésében használatos az angolszász kultúrákban

ha megfelel a Cambridge dictionary: https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/money

money noun [ U ] uk ​ /ˈmʌn.i/ us ​ /ˈmʌn.i/
​coins or notes (= special pieces of paper) that are used to buy things, or an amount of these that a person has:

De ha neked csak az oxfordi jo, akkor ime:

money (noun):

1: what you earn by working or selling things, and use to buy things
2: coins or paper notes
3: a persons's wealth including their property

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Köszi, ez esetben a bitcoin.org megfogalmazása hibátlan.

A közgazdasági értelemben vett pénznek ennél jóval több kritériuma van.

a bitcoin.org szohasznalata abban az ertelemben rendben van, hogy mivel nem doktori ertekezlet, hanem laikusoknak szol, igy a 'money' szot is a hetkoznapi, a szotari jelentesevel megegyezo ertelemben hasznalja.

Az mar csak a te FUD-olasod, hogy a penz kozgazdasagi fogalmanak 'ennel joval tobb' kriteriumaval jossz. De ezzel is csak magadat lotted labon, ill. fogalmatlansagod bizonyitod, mert a bitcoin faq oldal ezt irja:

"Bitcoin has the characteristics of money (durability, portability, fungibility, scarcity, divisibility, and recognizability)"

Tehat a faq szerint a btc kozgazdasagi ertelemben is penzkent definialja onmagat.

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

> arany árának növekedése mögött milyen értéknövekedés van
Már párszor leírták, hogy az ár és az érték nem ugyanaz. Amikor a sör ára emelkedik, nem lesz nagyobb az élvezeti értéke.

Mennyi egy uncia befektetési arany értéke?

Rossz helyen érdeklődsz, ui. nem vagyok se arany-, se ékszerszakértő. Egyáltalán nem követem az árakat se. Az arany különböző célú felhasználásaival se vagyok tisztában - legalábbis a nagy általánosságokon túl nemigen tudok különösebb dolgokat.
De akkor, mivel látom, hogy hova szeretnél kilyukadni: mennyi egy liter sör értéke?

Amennyit hajlandó vagy adni érte.

Az egy dolog, ha szerinted az a lóhúgy felét se éri. Ízlésről nem lehet vitatkozni.

> Amennyit hajlandó vagy adni érte.
Ez viszont már szubjektív.

De ha ízléssel van gond, akkor legyen egy liter benzin - az eredeti példám az lett, de nem akartam autós hasonlattal jönni, ezért írtam át sörre. Szóval mennyi egy liter benzin értéke?

Az nem a sör értéke, hanem a sör ára. Hogy mit vagy hajlandó feláldozni azért, hogy megkapd azt a sört.
Két ugyanolyan sörnek az értéke mindig ugyanaz. Azonban akár élethelyzettől is függ, hogy mennyi az ára.

Amennyit ő hajlandó adni érte, az épp az értéke lesz. Amennyit ad érte, az az ára. Viszont az arany nem sör, inkább töröltem a többit, nem akarok eltérni a lényegtől.

Az érték (utilitás, hasznosság, felhasználhatóság) nem pénzben kifejezhető dolog, nem írható le számmal. Az érték (intrinsic value) azt fejezi ki, hogy arra a dologra az emberiségnek szüksége van, mert felhasználja ahhoz, hogy éljen. Az aranynak az az értéke, hogy azt felhasználják nem befektetési célra is.
Abban van igazságod, hogy sokkal kevesebb az ipari felhasználás, mint amennyi aranyat termelünk, ez csak azt mutatja meg, hogy az emberek hülyék: aranyat vesznek úgy, hogy fogalmuk sincs arról, mi a valódi érték mögötte. Nem véletlenül hagytak fel az államok az arany alapú pénzzel - nincs mögötte semmi valójában, önmagában nem jelent semmit, hogy valakinek van 10 tonna aranya. Ettől függetlenül az ipari felhasználás, mint intrinsic value ugyanúgy megvan az aranynál, akkor is, ha fizetőeszköznek nem jól használható ma már.

De Régen valóban volt értéke mint csereszközk is, ugyanis nehéz hamisítani (ezt használják ki az ékszerek), nehezen korrodálódott (ezt használja ki az ipar), valamint nagyon könnyen lehetett nagyon kis részekre is felosztani, szükség szerint. A probléma vele persze az, hogy nagyon nehéz inflálni, hiszen nem tudsz csak úgy piacra dobni 5x annyi aranyat, ha egyszerűen nem áll rendelkezésre annyi (ez amúgy előfordul a papírpénzzel is, Venezuelában gondot okoz a papírpénz-kibocsátás).

Ami számmal leírható (azaz mennyi kérdésre választ ad), az az ár, ami pedig függ a szükséglettől (kereslet-kínálat, ugyebár). És te ezt kérdezted. Nos, hogy mennyi az arany ára? Az attól függ, mekkora kereslet van rá, és mekkora kínálat van a piacon erre a keresletre. Önmagában az a kérdés, hogy "mennyi az értéke", az értelmetlen.
Azt lehet megkérdezni, hogy "mi az értéke", meg azt, hogy "mennyi az ára".

> az emberek hülyék: aranyat vesznek úgy, hogy fogalmuk sincs arról, mi a valódi érték mögötte
Mondd ki, ne köntörfalazz: az arany a világ legnagyobb lufija.

Gondolhatod így, ez esetben értem, hogy miért nem tartod semmire a bitcoint és el is fogadom. De a ~8000 milliárd dolláros aranypiac elég biztos indikátora annak, hogy nem mindenki ért veled egyet. Én azt állítom, hogy az az emberi viselkedés ami évszázadok óta magasban tartja az aranyat, fenn fogja tartani a bitcoint is. Hogy miért? Mert az "emberek hülyék", nem érdekli őket, hogy az arany ipari felhasználása miatt csak a pénzük 99%-át buknák el ha elszállna mögüle a hit, használni fogák a bitcoint a gyakorlati előnyei miatt, annak ellenére, hogy ott 100%-ot bukhatnak. Szerintem annyira mégsem hülyék.

1 .Miért mi a bitcoin ha nem virtuális pénz?
Áru? - Kizárt!
Értékpapír? - Biztosan nem!
Akkor szerinted mi? Erre kíváncsi vagyok! Mert ha nem pénz, akkor már csak a piramisjáték marad!
A befektetési arany egy materiális dolog!!!! Van saját értéke. Pont azért van értéke, mert bármikor lehet belőle nem befektetési arany. Ezért alakult ki először az aranypénzrendszer. Nem egy darab fecni (papírpénz), vagy digitális jel( elektronikus pénz). Ez az ami a bitcoinnak nincs, és nem is lesz. Ne hasonlítgasd az aranyhoz nagyon más kategória.
2. Azt mondtam, hogy a bitcoinnak mint pénznemnek van árfolyama. Mint bármelyik másik nemzetközi forgalomban lévő pénznek. Csak amíg azokat a kereslet-kínálat és az országok közötti különbségek stb. mozgatják. Addig a bitcoin árfolyama a piramisjáték miatt nő. -> Minél többen lépnek be, annál magasabb az árfolyam.
3. A befektetési aranynak akkor is lesz értéke, ha megszűnne a pénzrendszer. Ha összeomlana a pénzpiac, az aranyat akkor is el tudod cserélni. Lásd csereeszköz funkció. Az arany pénz nélkül pusztán árucsere eszközként is használható. A bitcoinnal meg még a seggedet se tudnád kitörölni. (Bocs csak a hatás kedvéért.) Az arany ára kereslet-kínálat növekedése (pl: népesség növekedés), és infláció miatt is nő. Az arany nem inflálódik ellentétben a pénzzel. Ebbe ne menjünk bele, de mint már elmondtam ne hasonlítgasd a befektetési aranyhoz, mert nagyon más kategória.

Pont azt magyaráztam, hogy a bitcoin csak részben piramisjáték. Még mindig felfutási szakaszban van, azaz amíg növekszik a felhasználók száma, addig nő az értéke is. Hogy kipukkad-e? Lehet, de lehet hogy nem. Mivel nemcsak piramisjáték, ezért olyan verzió is lehet, hogy a telítődés után megmarad virtuális pénznek. Ha annak sikeres lesz, akkor fennmaradhat. Ki vagyok én, hogy ezt előre eldöntsem. Még egyszer visszatérek a aranyra. Az aranynak van önálló értéke. A bitcoinnak nincs. Ezért az arany ára sosem lehet 0. A bitcoin viszont lehet.

Azt nem akarod megérteni, hogy a pénz vásárlóerőt jelent, az leegyszerűsítve a pénz annyit ér, amennyit kapsz érte a boltban. A részvény annyiban más, hogy ott azért nő (normális esetben) a részvény értéke, mert nő a cég értéke. A bitcoin értéknövekedése mögött meg nincs semmi, csak a kereslet növekedése. Pont emiatt lufi.

(Bocs nem személyeskedtem, csak szerintem egy kicsit egyoldalúan közelíted meg a dolgot.)

> A befektetési aranynak [...] Van saját értéke. Pont azért van értéke, mert bármikor lehet belőle nem befektetési arany. Ezért alakult ki először az aranypénzrendszer.

Sejted, hogy mennyi igény van nem-befektetési aranyra? Az évente kitermelt mennyiség 10%-a lefedi. Számold ki, hogy a földfelszíni készletek meddig biztosítanák az ipar igényét még ha le is áll a kitermelés. Egyébként az aranypénzrendszert egyszerűen a konszenzus alakította ki, az, hogy kellett valami egységes pénz és az arany megfelelt a célra.

> az arany ára sosem lehet 0. > Az aranynak van önálló értéke.
Nem. De lehet kábé 1 USD a mostani 1300 helyett. Valóban megnyugtató.

> A befektetési aranynak akkor is lesz értéke, ha megszűnne a pénzrendszer. Ha összeomlana a pénzpiac, az aranyat akkor is el tudod cserélni. Lásd csereeszköz funkció. Az arany pénz nélkül pusztán árucsere eszközként is használható. A bitcoinnal meg még a seggedet se tudnád kitörölni.

A bitcoint ugyanúgy cserélheted ha leáll a pénzrendszer. És nincs olyan, hogy nem férsz hozzá mint az aranyhoz, amire legtöbb befektetőnek csak követelése van. Egy összeomlás esetén kitörölheti a papírjával.

> Az arany ára kereslet-kínálat növekedése (pl: népesség növekedés), és infláció miatt is nő
> a bitcoin árfolyama a piramisjáték miatt nő. -> Minél többen lépnek be, annál magasabb az árfolyam
Aha, tehát az aranynál "kereslet" van, a bitcoinnál pedig "belépők". Kettős mérce.

> Mivel nemcsak piramisjáték, ezért olyan verzió is lehet, hogy a telítődés után megmarad virtuális pénznek
"nemcsak piramisjáték" - hallod is amit leírsz..? :) Én azt állítom, hogy nincs ok arra, hogy ne maradjon fenn, soha nem lesz zéró összegű játék, nem arra lett tervezve (Satoshi ezt ki is emelte).

Részvényt, pénzt ne hozz elő megint, senki nem állítja hogy ezekhez kicsit is hasonlítana a bitcoin.

> A befektetési arany egy materiális dolog!!!!
Értem én ezt az "abban még vót anyag!" mentalitást, csak a világ nem.

Na, kiszámoltad, hogy üszkve mennyi lenne a befektetési arany értéke ha csak az ipari felhasználás támasztaná meg..?

Erre egy kérdéssel válaszolok:
Akkor most végül is mi a bitcoin?

Na, kiszámoltad, hogy üszkve mennyi lenne a befektetési arany értéke ha csak az ipari felhasználás támasztaná meg..?
Még mindig az a különbség, hogy ha másra nem az arany még mindig jó, mondjuk ajtót kitámasztani. Próbáld meg ugyanezt bitcoinnal.

Értem én ezt az "abban még vót anyag!" mentalitást, csak a világ nem.
Attól tartok nem érted a pénzrendszert. Amögött mindig is volt, és mindig is lesz anyag. Azt szolgálja ki a pénzrendszer. Ha a bitcoin mögött nincs, akkor szimplán piramisjáték. És akkor mindent értek.

Megint a pénzzel jössz és megint a minősítés, ahol kezdtük.
Utoljára válaszolok: Bitcoin is the first implementation of a concept called "cryptocurrency". Sorold ahová akarod.

> a későn beszállók bukni fognak, és őket valójában te meglopod
Még tavaly kérdeztem, sajnos válasz eddig nem érkezett rá - viszont ezzel a félmondattal akaratlanul is megválaszoltad :)

És sajnos a btc spekulánsok ezt nagy ívben leszarják. Élükön az empatikus NagyZ-vel.
--
♙♘♗♖♕♔

Röviden: a bitcoin nem zéró összegű játéknak lett tervezve, csak akkor válik azzá ha elbukik.

Elbukhat? El. Nem ez az érdekes, hanem az, hogy miért..? A befektetők közül senkinek nem érdeke hogy elbukjon.

Ha te nyersz a bizniszen X forintot (vagy bármilyen pénznemet), akkor ki az, aki ezt elveszti? Vagy csak úgy a semmiből beesik pár milla?

Nem zéró összegű játék, ezért rossz a kérdés.

Miért is nem az?
--
♙♘♗♖♕♔

Mert ahhoz az kéne, hogy vége legyen. Nem arra lett tervezve hogy vége legyen.

Az emberiségnek, meg a földnek is vége lesz. Komolytalan az érvelésed.
--
♙♘♗♖♕♔

Az embereknek szabad akarata van. De legalábbis megvan a lehetőségük törekedni rá. Ha vettél (pénzzel, erőforrással) BTC-t és buksz rajta, az egyedül a te hibád.

Ha már lopás, akkor nem az "ellopott" pénz – lesz – az érdekes, hanem az idő, ami alatt az emberiség – ismét – nem volt olyan okos, mint lehetett volna.

:)

"javaik közülük soknak olyan valóságosak mint neked az aranyba vetett hited"

Tényleg örülök hogy elolvastad és értelmezted az írásom, mert ennek pont az ellenkezőjét írtam.

Annyit azért megjegyeznék, hogy az általad a meggazdagodásod kulcsának tartott generáció tart még pár dolgot legalább annyira, mint a technikai kütyüket, ezek egyike a környezetvédelem. Márpedig ez a kettő napról napra egyre világosabban üti egymást, és hónapok, évek kérdése, hogy menő újításból lenézett, ártalmas flancolás legyen.

Bocs, az aranyba vetett hited alatt nyilván a 7+ milliárd ember interszubjektív hitébe vetett hited értettem, csak kicsit hosszú lett volna kiírni. Így oké?

A környezettudatosság jogos érv, de sajnos utópia, lásd: a közlegelők tragédiája. Addig nagy környezetvédő az ember, amíg neki nem kell lemondania valami kézzelfogható előnyről a többiekkel szemben (tisztelet a kivételnek). A környezettudatosság maximum lokális szinten működhet, globálisan nem. Tudod jól, hogy az arany kitermelése is környezetszennyező, mi sajnos testközelből is megtapasztalhattuk a tiszai ciánszennyezés kapcsán - és ciki lett azóta a fux..? Na jó, valahol igen, de nem azért. ;)

Egyébként üdítően jók a meglátásaid, gondolkozol.

Ez megint egy jó kérdés, hogy a bitcoin kinek milyen kézzelfogható előnyt hoz, nekem csak egy extra komplikáció lenne.

Bárhonnan, bárkitől megveheted, nem kell tartanod attól, hogy hamisítvány. Ugyanilyen könnyen el is adhatod, átruházhatod, akár pici darabokban is, mondjuk egy kávé fejében, 365x7x24. Úgy tárolod és mozgatod ahogy te magad biztonságosnak gondolod, nem kötnek a fizika korlátai. Pusztán az emlékezetedben is tárolhatod mindössze egy jelszó betanulásával (de nem ajánlom, haha). És mindemellett hozza az arany előnyös tulajdonságait, nem inflálódik, nincs negatív kamat, számlavezetési díj, átláthatatlan és kiszámíthatatlan költségek, atm korlátozás görög és ciprusi módra. Nincs papírmunka, nincs bróker, csak felpattintassz egy appot és ugyanannyi lehetőséged van mint bárki másnak a rendszerben.
Szerintem lesz aki szerint ez tök jó, nem?

Persze, van egy csomó kockázat amin félrecsúszhat az egész, de a tény az, hogy eddig gyönyörűen működik Satoshi víziója a műszaki dolgoktól a gazdasági, játékelméleti darabkákig. Minden a nagy könyv szerint zajlik, lényegében kézi beavatkozás nélkül, ahogy 9 éve megjósolta. Ez pedig nagy idő az informatikában.

> Minden a nagy könyv szerint zajlik, lényegében kézi beavatkozás nélkül, ahogy 9 éve megjósolta.

Hari Seldon egy szemelyben!

Az arany kapcsán továbbra is súlyosan félre vagy tájékozódva:

http://www.macrotrends.net/1333/historical-gold-prices-100-year-chart

Az is elég súlyos kijelentés, hogy nem inflálódik, mikor egyik nap még 2 btc-ért vehettem volna egy Model hármat, másnap meg 3-ért. Ez pengő szintű volatilitás, igaz, legalább nem egy irányban. Már az is sokat elárul, hogy gondolom ez számodra pozitív tulajdonsága, pontosabban az inflációt rossznak tartod. Pedig anélkül befullad a gazdaság.

Talán te utaltál a szkeptikusok IT tudására, de lehet más volt, mindenesetre ne haragudj, de ez alapján a te pénzügyi-gazdasági ismereteid elég pontatlanok.

"nincs negatív kamat, számlavezetési díj, átláthatatlan és kiszámíthatatlan költségek, atm korlátozás görög és ciprusi módra. Nincs papírmunka, nincs bróker, csak felpattintassz egy appot és ugyanannyi lehetőséged van mint bárki másnak a rendszerben."

Mivel már túl vagyok a papírmunkán, így leírtad a pénzügyeim menetét. Felpattintok egy appot, és rejtett költségek, számlavezetési díj, sőt hektikus tranzakciós díj (hello btc) nélkül intézem. Még jelszót kell megjegyeznem, ott az ujjlenyomat :)

Kérlek nézz utána az infláció fogalmának, és ne keverd az árfolyam volatilitásával, nem szinonimák. Én fentebb az egyszerű, leendő felhasználó szempontjait vettem sorra, nem makrogazdasági elemzést végeztem. Bizonyos szempontból az infláció szükséges, de a leendő felhasználók a saját szempontjak alapján döntenek és nekik bizony rossz. Elég hamar ítélkezel a saját értetlenkedésedre alapozva.

Te miért tartassz aranyat? Hiszen volatilis, 2011 óta fele annyi kenyeret tudsz rajta venni. Ja, hogy hosszú távon jó értéktartó és befektetési eszköznek bizonyult..?

Amíg a bitcoin ennyire volatilis, addig igen, lehet hogy holnap már 3 btc lesz a Tesla, de holnapután már csak 1. Ahogy nő a kapitalizációja, úgy fog csökkeni a volatilitása. Persze mindig volatilis marad, ahogy az arany is, de ennek ellenére valamiért te is aranyat vettél és nem a stabil zöldhasút őrzöd a folyószámládon.

A Bitcoin semmi olyat nem hoz ami eddig ne lett volna elérhető a pénzügyi rendszerben, viszont azt a pénzügyi rendszer bürökráciája és bonyolultsága nélkül hozza. Ami egyszerűbb, az nyerő.

Te pénznek tartod a btc-t. Infláció az, ha kevesebb reálgazdasági terméket tudok venni a pénzemért. Ha egyik nap valami 2 btc, másnap meg 3 btc, az infláció, akárhogy csavarod.

"A Bitcoin semmi olyat nem hoz ami eddig ne lett volna elérhető a pénzügyi rendszerben, viszont azt a pénzügyi rendszer bürökráciája és bonyolultsága nélkül hozza. Ami egyszerűbb, az nyerő."

Éljen a Trabant!

"Te miért tartassz aranyat? Hiszen volatilis, 2011 óta fele annyi kenyeret tudsz rajta venni. Ja, hogy hosszú távon jó értéktartó és befektetési eszköznek bizonyult..?"

Nem, egyáltalán nem ezért. Hanem mert portfóliót építek, nem csak random papírokat veszek. És azért építek portfóliót, hogy csökkenjen a volatilitás, ezért nem együtt mozgó eszközöket veszek.

Nézzünk gyorsan egy példát 2008-ra hasonlító számokkal egy 90% részvény 10% arany portfólióval. A valóságban ez inkább úgy néz ki, hogy 50-60 részvény, 30-40 kötvény, a maradék arany és egyéb nyersanyag, ingatlan.

SP500 40% körül esett, közben az arany 60%-ot nőtt. 100 dollárnyi portfólióban a részvény 90-ról 54 dollárra csökkent, az arany 10-ről 16-ra nőtt. Első ránézésre nem sokat értem az arannyal, 30%-ot esett a portfólióm. De! Megváltoztak az arányok, ezért át kell súlyoznom: drága aranyat eladok, és olcsó részvényt veszek: 9 dollár aranyért 9 dollár részvényt.

Nézzük, mi történik, ha a részvények visszaérnek a korábbi árfolyamra, azaz emelkednek 66.67%-ot! Hoppá, lett 105 dollárnyi részvényem, ha az arany ára is visszatért a korábbi szintekre, akkor 6 dollár körül ér*. Magyarul minden árfolyam ugyan ott van, nekem mégis 100 helyett 111 dollárom van. Na ezért tartok aranyat, nem pedig az általad vélt okokból.

*A valóságban ennél még tovább nőtt az árfolyama, de ennek fő oka a pénznyomtatás okozta likviditásbőség volt.

> Éljen a Trabant!
Izzócsere régen és most? :)

> Te pénznek tartod a btc-t.
Miért adod ezt a számba? Kérlek mutass rá, hogy hol írtam ilyet, vagy miből következik ez egyértelműen. A többire addig nem is reagálok.

"A Bitcoin semmi olyat nem hoz ami eddig ne lett volna elérhető a pénzügyi rendszerben, viszont azt a pénzügyi rendszer bürökráciája és bonyolultsága nélkül hozza. Ami egyszerűbb, az nyerő."
--
♙♘♗♖♕♔

Tegye fel a kezét aki ebből a mondatból szintén azt olvassa ki, hogy a bitcoin pénz.

O_O

olvastad mar a bitcoin faq-ot? (Csakhogy kepben legyel mar egy kicsit, amirol ilyen magabiztosan nyilatkozol). A kedvedert ideztem a valaszt kerdesedre: https://hup.hu/node/157047#comment-2179757

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Bitcoin.org is not Bitcoin's official website
- https://bitcoin.org/en/about-us

mar megint FUD-olsz. Valaszolj egyenesen: amit toluk ideztem, az hamis, felrevezeto informacio?

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Asszem megvan a nyertesünk: Csöcscoin
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerintem nem hulyeseg az x+1-dik loyalty scheme implementalasa helyett egy mar elkeszitett es bevalt megoldast integralni.

Igy mar van benne racio, mert a loyalty programban resztvevo cegeknek ez nagyobb atjarhatosagot jelenthet a sajat osszehackelt, esetlegesen domain fuggo megoldas helyett. Ahogy irjak, elvileg a pontok atruhazhatoak lesznek, az se feltetlen hulyeseg.

Ahogy visszamászott 17k környékére az árfolyam, szépen elcsendesedett a topic. :D

Egyébként kíváncsi vagyok, hogy aki biztos a bukásában, az vajon shortolja-e, és ha nem, miért nem?
--
ne terelj

tehat ha valakinek nem jon be a btc az erosen spekulativ volta miatt, azt te egy szinten erosen spekulativ muveletre biztatod? Gratulalok, rovideszu sundisznocska...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

meghagylak nyomorodban...
--
ne terelj

ez csak a te fejedben van...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

nem bitcoin, de lazan kapcsolodik: https://index.hu/mindekozben/poszt/2018/01/09/a_2_milliard_dollart_is_atlepte_a_vicckriptovaluta_piaci_erteke_a_tervezoje_szerint_hatalmas_lufi_az_egesz_kriptopenzorulet/

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...