Bitcoin-om ...

Van.
13% (58 szavazat)
Nincs, nem is kell.
47% (207 szavazat)
Nincs, de játszom a gondolattal, hogy egyszer talán veszek.
30% (131 szavazat)
Nincs, de veszek.
1% (6 szavazat)
Sajt vagyok / division by zero vagyok / leírom stb.
9% (40 szavazat)
Összes szavazat: 442

Hozzászólások

Én a végét az kb így képzelem el: https://www.youtube.com/watch?v=meXWKQkQMXI
Nyilván nem 100%, de több esélyt látok erre, mint a végtelen felfelé ívelésben. Elég durván nő a powa igény.
A "Ződ" cégek/nagyemberek rászállnak, hogy nem kell ez nekünk és nyilván győz az erősebb, csak kérdés ki lesz az...

En 2013 nyaran vettem egy ismerosomnek hazasagi ajandeknak poenbol 1BTC-t (100 usd volt kb). Elmondasa szerint nem tudja hol van, szoval o biztosan nem adta el :)
Aztan par honappal kesobb magamnak is azzal elgondolassal, hogy ha ebbol barmi is lesz, akkor valoszinu sokszorosat fogja erni, ha meg nem akkor meg buktam a befektetett osszeget. Azota vettem belole ezt-azt (pl hw wallet), de eddig tartottam magam az eredeti tervhez. (jelenleg gondolkozok, rajta, hogy kiveszem a 20%-at)

A leggazdagabb publikus holderek:
How Winklevoss twins used $11m Facebook payout to become world's first Bitcoin billionaires

Ismerek valakit, aki kb. lottozas jelleggel beletolt kb. 10000 eurot kb. 4-5 eve. Most jol el.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

És az ő hozzáállása volt jó, nagyjából bármi lehetett volna ebből is. Most forradalom, sokan verik a mellüket, hogy hű de nagy hülye mindenki aki nem költött rá, közben a társadalom 1%-a hallott erről, és abból is legtöbben tényleg csak tippelni tudnak egy-egy "forradalomról", hogy egyáltalán van-e esélye valamivé lenni. Bevallom foglalkoztam vele egy ideig, de meghaladta a gazdasági tudásomat a megértése, nem gondoltam volna, hogy megéri befektetni, hogy hosszútávon nézve ennyire egyértelmű lesz.

A "lehet e belőle valami" szerintem egy IT-s számára nem volt kérdés. Már persze annak, aki érdeklődőbb és nyitottabb az átlagnál, túl tud lendülni a felszínen, és az első 5 mondat elolvasása után nem vágta rá reflexből hogy ponzi, tulipánhagyma, piramis, meg a többi lózungot, amit a felületes "szakértők" szoktak, hanem tovább olvasott. Viszont azzal egyetértek, hogy ezen emberek között is nagyon-nagyon kevés olyan volt, aki ekkora értéket vizionált benne. Amúgy szerintem a mostani értéke is aprópénz még.

A fentiek kapcsán nem is kifejezetten a Bitcoinra gondolok egyébként, hanem magára a technológiára, aminek a Bitcoin csak a jelenlegi legismertebb megnyilvánulása.

Szerintem viszont pont a technológia van túlértékelve: nagyon kevés olyan felhasználási mód van, ahol megérné használni a skálázhatóság hiánya miatt, a szörnyen rossz hatékonysági foka (jelenleg pl. minden bitcoin tranzakcióra 70USD fenttartási költség jut) és benne rejlő biztonsági kockázat miatt. (ha valamit elszúrsz nincs javítási lehetőség)

A ICO-k 99%-a csak a blockchain kötüli hype-ot használja ki, tökéletesen megoldható lenne saját coin vagy blockchain nélkül is, csak úgy nem kapnának 100+ millió USD-s befektetést egy csillógó single page weboldalért tele látványos grafikákkal meg nagyot mondó statisztikákkal.

Ezért is írtam hogy a Bitocin csak egy a sok közül, és jelenleg csupán az első és legismertebb megnyilvánulása a technológiának. Az indulása óta eltelt időben rengeteg fejlesztés valósult meg az altcoinokban, ennek egy része visszaszivárog a BTC-be, egy része pedig soha nem is fog, ami akár a halálát vagy a trónfosztását is jelentheti, ezt majd az idő eldönti.

Szóval lettek azóta smart contratok, lightning network, proof of akármi (pl. storage capacity, hashpower helyett), és még sorolhatnám. Az egész ökoszisztémát nézve egyáltalán nem gondolom hogy túl van értékelve, sőt... A bankrendszert is fenekestül fel fogja forgatni vélhetően, csak nem úgy ahogy azt sokan gondolják.

'11 juniusi mtgox levelezesembol:

You Sold 5 BTC for 17.0001!
You Sold 6.69 BTC for 17.0001!

banyaszott coinok voltak raadasul, dehat 17 dollarert hulye lettem volna nem eladni :D

+1 :)

Viszont van náluk 210k BTC, a forkok miatt ugyanennyi BCC és BTG. A japán felszámoló utolsó hirdetménye alapján kiszámoltam, hogy ha el tudnák(!) adni (nyilván ennyi btc-t és altcoint nem lehet csak úgy beönteni a piacra), és mindenkit kifizetnének, akkor maradna nekik 1.76 milliárd USD-jük :D Azzal a feltételezéssel, hogy mindenki fiat-ban kérte a kártérítést, ami - annak ellenére hogy nagyon jó konverziót ajánlottak rá anno - valószínűleg nem így van.

Egy kis perspektiva:
- Jelenlegi bitcoin market cap: 11 699 * 16 717 112 ~= 195B USD
- Forgalomban lévő magyar forint (M1): 55B USD
- Forgalomban lévő orosz rub (M1): 195B USD

- Ford: 49B USD
- McDonalds: 140B USD
- IBM: 143B USD
- Disney (Star Wars, Mickey Mouse, Marvel, Pixar, ESPN, 12 vidámpark, 195 000 alkalmazott): 155B USD
- Coca Cola: 190B USD
- Samsung Electronics: 300B USD
- Facebook: 500B USD

Forrasok:
- https://coinmarketcap.com/
- https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2…
- https://twitter.com/charliebilello/status/934838893379293185

Ez alapján mindenki döntse el, hogy szerinte reális-e a mostani árfolyam. :)

Nehezen tudom elképzelni, hogy az árfolyamnövekedésnek köze lenne a drog/fegyverkereskedelemhez:

- Ezek az oldalak már 5 évvel ezelőtt népszerűek voltak és nem hiszem, hogy ennyivel többen használnák most.
- A drog/fegyverkereskedők csak közvetítő csatornaként használják a bitcoint, a tranzakció után egyből át is váltják usd-re, hogy még több drogot/fegyvert tudjanak belőle venni/előállítani.
- A bitcoinnál sokkal inkább anonimabb Monero alkalmasabb erre a feladatra, így inkább azt preferálják. (YTD: 8USD -> 204USD)

két helyen is olvastam, hogy Zimbabwe lakói pénzüket bitcoinba menekítik, mert az ország becsödölt, illetve a bank rendszer mellett egy jó alternatíva.

a blockchain szerintem nagyon be fog durranni, csak sokaknak nem érdeke, mert nem vagy kevesebb munkájuk lesz, illetve minden visszamenöleg átlátható lesz: pl földhivatal, közjegyzö, állami tenderek, stb.

a bitcoin magasrepülését egy esetleges USA-Észak Korea konfliktus fékezheti, meg ha állami oldalról szankcionáló törvényeket hoznak bitcoin felhasználókra

> a blockchain szerintem nagyon be fog durranni, csak sokaknak nem érdeke, mert nem vagy kevesebb munkájuk lesz, illetve minden visszamenöleg átlátható lesz: pl földhivatal, közjegyzö, állami tenderek, stb.

Blockchain nélkül is lehetne publikus és automatizált földhivatal, közjegyző, állami tender stb. digitális aláírással és transzparenciával minden tökéletesen követhető lenne.

Blockchainre csak akkor van szükség, ha teljesen ismeretlen személyek között történik a tranzakció, megbízott felek mentesen a double-spend lehetőségét teljesen eltörölve.
Ennek az extra, blockchain biztonságnak hatalmas ára van:
- minerek/fullnodeok fenntartása és ösztönzése
- megfelelően nagy számítási kapacitással bárki blokkolhatja a működését
- code is law (rossz tranzakció/programhiba esetén nincs lehetőség javításra)
- ddos/spam attack (bárki számára nyitott hálózat)

Emiatt szerintem nem éri meg az ilyen jellegű dolgok blockchainre ültetése.

> a bitcoin magasrepülését egy esetleges USA-Észak Korea konfliktus fékezheti, meg ha állami oldalról szankcionáló törvényeket hoznak bitcoin felhasználókra

A háború nagyon költséges dolog, ezért ilyenkor megindul a nagyüzemi pénzkibocsátás, így az a ország- és gazdaságfüggetlen értéktároló eszközöknek kedvez. (pl arany vagy épp bitcoin)

Persze valószínűsíthető, hogy pont emiatt (is) akarja az USA ellehetetleníteni (vagy legalább megnehezíteni) a crypo valuták esetét:

US Senate Bill S.1241 to Criminalize Concealed Ownership of Bitcoin

>Blockchain nélkül is lehetne publikus és automatizált földhivatal, közjegyző, állami tender stb. digitális aláírással és transzparenciával minden tökéletesen követhető lenne.

Mi a bánatnak egyáltalán a jelenlegi formában földhivatal? "Digitalizálod" az országot azonosítóval jelölt tokenekkel (mondjuk négyzetméterenként), mindenki kap egy walletet és kiosztod a jelenlegi tulajdonviszonyoknak megfelelően a tokeneket. Onnantól pedig a blockchainen megy minden adásvétel, ajándékozás, öröklés, teljesen transzparensen, a hálózat által hitelesítve.

>minerek/fullnodeok fenntartása és ösztönzése
Nem csak PoW létezik ám. Fullnodeok témája persze egyre nagyobb probléma, erre keresik is a megoldást aktívan, meglátjuk a sharding mennyire válik be a gyakorlatban.

>code is law (rossz tranzakció/programhiba esetén nincs lehetőség javításra)
Nem lenne lehetetlen magasabb jogkörrel való entitások tervezése a hálózatba, akik adott esetben bele tudnak nyúlni tranzakciókba (nyilván transzparens módon azt is, a visszaéléseket elkerülendő). Államilag felügyelt hálózaton simán lenne létjogosultsága.

> Nem lenne lehetetlen magasabb jogkörrel való entitások tervezése a hálózatba, akik adott esetben bele tudnak nyúlni tranzakciókba (nyilván transzparens módon azt is, a visszaéléseket elkerülendő). Államilag felügyelt hálózaton simán lenne létjogosultsága.

Innentől kezdve minek blockchain? Elég lenne egy transzparens, digitális aláírás segítségével mindenki által verifikálható adatbázis, ami tárolja az adás-vételeket.

""Digitalizálod" az országot azonosítóval jelölt tokenekkel (mondjuk négyzetméterenként), mindenki kap egy walletet és kiosztod a jelenlegi tulajdonviszonyoknak megfelelően a tokeneket."
Ez egyáltalán nem ennyire egyszerű, nem méterenként vannak felosztva a telkek, nem is lehetne. Mezőgazdasági földek esetén főleg nem, ott nem lehet csak úgy felosztani, meg amikor fordul a traktor az azért nem centire pontosan szánt. De földrészletek most is vannak és azok rendes digitális térképen szerepelnek.

"Onnantól pedig a blockchainen megy minden adásvétel, ajándékozás, öröklés, teljesen transzparensen, a hálózat által hitelesítve."
Ez viszont nem hülyeség, mostanában ez elég felkapott téma a földmérőknél, legalábbis faterom aki ilyenekkel foglalkozik eléggé érdeklődik iránta pont ezért.

Egy hibás tranzakciót szerintem simán lehetne sztórnózni, igaz a törlésnek is nyoma marad, de az nem akkora probléma.


Blockchainre csak akkor van szükség, ha teljesen ismeretlen személyek között történik a tranzakció, megbízott felek mentesen a double-spend lehetőségét teljesen eltörölve.
Ennek az extra, blockchain biztonságnak hatalmas ára van:
- minerek/fullnodeok fenntartása és ösztönzése
- megfelelően nagy számítási kapacitással bárki blokkolhatja a működését
- code is law (rossz tranzakció/programhiba esetén nincs lehetőség javításra)
- ddos/spam attack (bárki számára nyitott hálózat)

ebben full igazad van! de nézzük meg részletesebben:
földhivatal: napi hány beadvány van? 5000? szerintem azzal már túlzok, de legyen...a minerek ugyanúgy kapnának pénzt a bányászásért, ugyan nem milliárdokat spórolna meg a blockchain de néhány száz esetleg ezer köztisztviselö bérét mindenképp. A fullnode-ok azért nem olyan mennyiségü adattal kell megbírkózzanak, mint a BTC esetében, szerintem nem olyan tempóval nöne az adok/veszek/helyesbítek.

code is law jó pont, hát ne egy bkk-s eset legyen ebböl is, elég sokat kéne tesztelni párhuzamosan az eddigi formájával.
a blokkolásról írhatnál még bövebben, ez hogy lehetséges nagy számítási kapacítással?

jelenlegi elképzelésem szerint azért is jó lenne a blockchain ezen példán és a közbeszerzéseknél is, hogy visszamenöleg, transzparensen meg lehessen nézni, ki milyen tranzakciót (adás-vétel/tender részvétel) hajtott végre ÉS ezt az államtól független "szervezet" kezelné. A korrupt tendereket pont csak akkor tudod meggátolni, ha teljes átláthatóság van, egy digitális aláírást kiállíthatsz újra, ha meg kell változtatni a beadványt, hogy te nyerd a tendert -> föleg ha a korrupt állam kezeli a beadványokat.

ha én lennék az új miniszterelnök, tuti meglépném sok minden mással együtt. ezzel csak az emberek felé jelzek, hogy vissza adom a kezükbe a kontroll/nyomonkövethetöség lehetöségét, ma már egyetlen politikusnak sem hisz senki.

az egy másik kérdés, hogy Mari néni miként vigyáz és emlékszik a keychain jelszavára/adataira és átlátja-e, mi ez az egész, az más kérdés. De lehet, a Z generációnak ez már nem probléma.

Tévhit. Mármint hogy BTC-vel lehet anonim drogot meg fegyvert vásárolni, és hogy biztosan ez hajtja az árfolyamot. A feketepiac az első időkben valóban nagyon szerette, de aztán gyorsan kiderült, hogy csak pszeudoanonim, ezért inkább kerülik, és a jó öreg ropogós dollár a menő továbbra is ezen a területen. Becslések szerint mér évekkel ezelőtt is 1% alatt volt az ilyen ügyletekhez köthető BTC forgalom, azóta valószínűleg még ennél is kevesebb.

Azt aki nem akar venni, teljesen megértem. Aki viszont csak tervezi, az mégis mi a bánatra vár? Megvárja amíg még drágább lesz és kiváló befektetőként bevásárol a lufi csúcsán? :D

Mindig a hosszutavu novekedest celszeru nezni. En regota agyaltam rajta hogy vegyek, 5 honapja futottam neki eloszor komolyabban, akkor: price (2017-jun-28) 1 crypto / EUR: Bitcoin (BTC) 2264.15, most 9923.08

Sajnos ingatlanra koltottem a penzt, megbantam. Az se volt rossz uzlet de BTC-vel sokkal jobban jartam volna. Fostam tole, pedig tudtam hogy durranni fog. Merjunk nagyok lenni (tm) sajna elmaradt :D

Talan az ETH lehet meg jo uzlet, amibe mondjuk kispenzu befektetonek erdemes beszallnia (fixme). Illetve figyelni mibe szallnak be a nagyok (pl. IBM Blockchain on Z).

Az biztos hogy akarhany gyerekem lesz, a penzvilag fele fogom terelni mindet. Hamar apa elszabta ;)
____________________
echo crash > /dev/kmem

Tudtad a fenét :)
Ha tudtad volna, akkor abba fektetsz.
Csak remélted, de fostál tőle hogy pikkakk elbukhatod a pénzed nagy részét, mint ahogy volt is már rá példa, és lesz is.

A BTC nem más, mint színtiszta spekuláció. (Fizetőeszközként a "rendes" pénztől kb. annyival tud többet, hogy tudsz anonim is fizetni. Erre pedig az durván illegális cuccok beszerzésén kvül nem nagyon van szükség.)
Semmi más nem hajtja, csak a kereslet és a - szűkös - kínálat aránya. Most nagy a kereslet, mert épp fújják a lufit és a sok agyatlan önti bele a pénzt, szóval megy az felfelé az értéke nagyon gyorsan.
Ha kipukkan a lufi, akkor még sokkal gyorsabb lesz az összeomlás, mert mindenki eladni akar majd, csak épp vevő nem lesz.

> Fizetőeszközként a "rendes" pénztől kb. annyival tud többet, hogy tudsz anonim is fizetni

Még egy nagyon fontos dologban: szigorúan véges és a kibocsátás mértéke előre lefektetett, amire senkinek nincs ráhatása.

Az hogy ez elegendő-e a bizalom fenntartására arra mindenki csak találgatni tud.

> Semmi más nem hajtja, csak a kereslet és a - szűkös - kínálat aránya.

Ez ugyanúgy igaz az aranyra is, a jelenlegi 7trillió dolláros "lufijával".

Az aranyból lehet pl. ékszert készíteni, alapanyagként használják elég sok helyen, valamint "szigorúan véges és a kibocsátás mértéke" eléggé korlátozott. :)
Szóval az aranynál az nem fordulhat elő, hogy egyszercsak a eltűnik a megtakarításod értéke és marad valami semmire se használható szemét belőle, ellentétben a mindenféle bitkolbászokkal.

És lehet lufinak nevezni az arany árfolyamát, de az 20 év alatt alig 4x-esére nőtt, bár kb. 5 éve volt egy 6x-os csúcs is.
Viszont a btc értéke árfolyama kb. 1000x-esre nőtt 5 év alatt, idén 11 hónap alatt a 11-szeresére. És ezt azért elég a spekuláción és a lufin kívül mással magyarázni...

De, a világ így gondolja, mert kb. senki se használja fizetésre a btc-t, pártízezer spekuláns és párszázezer geek játszótere az egész. Illetve a kínai bányászoké, akik vízerőműtől hőerőműhöz költöztetgetik a szerverfarmjaikat, vagy épp vissza, attól függően hogy épp hol olcsóbb az áram.

Vannak olyan (a legtöbb embert nem érintő) esetek amikor még olcsóbb lehet, de kb 1 éve én is átálltam a 6USD-s, confirmért izgulós BTC tranzakcióról a (számomra) ingyenes paypal-ra.
- Feltételezve, hogy nem fogják kevesebben használni a bitcoint - csak idő kérdése, hogy a költséghatékony esetek száma tovább csökkenjen, így az olcsóságot már nem hirdetném a bitcoin előnyei közt.

Lightning network hasznos feature lehet, de skálázhatósági megoldásnak nem nevezném: Csak olyan esetekre nyújt megoldást, amikor a felek gyakran cserélnek tranzakciókat egymással és addig nem költhető tovább az összeg, amíg nincs lezárva a channel, így szerintem túl van értékelve és hypeolva a dolog.

A routing esetén minden hoppal növekszik a lockolt bitcoinok száma, tehát ha egy 10 hopra lévő címzettnek 1 bitcoin-t, akkor a payment channel zárásáig 10 bitcoint kell lockolni. Emiatt a routing csak akkor lehet fenntartható skálázhatósági megoldás, ha az userek hatalmas hubokba tömörülnek így csökkentve a hopok számát. (a hub eltűnése esetén a payment channelben ragadt tranzakció elvesznek)

Emiatt szerintem max bitpay-szerű fizetési szolgáltatók esetén lehet megoldás.

Havi szinten kapok egy számlát, amin van 3 féle fizetési mód:
- Kártyás
- PayPal
- Bitcoin

Ha kártyást vagy PayPal-t választom, akkor 5 USD-be kerül nekem.
Ha Bitcoin-t akkor 11USD.

Tehát számomra a PayPal ingyenes. (az, hogy mennyit vonnak le a szolgáltatótól számomra irreleváns)
Ismerősök között ugyancsak ingyen küldök PayPal-on belül.

Bátorításodra megnéztem mennyibe kerül a Western Union-nál egy HU -> US utalás:

CÍMZETT: Egyesült Államok
KIFIZETÉSI MÓD: Készpénz egy képviseletnél
SZOLGÁLTATÁS: In minutes
ÁTUTALÁS ÖSSZEGE:1.000,00 EUR
SZOLGÁLTATÁSI DÍJ: +3,00 EUR
PROMÓCIÓS KEDVEZMÉNY: 0,00 EUR
ÖSSZESEN: 1.003,00 EUR
1 EUR = 1.1864 USD2
FOGADÓ FÉL KAP: 1.186,40 USD

> Szóval az aranynál az nem fordulhat elő, hogy egyszercsak a eltűnik a megtakarításod értéke és marad valami semmire se használható szemét belőle

aláírom, hogy az aranynál a történelmi háttere miatt minimális rá az esély, de miért ne történhetne meg? ha valaki holnap kijönne egy olyan eljárással amivel kémiai úton nagy mennyiségben, olcsón előállítana az eredetitől megkülönböztethetetlen aranyat, akkor elég nagy valószínűséggel eltűnne az aranyban tartott megtakarításod nagy része.

az arany ékszereknek nincs jobb használati értékük bármilyen más anyaghoz képest, csak annyival tud többet, hogy szépen csillog. hogy emiatt valaki kifizet-e 1000x-os árat a bizsuhoz képest az már személyes preferencia és spekuláció (store of value)

szóval szerintem az arany ára is ugyanannyira spekuláció, mint a bitcoiné

"ha valaki holnap kijönne egy olyan eljárással amivel kémiai úton nagy mennyiségben, olcsón előállítana az eredetitől megkülönböztethetetlen aranyat"

Ha nagyanyámnak f*sza lenne akkor ő lenne a nagyapám.
Az alkímisták évszázadokat toltak ebbe a bizniszbe, és hát nem igazán jött össze. Mert az arany egy atom, nem egy vegyület, nem tudod másból "kikeverni". A tudomány mai állása szerint az arany (és vasnál nehezebb elemek) szupernova-robbanásokban, más elméletek szerint neutroncsillagok összeolvadásakot keletkeznek.

Szóval arra jó közelítéssel 0 esély van, hogy bárki találna olyan "előállítási módot", ami nem úgy működik, hogy valamilyen fizikai és/vagy kémiai eljárással kivonják olyan földi anyagból az aranytartalmát, a létező aranyat.

"Mesterséges arany talliumból történő előállítására reaktorban, elemátalakítás révén van lehetőség – ennek költsége azonban két nagyságrenddel meghaladja a természetes arany bányászatáét és a keletkező nemesfém mennyisége is rendkívül csekély"

Forrás

Én erre reagáltam: "ha valaki holnap kijönne egy olyan eljárással amivel kémiai úton nagy mennyiségben, olcsón előállítana az eredetitől megkülönböztethetetlen aranyat"

Több aranyra (ezüstre) van követelés, mint amennyi fizikailag létezik arany (ezüst) van. A fizikai arany árváltozásának amplitúdója sokkal kisebb. A fizikai arany egyszerre nyersanyag és kincsképző, míg a papírarany spekulatív. Az árak természetesen korrelálnak, ugyanakkor az árarányok nem konstansak.

Ez azt jelenti, hogy, ha a papírarannyal tőkeáttétesen kereskedsz, akkor kétszeres áttételed van és az a bizalom tartja fenn a piacot, hogy egyszerre nem akarja mindenki raktárba szállítani azt az aranymennyiséget, ami fölött diszponál.

Egyszer volt egy érdekes sztori az ezüsttel, nagyot kaszálhattak volna a fizikai ezüst bespejzolásával, de túl kapzsik voltak és befuccsoltak. Ki akarták vonni a teljes fizikai készletet a piacról (a harmadát sikerült!!), hogy felszökjön az ár és a már irreális árra kölcsönt vettek föl, amit a fizikai ezüst piacravitelével akartak megadni. No komment...

> Sol omnibus lucet.

Nincs, de veszek-et jeloltem mivel zcash-t kezdtem banyaszni par hete es vaoszinuleg egy reszet bitcointra fogom valtani

Pár éve vettem, gondolkodom rajta eladom bár degeszre nem fogom keresni magam mert csak mutatóba vettem és majdnem 1 bitcoinom van. De az is lehet megtartom ki tudja meddig fog emelkedni. Nekem meg ez nem konyhapénz.

--
honlapom http://dyra.eu/

Most meg a MrCoin-on át vettem Ethert, el is küldték, de a Coinbase wallet-embe nem érkezett meg.
Ha meg akarom nézni, hogy mi az ETH wallet address-em, akkor megint hiba jön:

An error has occurred. If this problem persists, please visit https://support.coinbase.com for assistance.

Kicsit gáz azért, remélem nem fog elveszni.

Ez a Coinbase nagyon gáz. Gondoltam, dobok be egy-két petákot, hátha milliárdos leszek és akkor itt hagyhatom a picsába a HUP-ot, de az azonosítási folyamaton nem lehet túljutni. Egyszer sikerült, zölden kipipálta, majd elvette. Kezdjem újra. Utána meg dobálta az error-okat, úgyhogy hagytam a picsába. Annyit nem ér, hogy autóval futkozzak utána. Akkor inkább rohadjon meg ott, ahol van. Ha esetleg megjön az értesítés, hogy mégis sikerült nekik feldolgozni, talán ránézek még egyszer.

Nyögvenyelős ez na.

--
trey @ gépház

eloszor en is szenvedtem, mobil appjukkal fenykepeztem szemelyit, de mindig failed lett. utana kuldtem nekik jogsi kepet is, arra egybol verifis lettem.

amugy most a kinaiak epp spamelik a halot, igy rohadt magas a tx fee, coinbase meg mindig magas fee-t allit, jobban jarsz ha veszel valakitol directben (localbitcoins-on vannak megbizhato magyar emberek is), akkor tud kisebb feevel kuldeni, aztan ha a sargak abbahagyjak a haxxolast, bekerul blocklancba

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Tegnapelőttről tegnapra felment az árfolyan vagy 1000 dodót (10+ %). Az elmúlt 24 órában 3000 dodót emelkedett. Ja, az elmúlt 48 órában nem történt semmi a btc mögött (amúgy sem) levő fundamentumokkal, nem változott semmi.
Egyszerűen csak fújják a lufit. Vajon be fog-e szakadni?

K&H MC kártya biztos tudja (használtam itt), Erste elvileg tudja.
De: https://www.mrcoin.eu/hu/

Ettől függetlenül ajánlom a 3D Secure kártyát, egyrészt elég hasznos fícsör, hogy kevés helyen lehet a CVC kóddal pacsira fizetni, másrészt csak itt a Balkánon ismeretlen dolog, külföldön van ahol elvárják.

Kellemes szívás volt, amikor haverokkal anno ukrán vonatjegyet akartunk előre foglalni és kellett volna. OTP-ben persze komplett idiótának néztek, hiszen a kártyám "tuggya a maszterkaadot", meg hát egyébként is, minek az nekem. Szóval lehetett kiutazni +1 körben csak azért, hogy megvegye valaki a jegyet...

:)

mert nekem nem erdekem barkit megteriteni ;)

(bitstamppel meg nem volt komoly gondom, legutobb az ETH tranzakciok lassan hajtodtak vegre mert keves penzt nyomtak bele tranzakcios koltsegnek, igy csak ket nappal kesobb tudtam kriptocicat venni :((((, swissquote instant, svajci bank [a bitstamp a backendje], de 1% a kezelesi koltseg, a kraken verifikacio evekig tart, de utana jo, ... a tobbit majd kitapasztalod magadnak, vagy nem)

Tulajdonképpen mi különbözteti meg az offshorozást a bitcoinozástól?

> Sol omnibus lucet.

Az offshore lényege, hogy a gazdasági tevékenység tényleges helye és a nyereség realizálásának helyszíne eltér, azaz színlelt gazdasági tevékenységet illéesztenek a tranzakciós láncba. Ez első körben gazdasági bűncselekmény. Az, hogy a felderítés és a bizonyítás nehéz, az nem jelenti azt, hogy törvényes.

A bitcoin-nal ugyanez a helyzet. Bármilyen hihetetlen, a bitcoin piac szabályozott tőkeműveleti piacnak számít, ezért az ott elért árfolyamnyereség adóköteles. Ugyanakkor, mivel a bitcoin tranzakció teljesen anonim senkinek nem jut eszébe adót fizetni. Eléggé életszerűtlen, hogy bitcoint veszel, az árfolyamnyereségből finanszírozod mondjuk a nyaralásod úgy, hogy mindenhol bitcoinnal fizetsz, és minden fizetés után az éppen aktuális árfolyamnak megfelelően feljegyzed, hogy mennyi adót kéne fizetned a nyereség után. Majd ezt az egészet évvégén bevallod. Ez viszont nem jelenti azt, hogy mindez nem adóelkerülés.

Remélem tetszett a mese.

> Sol omnibus lucet.

Életszerűtlen, mert perpill ezt nem tudod megtenni anélkül hogy "felfednéd" magad. Ha nem fogadja el az adott hely a btc-d, akkor eleve váltanod kell valahol, ott pedig azonnal fényképes igazolvány kell, bankkártya, bankszámla, stb...

Ahol elfogadják, ott se nagyon lehet trükközni, vagy csak bűncselekmény árán. Pl. hazai számtech/fotós bolt is elfogadja, de átutalásos fizetésnek minősül náluk, és a köztes payment processor miatt HUF-os áfás számlát fogsz kapni (mintha paypal-el fizettél volna). Átvételkor pedig fényképes igazolványt kell mutatnod, tehát ha kamu adatokat adtál meg a fizetésnél, akkor nem fogod megkapni a terméket.

Mire életszerű lesz az amire gondolsz, addigra lesz hozzá megfelelő szabályzás is.

Lesz szabalyozas, en remelem lekapcsolas is :D

https://motherboard.vice.com/en_us/article/ywnmkk/coinbase-irs-14000-bi…
https://gizmodo.com/the-uk-and-eu-plan-to-make-bitcoin-investors-use-th…

Nekem ez az egesz ilyen ponzi-scheme szeru. Aki hamar beszall, nagyot kaszal, aki keson, az kevesbe, majd bedol az egesz. Raadasul egyre nehezebb "kibanyaszni" es mivel megy felfele az "erteke", nem veszik ki a penzt, csak ott a virtual szamlalo es arra onanizalnak - tisztara, mint egy piramisjatek eseteben. Aztan majd jon a futas, meg a sikitas, hogy az allam kartalanitsa azt, aki bukott es alljon helyt. De ne legyen igazam.

5-6 éve hallgatom ugyanezt a dumát, de nem egészen értem hogy miért kéne ezen keresni, meg beszállni vagy kiszállni, vagy nem-beszállni. 1 BTC mindig is 1 BTC-t fog érni, a többi szerintem lényegtelen. Furcsa számomra, hogy műszaki beállítottságú és IT-s emberek csak a fenti puffogtatásig (pénz, befektetés, ponzi, stb..) jutnak. Szerintem maga a blockchain technológia lassan az IT-s alapműveltség része lesz, mint ahogy pl. az IP protokollok ismerete. És ebben a kontextusban kb. úgy viszonyul a tőzsdézés meg a meggazdagodás/bukás a dolgokhoz, mint az utóbbihoz a pornó meg az online gaming, vagy egyéb más rá épülő szolgáltatás és réteg.

Ez fontos, köszi.
DE van-e reális mód, hogy felfedjük a tranzakciókat?

Én egyébként arra szerettem volna rámutatni, hogy a bitcoin kereskedelem egyik legnagyobb csapdája és veszélye az, hogy a jogi szabályozás nem ment utána az életnek. Ez a szabályozatlanság kihathat később magára az árfolyamra is, azaz önmagában kockázati tényező.

> Sol omnibus lucet.

A tranzakciókat nem kell felfedni, az már adott. Azokra érdemes ugrani ahol legalább az egyik fél beazonosítható: ha ABC123 wallet vett egy autót, amit utána a te nevedre írnak, akkor már meg lehet kérdezni, hogy ugyan honnan volt az a lóvé. Az nem lesz valid válasz, hogy a DEF456 wallet küldte.

Egyébként való igaz, a magyar (meg gondolom a többi) jogi környezet nincs még felkészülve, de az általános elvek itt is érvényesek. (Goto 1: mindegy, hogy HUF, USD vagy BTC a bevétel.)

Persze, így van, a vagyonosodási vizsgálat az mindig ott figyel. Egyébként a kiinduló kérdés az volt, hogy megrövidít-e valakit, aki nem adózik a bitcoin után. A válasz az, hogy igen és már jóideje csak azt tisztázzuk, hogy milyen alapon kell adót fizetni. Erre is jöttek egészen friss és hiteles infók.

Az alapkérdésre tehát a jó válasz az, hogy a bitcoin és az offshore közt az az egyetlen elvi különbség, hogy a bitcoinhoz a politikusok hülyék.

> Sol omnibus lucet.

Ps.: Azt is fontosnak tartom, amint azt lentebb írtam, hogy a korrekt jogi szabályozása hiánya konkrét kockázati tényező magára a bitcoin árfolyamára nézve IS.

nem, az offshore lenyege, hogy adooptimalizal az ember. miert fizet barki tobbet, ha lehet okosabban is?

a bitcoin piac *nem* szabalyozott piac, nem tudom honnan vetted ezt. az arfolyamnyereseg meg maximum Magyarorszagon adokoteles, ahol en lakom, peldaul nem.

a mese tetszene, ha lenne benne realitas, de csak legbolkapott dolgok vannak benne :(

A hatósági felügyelet teljes hiánya miatt az Szja. tv. 67/A. § szerinti ellenőrzött tőkepiaci ügylet szabályai a bitcoin esetére nem alkalmazhatóak. Továbbá az Szja. tv.-nek az árfolyamnyereségre irányadó szabályai (67/A.§) sem alkalmazhatóak, miután az Szja tv. alkalmazásában a bitcoin nem tekinthető értékpapírnak.

A jövedelem után a magányszemélynek 15% személyi jövedelemadót, továbbá 22% egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie. Tekintettel arra, hogy az egészségügyi hozzájárulást a magánszemélynek kell fizetnie, és ezt költségként nem számolhatja el, illetve részére nem térítik meg, az Szja tv. 29.§-a alapján adóalapként magállapított jövedelem 82%-a veendő figyelembe. Az önálló tevékenységből származó jövedelemhez hasonlóan az egyéb jövedelem is az összevont adóalap részeként adóköteles, így a magányszemélynek adóelőleget kell fizetnie.

via Így adózz a Bitcoinod után.

Hivatalos NAV válasz:

[...]
Tekintettel arra, hogy a bitcoin külföldi internetes honlapon kerül befektetésre, mely sem az Szja tv. 3. § 81. pont, illetve sem az Art. 178. § 18. pontja alapján nem tekinthető kifizetőnek, így az Szja tv. 46. § (9)-(10) bekezdései szerint, ha a bevétel nem kifizetőtől származik, az adóelőleg megállapítására, megfizetésére a magánszemély köteles a negyedévet követő hónap 12. napjáig.

[...]

Az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény (a továbbiakban: Eho tv.) 3. § (1) bekezdés a) pontja értelmében a kifizető, - kifizető hiányában vagy ha a kifizető az adóelőleg alapját képező jövedelem után adót (adóelőleget) nem köteles megállapítani - a jövedelmet szerző magánszemély 27 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást fizet az adóévben kifizetett, juttatott, az Szja tv. szerinti összevont adóalapba tartozó jövedelemnél az adóelőleg-alap számításnál figyelembe vett jövedelem után.

[...]

via

Meg kell különböztetni a bányászatból eredő bitcoint, illetve a bitcoin utáni árfolyamnyereséget az adózás szempontjából. Az előbbin van eho (mert szabályozatlan), az utóbbin nincs (mert szabályozott). Legjobb tudomásom szerint ez a helyzet. És van egy harmadik eset, amikor szolgáltatást, árut veszel bitcoinért, ezen szerintem áfa van (vagy nincs).

Az első esetben gazdasági tevékenységről van szó, a második esetben árfolyamnyereségről, a harmadik esetben a bitcoin valuta/deviza-ként működik.

> Sol omnibus lucet.

Az elküldött kérdés ez volt: "Amennyiben valaki magánszemélyként egy külföldi, internetes honlapon keresztül pénzt fektet be bitcoinban - mely a világ egyetlen államában sem törvényes fizetőeszköz -, akkor az így esetlegesen realizált nyereség hogyan adózik", tehát a válasz egyértelműen az árfolyamnyereségből szerzett jövedelemre irányult.

Illetve a fentebb említett, pár hete kijött cikkben is arra jutottak, hogy nem számít ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek.

Ha nem sok pénzről van szó, akkor a NAV-val nem vitatkozunk. Ez alaptétel (-::

Ugyanakkor a diskurzus során a "szabályozottság" fogalma kettős értelmezésben volt jelen, szerintem. Az, hogy egy piac működése nem tartozik a magyar jogrend hatálya alá, az nem jelenti azt, hogy az adott piac szabályozatlan. A bitcoin tőzsde közgazdasági értelemben véve szabályozott piac, jogi értelemben pedig szintén, amennyiben olyan tőzsdén forgalmazzák, amely valamely állam hatósugarába tartozik.

A bitcoin bányászatra nyilván alig lehet befolyással bármilyen kormányzati szerv is.

> Sol omnibus lucet.

> Ha nem sok pénzről van szó, akkor a NAV-val nem vitatkozunk. Ez alaptétel (-::

off: én vitatkoztam már a NAV-val, meglepően korrekt módon álltak a problémához

tl;dr az ügyvéddel elrontottuk egyszer egy illetékköteles ügynél a doksi beadást, a NAV így kb. dupla illetéket állapított meg. Ezt néhány telefonhívás és egy ajánlott levél megoldotta (pedig egyértelműen mi hibáztunk) Azóta máshogy állok a kérdéshez, simán bevasalhatták volna azt a párszázezer forintot - ez a "nem lehetne kihúzni? de." tipikus esete volt. :)

Nekem is volt már ilyen, írtam egy szép kérvényt, mire azt válaszolták hogy ezek nem érvek, ezzel szemben ezt meg ezt figyelembe tudják venni (én azokat meg sem említettem), majd kiszabták a legkisebb büntit (40K HUF). Nagyon korrektek voltak egyéb dolgokban is az ellenőrzés során.

> Sol omnibus lucet.

Az általad linkelt cikkből vett idézet szerint, azért fentebb is van bizonytalanság a bitcoin megítélést illetően:

"Erre tekintettel, illetve több adónemet is érintően a bitcoinnal bonyolított üzletek helyes adójogi megítélése kérdésében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Nemzetgazdasági Minisztérium között egyeztetés van folyamatban.

Az egyeztetés eredményének kimenetele az adóhatóság eddig kialakított szakmai álláspontját is módosíthatja, ezért javasoljuk a jogszabályváltozások – különösen az adójogszabályok változásának – valamint a Nemzeti Adó és Vámhivatal, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapjára kihelyezett tájékoztatók figyelemmel kísérését."

> Sol omnibus lucet.

Próbálj nem adózni mondjuk a konyhakés után. Menj be a Kátayba és vegyél egy konyhakést (ÁFA!).
Egyébként, ha a teljes értékesítési lánc botcoin alapú, még az ÁFA is megkerülhető. Megkerülhető úgy is, hogy
Németországban vásárolsz bitcoinért, és visszakéred a németektől a mehrwertsteuer-t.

> Sol omnibus lucet.

Régen volt, bányásztam is, de eladtam ill. eladományoztam...

Napok óta órákig nem tudok elaludni, amiért pár hónapja meglevő 3 millió Ft-ért nem vettem BC-t
Most több mint a dupláját érné..
Haverom 1000%-ig biztos volt benne hogy fel fog menni, de hogy 1 év alatt 1000%-al növekedjen az értéke?
Ilyen a történelemben sosem volt még, az aranynak 20 évnél több kellett ehhez.
Azt hiszem, eladom a házam és elkaszinózom, az árát.
Hátha nyerek valamit.
Teljesen kivagyok idegileg.

Tök izgi lehet 3 millió forintért BC-t venni, majd azon filózgatni, hogy mire és hogyan tudod használni, mielőtt leesik az értéke. Hosszabb távon BC-ben tartani nagyobb mennyiségű pénzt, ez van nagyon meggondolatlan/bátor, vagy nagyon tud valamit. Esetleg nem is hiányzik neki az a pénz.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Szerintem jelenleg nincs olyan, aki "nagyon tud valamit", max olyan aki "azt gondolja, hogy nagyon tud valamit"

Alap dolog, hogy sose fektess be kockázatos dologba többet, mint amennyit elvesztését el tudod viselni, amit tényleg komolyan kell gondolni.

Ilyenkor (felfelé ívelő időszakban) felbukkannak a fórumokba az "én megmondtam" típusú nagyon büszke emberek, akik gyakran jelzálogot vettek fel a házukra, hogy azt bitcoinba fektessék. Aztán amikor van egy nagyobb esés, akkor minden bitcoin fórumba pinnelt topicként ott vannak az öngyilkosság segélyvonalak. (nem véletlenül)

A média többnyire csak a pozitív eseteket kapja fel (már csak azért is, mert a negatívak nem derülnek ki, mivel senki sem büszke a rossz döntéseire), így nagyon fals kép születhet az egésztől.

Pl.: Itt egy eset tegnapról, ami (állítólag) nem a veszteségek miatt végződött rosszul, csak a kihagyott lehetőség miatt:

My brother killed himself because of BTC

He claimed to have owned 15,000 at one point, which may have been an exaggeration. But I know for a fact that at some point around October-November 2012 he did have at least 6,000 BTC which he showed me in his wallets. He was so enthusiastic about Bitcoin and how cryptocurrencies would revolutionize the financial world. For awhile he was annoying the fuck out of our relatives about how it would make them millionaires.
I'm not sure exactly what happened to his BTC. Sometime in 2013 he claimed to have lost most of them in a hack and sold the remainder too early. He very well may have sold them all too early, but who knows.

As the price climbed up to 10k over the past several months it became even more difficult to make contact with him, he just wouldn't reply to me or my parents calls and texts. A couple weeks ago my parents flew out to see my brother and found him dead by suicide with no note. He was 29 with 50 years of life ahead of him.

Ahha...

"A Bitcoin nem azért lesz világpénz (ha az lesz), mert annyira jó, okos, szuper, gyors és olcsó. Hanem egyetlen egyszerű ok miatt: Azért, mert az alternatívák (fiat money) egyszerűen rosszabbak és az azokra épülő monetáris politikának csúfolt intézményesített csalással szemben a Bitcoin értékteremtő és értékmegőrző képessége bárki számára pillanatok alatt megérthető."

Cccöccöcöcö....

Gondolom ez arra lenne bizonyíték, hogy mégiscsak álmodozik. De nem agyon értem hogy miért :)

Szerinted nem lesz világpénz, lehet hogy neked lesz igazad, oké. Viszont ő azt írta hogy VAGY az lesz, VAGY NEM. Ezzel kezdődik a bekezdés is, előtte pedig mindkét verziót ki is fejti. Amit copyztál az csupán a "ha az lesz" -esetre egy magyarázat. Szóval én továbbra sem látok ebben álmodozást.

Gondolom azt feleslegesen írom, hogy olvasd el a cikkeit, mert úgyse fogod. Csak azt nem értem, hogy akkor miért ítéled el ilyen nagy elánnal. Ő az egyik legismertebb hazai crypotcurrency blogger, rengeteg nagyon jó írása van, és egyáltalán nem isteníti a BTC-t, azt meg pláne nem mondja soha senkinek hogy vegyen, hogy ő ebből közvetetten hasznot húzzon. Főleg, hogy inkább a technológiára fókuszál, arra épül a blog nagy része, én is ezért szeretem olvasni. A BTC-t pedig kifejezetten bírálni szokta.

> Megközelítőleg 70 millió ember használja a Bitcoint, ami a világ teljes populációjának egy százaléka.

What?
Addresses richer than 1 USD: 17,293,902
via https://bitinfocharts.com/top-100-richest-bitcoin-addresses.html

A change address default minden kliensben, így szerintem az a 70 millió jó lesz 700 ezernek is...

Most láttam, hogy a cikk alatt a commentekben kitárgyalják a 70m-et. Úgy jön ki ez a szám, hogy rengeteg ember van a tőzsdéken és online walletekben, amik mögött ugye nincs valódi address/wallet, mert amíg az user nem veszi ki a coinjait, addig csak helyi adatbázis szinten létezik az egyenlege. Csak a Coinbase-nél van pl. 10m aktív user, Krakenen meg Bitstampon akár ennek a duplája/triplája is lehet. És van még pár hasonló kaliberű site, kínai meg koreai exchangekről nem is beszélve. Így nézve már simán elhiszem a 70m-et, főleg hogy én is azt tapasztalom, hogy a laikusok ilyen helyeken tartják a coinjaikat, nem gondolják, hogy nem ártana natív walletbe kitenni.

Erre azért elég nehezen húzható rá a "használja" fogalma. Let me fix it: "Megközelítőleg 70 millió ember spekulál a Bitcoin árán, ami a világ teljes populációjának egy százaléka."

(bár a 70m továbbra is necces szerintem, pl nekem is van coinbase accom, de sosem használtam)

Nem feltétlenül spekulál. Én azt látom szerte a neten, hogy a laikusoknak idáig tart a dolog. Azaz vesznek BTC-t a váltón, és ott tárolják. Számtalan esetben látok olyat is, hogy onnét fizetnek vele, illetve az esetek nagy részében még azzal sincsenek tisztában, hogy ezt nem egy cégtől vásárolták, aki valamiféle virtuális bankfiók jelleggel tárolja is nekik, hanem más usertől, mert ahova regisztráltak, az egy tőzsde.

Van itt valaki vagy ismer valaki szemelyesen valakit aki banyaszott/vett bitcoin-t es kesobb jelentos haszna lett belole?
Pl. volt N db BTC-je amit bevaltott X eurora/dollarra vagy Y forintra (ahol X >= 1000, Y >= 300.000), esetleg vett belole autot/hazat/stb. valamilyen kezzel foghato erteket vagy elmenyt (pl. repulojegy/utazas).

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Igazából ha megnézed az elmúlt X évet, nem nagyon volt olyan pont, amikor rosszul járt volna bárki (nyilván nem a legrövidebb távon). Ez a lufi hiszti is sokszor volt már.

Magam részéről mi ebből utazgatunk a párommal. Voltunk Milánóban, Brugge-ben, Jeruzsálemben, Luxorban, most megyünk egy ázsiai körútra. Semmi luxus, legolcsóbb módon. :) Ha nem lett volna elköltve, lehet most gazdag lennék.

en vettem 9900-nal is (november 28), most 14700 eppen. +~47%.

ha eleri a 250k-t, kiveszem, es eleg lesz az onerohoz a lakashitelhez :))

Ilyesmi hozzaszolasra gondoltam, bar az nem derul ki belole, hogy betettel 2500 penzt (HUF/EUR/USD/stb.) es varhatoan kiveszel 250k-t vagy 240k-bol fogsz csinalni 250k-t :)
Mondjuk EUR/USD eseten ez szignifikans, de HUF eseten annyira nem.

Termesztesen nem vagyok kivancsi minden reszletre, csak arra, hogy nagysagrendileg megeri-e (inkabb mult idoben, megerte-e) bicoin-ba fektetni vagy mindenki csak beszel rola de konkret kezzel foghato haszna nem lett belole.

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

- mindenki újságot olvas, látja hogy megy fel a bitcoin árfolyama
- mindenki bitcoint akar venni
- a nagy kereslet miatt mégfeljebb megy a bitcoin árfolyama
- goto első sor

Mindez szép és jó, a bitcoin árfolyam csak felfelé megy. Apró probléma, hogy előbb-utóbb mindenki megveszi a maga bitcoin-ját és elkezd várni, hogy eladja majd, amikor az árfolyam eléri a 250k-t.

A nép szereti a pilótajátékokat. Ezért vett fel éjjel-nappal devizahitelt, amivel a forintot erősítette. Miután vége lett a pilótajátéknak és a devizát fizetni kellett, a forint gyengült. Kereslet kínálat. Vannak nyertesek és vesztesek. Ha azt csinálod, amit a többiek, akkor nagy valószínűséggel veszteni fogsz. Az élet már csak ilyen.

Eh, gondoltam veszek egy kisebb összegért bitcoint, ami ha elveszik nem fáj, de mondjuk 3-4x-es értéken már érdemes lehet kivenni, és venni belőle pár apróságot.

Sajnos a bankom nem engedi a tranzakciót :(

Ha egyszer Bécsben jársz, van a Hauptbahnhof-on egy trafik, bemész, megmutatod a walleted QR-kódját, leteszed az eurót amit be akarsz fizetni és ök kérdezés nélkül megcsinálják a tranzakciót. Bár nem tudom, mi történik, ha 10k €-t raksz a pultra... :)

mindig elcsodalkozok azon hogy itt elvileg csudaokos it-sek vannak, de hogy alternativ megoldasokat (es azoknak a megbizhatosagat) nem tudjak megtalalni...

google elso talalat mrcoin, onnan csak egy lepes az ankeres automata, a masodik meg egy cikk amiben ottvan pl a helyi embertol vasarlas lehetosege (localbitcoins)

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

És vérszemet kapott a hupper, hülyének nézve a másikat. Nyilván alternatívát és megoldást is találtam volna, ha akartam. Kipróbáltam valamit, nem ment, megosztottam a tapasztalatomat. Ennyi. Nem kell hülyének nézni a másikat, és azt feltételezni, hogy ne tudjak egy keresést elindítani.

Szerk: Mindig elcsodálkozom, hogy itt mennyi rosszindulatú ember van :)

Tehat nem is akartal annyira venni. Ez igy kb annyit tett hozza a topichoz, mint ha azt mondanam, hogy ma reggel raultem a wc-re, de nem jott ossze. Vagy elmentem venni egy Lambot, de visszabodtak a hitelkartyam, hogy nincs rajta fedezet:( Siras, valojaban nem is erdekel a megoldas.

Szerintem a piramisjáték nehezen húzható rá. Sosem kínált fix bevételi forrást/folyamatos növekedést. Azért lenne az, mert kereslet arányában folyamatosan növekszik vagy csökken az árfolyama? Ez alapján elég sok mindenre ráhúzható lenne.

Illetve, ha piramisjáték, akkor már 8 éve is az volt. Miért nem tiltották már be a gecibe?

A kiszámolónak ez már egy kicsit személyes ügy is, illetve keresztesháború :) Ugyanis jó régen (tán 4-5 éve) elég korán írt róla, akkor is a tulipánhagymákkal jött, meg a piramissal, illetve hogy 2 hónapot sem ad neki. Commentekben rendszeresen kapja az oltást, szerintem most már csak dacból se áll bele abba, hogy benézte. Egyébként semmi bajom vele, jó cikkei vannak, de a tech meg az IT messze van tőle, így a kriptovalutákat se nagyon tudja értelmezni.

Ezzel a cikkel is az a baj, hogy nem tudja különválasztani az eszközt/technológiát, és azt, hogy egyesek mit csinálnak vele (spekuláció/manipuláció). Pedig jól indul, mert az elején írja, hogy van helye a világban ennek a technológiának, de aztán csak ráhúzza hogy piramis, szóval még magával is ellentmondásba kerül a cikk végére.

> van helye a világban ennek a technológiának, de aztán csak ráhúzza hogy piramis, szóval még magával is ellentmondásba kerül a cikk végére

igen, mert a technológia nem a bitcoin, még csak nem is a cryptocurrency, hanem a blockchain
a blockchain millió dologra használható a bitcoin-jellegű kriptovalutákon kívül is

Szerintem meg pont hogy kettéválasztja:

Ugyanis két dolog a technológia jövője és az, hogy maga a Bitcoin, ami csak egy a jelenleg 1324 kriptopénz közül, amiért te egy talicska pénzt adtál, mennyit fog érni egy-két-öt év múlva. Ezt valamiért nem akarják megérteni a jövőjüket a Bitcoinra bízók.

Csak hogy biztos megértsd: nem azon vitatkozunk, van-e helye annak a technológiának a jövő pénzügyi életében, amit a Bitcoin is használ, hanem hogy maga a Bitcoin ér-e 17 ezer dollárt, sőt ér-e egyáltalán egyetlen dollárt is.

"Pedig jól indul, mert az elején írja, hogy van helye a világban ennek a technológiának, de aztán csak ráhúzza hogy piramis."

Pont azért írtam ezt, mert utána olyan érvekkel jön a piramisjáték kapcsán, amelyek kb. mindenre igazak lennének ami cryptocoin, és blockchaint használ.

Egyébként talán a cikk alatt levő commentekben olvastam, hogy valaki a dotcom lufihoz hasonlította a dolgot, ami inkább megállja a helyét mint a tulipánhagymázás meg a piramisozás. Ott sem az történt, hogy a nagy semmit fújták fel, és ponziba hajlott az egész, hanem egyszerűen csak akkor és ott túlértékelték a technológiát. Nem mellékesen azt a technológiát, ami azóta is velünk van, és megváltoztatta az életünket.

Khm...

Az előző mondatot épp az volt, hogy "a cikkel is az a baj, hogy nem tudja különválasztani az eszközt/technológiát". Szóval Ő épp hogy különválasztja, és épp te vagy az, aki ezt a kettőt össze akarja keverni.

Mert a blockchain, mint _technológia_ épp lehet baromi jó is, hasznos is, lehet a jövő fontos akármije is. Tényleg, senki nem bántja a bitchain-t. Viszont ennek semmi köze ahhoz, hogy a blockchain-re épülő, bitcoin nevű _termék_ milyen. Mert pénzként - szerinte - szar, és itt lehet konkrétumokkal cáfolni az állításait.
De még ebben tévedne is és pénznek is jó lenne, akkor is az a helyzet, hogy jelenleg ez elsősorban nem csereeszköz, hanem spekulatív termék, ami mögött valójában semmi más nincs, csak a spekuláció.

Interjú a The Pineapple Fund mögötti személlyel

Eddig összesen 18millió USD-t adományozott nekik: Open BSD, Electronic Frontier Foundation (Let's Encrypt), Watsi, The Water Project, BitGive EFF, Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS), Sens Research Foundation, Charity:Water, Mona + ma 1M USD-t az Internet Archive-nak.

...és még 68 millió USD-t akar szétosztani. A jelentkezési határidő dec 27, szóval ne halogassátok :)

Érdekes részlet az interjúból:

> You can invest in crypto, but everything is extremely overvalued, a crash is incoming, and 95% of ICOs blatantly won’t work and should be prosecuted by the SEC as they’re intentional scams.