Milyen szünetmentest otthonra?

 ( HandsOfVelika | 2017. október 12., csütörtök - 12:43 )

Mostanában eléggé megugrottak a kicsi rövid ideig tartó (1-2 perces) áram kimaradások. Sajnos nem csak nálam, hanem az egész falu területén, így nem nálam van a hiba.
A bosszantó, hogy ilyenkor lerohad minden az otthoni hálózaton és csak a mobilnet marad. Ezt elkerülendő szeretnék vásárolni egy szünetmentest, az ilyen problémák áthidalására.

Amit el kell látni ilyenkor:
- Telekom router/modem
- egy integrált CPU-s(intel atom) kis mini pc (SSD-vel, PFsense tűzfallal)
- POE-s Unifi AP

Jelenleg egy 35k körüli eszközt néztem ki magamnak. Ez jelenleg az árukeresőn a legolcsóbb online eszköz, viszont nem biztos hogy nekem ez kell...
Magamtól amiket olvastam a témában én csak ilyen "online" típusú eszközt vennék, de valóban szükségem is van rá, vagy otthoni használatra megfelelne egy "line-interaktív" eszköz is?

A válaszokat előre is köszönöm!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nálamegy EATON 3S 550 DIN van, ami lóg rajta:
- kábelmodem
- router
- NAS
- POE switch, ami 3 kamerát táplál

Ezeket majd egy óráig ellátja árammal.

Problémám eddig (~1,5 év) nem volt vele.
(USB-n keresztül még beszélgetni is lehet vele :)

--
zrubi.hu

Nekem is ilyenem van. Eddig gondom nem volt vele. Hasonló cuccok lógnak rajta, de nálam úgy 30-35 percet ír.
Szerintem jó kis szerkezet. Egy gondom volt vele. A windows klienst elég körülményes volt beszerezni hozzá. Az érdekelne, hogy linux vagy más rendszer alól lekérdezhető-e 3rd party alkalmazás számára az, hogy most hálózatról üzemel, vagy akkuról.

Linux alá biztosan van hozzá szoftver, és a Synology NAS-ok is alapból látják/felismerik és beállítgathatod, hogy mikor mit csináljon.

Én azonban ezt a fícsőrt (még:) nem üzemeltem be, így nem is tudom pontosan mit lehet vele és mit nem.

Ja, az ~1 óra üzemidő az nálam nem elméleti, hanem a gyakorlatban többször kipróbált mérési eredmény. De nyilván ez nagyban függ a ráaggatott cuccok áram igényétől.

--
zrubi.hu

Nálam ezek vannak rajta:
- kábelmodem (UPC UBI)
- router (Tp-link WDR-3600)
- NAS (MyCloud 1TB)

Ezek vannak úgy 44W körül a saját szoftvere szerint... De megnézem majd otthon mert lehet rosszul emlékszem.

Synology NAS-on felismerés után miket lehet beállítani?

Na!
Köszönöm a válaszokat. Annyi kérdésem még lenne, hogy az EATON 3S-t, amit többen is használtok offline eszköznek írja a gyártó.
Kérdésem, hogy itt ugye van átkapcsolási idő. Ezt észre lehet venni, vagy teljesen zökkenőmentesen kapcsol?

Hosszabb áramszünetem még nem volt, amikor láttam is volna... De próbaképp kihúztam a szünetmentest. Volt kattanás mint jelzés...de minden ment tovább mint előtte.

Észre lehet venni, mert sípol ha nincs áram ;)
Egyébként az rádugott eszközök zökkenőmentesen mennek tovább...

--
zrubi.hu

Életem egyik legjobb döntése volt egy szünetmentest beszerezni, mivel nálam is sok volt a kimaradás. Ezt vettem: APC ES550, tökéletes semmi problémám nem volt vele és most már nyugodt vagyok!

Én anno vettem egy Centralion Blazer 2000VA-t. Két db 12V/9Ah-s akksival megy (biztos fogyaszt vagy 50W-ot), line interaktív. Két gép, modem, router cirka fél órát megy róla. 12 év alatt kétszer cseréltem akksikat. Soros port, telefon túlfeszültség védelem van rajta. Brutál egy dög.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nálam otthon egy APC Back-UPS CS 350VA BK350EI visz egy gen8 microservert 4 lemezzel, 16G memóriával + switch + AP.
Melóhelyen nézegettem egy rakat UPS-t, volt olyan, ami 30-35W-ot eszik csak ha bedugod, feltöltött akkuval. A fenti ugyanezt 4W-ból megoldja, és nekem nem kell online. Van rajta usb csati, apcaccess-el kommunikál, le tudja állítani a szervert, ha kell. És használtan gombokért megveszed, akku sem drága, és tud menni róla a cucc kb 45 percet.

+1

APC CS 350 és 550 fut négy darab nálam, a gyári USB kábelével kezeli két Synology NAS DSM 6.x rendszere és a routeren a Tomato is.
Akkulemerülés előtt leállítja a rendszert mindegyik, állapotváltásokkor emailt kapok.

Akku kb. 20€ beléjük, párszor cseréltem már az évek alatt. Az egyiket használtan vettem 5€-ért mint "rosszat", akkucsere után működik.

Van ezen kívül egy Smart UPS 750i-is, azt pedig egy RPi2 kezeli USB-n gond nélkül, ezen egy Chromebox+monitorok+időszakosan egy 3D printer fut.
Ebben egyszer kellett eddig akkut cserélnem, az ~40€volt két éve.

Otthon pl. náluk tudsz akkukat vagy akár felújított APC-ket venni:
http://www.sosups.hu/Arlista

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Ezeket nem tudod közvetlenül 12VDC tápról ellátni? Akkor nem kell egy komplett szünetmentes, csak egy zselés akku és egy csepptöltő. Ha túl kicsi a fogyasztás, lehet, hogy be se kapcsol egy szünetmentes vagy lekapcsol.

+1

PC-nek ha jelenleg nem is 12V-ról megy akkor raksz egy PicoPSU-t, a többit meg stepdown converterekkel meg tudod csinálni ha nem 12-ről mennek.

Mindenképpen szeretnék szünetmentest, nem csak a táp ellátás miatt, hanem a túl fesz. és egyéb nyalánkságok miatt.

Nézd, egy akkumulátor és előtte egy töltő megoldja ezeket... sokkal kevesebb veszteséggel és sokkal nagyobb biztonsággal... :)

LOL

--
zrubi.hu

Egy kopasz trafón nem igazán jut át a túlfeszültség-tüske, ami meg átjut, azt simán lenyeli egy combosabb akkumulátor... próbáltál már túlfeszültség-tüskét keresztülnyomni egy combosabb akkumulátoron? :)

Nem, még nem :)
És nem is vagyok villanyszerelő.

De ez így messziről is igen csak gányolásnak tűnik, és esezmbe juttatta azt a megtörtént esetet, amikor valaki összehákolt számunkra egy redundáns szünetmentes tápot a 2 szingli UPS-ből valami otthon készített "csodakapcsolóval"... Hát nagy csoda hogy nem gyujtotta fel az egész szerverszobát ;)

+ láttam már "Vargáné" tápot, amin átjutott, és vitte magával az összes egyéb vackot.

Összességében, szerintem egy UPS az nem csak egy akku+töltő.
Főként nem ajálngatnék senkinek ilyen házi tákolmányokat - még akkor sem ha neked otthon működik. Mert a védendő cucc talán nagyságrendekkel többet ér, mint amit ezzel esetleg spórolhatsz. A leégett lakásról meg már ne is beszéljünk ;)
--
zrubi.hu

"Összességében, szerintem egy UPS az nem csak egy akku+töltő."

Így van.

Nem is UPS-t javasoltam, hanem azt, hogy ha a felsorolt berendezések legtöbbjének a tápfeszültsége 12 VDC, akkor felesleges az az ellátási lánc, hogy 230 VAC -> tápegység -> 12 VDC -> töltésvezérlő -> akku -> inverter -> 230 VAC -> tápegység -> 12 VDC -- elég lehet annyi, hogy 230 VAC -> akkutöltő -> akku -> 12 VDC.

Gyakorlatilag alig van manapság olyan informatikai és elektronikai berendezés, amelyet ne 5 - 24 VDC között kellene megtáplálni.

"Mert a védendő cucc talán nagyságrendekkel többet ér, mint amit ezzel esetleg spórolhatsz. A leégett lakásról meg már ne is beszéljünk ;)"

Ahja.

Nem is UPS-t javasoltam, hanem azt, hogy ha a felsorolt berendezések legtöbbjének a tápfeszültsége 12 VDC, akkor felesleges az az ellátási lánc, hogy 230 VAC -> tápegység -> 12 VDC -> töltésvezérlő -> akku -> inverter -> 230 VAC -> tápegység -> 12 VDC -- elég lehet annyi, hogy 230 VAC -> akkutöltő -> akku -> 12 VDC.

Elviekben igazad van, de talán azért nincs ilyen eszköz a piacon, mert minden szappantartónak saját tápja van, és mindegyik végén különböző, egymással nem kompatibilis csatlakozó. Még akkor is, ha netalán pont ugyan annyi áramot tol át rajta.

Ez egyébként már bennem is felmerült, látva hogy az UPS-be tulajdonképpen egy elosztó van dugva, ami meg "tele van" 230V AC -> ~12V DC tápegységekkel ;)

--
zrubi.hu

"Elviekben igazad van, de talán azért nincs ilyen eszköz a piacon, mert minden szappantartónak saját tápja van, és mindegyik végén különböző, egymással nem kompatibilis csatlakozó. Még akkor is, ha netalán pont ugyan annyi áramot tol át rajta."

Ezen valószínűleg az USB Type-C fog változtatni, mivel ez by design alkalmas lesz arra, hogy maximum 20V/5A korláttal képes legyen bármit ellátni tápfeszültséggel és szükséges árammal, amit le tudnak beszélni egymással az eszközök.

Vannak amúgy ilyen gyári eszközök, pl picoUPS, illetve több olyan riasztótáppal is találkoztam, ami 12V zselés akkuval az UPS funkciót is el tudja látni. A szappantartók tápcsatlakozója egyébként beszerezhető, szóval csak a címkézésre és a feszültségre kell figyelni. Ez utóbbi pedig DC-DC konverterekkel elég szépen beállítható DC 12V-ról.
(Mondjuk van vele munka, nem véletlenül nem kezdtem neki ennek én sem, noha elvileg egyszerű.)

Nem gányolás, kész cuccok vannak erre.
Egyrészt ugye pakolhatsz védelmet a teljes lakásra a biztosítékpanóba.

Másrészt hirtelen nem találom a kategóriát a TME-nél, de innen lehet mazsolázni: http://www.sursedetensiune.ro/spl/587853/Surse-de-tensiune-in-comutatie-AC-DC-cu-back-up

Ahja, nekem van több 120 wattos 12 VDC és egy 360 wattos 24 VDC ipari tápegységem, illetve behúzok a házban mindenhova fehér-piros-sárga vezetékeken GND-12V-24V törpefeszültséget, erről mennek a LED szalagok, a smart-home eszközök, illetve a többi törpefeszültségű dolog.

A szünetmentes szerintem mindenképpen szükséges, ha van 24/7-ben működő eszközöd. Nálam a szolgáltatói router is rá van dugva. Viszont, ha mind a három fázis elmegy, akkor a lépcsőházban lévő szolgáltatói aktív eszköz (nem tudom pontosan mi van ott) azonnal leáll, így csak a mobilnet használható. Tehát a „csak a mobilnet marad” problémára nem biztos, hogy ez megoldás lesz.

Lazán kapcsolódik: nem tudja valaki, hogy a mostani csoda aktív PFC-s tápok mennyire eszik meg az olcsóbb UPS-ek "módosított" szinuszát (négyszög)?
Elég ellentmondásos infókat találtam erről, onnan kezdve, hogy aktív PFC-hez csak tiszta szinuszt, odáig, hogy egy két kínai gagyi kivételével nincs vele gond.

Pontosan ez a helyzet :)
A többség müxik

megeszik, általában a line-interaktív fűrészfog-hullámformája okoz esetenként többlet melegedést, de az újabb tápoknál már nincs különösebb probléma.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Hello!

Itt találsz pár ezer Fttól egészen a többmilliós termékekig kedvedre valót. A szűrő elég hatékony az oldalon a többi hozzászóló leírásai alapján szerintem könnyedén megtalálod amit keresgélsz.

* moderálva *

Remélem segítettem!

Valószínüleg az igény szerinti webáruház megtalálásán már túl volt bőven a topiknyitó. Sokkal inkább szakmai tapasztalatra és technikai tippekre gondolt. :)

Alig 2,5 órás regisztráció és két témánál is beajánlod a webáruházat... nem teljesen indokoltan. Spam?

Update!
Az elsődleges szempont az a pfsense, hogy ez tudjon megfelelően működni. Mivel a telepíthető csomagok között szerepel "APC ups daemon" így gondolom, hogy ezekkel tud kommunikálni.
Egész olcsón vannak APC szünetmentesek, viszont itt az alsó ár kategóriában nincsen rajtuk RJ45 vagy RJ11-es aljzat. Érdemes olyat venni ami a telefon vonalat is védi, vagy sem?

Keress használt/felújított UPS-t.
Az sosups is foglalkozik ilyesmivel, de találsz magánszemélyt is. (Én magánszemélytől vettem 4000 Ft-ért egy felújított, bő 15 éves line interactive APC-t, az akku bele 4k volt riasztóboltból.)