Milyen szünetmentest otthonra?

 ( HandsOfVelika | 2017. október 12., csütörtök - 12:43 )

Mostanában eléggé megugrottak a kicsi rövid ideig tartó (1-2 perces) áram kimaradások. Sajnos nem csak nálam, hanem az egész falu területén, így nem nálam van a hiba.
A bosszantó, hogy ilyenkor lerohad minden az otthoni hálózaton és csak a mobilnet marad. Ezt elkerülendő szeretnék vásárolni egy szünetmentest, az ilyen problémák áthidalására.

Amit el kell látni ilyenkor:
- Telekom router/modem
- egy integrált CPU-s(intel atom) kis mini pc (SSD-vel, PFsense tűzfallal)
- POE-s Unifi AP

Jelenleg egy 35k körüli eszközt néztem ki magamnak. Ez jelenleg az árukeresőn a legolcsóbb online eszköz, viszont nem biztos hogy nekem ez kell...
Magamtól amiket olvastam a témában én csak ilyen "online" típusú eszközt vennék, de valóban szükségem is van rá, vagy otthoni használatra megfelelne egy "line-interaktív" eszköz is?

A válaszokat előre is köszönöm!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nálamegy EATON 3S 550 DIN van, ami lóg rajta:
- kábelmodem
- router
- NAS
- POE switch, ami 3 kamerát táplál

Ezeket majd egy óráig ellátja árammal.

Problémám eddig (~1,5 év) nem volt vele.
(USB-n keresztül még beszélgetni is lehet vele :)

--
zrubi.hu

Nekem is ilyenem van. Eddig gondom nem volt vele. Hasonló cuccok lógnak rajta, de nálam úgy 30-35 percet ír.
Szerintem jó kis szerkezet. Egy gondom volt vele. A windows klienst elég körülményes volt beszerezni hozzá. Az érdekelne, hogy linux vagy más rendszer alól lekérdezhető-e 3rd party alkalmazás számára az, hogy most hálózatról üzemel, vagy akkuról.

Linux alá biztosan van hozzá szoftver, és a Synology NAS-ok is alapból látják/felismerik és beállítgathatod, hogy mikor mit csináljon.

Én azonban ezt a fícsőrt (még:) nem üzemeltem be, így nem is tudom pontosan mit lehet vele és mit nem.

Ja, az ~1 óra üzemidő az nálam nem elméleti, hanem a gyakorlatban többször kipróbált mérési eredmény. De nyilván ez nagyban függ a ráaggatott cuccok áram igényétől.

--
zrubi.hu

Nálam ezek vannak rajta:
- kábelmodem (UPC UBI)
- router (Tp-link WDR-3600)
- NAS (MyCloud 1TB)

Ezek vannak úgy 44W körül a saját szoftvere szerint... De megnézem majd otthon mert lehet rosszul emlékszem.

Synology NAS-on felismerés után miket lehet beállítani?

Na!
Köszönöm a válaszokat. Annyi kérdésem még lenne, hogy az EATON 3S-t, amit többen is használtok offline eszköznek írja a gyártó.
Kérdésem, hogy itt ugye van átkapcsolási idő. Ezt észre lehet venni, vagy teljesen zökkenőmentesen kapcsol?

Hosszabb áramszünetem még nem volt, amikor láttam is volna... De próbaképp kihúztam a szünetmentest. Volt kattanás mint jelzés...de minden ment tovább mint előtte.

Észre lehet venni, mert sípol ha nincs áram ;)
Egyébként az rádugott eszközök zökkenőmentesen mennek tovább...

--
zrubi.hu

Életem egyik legjobb döntése volt egy szünetmentest beszerezni, mivel nálam is sok volt a kimaradás. Ezt vettem: APC ES550, tökéletes semmi problémám nem volt vele és most már nyugodt vagyok!

Én anno vettem egy Centralion Blazer 2000VA-t. Két db 12V/9Ah-s akksival megy (biztos fogyaszt vagy 50W-ot), line interaktív. Két gép, modem, router cirka fél órát megy róla. 12 év alatt kétszer cseréltem akksikat. Soros port, telefon túlfeszültség védelem van rajta. Brutál egy dög.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nálam otthon egy APC Back-UPS CS 350VA BK350EI visz egy gen8 microservert 4 lemezzel, 16G memóriával + switch + AP.
Melóhelyen nézegettem egy rakat UPS-t, volt olyan, ami 30-35W-ot eszik csak ha bedugod, feltöltött akkuval. A fenti ugyanezt 4W-ból megoldja, és nekem nem kell online. Van rajta usb csati, apcaccess-el kommunikál, le tudja állítani a szervert, ha kell. És használtan gombokért megveszed, akku sem drága, és tud menni róla a cucc kb 45 percet.

+1

APC CS 350 és 550 fut négy darab nálam, a gyári USB kábelével kezeli két Synology NAS DSM 6.x rendszere és a routeren a Tomato is.
Akkulemerülés előtt leállítja a rendszert mindegyik, állapotváltásokkor emailt kapok.

Akku kb. 20€ beléjük, párszor cseréltem már az évek alatt. Az egyiket használtan vettem 5€-ért mint "rosszat", akkucsere után működik.

Van ezen kívül egy Smart UPS 750i-is, azt pedig egy RPi2 kezeli USB-n gond nélkül, ezen egy Chromebox+monitorok+időszakosan egy 3D printer fut.
Ebben egyszer kellett eddig akkut cserélnem, az ~40€volt két éve.

Otthon pl. náluk tudsz akkukat vagy akár felújított APC-ket venni:
http://www.sosups.hu/Arlista

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Ezeket nem tudod közvetlenül 12VDC tápról ellátni? Akkor nem kell egy komplett szünetmentes, csak egy zselés akku és egy csepptöltő. Ha túl kicsi a fogyasztás, lehet, hogy be se kapcsol egy szünetmentes vagy lekapcsol.

+1

PC-nek ha jelenleg nem is 12V-ról megy akkor raksz egy PicoPSU-t, a többit meg stepdown converterekkel meg tudod csinálni ha nem 12-ről mennek.

Mindenképpen szeretnék szünetmentest, nem csak a táp ellátás miatt, hanem a túl fesz. és egyéb nyalánkságok miatt.

Nézd, egy akkumulátor és előtte egy töltő megoldja ezeket... sokkal kevesebb veszteséggel és sokkal nagyobb biztonsággal... :)

A szünetmentes szerintem mindenképpen szükséges, ha van 24/7-ben működő eszközöd. Nálam a szolgáltatói router is rá van dugva. Viszont, ha mind a három fázis elmegy, akkor a lépcsőházban lévő szolgáltatói aktív eszköz (nem tudom pontosan mi van ott) azonnal leáll, így csak a mobilnet használható. Tehát a „csak a mobilnet marad” problémára nem biztos, hogy ez megoldás lesz.

Lazán kapcsolódik: nem tudja valaki, hogy a mostani csoda aktív PFC-s tápok mennyire eszik meg az olcsóbb UPS-ek "módosított" szinuszát (négyszög)?
Elég ellentmondásos infókat találtam erről, onnan kezdve, hogy aktív PFC-hez csak tiszta szinuszt, odáig, hogy egy két kínai gagyi kivételével nincs vele gond.

Pontosan ez a helyzet :)
A többség müxik

megeszik, általában a line-interaktív fűrészfog-hullámformája okoz esetenként többlet melegedést, de az újabb tápoknál már nincs különösebb probléma.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Hello!

Itt találsz pár ezer Fttól egészen a többmilliós termékekig kedvedre valót. A szűrő elég hatékony az oldalon a többi hozzászóló leírásai alapján szerintem könnyedén megtalálod amit keresgélsz.

* moderálva *

Remélem segítettem!

Valószínüleg az igény szerinti webáruház megtalálásán már túl volt bőven a topiknyitó. Sokkal inkább szakmai tapasztalatra és technikai tippekre gondolt. :)

Alig 2,5 órás regisztráció és két témánál is beajánlod a webáruházat... nem teljesen indokoltan. Spam?

Update!
Az elsődleges szempont az a pfsense, hogy ez tudjon megfelelően működni. Mivel a telepíthető csomagok között szerepel "APC ups daemon" így gondolom, hogy ezekkel tud kommunikálni.
Egész olcsón vannak APC szünetmentesek, viszont itt az alsó ár kategóriában nincsen rajtuk RJ45 vagy RJ11-es aljzat. Érdemes olyat venni ami a telefon vonalat is védi, vagy sem?

Keress használt/felújított UPS-t.
Az sosups is foglalkozik ilyesmivel, de találsz magánszemélyt is. (Én magánszemélytől vettem 4000 Ft-ért egy felújított, bő 15 éves line interactive APC-t, az akku bele 4k volt riasztóboltból.)