Windows 10 telepítés GRUB felülütése nélkül

Adott egy laptop, amin jelenleg van egy GRUB és egy win 10, újra kéne telepíteni de a boot sorrend a laptop hibájából nem változtatható(valamiért megtartja a régi bios beállításokat és se default-ra se másra nem áll át (lenovo y50-70)).
Eddig GRUB-ból tudtam módosítani, hogy bootolja be pl az pendriveot ez addig jó is amíg linuxot akarok telepíteni, de most windows-t kéne újrahúzni anélkül, hogy a grub ne legyen felülütve, erre esetleg valaki valamit tud ?

Hozzászólások

"valamiért megtartja a régi bios beállításokat"

Nem tudom ebben a laptopban van-e egyáltalán ilyen, de lehetséges, hogy lemerült az az elem a gépben, ami a BIOS beállításokat hivatott megőrizni (és az órát járatni). Ez jó esetben egy szabványos lapos elem lesz, könnyű pótolni, csak meg kell találnod a laptopodban, és venni egy ugyanolyat bármelyik boltban.

"a boot sorrend a laptop hibájából nem változtatható"

Szerintem nem kell ahhoz tudnod a boot sorrendet változtatni (a biosban) hogy más eszközről bootolj. Illene a számítógépednek indításkor valami billentyű megnyomására boot menüt adnia, ahol kiválaszthatod, hogy ad-hoc épp mit szeretnél indítani.

Nagyon úgy tűnik, hogy a te laptopodnál is van ilyen opció: https://www.youtube.com/watch?v=17nQcVb262k

Próbáld ki mindenképp. Ha esetleg nem működne, mégegy dolgot érdemes megpróbálnod, a windows 10 recovery módjában is van lehetőség másik eszközt bootolni. Ezt úgy éred el, hogy ha fut a windows, rámész az újraindításra, de mikor megnyomod tartsd lenyomva a shiftet is. Ha jól csináltad újraindul a gép recovery módban (kék képernyő, óriási opciók). Itt kell lennie egy lehetőségnek arra (angolul "Use a device") hogy cd-ről, pendrive-ról bootolj.

Arra, hogy a GRUB ne legyen felülírva nem tudok megoldást, de ha a boot problémát megoldod, akkor könnyű egy recovery cd-vel visszarakni a telepítés után. Bár, ha jól értem a grub-ot kifejezetten arra használtad, hogy tudj pendrive-ot bootolni, úgyhogy igazából nem is lesz rá szükséged, ha megoldódik, ugye?

Az elem jó benne, mivel az idő/dátum is megmarad, próbáltam aksit kivenni + elemet is és nem áll vissza default beállításokra. Illetve a biosba is hiába mented el amit beállítasz eldobja.
Boot menuben nem jelenik meg új bootolható eszköz. Nem találkoztam még ilyennel...
Ezt a windows 10 recovery dolgot kipróbálom ha az is tudd más eszközre való boot-ot akkor nem ragaszkodom a grub-hoz.

"Nem találkoztam még ilyennel..." Én igen. Az bios nvram része nem íródik. Most vagy azért mert blokkolva van, vagy azért mert rossz, vagy azért mert a körítése hibás. Az utolsó kettőnél alaplaphiba a diagnózis. Mindegy. Nem lehet kellemes. Esetleg megoldásnak (a live cd mellet) a fő boot szektor lementés-visszaírás telepítés után?

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Én az egyszerűsége miatt a dd-t szoktam használni. Egy nagy baja van. Nagyon oda kell figyelni a használatára. De a neten vannak kész megoldások vele.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

A beépített Reset nem bánjta a GRUB-ot.

Vsphere-en volt egy Windows 10 Enterprise.
Tettem rá egy Ubuntu 16.04-et, átparticionálta.
Utána mindkét rendszer bootolható volt GRUB-bal.
Windows-ból csináltam egy Reset-et.
A GRUB nem sérült meg, mindkét rendszer bootolható maradt.

Üdv,
Marci

Zavaros amit írsz... ha egy háttértáron van több rendszer, akkor annak nincs köze a bios boot sorrendjéhez. Ha több lemez is van, egyiken az egyip oprendszer és másikon a másik, akkor lehet nem is bántja a win telepítő.

Amúgy meg a grub újratehető akkor is, ha a win telepítő szétcseszi. A mai linux telepítők képesek elindulni pendriveről / optikai lemezről is live módban, ahol elvégezhető a grub javítása/újratelepítése.
http://howtoubuntu.org/how-to-repair-restore-reinstall-grub-2-with-a-ub…
efis rendszerrel is működik, csak akkor fel kell mountolni az efi-t is.
https://askubuntu.com/questions/831216/reinstalling-grub2-efi-partition

Ha valójában arról van szó, hogy kétes eredetű, bios lockos géped van, azért nem lehet boot sorrendet változatatni, akkor is esélyes, hogy van f valahanyas gombra választó menü, hpgy miről induljon. Erről már más is írt.

Szerintem nem zavaros :) Van egy vinyója, amin van egy windows, és mellé fel van rakva a grub, amit arra használ csak, hogy azzal bootoljon más eszközt, pl a linuxot, amit említ.

"a grub újratehető akkor is, ha a win telepítő szétcseszi. A mai linux telepítők képesek elindulni pendriveről"

Pont az a probléma, hogy nem bootol a gép másról, ezért ez nem opció.

"van f valahanyas gombra választó menü, hpgy miről induljon. Erről már más is írt."

Amire meg is kaptuk válaszként, hogy ez nem működik, hiába van.