Rövidzárlat?

 ( bzs | 2017. augusztus 30., szerda - 16:32 )

Sziasztok.

Raspberry zero valószínűleg sós vizet kaphatott a betápom kapcsolójánál, ugyanis a tömítés némi kívánnivalót hagyott maga után. Nem vettem észre, napokig így ment.

Kérdés:

Minden túlélte a vízbetörést, a LiPoRider töltésvezérlőtől az aksikig minden.
A megtisztogatott RPI-re ha rátolom a betápot (2 helyen tudom), akkor a ledje nem világít, a processzora pedig felforrósodik.

Megmurdált?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ha a megmurdáltat úgy definiáljuk, hogy nem működik, akkor igen.

A sóval az a baj, hogy ionos vezetést hoz létre a vízben oldódva, így sokkal rosszabb a helyzet a tiszta vízben disszociált oxónium- és hidroxid-ionok által okozott vezetéshez képest. A másik gond, hogy szárítás után a só a nyákon marad, s a levegő páratartalmának hatására azonnal ott lesz a jól vezető vékony folyadékréteg. Szerintem ennek annyi, bár egy alkoholos átöblítéssel megpróbálkozhatsz, de sok reményt ne fűzz hozzá. A melegedés mindenképp rossz előjel. Igaz, működés közben is reális a melegedés, de itt az lehetett, hogy a tápfeszültség szabályozása is elment, s túllépted a maximálisan megengedett értékeket, így szerintem sérült a chip.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Alkoholos átöblítés = bőséges alkoholfürdő (kis tálka, 1-2 centi magasan megtölteni alkohollal, beletenni, mozgatni), fogkefével megsikálni, lecsorgatni, sűrített levegővel lefújni a maradékot (nem hagyni rászáradni).

igen, ionok mozgolódnak, ez a bajom az árammal is néha. Az alkoholos öblítést még megpróbálom később, ha lesz alkalmam rá. egyelőre 3 rpi-ből 2 megy, de kártyacserélgetéssel mindhárom eredeti funkciót ellátják. Egyszerre úgysem használtam az összeset egyszer se..
Tegnap egész nap szereltem.

Se kép, se hang?
microUSB-ről vagy GPIO-ról tápláltad?
Esetleg próbáld ki mindkettőt.

USB-nek még van némi túlfeszültség tűrése, de GPIO-nak nincs.
Szóval ha táphiba miatt túlfeszültséget kapott akár egy pillanatra is, akkor sanszos hogy megsült a SoC.

Mindketton probaltam.

Úgy tűnik, csere. Kérdés hogy ott a Fekete tenger környékén honnan szedsz ilyent :) (már ha jól tippelem hogy merre jársz)
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."