szabad használt sd kártyát venni?

 ( gee | 2017. augusztus 17., csütörtök - 0:36 )

Egy raspberry pibe szeretnék venni egy mikro sd kártyát.
Mivel ez csak arra lenne, hogy különféle dolgokat úgy tudjak próbálgatni, hogy a rendes, bekonfigurált rendszert ne csesszem szét, ezért nem kell nagynak lennie, bőven elég, ha az alap rendszer elfér rá.

Gondoltam, veszek Amazonon egy 8G méretűt.

Erre azt látom, hogy oldalakon keresztül vagy használt, vagy refurbished (ami valószínűleg használt, leellenőrzötten működő és újracsomagoltat jelent) kártyát mutatnak csak.

SD kártyánál mennyire jelentős az elhasználódás? Nem rizikós használt (és refurbished) kártyát venni?

4,50 - 4,90 körül vannak a használt Sandisk kártyák, (class 4, class 6, class 10).
5.71-ért találtam új Kingstont (class 4)
6.29-ért új Sandisket (class 4)
10.99-ért új Kingston class 10-et
Sandiskből nem találtam gyorsabb újat, ekkora méretben.

Persze nagyobb kapacitásút lehet venni újat és gyorsat. Szóval gondolom a 8G méretet
nem gyártják már.
7.46-ért találtam új 16G-s class 10 Sandisket (és 6.50-ért új 16G méretű Sandisk class 4-eset)

Ha nem akarok videót felvenni / nézni, csak néha (ritkán) rámásolni egy teljes rendszert és aztán ezt futtatni, konfigurálni, akkor feltételezem elég nekem egy lassabb kártya is. Nem?

Utálom egyébként, hogy mennyire szarul lehet az amazonon keresni. Pl. nem lehet megadni azt, hogy új legyen, és minimum x sebesség, hanem huszonegynéhány oldalon keresztül kell szúrópróba szerűen nézni, hogy ez vajon új-e, vajon milyen gyors.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Óva intelek ettől. Semmi esetre sem vennék használtat, véges számú alkalommal írhatók a flash memóriák.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én is erre gondoltam.

Meg van is olyan Samsung micro SD kártyám, ami kb. 3 év után egyszer csak úgy döntött, hogy akkor mostantól ő már csak read only lesz. Sajnos ez épp a telefonban video felvétel közben történt. Szóval nem is nagyon bíznék ebben.

Viszont ezek szerint biztos sokan vásárolnak használt SD kártyákat, mert egyébként nem lenne több, mint 20 oldalon keresztül sorolva.

vagy csak az ipari hulladék és azok akik a használhatatlan vagy bizonytalan ideig írható kártyákkal szórakoznak...

Szabad, csak nem érdemes ;)
Egyébként meg industrial. Van belőlük SLC is. Igaz, meg is kérik az árát.

Nem éri meg használtan. Újonnan sem sokkal drágább. SSD-nél szóba jöhet a használt, SD kártyánál nem érdemes.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

adattárolót nem veszek használtan...

adattárolásra én se, de rendszerlemeznek egy ssd simán belefér (nálam)

Nemrég vettem egy régi, 60 gigás, 1,8 colos Samsung MLC SATA SSD-t, pendrive-nak használom USB3 porton USB-SATA3 átalakítóval. Nem volt agyonnyúzva, és nem volt drágább, mint egy gyorsabb fajta pendrive. Különböző OS-ek teszttelepítéseire használom, meg telepítőket teszek rá, esetleg adatok rövid távú hordozására fogom be, erre a célra egy használt SSD teljesen megfelelt, ráadásul olyan gyors, hogy pendrive nem ér a nyomába. SD kártyát viszont használtan nem adnak annyival olcsóbban, hogy megérje kockáztatni, meg annál nem lehet ellenőrizni, hogy milyen állapotban van, mennyi írást kapott, mivel nem támogatja a SMART-ot.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Igen, szabad. Semmi nem tiltja. Ugyanakkor fillérbaszás egy újként 3000 forint alatt beszerezhető dolognál a használt vadászása. Amíg vadászod a használt zoknit, az alatt az idő alatt több pénzt tudsz megkeresni, mint amibe az új kerül.

Félreértetted.

Nem a használtat vadásztam, alapvetően újat akartam.
Hanem az amazon által felkínált listában meglepve vettem észre, hogy mind, amit nézek, használt. Aztán a 22 oldalnyi listát szúrópróbaszerűen átnézve találtam egy kevés újat is, de nem volt könnyű.

Nem könyvesboltban kell elektronikai eszközt venni. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

:-)

Keresésnél szűrni tudod, hogy csak az új termékeket hozza fel.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Hol? Hogyan?

Itt a link: https://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_ss_c_2_5?url=search-alias%3Delectronics&field-keywords=micro+sd+card&sprefix=micro%2Caps%2C215&crid=1M9XKZAF7V2JL

Ilyen faceteket mutat:
Subscription Option
Delivery Option
Delivery Day
Brand
Memory Card Capacity
Player Storage Capacity
Mobile Operating System
Tablet Hard Disk Size
Tablet Display Size
Global Store
Avg. Customer Review
New Arrivals
Price
International Shipping
Seller
Availability

Ahogy korábban írtam: ugyan sok értelmetlen fasságra lehet szűrni (tablet display size? Seriously?), de arra, hogy új vagy használt, illetve arra, hogy mennyire gyors, arra nem.

Mit gondolsz, én mire szerettem volna szűrni? Méretre, sebességre és arra, hogy legyen új.

Ha nem a facetek között, akkor hol lehet arra szűrni, hogy csak az újakat mutassa?

Most már nekem sem kínál fel ilyen szűrési lehetőséget, pedig régen volt, és nem, nem keverem az eBayjel, ahol még mindig van ilyen. Viszont ahogy nézem, cserébe megoldották, hogy csak új cuccokat hoz fel, az adott termék alatt van említve, hogy van belőle mondjuk 8 eladónak használt is. Ezzel az átalakítással feleslegessé tették a szűrést. Nálam az angol Amazon jön be, és azon legalábbis így működik.

Az is szépen látszik, hogy nem éri meg a használt, ilyen 2-3-5 font különbségek vannak az új és a használt között, sokszor ezt a kis diffit bukod is, mert a kiszállításuk meg drágább. Mondom, még csak gondolkodni sem érdemes rajta, annyira nem éri meg memóriakártyát, pendrive-ot használtan venni. SSD-nél állapottól függ, ott csak arra kell figyelni, hogy ne legyen rajta sok írás, jó legyen a kondíciója (bár firmwarefrissítéssel néha nullázni lehet ezeket az adatokat), meg arra kell még figyelni, hogy ne legyen rajta ATA jelszó, vagy legyen olyan alaplapod, amivel ki lehet nullázni, ha van rajta.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Én sejtem, hogy a "meglepetés" szólt ki belőled.. Annyiban klappol a dolog, hogy kis globalizált világunkban minden eladó. (és az Internet-en keresztül, még csak szemébe sem kell nézni senkinek.)

A világon gátlástalanul vernek át naponta embereket, tömegesen, minden formában. Mert valaki kiszámolta, hogy az eladott, egyébként semmire se jó termékek reklamációja alig százalékosan kimutatható. (Ember ránt egyet a száján, majd a vállát vonja. Dobja a kukába, és további naiv reménykedéssel keres másikat, hátha az jobb lesz.

De nem, nem lesz jobb az sem. Az emberi, üzleti korrektséget felülírta a gátlástalan pénzvadászat. Mindegy milyen erkölcstelen módon, csak haszon legyen.

Valahogyan nem tudatosul az emberekben, hogy a fogyasztás már egy nagy szerencsejáték, és nem az általa közgázból tanult, egyenértékes cseréről van szó, amikor pénzt ad ki valamiért.

("Á..! Mi nem verünk át senkit, hiszen 14 napon belül, - ha kéred, - visszaadjuk a pénzedet", mondattal, vagy más "hasonszőrű" vélekedésekkel folyó játszmázás, az üzleti életben abszolút polgájogot nyert, és feloldozást ad minden tudatos megtévesztésre, és csalásra. - Ez a polgári etika nagy "vívmánya".)

Ezért, kell nagyon megbecsülni a még talán "lámpással", de megtalálható, régi, szavahihető és megbízható üzleti kapcsolatokat. - Mert fogyóban vannak, annyi bizonyos.

Ja.

Rendeltem egy valami 2-3 fontos cuccot Amazonon. Kínából küldték. Megérkezett, nem működött. Bekapcsoláskor villant a led, de nem maradt égve, nem maradt bekapcsolva az eszköz.

Írtam, hogy akkor kérek refundot. Visszaírt egy csaj, hogy hát az a két lehetőség van, hogy saját pénzen visszaküldöm nekik, és akkor visszaadja a teljes árat, vagy visszaadja az ár felét, és nem kell visszaküldenem. Még azt is javasolta, adjam oda valakinek ajándékba.

Persze a visszapostázás drágább lett volna, mint a teljes ár.
Kértem a felét, de nem ajándékoztam oda senkinek a nem működő szart. Nem akarom, hogy a barátaim megutáljanak :-D

Én ebay-ről rendeltem már sok dolgot az 1-2-5 dodó kategóriában, de ha egyértelműen hibás volt, akkor 1 eset kivételével azonnal és maguktól ajánlották a 100% refund-ot.

Az az egy eset izgalmas volt, ott először nem akarta érteni a problémát (egy szerelt modult árult és egy DIY kit-et küldött), 2-3 üzenet után még arcoskodott (you can assembly it for yourself, vagy ilyesmi), erre ment egy negatív minősítés a tranzakcióra, aztán 2 hétig visított hogy vonjam vissza. Még olyanokat is írt, hogy ő egy 21 éves lány és ez az első munkahelye, és a boss ki fogja rúgni, és hogy a saját pénzéből fizetne nekem 8-10 dollárt, ilyesmi. Rég röhögtem levélen ennyit.

Ebay-en a pozitív visszajelzés miatt bármit megtesznek. Csodálom, hogy nem ajánlotta fel, hogy lepippant :-D

Amazonon, ha az Amazon ad el valamit, tök jól kezelik, ha valami gond van.
De ha Amazon-t felhasználó kereskedő, azzal sokszor van szívás. Nem ez volt az első eset.
Volt, aki egyértelműen hazudott a leírásban, aztán amikor visszaküldtem, azt hazudta, hogy nem érkezett vissza a küldemény.
Sajnos Amazonon lehet értékelni a cuccot, a csomagolást, és talán az eladót is, de nem hiszem, hogy sokan élnek a lehetőséggel - az biztos, hogy nem működik olyan jól, mint Ebay esetén.

Sose vettem még semmit amazonon, ezért csodálkoztam el a dolgon. Szerintem tök logikus amit az ebay csinál

Én meg már több mindent is, és szerintem az eBaynél is megbízhatóbb, igaz kicsivel drágább is, bár akkor meg néha a helyben ingyenes kiszállítás miatt visszahozza ezt a diffit. Ami idáig hibásan érkezett vagy nem érkezett meg, mindnek vagy visszaadták az árát, vagy küldtek helyette egy jó árut, anélkül, hogy a rosszat vissza kellett volna küldeni. Az is igaz, hogy Amazonnál csak helyi angol kereskedőkkel seftelek, és nagyon megnézem, hogy lehetőleg hosszú előzményekkel rendelkező, céges kereskedő legyen, sok jó minősítéssel, tehát nem ugrok a bizonytalanba, nem rágom szart pár font különbözetekért. Az eBayen sem volt még rossz tapasztalatom, igaz az 1-2 dolláros, meg kínai csodaszutykokat ott is kerülöm, még ott sem kellett semmit visszaküldenem.

Az ilyen eBayes kiskínaival nem kell szarakodni, aki ilyen 1-5 dolláros árat nem akar visszaadni, meg visszaküldözgetésen izmozik (mert ugyebár mit kezd a visszaküldött, működésképtelen szarral, feldugja magának?), le kell nyelni a veszteséget, be kell nyomni neki a negatív minősítést és kész, ő sokkal többet bukik rajta, mint a vásárló.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Komolyan nem ertelek. Neked tenyleg szukseged van arra hogy sporolj egy sd kartyan? Vagy annyira unatkozol, hogy ilyen kerdesekre keresed a valaszt? :D

Nem akartam spórolni.

Akartam venni egy új 8G méretű microSD kártyát, és azt tapasztaltam, hogy az Amazonon kínált 8G-s microSD kártyák 95%-a használt.

Amikor elkezdtem írni a posztot, még egyetlen újat se találtam.

Aztán meg pont azt nem értettem, hogy alig van különbség árban a használt 8G méretű meg az új 8G méretű meg az új 16G méretű között.

Mivel úgy tudom, a memória alapú háttértárak elhasználódnak idővel, én nem vennék használtat, maximum akkor, ha lényegesen olcsóbb lenne. Mondjuk ha adnának egy tucatot 4 fontért, akkor esetleg (ha épp kellene sok kis sd kártya). De így, a fent idézett árakkal egyszerűen nem értem a helyzetet.

Aztán végül láttam a listában 8G újat is, de végül rendeltem egy új 16G méretűt.

Mivel úgy tudom, a memória alapú háttértárak elhasználódnak idővel
Majdnem jól tudod. ;)
a flash alapú háttértárak elhasználódnak bizonyos számú írás után

Pongyolán fogalmaztam.

Szóval azért nem vennék használtat, mert fogalmam sincs, hogy előtte hogyan használták, mennyit írtak rá.

Erdélyben nyaralva a helyi műszaki áruházban Class10-es 16Gb-os Maxell MicroSD kártyát vettem ~7.50$-ért, SD átalakítóval. Szerintem nem éri meg használttal szórakozni, angol ebay-ről hasonló áron vehetsz újat, megbízható eladótól.

----
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Ennél a márkánál én nem vennék be mérget még a Class 10-re sem, nem arra, hogy valójában jobban jártál, bármi más, (akár használt brand) típust választottál volna. Döntésed mellett szól, hogy olcsón kaptad, így nem sokat kockáztattál, - vehetsz akár egyszerre többet is. (de a többi sem lesz jobb.)

Rámértél, mennyivel tudod írni-olvasni?

DashCam-ba vettem, abba tökéletes, még nem mértem rá, de a kedvedért mindjárt megnézem.

Előszedtem, betoltam laptopba, nem is Maxell, Hama. A Gnome Disks sebességmérése fut, 11.2 MB/s olvasás, 4,6 MB/s írás. Hama SD átalakítóban, laptop kártyaolvasójában. Hozzátenném, nem azt ajánlottam a kérdezőnek vegyen Maxell, Hama terméket, hanem hogy vegyen ebay-ről megbízható eladótól terméket, hisz ott ezen az áron, SanDisk, Adata, stb kártyákat is kap.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Class 10 az nem 80 MB/s írást kéne tudjon?

10-et. Ez a kartya ebben a formaban csak a Class 4-et tudja megugrani.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Erről szóltam az előbb.

Amúgy egy sd kártya állapotát hogy lehet ellenőrizni linux (vagy bármi más) alatt? Hogy tudom előrejelezni azt, hogy be fog szarni? Konkrétan pont az rpi-ba dugott kártyának az állapota érdekelne, hogy ott van valami smart információ, vagy hasonló...?

Szerintem nagyon sehogy, esetleg a tune2fs -l opciójával meg tudod nézni, hogy az adott fájlrendszerre eddig mennyi írás történt a létrehozás óta. Az fstab-ban add meg a 'noatime' opciót és tarts egy csere sd kártyát kézközelben.

Köszi, ettől féltem. Akkor marad a bootolás sd-ről, és az adatok usb-s külső háttétárra.

Attól függ, mire használod az eszközt. Nézd meg, a LEDE hogyan csinálja! A lényeg: overlayfs, lényegében a kezdeti állományok változásait RAM-ban tárolja, így megússza a flash írását.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, de az overlayfs az nem szerencsés, ha adatgyűjtő feladatra használod a rpi-t. Mert maga a rendszer nem gyakran változik, meg a noatime segít, hogy ne írjon minden pillanatban a kártyára, de ha érzékelők adatait logolod/tárolod adatbázisban, akkor azért azt nem árt, ha valóban tárolva van, és nem a memóriában lakik. :)

Esetleg az érzékelők adatainak valami EEPROM az i2c-re?

Most konkrétan egy időjárás-állomásról van szó, amihez USB-n csatlakozik az rpi (tehát nincs i2c), és annak az adatait mentem 5 percenként. Ha lehetne egyszerűbben, akkor egy arduinoval megoldanám, de sajna nem lehet.

Na akkor fussunk neki mégegyszer: adattárolásra i2c EEPROM? (Pl. AT24CM02) Lehet, hogy csak nekem hazudja az internet, de a 3-as és az 5-ös tüskék a Raspberry Pi-n éppen az i2c-t adják a net pedig tele van dokumentációval arra, hogy i2c hogyan használható Raspbian alatt. Ha pedig már van ilyen EEPROM-od, akkor megfelelő beállításokkal a microsd mehet read-only módban is.

Sőt... ha már i2c-zel, akkor attól függően, hogy miket mér az időjárás állomás, akár még ki is válthatod ilyen-olyan i2c (esetleg 1-wire) szenzorokkal.

Jaa, hogy erre gondoltál. Ok, fel sem merült bennem, hogy rpi-ról i2c-n keresztül mentsek adatot eepromra. Én úgy gondoltam, hogy közvetlenül a szenzorokról, de az meg nem megy, hiszen van egy időjárás állomás, ami veszi a szenzorok jeleit (szél, eső, hőmérséklet, páratartalom, légnyomás), és az időjárás állomás által nyert értékeket lehet usb-n keresztül leolvasni. Gondolkoztam korábban azon, hogy saját szenzorokat építek, amik tudnak akár kábelen (i2c) vagy vezeték nélkül (433mhz) is kommunikálni közvetlenül az rpi-jal, de igazából ahhoz én kevés voltam, hogy arduino+szenzor+433mhz adó kombó két évig menjen két tripla A-s elemről. Márpedig ezek a mostani szenzorok -- meglepő módon -- ezt tudják. :)

Az Arduino-val, mint környezettel akkor van probléma, ha ilyen "extrém" dolgot szeretnél csinálni, hogy 2 év 2 darab elemről. Nagyon sok olyan extra van a függvények implementációjában, ami megakadályozza például a hatékony fordítást. Volt valahol egy tutorial, ami a sima Blink-et vitte végig több lépésben az Atmega328p belsejének ismeretében. A vége az lett, hogy a buherált forráskód ugyanazt csinálta, mint a gyári Blink, csak fele akkora lett a lefordított és feltöltött bináris és talán valamennyivel kevesebbet is fogyasztott.

A Youtube-on és az Instructables-en is rengeteg olyan infó van fenn, amiknek az ismeretében akár az ESP8266 is sokáig tud elemről menni, miközben például ajtónyitást érzékel vagy x percenként felébred mérni ezt-azt. Persze sok esetben itt már az out-of-the-box breakout board-okat el kell felejteni.

Ha korrekt berendezést akar az ember csinálni, akkor el kell felejteni a kész hardware és software modulokból történő fércelést, mert abból csak az lesz, hogy úgy tűnik, működik, de ki tudja, mitől. :)

Választani kell a feladatra alkalmas mikrokontrollert, egyedi célhardware-t kell tervezni hozzá, s teljesen elölről megírni a programot lehetőleg assembly-ben, nem hagyatkozva mindenféle kókánolók által elkövetett library-kre.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ugyanakkor ha nincs extrem igenyed, akkor egy Arduino rendszerrel kokanyolt valami pillanatok alatt osszedobhato. Ha nem kerul sorozatgyartasba, akkor az ar is kb. mindegy egy esszeru kereten belul, foleg, ha a fejlesztesi ido csokkentheto.
Ha valami kicsit is bonyolultabb dologrol van szo (pl. SD kartya kezeles, FAT* filerendszerrel, vagy valami speci szenzor), sokkal stabilabb lesz a vege, ha letezo libekre epitkezel.

Amugy azt elhiszem, hogy a PIC-nek szar a C forditoja, de Atmelnel miert kene az ASM-et preferalni?

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

Következő lépésként pedig nem is kell fejleszteni. Bemegyünk a boltba, és megvesszük, ami kell. :)

A magam részéről azért, mert szerintem nem mindegy, hogyan van implementálva valami. Például timer-rel vagy CPU futásidővel időzítenek, IT-ből, vagy alap szinten zárt ciklusban, netán jár a timer, CPU elalszik, s amikor letelik az idő, akkor felébred. Ilyesmiktől nagyban függ a fogyasztás például. Nem hiszem, hogy ezek megvalósítását kiadnám a kezemből, s elhinném, hogy a lib számomra megfelelő módon, az én esetemhez illeszkedve oldja meg a feladatot.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Teljesen igazad van abban, hogy nem mindegy hogyan van implementálva, de azt azért tedd hozzá: ehhez az kell, hogy megfelelően érts a témához.

Az arduino-szerű mikrokontrollerek, és az rpi olyan embereknek hozta meg a hardverhekkelési kedvét, akik korábban hozzá sem szagoltak a történethez, mert forrasztani és nyákot gyártani meg eproomot égetni nem volt kedvük, türelmük, hozzáértésük. Ezzel szemben az, hogy egy usb kábellel rádugják a gépre az arduinot, és egy egyszerű fejlesztőeszközzel öt perc alatt csinálnak egy blinkert (amit amúgy 555-össel is meg tudnának csinálni, de az két nap lenne mire megértik, és összerakják próbapanelen), vagy egy pár este alatt automatizálnak egy terepasztalon több tucatnyi dolgot (tipikus IFTTT szerű megoldások), vagy csupán a hekkelés örömétől fűtve automatizálnak a ház körül olyan dolgokat, mint az öntözés napsütés- és esőmennyiségtől függő vezérlése, vagy az autóbehajtó világítása annak megfelelően, hogy áll-e ott autó, vagy sem... Nos ehhez kellenek ezek a magasabb szintű megoldások, ahol nem regiszterekben meg felhúzó ellenállásokban gondolkozol, hanem majdnem készen kapható eszközökben.

Én, aki mikroelektronikához amatőr szinten konyítok, ha elkezdek egy ilyet nulláról fejleszteni (vegyünk példának egy hőmérő szenzorhálót), akkor az kurvaélet, hogy közelébe se ér annak, amit készen lehet kapni, bár biztosan jól szórakozok közben, és sokat tanulok belőle. Viszont ha csinálni akarok valami egyszerű, de boltban készen nem, vagy csak ipari felhasználásra készült, horror áron kapható megoldást (mostani konkrét példám egy tartály telítettségét jelző szenzor), akkor egy rpi-jal, vagy arduinoval egész jó eredményeket tudok elérni töredék áron, picit több energia befektetésével.

Most már viszont nagyon eltértünk az használt sd kártya kérdéskörétől... ;)

Persze, tökéletesen igaz, amit írsz. Csak azt mondom, az ilyen megoldások nem lesznek optimálisak, s azért fáj a szívem, mert tudom, meg lehetne jól is csinálni, akár úgy is, hogy két kis elemről hosszasan működjön, ha már ez volt az elvárás. Tehát a technológiában ott a kihasználatlan lehetőség, amelyre ráadásul igény is volna, mégsem valósul meg.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Attól speciel én is falnak megyek, amikor például egy Blink szintű feladatra Arduino-t - és nem mondjuk egy 555-öt - használnak.

Ami meg a készenkaphatóságot illeti: általában a gyári megoldások jobbak/hatékonyabbak, mint a tiéd lenne. (Az esetek nagy százalékában legalábbis ez a helyzet.) Viszont simán bele tudsz nyúlni olyan - itthon is forgalmazott - termékbe, amivel szívsz.

Már a 80-as évek végén 2db RC tagtól célszerűbb és gazdaságosabb volt mikroprocesszort használni. Mellékes érvként potmétert meg nem, mert öregszik. Különben is ki a rosseb készít blinkert, ha nem horgász?! ;) A többi feladat meg 555-nél bonyolultabb lehet. Egy valódi feladatnál a kezdeti stb. feltételkhez esetleg jóval bonyolultabb áramkör kell. Egyszerűen nem éri meg vacakolni, még egy amatőrnek sem.

általában a gyári megoldások jobbak/hatékonyabbak, mint a tiéd lenne
Feltételezve, hogy egy okostévét vagy egy gsm adaptert nem állok neki itthon összerakni ;), de valami egyedi feladatot szeretnék megoldani - vajon mire gondoltál?

Valahol láttam egy cikket a neten - talán az Adafruit blogon -, ahol az volt kivesézve, hogy mennyi mindenre használható az 555.

A második részhez: tegyük fel, hogy ugyanaz a problémám, mint a kollégának. Viszont nem akarok n+1 kész megoldást tesztelni hogy vajon megfelel-e nekem vagy sem, mert a kereskedő vagy visszaveszi vagy nem. Időm meg van és hobbinak se utolsó az ilyesmi.

Itt az eredeti adatlap a bácsival. :) Akkoriban egy kollégám 40kHz-es tápot is csinált vele. (556, lm324, lm339)
Az eredeti áramkör nem alkalmas ennél többre, van már lényegesen gyorsabb cmos típus is. Az ember néha használ 555-öt, hiszen néhány pic is tartalmazza beépítve. ;)

No, akkor félreértettem a véleményedet - pont ellenkezőleg. Egyszer egy kollégának kellett sürgősen valami egyszerű időzítő "némi áramocska" kapcsolgatással - miközben nem értem rá. A költség nem számított, ezért megpróbáltam a Conrad választékából javaslatot tenni, de nem jött össze. :( Később elkészült harmad gyufásdoboznyi méretben mcu-val. Azt meg a kábelkorbácsba lehetett zsugorcsövezni...

Az az igazság, hogy mindenki azzal főz, amije van. :)
Ha jártas vagy a mikroelektronikában, akkor 555-össel időzítesz, és lm339-el komparálsz. Ezzel nagyjából 10-ből 9 otthoni automatizálási feladatot meg tudsz oldani.
De ha amatőr és lelkes hobbista vagy, és már programoztál fel excel makrókat, és éppen kendácsolós hangulatodban kap el a feladat, akkor fogsz egy arduinot vagy rpi-t, és megoldod. Legalább lesz egy proof of concepted, hogy jó ötlet volt, és az asszony is örül, stb... Ha a sikereiden felbuzdulsz, és a lelkesedésed sem lankad, akkor már el fogsz gondolkozni azon, hogyan fejleszd tovább, és akkor elkezdenek a lehetőségek kinyílni. Legyen az a mikrokontroller elhagyása és áramköri elemekre cserélése, vagy további tudás beépítése...
Ha viszont nincs jártasságod, és a fentiekhez nem konyítasz, akkor elmész a conrad vagy farnell vagy rscomp webshopjába (majd utána az aliexpressre :)), és veszel egy kész megoldást.

Valamit félreérthettél. Az a Signetics katalógus meg az lm339 a 80-as évekből származó nosztalgiázás. Az automatizálást annak idején tanultam is, méghozzá hidraulikával, kis- és nagymyomású pneumatikával. ;) De nagyon régen volt! Természetesen létezik pneumatikus számítógép is, bár az otthoni automatizálásra elég ritka. :-D
Tényleg amatőr és lelkes hobbista is vagyok, de fájdalom, úgy harmad százada hivatásszerűen hardvert fejlesztek és automatizálok. Talán éppen ezért nem fogok ilyen feladatra raspályt használni, mert nem arra való+játékgép. (==specifikálatlan)
A mikrokontrollert meg végképp nem fogom elhagyni, mert úgy sokkal drágább és kialakított rendszer elveszti a flexibilitását.
Vásárolok eleget weben, munkához is, de nem a Conrad/Farnell boltokból, mert nagyon drágák. Eszembe nem jutna pl. relé panelt vásárolni, mert a relét töredék áron meg lehet venni. Meg a relépanel for arduino helyett fetet vagy ssr-t/triakot érdemes használni.
Ha viszont nincs jártasságod, és a fentiekhez nem konyítasz, akkor ... veszel egy kész megoldást.
Aztán rohanok fórumozni, hogy elláthassanak mindazok jótanácsokkal, akiknek úgyszintén semmi jártasságuk a témában. :-D
Elrettentő példa az a kávépörkölő ismerősöm, aki megvette a Conrad adatgyűjtő szerkezetét a pörkölési hőmérséklet regisztrálására. Az adatlapban meg odaírták, hogy meleg és zajos környezetben nem használható. :)
Hidd el, van egy olyan határ, amikor bizony számít a hozzáértés, az olvasni/értelmezni nemtudás!

Igen, amúgy az első gondolatom egy wifi-s szenzorháló lett volna, de mivel adott volt egy időjárás-állomás, ráadásul a hozzá kapható kész szenzorok egész ügyesen össze vannak rakva (no meg ingyen szereztem öt hőmérséklet szenzort hozzá), ezért hekkelési mánia kiélésén túl teljesen fölösleges lett volna nulláról felépíteni. Ráadásul maguk a szenzorok úgy kommunikálnak, hogy azt bármivel tudod fogni, és viszonylag egyszerű visszafejteni a kódjukat. Szerintem a következő lépés az az lesz (ha tönkremegy a benti egysége az állomásnak, és megmaradnak a külső szenzorok), hogy közvetlenül az rpi-jal fogom fogni a jelüket, és akkor egy köztes eszköz kimarad. GUI-t úgyis az rpi generál html-ben a mért adatokból, tehát a benti egység tök fölösleges.

Így már értem a felvetésed.

És ha gyűjtöd mondjuk egy tmpfs-en csinált file-ba, amit mondjuk 20 percenként kiírsz a kártyára külön file-ba? Az napi 72 írás, ha ezek a 20 perces blokkok 100 kB-osak (ami baromi sok), akkor írsz mondjuk overhead-del együtt napi 10 megát. Így egy SD kártya örök élet +1 nap, és ha olcsóságra gyúrunk akkor 20 percnyi adat elvesztésének bele kell férnie.

Ha pedig nem fér bele 20 (10, 5, akárhány) percnyi adatgyűjtés kiesése, akkor ne spórolj a kártyán, akár havonta ki kell dobni és tenni a helyére egy másikat. Vagy még inkább tolni SSD-re, hálózati storage-ra, UPS, stb. - mint a profik.

Most van benne egy 16 gigás sd kártya (ilyen volt itthon, amikor csináltam, amúgy egy 2-es is elég lenne), amin foglalt összesen 1,3 giga (raspbian+adatok). Úgy gondolom, hogy van helye terjeszkedni, és a wear levelinget megoldani magának. Pláne úgy, hogy másfél év után a teljes adatbázis nincs egy mega. :) Nem mondom, hogy nem tudnám megoldani, hogy tmpfs-en legyen a mysql data dir, és utána azt szinkronizálnám az sd kártyával bizonyos időközönként, meg rántanám be rá az adatot boot után, de azért ennyit nem akarok vele foglalkozni. Ezért is volt az a kérdésem, hogy van-e valakinek valami módszere arra, hogy hogy lehet előrejelezni egy sd kártyánál, hogy kezd elfáradni. De mondjuk (mint minden flash tárolónál) túl kell méretezni, aztán megoldja magának.

Esetleg:

https://en.wikipedia.org/wiki/F2FS


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azt rosszul tudtam eddig, hogy az overlayfs nem memóriát húz az fs fölé, hanem egy másik fájlrendszert, tehát egy másik diszken, flash-en, akármin levő fs-t?

Ennek most biztosan nem fogok utánaolvasni. Ha így van, ahogy mondod, akkor legfeljebb azzal az esettel találkoztam, hogy tmpfs lett húzva az eredeti fs fölé swap nélkül, ami viszont RAM disk-et jelent ebben a formában. Tehát lehet, hogy igazad van, s az igazságod egy speciális részhalmazáról beszéltem. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez így van, az overlayfs nem azért van az OpenWRT-n, hogy az írások számát csökkentse, hanem azért, mert van egy alap image, ami csak olvasható, de te ezt úgy lásd, mintha minden írható lenne, és az írásokat legyen hová tenni. De persze vannak megoldások benne, hogy ne is írjon annyit, pl. logokat a memóriába gyűjti, de ennek nincs köze az overlayfshez.

528. hozzászólásként én is leírnám, hogy én sem vennék használt SD kártyát :-)

(bár a kérdés lényege nem ez volt :-) )

Itmedia.sk

Gondolom a kenyeret sem a bolhapiacon keresed...