Melyik eszközt (RPi) válasszam?

 ( gee | 2017. július 21., péntek - 19:17 )

Egy korábbi postban kérdeztem TV adás felvételéről és lejátszárásról.

Több válasz is jött, amit szeretnék most kipróbálni, az a Raspberry Pi + USB-s TV tuner a felvételhez, és egy másik eszköz a lejátszáshoz.

Ez az első RPi és első TV tuner / video streaming projektem, és simán lehet, hogy valamire nem gondoltam, szóval nyugodtan szóljatok, ha butaságot írok, vagy ha van jobb megoldás, más termék (tudom, hogy van mindenféle más gyümölcsös pi is, de fogalmam sincs, melyik mit tud, vagy mire jó).

Ha jól sejtem, a felvételhez kell egy nagyon egyszerű kis eszköz, ami kezeli az USB-s TV tunert, a hálózaton át elérhető és a hálózaton át a NAS-ra tud menteni. Esetleg az lenne még jó, hogy ne hálózaton át a NAS-ra mentsen, mert a NAS-t néha kikapcsolom, hanem tudjon valami helyi SD kártyára vagy pendrive-ra menteni, és majd kézzel időnként átmásolom ezeket a NAS-ra.

Ha jól látom, egy RPi Zero W tudja ezeket (processzor és a RAM elég lesz?)

Lejátszáshoz egy olyan eszköz lenne jó, ami eléri a hálózaton át a NAS-t, és HDMI-vel ki tudja tolni a jelet a TV-re. Ideális esetben olyan eszköz lenne jó, amit egy sima infrás távirányítóval tudok vezérelni. Utánaolvastam, a TV-m elméletileg tudja a HDMI-CEC-et, szóval ez talán megy majd.

Erre is elégnek látszik egy RPi Zero W (ha a processzor és RAM elég, és nem kell a nagyobb eszközökben levő video hw).

TV adást időzítetten felvenni és a felvételt lejátszani később, az sima ügynek tűnik.

Azt is szeretném, hogy a TV adást ezen az eszközön keresztül nézzem, és meg tudjam állítani a műsort (a távirányítóval). Ezt most így hirtelen nem tudom, hogy kellene megvalósítani. Esetleg akkor az első eszköz real time streamelné az adást felvétel készítése nélkül a másodiknak, ha meg meg akarom állítani, akkor elkezdi felvenni.

A fenti funkciókon kívül azt szeretném még, hogy az eszköz keveset fogyasszon és halk legyen (mozgó alkatrész nélkül)

Szóval a kérdések: kell nekem két eszköz, vagy ez lehet egy darab? Egyszerűbbnek tűnik úgy a megvalósítás, pl. TV adást nem kéne a hálózaton át streamelni, így nem függene a WiFi-t használó vagy zavaró más eszközöktől.
Mivel az antenna kábel a TV mögött jön, a felvevő és a lejátszó eszköz is ott lenne. Nem igazán látom a két eszköz előnyét.

RPi Zero W elég nekem, vagy combosabb eszköz kell? Vezetékes ethernet is van a TV mögött, az nem gond, ha nincs WiFi az eszközön.

Esetleg érdemesebb erre a feladatra Raspberry helyett valami más gyümölcsben gondolkodni? Miért?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

TV-vel nem foglalkoztam, én a wifi-t érzem szűk keresztmetszetnek, pláne ha csak 2,4 GHz sűrűn lakott környezetben, vagy ha közte és a router között egy sok fémet tartalmazó TV.

A 2 vs. 1 eszköz témában passz, úgy gondolom hogy 1 eszköz is elég lehet, nekem legalábbis a lejátszásnál nagyon kevés video okozott problémát a 700 MHz-es pi1 esetében, ez meg 1 gigás.
Kérdés hogy mit akarsz nézni, mert ha kódkártyás az szopó is lehet. Illetve pi esetén az mpeg4 alapban van, az mpeg2-höz külön kell licenszt venni.

egyébként a sima pi zero + asix usb lan kb olyan árban van, mint a pi zero w. Vagy akára w változatra is köthető usblan.

Példa: https://www.aliexpress.com/item/2016-NEW-USB-2-0-to-RJ45-Micro-Lan-Network-Ethernet-Adapter-Card-100Mbps-Asix-AX8872B/32717460559.html

A hd hangos videókhoz kevés a pi1 / zero, mivel a hangot a proci dekódolja. De ez bizonyos film ripeket érint csak szerintem. A kétféle video dekóder licensz (mpeg2, vc1) együtt valami 1500 forint, szóval az simán megéri hozzá.

Igen, _ha_ minden másban megfelel a zero (w?), akkor olcsón lehet rá vezetékes netet tenni.

Ez az a fajta, amiből minden egyes darabnak ugyanaz a MAC címe? ( 00:e0:4c:53:44:58 ) ? Az olyat én is használom Pi0W-vel (de csak ahhoz, hogy a különböző *ELEC-eken beállítsam a Wifi-t, mert nekem semelyik példánnyal nem hajlandó a grafikus felületű beállítás működni). Utána viszont megy stabilan a wifi.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Hát, elég lutri lehet, az biztos, hogy az én normál usb-s példányomnak elég fura a mac-je, mert sok nullával kezdődik és a végén vannak hexák csak. Lehet különböző eladóktól kell venni, ha több is kell :)
De működik és egy y kábellel chromecast2-vel is kompatibilis. Most rendeltem egy ilyen microusb-set is, a zeronál az adaptereim egy része takarta a táp portot, ezzel legalább nincs ilyen gond.
De vannak olcsó reatek chipesek is, csak az androidos eszközök azt nem mindig tudják kezelni.

> a lejátszásnál nagyon kevés video okozott problémát a 700 MHz-es pi1 esetében, ez meg 1 gigás

Az 1GHz csak overclock, a CPU ugyanaz (Broadcom BCM2835).
https://www.maketecheasier.com/overclock-raspberry-pi/

(Egyáltalán nem biztos, hogy mindegyik példány stabil lesz túlhúzva, de egy próbát megér - hűtőborda használata ajánlott.)

Ne keverd a dolgokat. A pi zero gyárilag 1Ghz-es. Szóval illik stabilan működnie.
(az más kérdés, hogy nekem pont van egy selejtes példány, amit downclockolnom kellett a stabilitáshoz, de lehet statikus kisüléssel mi okoztuk neki, mikor körbejárt kézről kézre :) )

Nem keverem. A Zero gyárilag van túlhúzva, de ettől még az ugyanaz a CPU. Feltehetően azokat tesztelték 1GHz-en, viszont a 700MHz-es eredetieket valószínűleg nem, így azokkal lehet gond túlhúzva.

Alapbeállítások az egyes típusoknál (az értékek természetesen MHz-ben értendők):

________ARM___Core____GPU___RAM
Pi_1____700____250____250___400
Pi_2____900____250____250___400
Pi_3___1200____400____300___450
Zero___1000____400____300___450

ugyanaz a proci, csak gyárilag 1 gigás. Szóval reálisan kb. 40%-al nagyobb CPU teljesítmény várható tőle, mint a 700 MHz-s pi1-től

... és pont ugyanakkora teljesítmény várható tőle, mint az 1GHz-re túlhúzott RPi1-től :)

> Erre is elégnek látszik egy RPi Zero W (ha a processzor és RAM elég, és nem kell a nagyobb eszközökben levő video hw).

Pardon? Az összes Raspberry Pi-ben ugyanaz a GPU van. Szóval milyen video hw-re gondoltál?

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Az a baj, hogy a weboldalukon nem találtam olyan specifikációt, ahol egy-egy eszköz összes adata, vagy egy táblázatban az összes eszköz összes adata szerepelne.

Jellemzően olyanokat írnak, hogy ez ebben és ebben tér el egy másiktól, szóval ki kell válogatni, hogy melyik mit tud.

GPU-t a zeroknál nem említettek, a nagyobbaknál igen, így feltételeztem, hogy eltér. Ha nem, akkor jó.

http://socialcompare.com/en/comparison/raspberrypi-models-comparison

Nem állítom, hogy a linkelt táblázat hibátlan, annyit pl. érdemes még hozzétenni, hogy az utolsó RPi 2-es példányokba már az a CPU került, amelyik az RPi 3-asban van.

Nice.

Köszi

Nekem 1080p filmek nem mennek WiFi-n, csak rezkabelen. A Pi wifi-je maximum 4-5m-rol megbizhato, nagyon gyenge az antenna. Barmelyiket valasztod, a halozat nem lesz gyorsabb az USB busz sebessegenel.

A masik problema, hogy hogyan ered el a NAS-t. Nekem Samba-val teljesitmeny problemak voltak es akadt tole a video (load > 20). NFS ugy tunik, jobb es megbizhatobb.

Videofelvetel szerinem nem lehetseges Pi-vel.

Szerinem egy ODroid jobb valasztas erre, mert van sata port rajta es a halozat gyorsabb. En elkezdtem lecserelni a Pi-ket kulonbozo Odroid modellekre, sokkal jobban atgondolt hardware ugyanannyiert.

Rendeltem ma egy Zero W-t, majd ha megjön, megnézem, mi hogyan megy.

A NAS-t Linux alól NFS-en szoktam elérni, Win alól sambával. Majd kipróbálom itt is, hogy mi hogyan megy. A távolság 5 méternél több, szóval ha a Wifi nem megy, vagy nem elég gyors, akkor majd kap vezetékes netet.

Az egész egy próbálkozás ebben a fázisban még, szóval majd meglátom.

Köszi az infókat!

A pi beépített wifi-je sdio-ra kapcsolódik, nem usb-re :)

A 2.4Ghz-es wifinél nagyon sokat számít, hogy hány szomszéd zavarja a forgalmat és hogy a lehető legkevésbé terhelt csatornára van-e téve a saját hálózat. Egyébként a zero w-n ott a helye a külső antenna csatlakozónak, ha valaki a beépített helyett külsőt szeretne rá köteni.

DVB (T vagy C) adást felvenni nem több, mitn az adatstreamet menteni. Például tvheadend backenddel szokást ezt csinálni. A 4 magosok már akár azzal is boldogulhatnak lejátszás közben is, például több tunerrel.

Az biztos, hogy felvenni, lejátszani és mindent csinálni talán nem szerencsés egy darab zero. Ha külön zero a felvétel és tuner kezelés (inkább lanon, hogy ne vegye el a sávszélességet duplán) és külön zero a lejátszó, akkor az működhet. Persze egy zero is képes futtatni a tvheadend backendet és arról lejátszani az élő adást vagy valami videót, csak megfontoltabb.

Odroid kapcsán: ha például c2-es amlogic boardot nézzük és kifejezetten a libreelec futtatás a cél, akkor sok s905 / s905x box van, amire telepíthető kszaq libreelec buildje egy sd kártyára. Tunerek is dughatók rá, mert friss media tree van alatta. PH-n saját topicja van a témának. A box előnye a boardhoz képest, hogy ház, táp, távirányító is van vele.

ha külön linux rendszeren menne a tv szerver, itt egy kis segítség a telepítéshez.
Tvheadend backend-et használom, a 4.0.10 ami nekem eddig bejött. A 4.2.x ágon valami nem kerek szerintem, mióta hbbtv támogatás bekerült, azoknál a csatornáknál kresselt. Talán, mert az ffdshow fordítás nem megy és talán függősége, de nem nyomoztam jobban utána.
https://gist.github.com/azbesthu/4d4b91cd32b565d7b23e

Az oscam rész csak pl mindigtv előfizetői kártya kezeléshez érdekes, ha kódolatlan adáshoz kell, akkor nincs rá szükség. Ha smartcard olvasó vagy más lassú usb eszköz van a pi-re kötve, akkor lehet időnként fura fagyások lesznek, mert sajna még mindig vannak bugok az usb kezelésben, bár zeronál ez lehet másképp van, mert nincs smsc hub.

Lejátszás részen pedig a hivatalos libreelecet érdemes használni. Ha lejátszó és szerver egyben, akkor is libreelec, addonban van tvheadend (lehet nekik a 4.2 is jól sikerült). A lejátszóshoz, ha mpeg2 kell (pl dvb-c kábeltévé), akkor a raspberrypi.com -on érdemes megvenni a licenszet, mert anélkül nem tud lejátszani.

Egyébként pedig kellemes barkácsolást, kedvcsinálónak:
pi1 + tuner libreelec-kel:
https://www.youtube.com/watch?v=6n2Q8c-Nq5c
pi2 backendként:
https://www.youtube.com/watch?v=DpayL0T3jhg&t=8s

Inkább csak játék, ma már főleg streaming előfizetéssel videózok.