Btrfs otthonra

Fórumok

Sziasztok!

Tapasztalatotokra vagyok kíváncsi Btrfs-sel kapcsolatban otthoni használatra. Van valami haszna (sebességben, stabilitásban akár) ext4-gyel szemben?
4.11-es kernellel (jelenleg) használnám arch alatt. A rendszer alatt egy 128 GB-os Kingston SSD van (sda), az adatok pedig egy 1 TB-os WD HDD-n (sdb).

NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda 8:0 0 111,8G 0 disk
├─sda1 8:1 0 1G 0 part /boot
├─sda2 8:2 0 80G 0 part /
└─sda3 8:3 0 16G 0 part [SWAP]
sdb 8:16 0 931,5G 0 disk
├─sdb1 8:17 0 50G 0 part /var
└─sdb2 8:18 0 881,5G 0 part /home

Hozzászólások

Sebességben csak néhány speckó work loadra (többnyire nincs ill. talán minimálisan ha a tömörítést engedélyezed, akkor a CPU-t feláldozva nyersz egy kicsit az IO-n), ha használod a feature-jeit (snapshot, COW stb.), akkor van értelme. (a Süsü pl. a fentebbi konfigra ajánlaná, hogy az SSD-n legyen a root-od btrfs, a vinyón XFS-el a /home, aztán a grubból tudnál korábbi snapshotokat a csomagkezelő futtatásai előttről)

--
Szerk.: stabilitás... én most már jó pár éve btrfs-en tolom az itthoni gépemen (teljes FS), most már három diskre terjedő kötettel; eddig nem volt semmi gond vele. Sebességre vannak feladatok, amiknél a COW öntökönszúrás (db, virtuális gép ilyesmik), de meg lehet workaround-olni (vagy azok alá külön FS)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Időnként de, nálam ahogy néztem az Evolution fogja meg feltűen, de annyira még sosem zavart, hogy ránézzek :) [eleve tányéron fut, lehet, ha SSD lenne benne, jobban érdekelne és megnézném]

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Laptopon btrfs rootfst használok néhány subvolume-mal Archon, compress=lzo, LUKS felett egy 512GB-os Toshiba NVMe SSD-n.
Teljesen jól működik, nem volt még vele problémám.

Tömörít is, vagy csak be van állítva hogy szeretnéd ha automatikusan tömörítene?
Én ugyanis azt tapasztaltam Ubuntunál, hogy mivel subvolume a / is, ezért hiába a compress=zlib, mégsem tömörít.
A tömörítés nekem csak subvolume nélküli BTRFS-en működött normálisan.

Most a single módban kiadott btrfs fi defrag -r -czlib /root/@ parancs tömörít csak, ekkor az Ubuntu rendszerpartíciót felére nyomja.

Több laptop HDD-n is használtam btrfs-t (LVM over LUKS-szal), szintén Arch Linuxon. Teljesen jól működik, megbízható. Sebességre ugyanazt hozza, mint az ext4, ha nem kapcsolod be túl sok szolgáltatását. Főleg a tömörítés és defrag miatt használtam (btrfs defragnál külön jó, hogy online, azaz még a kötetet sem kell leválasztani hozzá). Nem használtam, de hasznos feature a deduplikáció és a snapshot is. Ha viszont nincs szükséged ilyenekre, akkor semmit nem nyersz vagy vesztesz a btrfs-sel az ext4-hez képest. Vagyis egy apró hátránya van a btrfs-nek, swapfájlt nem támogat, de ha swappartícióval vagy swap nélkül használod a rendszert, akkor megint csak nem releváns.

Mivel SSD-d van, ezért a tömörítéssel nem sokat nyersz (legalábbis sebességben, hely tekintetében nem tudom mennyire vagy rászorulva), defrag pedig kifejezetten nem kell, és a snapshot sem annyira SSD-re való. Emiatt azt fontold meg, hogy szükséged van-e a deduplikációra. Elég valószínű, hogy nincs, inkább az ext4-et ajánlom SSD-re. SSD-n én is ext4-et használok, azzal melléfogni nem lehet. Esetleg még az f2fs való SSD-re, kifejezetten arra fejlesztették, de a tesztekben meg a gyakorlatban nem szerepel jobban az ext4-nél semmilyen tekintetben, illetve a GRUB-ot macerásabb működésre bírni vele (lásd Arch Wiki). A discard TRIM-et és az fstrimet mind a btrfs, mind az ext4, mind az f2fs támogatja.

f2fs-sel nincs tapasztalatom, valaki használt itt az SSD-jén olyat? Egy beszámolónak örülnék.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum