Kondi csere

 ( waxy | 2017. május 30., kedd - 8:40 )

Sziasztok,

Van egy Kenwood erősítőm, amelynek évek óta aza baja, hogy a távirányító jelét nem veszi. Úgy kezdődött, hogy néha nem vette.. Utána gugliztam és megvan az oka, mások is panaszkodtak. Egy 47µF/25V kondi vacakol a vevő környékén. Kicseréltem. 3 napig tutin működött, majd megint mesésen. Hol volt, hol nem volt távirányító. Harmadszorra vettem egy tantál kondit, de ez csak 2 napig bírta. Van ötletetek mit tegyek bele?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nagy eséllyel annak a környékén is lesz más kapacitásszegény kondi.
Én egy régi alaplappal jártam úgy, hogy kondicsere után idővel a mellette lévők kezdtek el púposodni. Az lett a vége, hogy azon a részen az összeset cserélni kellett.

-------------------
https://onlinestream.hu/ - A legtöbb magyar rádió és TV egy helyen!

Megpróbálhatsz egy nagyobb feszültség tűrésűt bele rakni, az nehezebben megy tönkre. De SySERR-ernek igaza van abban, hogy a többi kondi se lehet túl jó állapotban, de elképzelhető szimpla alulméretezettség is.

Köszi a válaszokat. Megpróbálok egy 63 vagy 100Vos kondit és megnézem/cserélem a környéken található kondikat. Lehet, hogy a tápban kellene kondikat cserélni. De az sok és igen drága lenne.

A nagyobb feszű kondi és a környékbeli elektrolitek cseréje egyértelműen jó ötlet. A tápfesz hülyülésnél meg nem csak a távirányítóddal lenne gond.

Vegyél 47uF vagy akár 100uF 63V kondit, nagy valószínűséggel el fog férni. Arra ügyelj, hogy 105°C hőmérséklet tűrésű legyen, azok tovább bírják. Nézd meg, hogy az eredeti kondiból nem folyt-e ki az elektrolit (barna trutyi), azt pucold le a nyomtatott áramkörről. Ha már széjjel szeded, érdemes annyi elkót kicserélni, amennyit csak bírsz :-) De aminek a teteje púposodik, azt mindenképpen.

A púposodás általában a kapcsolóüzemű tápokban melegedés miatt fordul elő. Nem valószínű, hogy egy analóg erősítőben ez gyakori lenne. ;)

Analóg erősítők is tudnak melegedni... sőt.

Nagyobb kapacitásút ne rakjon bele, a kapacitást nem növeljük csak úgy.

Viszont csökkenteni lehetne. Pl. 1206 vagy 0805 méretű MLCC 22uF/25V jobb, mint a tantál. Szépen be lehet forrasztani a túloldalra.

Azért 2 nap alatt nem kéne, hogy tönkremenjen a gyári méretezésű sem.

A 63V-os kondival 4 napig működött. Melegedés nem lehet, mert csak bekapcsoltam, nem szólt, nem volt leterhelve. És fél óra múlva nem ment a táv. Majd kikapcsoltam és egy óra múlva megint működött. Elvileg egy 220V-os kondit is be tudok oda építeni, annyi hely van.

Lehet, hogy nem is a kondenzátor hibás. Én egy tévével szenvedek hasonló hibával évek óta. Én is cseréltem kondikat, IR vevőt. Az IR vevő jelét egy processzor dolgozza fel, ott is lehet a bibi - nálad is. A vevőrész tápfeszültségét ellenőrizted?