Változik a világ, Facebookos csoportok fórumok helyett

Lehet, hogy maradi vagyok, de a Facebookos csoportok számomra nem tudják pótolni a fórumokat.

Több "kereskedelmi" csoportban és jópár oktató csoportban is jelen vagyok, ahol egyre jobban körvonalazódik bennem az, hogy a Facebook ezen a téren halott.

Érdeni beszélgetések csak nagyon ritkán alakulnak ki, többnyire szeméyleskedés és átbaszás próbálkozások vannak. Pl.: az egyik bélyeges csoportban egy ember felrakott egy marék eurócentes bélyeget 3500 Ft-ért. Aláirják, hogy bocs, valószinűleg nem értesz hozzá annyira, de ezek a bélyegek reális ára közelebb van a 350 Ft-hoz mint a 3500-hoz. Ember megsértődik és elküld mindenkit a picsába.

Másik: Egy direk kereskedelmi csoportba felrakja a nyálcsorgatónak szánt képet, ráröppennek páran, hogy mi mennyibe kerül. A válasz pedig az volt, hogy meg lehet majd vásárolni a vaterán 1-2 héten belül. Utána pedig spameli a csoportot a vaterás linkjeivel. Ha a vateráról akarok vásárolni, akkor a vaterára megyek. Persze amikor felhivják erre a figyelmét, akkor anyázás és picsába küldés van.

Számomra félelmetes, hogy az átlag Facebook user mit enged meg magának a saját neve és képe alatt. Olyan fröcsögések vannak, amiért élőben már rég szájbaverés járna. Persze otthonról a monitor mögül könnyű keménynek lenni.

Persze manapság egy fórumnak létjogosultsága nem sok van, mert oda regisztálni kell meg mi az már, hogy amit elérhet a Facebookon is azt ne ott tegye....

Hozzászólások

> implying nem ugyanez megy sokszor itt a hupon is

a papa (viccbeli) 1. new york-i kerdese mintajara: vannak a facebook-on csoportok?

Mi a probléma? Az oda nem valókat az értelmes csoportok kivetik magukból. Amelyik csoport ezt nem lépi meg, abból majd kiválik értelmesebb csoport, magad is indíthatsz egyet. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy sem a bélyeges, sem a vaterás arc esetében semmi nem történt volna másképpen, ha a médium a FB helyett egy fórum lett volna. Ott is az admin jóindulatán múlik, hogy hogyan jár el az ilyenekkel.
A fórumok létjogosultsága a jobb kereshetőség és átláthatóbb működés tekintetében van, meg abban, hogy ha saját szerveren van, akkor nem kell amiatt aggódni, hogy mikor rántják ki vélt vagy valós okból alóla a szőnyeget.

_______Peter
I am a stone. I do not move.

IEgyetértek. Viszont a nagyobb fórumokon vannak tapasztalt moderátorok, akik az oldalt érdemi keretek közt tartják, nem hagyva hogy elfajuljon egy vita. Facebookon álltalában az a helyzet, hogy valami önjelölt ember csinál egy csoportot, felduzzad pár ezer fóre és ott ő a kiskirály.

Konkrétan egyszer egy ilyen önjelölt expert admin rakott ki az egyik csoportból.
Story:
A csóka eléggé arrogánsan, magas lóron beszélt a kevésbé tapasztalt tagokkal. Egyszer már "rajtakaptam" hogy publikus infót ad elő sajátjaként forrásmegjelölés nélkül. Ekkor még nem csináltam semmit. Aztán később láttam hogy feltett egy táblázatot gyártó/jelzés/város adatokkal és egy kommentel, hogy "Ráértem kicsit és összeállitottam egy iylen táblázatot nektek, ha lesz időm csinálok még". A sors fintora, hogy pont délelőtt kerestem ugyanabban a témában és a tab megnyitva volt még a böngészőben. A táblázat 1:1-ben visszaköszönt, annyi különbséggel, hogy a "Manufacturer/City/Marker" átalakult "Gyártó/Város/Jelzés" formába. Még mindig "jó kisfiú" voltam és csak a linket dobtam be, hogy "Itt pedig a neten is elérhető: link". Ezután jött az ember, hogy a csoportban tilos linkeket megosztani. WUT?! Megkérdeztem tőle, hogy akkor az a helyes eljárás, hogyha találok valami érdekeset, akkor lopjam le és sajátomként adjam elő. Ekkor megjelentek a láncos kutyák, hogy "Ne bánts XY-t mert biztos sokat dolgozott vele". Ekkor eldurrant az agyam, elővettem egy screen capture programot és megcsináltam a CTRL C/V-t és a 3 szó forditását excelbe. A teljes videó 30 másodperc lett, ráadásul úgy, hogy jobbgombos menüből csináltam mindent, hogy ne lehessen azt mondani hogy csaltam. Feltöltöttem, hogy "tessék, ennyire volt nagy munka". A válasz egy tiltás volt.
Nem azzal van bajom hogy nem saját a tartalom, mivel a témából adódóan nehéz saját contentet előállitani, de azért egy szakmai oldalról (amit a lvl2 emberek már ismernek) ne lopjon már csak úgy. Persze a láncosokat etetni kell, lehet vele a többiek fölé helyezni magadat.

Értelmes csoport pedig nem létezik Facebookon. Ami publikus és nem személyes ismerettségi körből kerülnek ki a tagok, ott egy bizonyos méret után (>100 fő) anyázás és kiskirályok csatája lesz. Érvelni nem tudnak, első dolog hogy nekiállnak személyeskedni. Konkrétan volt olyan eset is, amikor számonkértem hogy egy tematikus csoportba miért posztol rendszeresen irreleváns tartalmat, arra az volt az első válasz hogy nézzek már tükörbe mert kopaszodom. Köszi :D
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Egy fórum indításához nagyobb szellemi tőke kell, és ennek látható következményei vannak, ezt aláírom =)
A kiskirályos csoportokra egyetlen jó megoldás van: ki kell belőlük záródni minél gyorsabban, nem érnek annyit, hogy azzal idegesítse magát az ember. Előbb-utóbb letisztul a kép, s ha igény van rá, lesz értelmes alternatíva. Ha igény nincs rá, akkor vigasztaljon az, hogy fórum sem lenne.
Azt cáfolnám, hogy értelmes csoport nem létezik, mert ismerek nagyobbacska, elfogadhatóan működő csoportokat, csak meg kell válogatni őket, ahogy a barátokat is.
Szerintem nekünk az a fő problémánk a facebookkal, hogy túl jól leképezi a valós világbeli viszonyokat.

_______Peter
I am a stone. I do not move.

"Szerintem nekünk az a fő problémánk a facebookkal, hogy túl jól leképezi a valós világbeli viszonyokat."

Szerintem meg nagyon nem! A facebookon csak a lakosság egy nagyon kis része fröcsög, de mivel ők a "leghangosabbak", így úgy tűnik, hogy a facebookon mindenki idióta. Ebből aztán levezetjük, hogy a való világban is mindenki idióta!

Egy kb. 10 éves példa: A BKV egyes buszain a megállóból indulás után bemondták a következő megálló nevét. Ez néhány embert zavart, akik nem voltak restek, és reklamáltak a BKV-nál. Utána kiadott egy tájékoztatást a BKV, miszerint meg fogják szüntetni a bemondást, mert csak negatív visszajelzéseket kaptak ezzel kapcsolatban. Aztán valaki szólt nekik, hogy ezt mégsem kellene, így aztán visszavonták a megszüntetésről szóló döntésüket. Az már más kérdés, hogy a Futár miatt elhalt a rendszer.

Tanulság: A hülyék Facebook nélkül is hangosak.

egyébként igen, ez itt is jól megfigyelhető
ha olvasod a postokat, kommenteket, akkor kb 10-20 név pörög, kb ugyanazok a hülyék kiabálnak minden post-ban, és van ki tudja (analytics) hány 100, 1000 csendes szemlélődő, akikről fogalmunk sincs, hogy mit tudnak, mit csinálnak, milyenek

Azért pls ez a topic ne legyen egy azok közül amiről a blogpost szól. Btw, én is szoktam a Dohány utcából kijönni, attól még nem leszek zsidó, ahogy cigány se ha a Blahán járok.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Sok a proli csoport ahol jól látszik az átlag magyar ostoba és még büszke is rá. De ettől függetlenül vannak jó csoportok, próbálkozz olyanokban ahol nincsenek jófogás.hu -t használók lul.

Mailing lists. Old school stuff, de kb. mindenben veri a webes fórumokat és a facebó csoportokat is, ráadásul troll free.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Mitől elavult?
Nem kell vadászni az update-eket a thread-ekben, mert magától megjelennek a szemed előtt?
Nem lehet egy 80k pixel széles képpel vagy html kóddal szétcsapni a megjelenést?
Totál decentralizált (data loss nem szokás, minden subscribernek megvan minden)?
Nincsenek reklámok, flash alapú csudaságok, like gombok, proci izzasztás és RAM égetés?
... stb.

Tizenévnyi fórumozás után váltottam levlistára. Komolyan érdekelne mitől gondolják elavultnak, attól eltekintve hogy korosabb mint a webshit :)
____________________
echo crash > /dev/kmem

Pedig tök praktikus. nem kell ezer fórumba regelni, ha több téma is érdekel.
Nem kell ezer accot fenntartani ez miatt.
Egy helyen kapok értesítést ha valaki hozzászólt valamihez.
Egyszerű média beágyazás, megosztás.
Egyszerűen megosztható tartalmak másokkal.
És még lehetne sorolni az előnyöket...

De sajna az ilyen öregedő IT-sek már nehezen emésztik meg a modern kori csodákat! :/
Nem baj, ami majd az FB után lesz, azt meg majd az FB-s korosztály fogja nehezen elfogadni! :)

Hm, FB-től függetlenül, lehet régimódiságnak nevezni, de én sokkal jobban szerettem fórumos topicokban részt venni, mint FB csoportos beszélgetésekben*

Persze, a fórum régi meg ósdi ... (azért nem..) meg sok a reg hozzá.

De szerintem sokkal sokkal sokkal áttekinthetőbb és normálisabb mint bármelyik FB csoport.

A fórumnál kereshetsz, mások is kereshetnek, mások is láthatják ki mit mikor hogy. FB csoportnál próbálj meg "keresni" .... :/ Vagy esetleg visszanézni bármit is.

Felejtős. De mondom, lehet én ragadtam le :) Vissza kellene mindenkit zavarni IRC-re azt hajrá ! :)

ps.: kiegészítve, az ilyen "adok-veszek" csoportokkal kapcs. ott sok ember fordul meg, ahogy a fórumokon is, de az ilyen adok-veszek csoportokat én messzire kerülöm... Amíg volt OLX tök jó volt, most van vatera vagy jófogás azt kész ilyen dolgokra. Az OLX-et sajnálom, hogy "bedarálták", nekem nagyon bejött :)

Még a newsgroupok idején alakítottam ki azt a szokást, hogy amelyik csoportban túl sok idióta volt, azt nem olvastam többé. Aztán ez a fórumoknál is működött/működik. Szerintem a Facebookkal is használható ez a megoldás.