egészségügy - újszülött/kisgyermek kötelező oltás, szűrővizsgálatok

 ( hendrick | 2017. május 1., hétfő - 10:12 )

- A gyermek háziorvos által beutalt kötelező szűréshez a szűrőhelyen közlik, hogy hát nekik majdnem minden orvosuk felmondott, ő inkább nem adna időpontot mert hát az a szűrés elvégzendő időpontjánál egy hónappal később lenne. Azért adjon csak időpontot...
- Másik szűrés, amire volt időpont nagyjából időben (két hét csúszás), a szűrés lement, majd a leletre felvezetik, hogy 2 hónap múlva kontroll, de a védőnő közli, hogy nehogy elmenjünk, így is túlterheltek
-kötelező kombi ötös soroltás hiánycikk, majd egy hónap múlva...
-önkormányzat által támogatott, önkéntes többalkalmas oltás első adagja megvolt, második havi adag hiánycikk, majd egy hónap múlva... (elvileg orvosilag elfogadható, de amikor beadták az elsőt nem gondoltak rá, hogy egy hónap múlva ugyanezeknek kell második, vagy az egészségügyi logisztika ennyire összeomlott/kaotikus?)
-most lett 3 hónapos a gyermek és már megkaptuk a negyedik védőnő telefonszámát és nevét (az első védőnő aznap amikor hazajöttünk a kórházból közölte, hogy neki ez az utolsó munkanapja, mert álláspontja szerint egyenlőtlen munkaterhelés keretében kapott volna +100 kismamát, utána volt egy helyettes egy hónapig, majd még egy helyettes egy hónapig, aki első és egyben utolsó találkozásunkkor közölte, hogy akkor legközelebb már másvalaki lesz...)

Ha nem láttunk volna közszférát belülről, talán csodálkoznánk is... a rendszer vagy túl van bürökratizálva vagy kevés a munkaerő vagy alacsony a prioritása az újszülött ellátásnak, esetleg hatékonytalanul, kaotikusan működik a rendszer, vagy ezek így mind együtt. Néha ezeket az anomáliákat a túlzott külső beavatkozás, néha pedig az önszabályozott rendszer atrófiája okozza.

Van egy fix szűrőrendszerünk adott kapacitással és fix szűrési időpontokkal. Mennyire nehéz lehet dinamikusan egyenletesen, automatikusan elosztani benne a megszületett gyermekeket már előre a nélkül, hogy ezt a hercehurcát kéne csinálni? A kötelező időpontra adott időre kiküldeni a kötelező oltásokat és a kötelező szűrésekre automatikusan kirendelni az időpontokat azokba a rendelőkbe ahol van kapacitás, módosítson a szülő ha neki nem jó. Elvégre kötelező.... no igen tudom sok helyen még mindig Gizike "kockásfüzetben" vezeti ezeket, és nincs egy központilag nyilvántartott és követett elektronikus előjegyzés... :( Pedig milyen klassz lenne ha pl a magyarorszag.hu-n belépve csak módosítanom kellene az időponton vagy helyszínen, amit a gyereknek automatikusan kiosztottak... vagy lehet, hogy ez is ügyfélkapuba fajulna? (a kerületi kormányablaknál _nincs_ időpont bejelentkezés, mert amíg el lehet lapozni a magyarorszag.hu-n az mind betelt.. fél éve is így volt, most is így van...)

Egy másik apróság mostanában, hogy a közjegyző bizonyos adatok megküldését kéri feleségemtől (rokonok elérhetősége). Még aznap elküldjük a közjegyző hivatalos MOKK-os és a másik emailcímére is. A határidő előtt egy nappal mivel semmi választ nem kaptunk azért felhívtuk telefonon, hogy ugye meg tetszettek kapni, mert semmi választ nem kaptunk. Egy kis keresgélés után, igen megvan, de nekik ez papíron is kellene. Asszony ezen beszélgetése után felhívtam a MOKK-ot, hogy akkor most a közjegyző hivatalos emailcímére érkezett (itt dobtam egyet a sztorin és azt mondtam, hogy közhiteles elektronikusan aláírt új személyis aláírással hitelesített) közlés miért nem elég hivatalos/hiteles közölték, hogy mivel a kézbesítés nem igazolható, ha azt akarom, hogy bírságoljon a közjegyző nyugodtan erősködjek, hogy elküldtem emailben, a közjegyző azt nem köteles figyelembe venni, mivel a kézbesítés nem igazolható. Nesze neked elektronikus aláírás, amíg vannak a régi urak/Döbrögiék...

Vannak pontok ahol úgy érzem a NER minden határon túlment és vannak ahol úgy látom nem tett eleget... hozzáértők azt mondják, az igazi sztármodellek sosem lennének azok, ha tökéletesek lennének, mindig kell egy kis apró akár első ránézésre észrevehetetlen szépséghiba ahhoz, hogy igazán tetszetősek legyenek. Nehéz eldönteni, hogy ezek most ilyen szépséghibák-e? :)

Egy pozitívum az alagút "végén", azt ígérik már megszűnt az óvodai várólista, és nem születéskor egyből kell előjegyzésbe venni a gyermeket, mint amikor utoljára utánaérdeklődtem... no de mire odajutunk hogy kéne vajh akkor is így lesz-e ez...?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

magyarorszag jobban teljesit...

Ugyanúgy, mint 8 éve... Valamiből el kell tartani a sok szocialistát, akik az önkormányzatoknál és az állami maradék cégeknél tengetik mindennapjaikat, mert nekik az jár, mint a származás alapján az anyagi juttatás.

nem jutott hely a fidesz-kádereknek?

Dehogynem. Most is ugyanazok, akik előtte, csak kifordították a köpönyeget.

akkor miért azt sok szocialistát kell eltartani?

MSZP = urbánus szocialisták
Fidesz = népi szocialisták.

Az MSZMP urbánus/népi platformjaiból lett ez a két párt valójában.

a fidesz már az 50 évek legjobb paranoid időszakát idézi, csak nemzeti szocialista kivitelben :)) és annyira művi a népi vonala, hogy szerintem a pesti kabaréból plagizálta v.melyik nagyeszű.

az mszp-nek meg annyi köze van a szocializmushoz, hogy véletlenül benne van a nevében :))

> az mszp-nek meg annyi köze van a szocializmushoz, hogy véletlenül benne van a nevében :))

Errefelé hatalmas vörös "FIZESSENEK A GAZDAGOK" táblás standnál álldogálnak. Ha a "szocializmus"-hoz nincs is közük, a proletárdiktatúra néhány eszméje (pl "FIZESSENEK A GAZDAGOK") határozottan felfedezhető.

(persze ezek csak szavak, jelenleg nincsenek abban a pozícióban hogy a szavak szintjénél jobban közük legyen akármihez)

> azt ígérik

Olyat en is tudok:)

Neha azert meg elgondolkodom, hogy visszakoltozok Magyarorszagra.
- De hiaba van az embernek eleg penze, ha esetleges betegseget nem lesz ki kezelje. De meg ha van is, veszelyesebb korhazba befekudni, mint labon kihordani a betegsegek nagyreszet. Nagybatyam labtoresbe(nyilt) halt bele 2 eve. Mert elkapott valami fertozest a korhazban. Nagymamam 1 eve halt meg ugy, hogy semmi baja nem volt egesz eleteben, csak bement korhazba a fiahoz es szinten valami fertozest kapott.

- Meg a tulszaporodott undormany orkszarok raboljak ki az embert. Ez meg nem is gond, de nem darabolhatjuk fel tolvajt es akaszthatjuk ki kapura, mert meg minket buntetnek meg.

- Meg ilyen tolvaj, hazug, pofatlan politikai elit van. Utobbi nem is lenne gond, ha meggazdagodasuk mellett orszaggal is torodnenek. Es sok partcsatlos/aktivista (beleertve fidesz, mszp, stb) ha mar ennyire aktiv, akkor gyujtsa rajuk a parlamentet, ahelyett, hogy beallnak a csordaba begetni es mutogatni a nekik aktualisan nem tetszo partra.

Mindig arra jutok, hogy majd akkor hazakoltozom ha megkapjak a politikusok egytol-egyig a nekik kijaro nyakvast es elo kozvetitesen bizonyoshatunk meg rola, hogy tobbet nem vesznek levegot.

Csak azt nem tudom mi legyen az az orszag ahol le fogok telepedni vegleg. Finnorszag, Norvegia, Dania tetszik. Kivancsi lennek azert, hogy mit valasztananak hupperek (tapasztalat alapjan es nem wikipedia alapjan).

de nem kell külön költeni extrém sportokra.
itt az élet maga az, és ingyen van! :)

Szerintem ettol meg nyugodtan hazakoltozhetsz, mi is igy tettunk tavaly 2 kisgyermekkel. A jo egeszsegugyi ellatas tobbnyire itthon is megoldhato pl annyi penzbol, mint amennyit nyugatabbra fizetnel eu. biztositasra, es vannak nagyon is elheto helyek az orszagban, ahol nem rabolnak ki stb. A politika tenyleg gaz, de sajnos Trump koraban nehez jo alternativat talalni... Persze ezt mindenki maskepp latja, es teljes mertekben tiszteletben tartom mas velemenyet is, de hatha hasznos, ezert leirom: nekunk a legfontosabb motivacio a hazakoltozesben a tagabb nagycsalad kozelsege/elerhetosege es a magyar nyelvi kornyezet volt -- elsosorban a gyerekek kapcsan. Eddig nem bantuk meg :)

A nyelv sosem volt problema, mert eddig ahol voltam tudtak angolul es ha kicsit is beszeltem anyanyelvuket, mar nagyon boldogok voltak, hogy probalkozom.
Csalad meg ugy van, hogy idosek lassan kihalnak sajnos, a fialatok meg kulfoldon vannak.
A magankorhazakkal pedig az a gaz, hogy nem tudnak mindent megcsinalni es ugy kell osszevadaszni, hogy melyik mit tud.

Ez mondjuk az állami korházakkal is így van, bemész, elmondod mi bajod, és még téged néznek hülyének, és hiszik azt, hogy ők - akik még sosem láttak ilyen betegséget - jobban értenek hozzá, mint te, aki 20-30 éve ezzel éled a mindennapjaid. Persze félrekezelnek. Ha ez az alternatíva, akkor én igenis összevadászom, hogy melyik magánkórház mit tud. Olcsóbb és egyszerűbb.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

most melyik orszagban tolod, es miert pont azt valasztottad?

Utolso 2 az Norvegia aztan Hollandia. Semmi nem volt dontes mogott. Csak ki akartam oket probalni.

De azert Norvegiaban az tetszik, hogy racionalis emberek vannak tobben es a vallasosak pedig kevesebben. Tehat a moralis/etikus/erkolcsos viselkedes nem vallassal kikenyszeritett/indokolt dolog, hanem tudatos dontes. A gyerekek pedig nem a kotelezo vallasi szellemi terroral fognak talalkozni fiatal korukban es helyen fogjak kezelni a dolgokat. Tehat Zeusz, Hera, Kereszteny/Mohamedan Isten, Apollo, etc irodalom oran kerul csak elo. (ha szulok ugy akarjak)

>Tehat a moralis/etikus/erkolcsos viselkedes nem vallassal kikenyszeritett/indokolt dolog, hanem tudatos dontes. >>Hosszú, de megéri annak aki tud angolul https://www.youtube.com/watch?v=KiU5ht5W_lk

Kár, hogy abba az irányba indultunk el újra, hogy a pragmatizmustól elvonatkoztatott dogmahívők sokasodnak a társadalomban az állam asszisztálásával... nem csak vallást értve ez alatt. Mintha a felvilágosodás meghaladott lenne, vagy egy váza amit egy hátsó sarokba állíthatunk most már miután egy ideig tanulmányoztuk.

Ugyan már.. Nézd a jó oldalát. Kurva jó stadionjaink vannak!

----------------------------
Az emberiség valaha volt legnagyobb tévedése a dízel személyautó...

Kettő is.

Jó cikk, jó párhuzam :)

Közben itt (.ro) járvány van mert:
- oltásellenes kampány ment pár évet a médiában + fb
- még inkább hiánycikk az oltás, Bulgáriából (tudtommal Mo-ról is, lehet mégsem?) szerzik be a szülők, kempinges hűtőtáskában hozzák haza...

Nalunk biztos azert nincs:)

t

Ez épp most jött szembe, azt hiszem pont ide vág.:

https://kolozsvaros.com/2017/04/29/de-azert-gyertek-haza-hadd-lassam-az-unokamat/

----------------------------
Az emberiség valaha volt legnagyobb tévedése a dízel személyautó...

utos