Amikor nem hájbazer mondja meg, mi a gyors

Fórumok

https://www.hwsw.hu/hirek/57123/facebook-f8-litho-keretrendszer.html

Számtalanszor szóba került korábbi témák kapcsán, hogy nagyvállalaték szeretnek bloated alkalmazásokat fejleszteni, ahol megelégszenek a 100 ms reakcióidős idealizmussal. Persze, ha én azt mondom, hogy a 100 ms lagos, és nekem a 20 ms számít gyorsnak, akkor hamar megy a "tipikus hajbazer" kategóriába. Nade mi van, ha ugyanezt a Facebook mondja?

Különös tekintettel az alábbiakra.

A Facebook az appok sikerét az alkalmazásban eltöltött idővel (is) méri, a számok pedig egyértelműen mutatják, hogy minél gyorsabbnak érződik az app, annál szívesebben indítják el a felhasználók.

Idealistáék szeretnek azzal érvelni, hogy az emberi szem 24 fps-től már mindent "folyamatosnak" lát. Én meg szeretek azzal visszaérvelni, hogy meg tudom különböztetni a 25 fps-t az 50-től és a 30-tól is. Akkor meg jön a tipikus válasz, hogy "az átlagember nem", meg hogy "nincs rá igény".

Szóval várom szeretettel az ilyesmi megjegyzéseket. Vagy ha a Facebook mondja, akkor már elhisszük? ;)

Hozzászólások

A facebooknak plane nem hisszuk el.</nem-teljesen-troll>
--
|8]

Mindenkinek elhiszünk mindent.
100ms alatt lefö a kávé -> gyors
100ms reakcióidő egy online játékban: -> gg noobs.
Szóval, mi a kérdés? Hogy neked hiszünk-e jobban, mint a facebooknak? Vagy hogy a gyors az relativ vagy szubjektiv dolog?

Megtanulhatnad mar hogy az ilyen jellegu temakat tedd flame, offtopic vagy hasonlo megfelelo helyre.

Cikk azt mondja, hogy facebook csinalt egy uj frameworkot, ami hatekonyabb az alap androidosnal, nalad a framework meg egyenlo a bloat-al mert nem nativ program, most akkor hogy is van ez?

Facebook kelloen nagy ceg, milliardos felhasznaloi bazissal ahol nem az alkalmazasuk a termekuk, az csak egy kozvetito kozeg a szolgaltatasukhoz. Mindezek miatt azert fejlesztenek sajatot, mert gazdasagilag megeri nekik!

Az a legjobb app, ami nem csinál semmit, de nem is lassú. Volt már ilyen "vírusirtó" app, a userek szerették, elégedettek voltak vele, nem volt semmilyen lassulás, összeakadás, kényelmetlenség.

Azért van egy olyan effekt, hogy ahol figyelnek a reakcióidőkre, az valszeg egy jobban kidolgozott app, tehát a válaszidő az nem ok, hanem okozat.

> Sol omnibus lucet.

Ps.: A méréstechnikában 1 ms-nél kezdődik az élet.

én is meg tudom különböztetni a 25 fps-t az 50-től és a 60-tól, csak engem kicsit zavar, hogy úgy tűnik a felvétel, mintha másfélszeresére gyorsították volna :)

Én ezzel abszolút egyetértek. Valahol 100-200ms reakcióidő felett rettenet idegesítő egy GUI, de jóval alatta van az ideális.

Tegyük hozzá, hogy ez a túlanimáltság miatt is van. Egy sima gombnyomásra elég a 100ms reakcióidő, de a görgetésnél animáció van, aminek nagyon nem mindegy mi a latency-je.

Carmack írt régebben cikket a virtuális valóság technológiai kihívásairól. Ott még kisebb latency-kre van szükség. 50ms ott már szédülést okoz. Olvastad?

" Vagy ha a Facebook mondja, akkor már elhisszük? "
Nem!
Akkor hisszük el, ha a WikiPédia mondja.

"Akkor meg jön a tipikus válasz, hogy "az átlagember nem", meg hogy "nincs rá igény"."

Ha feltűnt volna egy ideje mindenhonnan a 60 fps folyik :) Nem tűnt fel látom :)

PONT TE! De amikor én azt írom egy másik témában, hogy a Linux bloat-abb egy Turion64-en, mert nem reagál olyan gyorsan a UI és nem elég folyamatos, akkor meg visszakézből jön a "nem tesztelgetni kell, meg FPS-t nézni, hanem használni". Ebből is látszik, hogy valaminek a divat jellegét bégetve támogatod, míg ha valaki saját igényként fogalmazza meg ugyanazt egy programmal kapcsolatban, akkor meg lehurrogod.

Utána meg jön az a rész, hogy 50% CPU-t zabál az átméretezés (ami nálad csak 10%) és hát "jaj ugyan kit zavar, nem átméretezni kell, hanem használni". Más kérdés, hogy XP-n töredékből meg van ez is oldva, ráadásul úgy, hogy 800 MHz-en van throttle-olva a CPU, Linuxon meg 2,2 GHz-en pörög, mégis lagzik a bloat.

Nálam úgy 11%, hogy 1,2 GHz-es órajelen pihen az i5 energiatakarékos idle módban, nem is emeli meg az órajelet sem, nem hogy a Turbloat Boostot bekapcsolja (az 3,4GHz-re emelné, ha a normál terheléses alap 2,7GHz-es órajel sem lenne elég). Közben meg sehol semmilyen lag. Lehet te egész nap átméretezel, meg görgetsz, én csak olvasás közben 1-1-szer görgetek lefelé (visszafelé ugrok közvetlenül a lap vagy lista tetejére). Ablakot nem méretezgetek át, szinte mindent fullscreenben használok (emiatt is kevesebb eleve a görgetés), rossz szokás, de ez van. Egyébként meg a távoli jövőben mindenképpen átállok majd egy egérmentes, minimalista tiling WM-re meg terminal only megoldásokra, mert haladóbb szint, szakmailag előrelépés, gyorsabb, mint desktopon kattintgatni, meg commanderezgetni. Annál semmilyen átméretezgetés nem lesz, a görgetések száma meg érdemben nem fog emelkedni.

Majd ha az Atomodon lesz 11%, ugyanazon felbontáson, lag nélkül, akkor fejet hajtok előtted és rászánok legalább egy napot a driver-rel való szarakodásra, meg további tesztelgetésre. Ami 11%-ot elpöfögtet az X11 a bloat-jával, az Turion64-en 50%, ami nagyjából reális is, ha a két proci performance különbségét nézzük.

A két proci között összes magon együttvéve 250%-os különbség van, de azt ne feledd, hogy benchmarkokkal mérve, tehát akkor az i5 is maxon tekert, én meg minimumon mértem ezt az értéket.

Az Atom-os (N2600) gép már nincs meg, vagy fél éve eladtam. Azon sem volt lag görgetésben, de a CPU-használatot csak egérrángatás közben teszteltem (órajelre is emlékszem, 800MHz-re vette le az 1,3GHz-es órajelet), azon a gépen 5-6% körül volt nuku hardveres gyorsítás mellett. Fene tudja, hogy a görgetés, ami több tartalmat mozgat meg, mennyivel lett volna több. Mindegy, veszek majd úgyis netbookot még, majd megírom.

OFF: akkor most hajbazer, hájbazer, hájbázer vagy hájbéjzör? Csak hogy az alapokkal tisztában legyünk.

Nem feledem a különbséget, de te se feledd, hogy 800 MHz-en Windows XP 64-en simán átméretezem a WordPad-et 10%-ból, kompozitolás nélkül. Ugyanez (kompozittal) 50-60% bloated X11 alatt. Azért mondtam, hogy teszteld egy Turion64 vagy az alatti gépen, mert ha azon jól belőtt driver-rel tényleg megvan 10%-ból, akkor elismerem, hogy én basztam el nagyon csúnyán a mindkét driver-rel való próbálkozást és nem arról van szó, hogy sokkal gyorsabb gépen tesztelsz, mint én, amin a bloat is kevesebb %.

hajbazer vagy hájbazer.. ahogy jólesik :P

Az a 11% akkor annyi, ha folyamatosan rángatom a görgetősávon a csúszkát fel-le. Ha csak legörgetek, ésszerően használva, akkor 5-6%. Lemértem neked most, az átméretezés is kb. 11% (6-18% között ingadozik, jellemzően 11%), mázli, hogy ez is pont ennyi. Viszont nem méretezek át ablakot, csak teljes méretben felküldöm vagy leküldöm a tálcapanelre. Az meg olyan gyors, hogy a feladatkezelő nem is tud regisztrálni olyan kicsi kugrást.

Majd lemérem netbookon, ha kifogok egyet jó áron, szeretek ilyen kis szarokkal játszani. Viszont egy adalék, amit nem írtam. Az Atomos gépen anno az X 1-2% evett a 6%-os kiugrásból, a maradék 4%-ot a Compton ette. Ámbár kompozitor az kell, szóval számítsuk be. Nekem egyébként nem a fogyasztásával van bajom az X-et illetően, hanem nagyon régi és elavult. De ezért is jön a Wayland. Meg ugye almát a körtével, mert az X szerver-kliens modellen alapul, a szerver lehet távoli szerveren is, ezt az XP GDI-s szarjának nem kell tudnia, a kevesebb tudás miatt lehet soványabb.

Meg szőrszálhasogatunk ilyen %-okon, de arra nem írtál semmit, hogy hogyan lehet a Linux bloatabb, ha egyszer ugyanazokat a bloat programokat futtatva a rendszer összememória-használata mégis alacsonyabb, mint XP esetén? Vagy hogy lehet, hogy nem csak a boot gyorsabb, de a programok is simábban indulnak, fájlműveletek is olajozattabbak. Mert ha annyira bloat lenne, ahogy mondanád, akkor sokszor annyi memóriát kéne ennie, mint az XP-nek, meg állandóan be kéne lassulnia, homokóráznia, swapolnia. De nem teszi. Pl. egy AntiX vagy Sparky Linux IceWM-mel vagy hasonlóval megáll 90MB-ból idleben, erre elindítunk egy Doublebloat Commandert a maga 27MB-jával, felmegy az egész 117MB-ra. Drágalátos XP-nek 140-200MB körül ingadozik az idle fogyasztása, ha nem futtatsz semmit (se vírusirtó, se torrent, se semmi), a driverek bloatságától függ (pl. némelyik HP driver, meg videókártya-driver elég bloat XP alatt is). Erre jön még rá a Total Commander 8MB-ja. Amivel gyorsabban betölt a TC, azt elbukod az XP bootolásán. De vehetnénk a Linux+K3b és XP+Nero Burning ROM összehasonlítást is, hasonló jönne ki, de most se K3b nincs fent, sem XP-t nem teszek fel a büdös életben többet. Igazából a százalékjaid mondvacsinált kifogások.

KDE-ben belőttem a Resize windows with a fast texture scale instead of updating contents opciót, és így lement az átméretezés közben 7%-ra a procihasználat. Ilyet más ablakkezelőkben is lehet, hogy átméretezés közben ne frissítse a tartalmat (csak utána), így jelentősen levihető ez a terhelés.

De csak azért tartunk ott, mert te önkényesen kijelentetted, hogy ezek azok a feladatok, amire használja az ember. Holott nem. Ráadásul nem csak arról van szó, hogy mire használod, hanem arra is, hogy hogyan. Nem mindegy milyen kényelmi funkciókat ad az oprendszer a feladataid ellátásához.

Nem, nem tartunk ott. Azokra amit írt, a Linux jobb, mint az XP. Ha azt írta volna, hogy régebbi játékokra használja a régebbi gépet, akkor abban az esetben mondanám csak, hogy az XP a jó választás, minden más esetben Linux.

Igazából ő eldöntötte, hogy neki csak az XP, MS Office, Total Commander, Nero, stb. a jó, ilyen feltételekkel meg persze, hogy csak az fog megfelelni neki. Ezek közül a TC ér valamit, de anélkül is meg lehet lenni (plusz némi memóriáért cserébe natív sebességen fut Wine alatt), a többit meg ma már bottal sem piszkálnám, hacsak nem kötelez rá valaki munkavégzés miatt. Az XP ma már egy szarrá avult rendszer, nem a frissítések, és nem csak az SSL miatt, hanem a technológia elment mellette (kernel, memóriakezelés, fájlrendszer, grafikus felület, SSD-k, támogatott protokollok és szoftverek). Ez nem az XP hibája, mert 2001-es rendszer, utoljára 2008-ban toldottak bele új feature-öket, de akkor is meglehetős óvatossággal. Plusz hiába állítja, senki nem kötelezi rá, hogy használja.

Max. 2 procit támogat (ezekben lehet egyenként is több mag és HT-s szál). Összesen 64 prociszálat kezel, azaz legfeljebb 2 darab 16 magos procit HT-vel, vagy 2 darab 32 magost HT nélkül. Nyilván nem desktop felhasználás, de a 64 bites Linux kernel 4096 szálat kezel, de sok asztali disztrón 64 biten is le van korlátozva 64 szálra (úgy van lefordítva a kernel), igaz ezeknél sincs két fizikai foglalatos CPU-limit, mint a Windowsnál, de utóbbinál sem technikai korlát, csak az MS azt szeretné megakadályozni, hogy ne desktop OS-t használjanak szerverre.

Vagy használsz támogatott OS-t, és kötsz egy olyan apró kompromisszumot, hogy átméretezés közben kikapcsolod a tartalmat. Sokkal kisebb kompromisszum, mint XP-t használni. Ámbár nem hinném, hogy lényeges lenne, rendes driverrel és kompozitorral nem lesz a prociterhelés túl sok, nagyon blőd az az 50%, amit írsz.

Plusz azt is megnézhetnéd, hogy az az 50% 4 szálra vetített összfogyasztás-e (100%-hoz-van-e mérve), vagy csak egy szálra (400%-hoz mérve), nagyon nem mindegy, a különöző taskmanagerek mind máshogy mérik.

Már megtárgyaltuk, hogy a 20 és 200ms lag driverhiba volt nálad. Igaz desktopnál is csak akkor fogod látni a 24fps és a 60 között a különbséget, ha annyira rángatod az ablakot, egeret, valami folyamatos gyors mozgást kényszerítesz ki. Játékban már sokkal jobban lehet érezni, mert ott eleve több képpont rajzolódik át, több a mozgás, illetve ott az irányítás reakcióidején is észreveszed.

Viszont egy an(bloat)droidos telefonon nem tudod rángatni az ablakot, görgetést, egeret, így oda a 24fps is teljesen jó.

Tehát a gyors appot szivesebben használják az emberek, tyűha! Ezek szerint a lassú appokat nem szivesen használják, ezért a lassú bloat appok kikopnak a piacról, győz a verseny. (Hadd ne linkeljek előző topic-jaidra, ahol PONT ugyan erről volt szó, várom már, hogy 200 ms felett tarkólövés járjon a UX csapat vezetőjének, azok lesznek ám a szép hajbazer idők!)

támogatom!

:P

mostantól a facebook adja el az adatközpontjait és építsen fel olyanokat, amik napelemről mennek és raspberry pi-k vannak benne

ennél már csak az lenne jobb, ha facebook fejlesztőék raspberry pi-n fejlesztenének, mert akkor nem írnának akkora bloat-okat, mint amilyen a facebook web / web messenger

Tőled azért többet vártam volna ennél a tarkónlövéses hisztinél. Mert én ugyan biztos, hogy nem akartam tarkónlőni egyetlen birkát sem.

http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

Egyébként nem tarkónlövéseket rendelnék el, hanem betiltanám, hogy külföldi cloud szolgáltató magyar állampolgárok személyes adatait kezelje. Ha kell úgy, ahogy Kínában tiltják az egészet. Egyik stadion árából csinálnék egy Tox-hoz hasonló decentralizált P2P klienst, ami gyorsabban fut az okostelókon, mint a Facebook Messenger, vagy a Tox, vagy akármi más, sőt, még 386-osokon is elindul.

Egy szubjektív kérdést (mi gyors), vagy máshogy nézve egy nem fekete-fehér kérdést (mi milyen gyorsra készíthető el) akarsz szabályozni egy külső szabállyal úgy, hogy nem nézed az üzleti vonzatát: mi van ha a gyorsításra fordított pénzt nem termeli vissza a cégnek az érzés a felhasználókban, hogy hű, ez villám gyors?

A problémám az, hogy ez téged nem érdekel, te csak egyszerűen kritizálsz a pálya széléről, következményeket nem nézve, és nem vállalva. Tudom, óriás cégek, elnyomnak, gonoszok, nincs esélyed, csak azért reagálok néha, hogy lásd, nem csak a vasvilla felkapásával tudja a vevőkör megoldani, hogy jó szolgáltatást vehessen.

(Az pluszpont, hogy birkázod az embereket, erre már tényleg csak azzal tudok reagálni, hogy ötleteid nagyságát elfogadom, és látom, ahogy felülemelkedsz minden kérdésen.)

(Szalmabábra: tudatosan részben az volt, részben jó lenne, ha nem csak célozgatnál, hogy hát jó lenne valami ilyen törvény, hanem megmondanád, hogy hogy akarsz beletúrni a jelenlegi rendszerekbe.)

Tekintettel arra, hogy általában egy program gyorsasága összefügg a kódbázis hatékonyságával, a kódbázis hatékonysága pedig összefügg a rá épülő továbbfejlesztések hatékonyságával, így csírájában kéne elfojtani a bloated fejlesztéseket, ugyanis hamar gépkidobáshoz vezet, ha még működő hardvereken belassul. Telefonok esetében is egyre inkább igaz, hogy sem az Android, sem a gyártó nem ad frissítéseket már régi telefonokra, vagy egészegyszerűen a default OS mérete kihízza az internal memóriakártyát, amiről a gyártó által ráeszkábált bloatware-eket át se lehet mozgatni külső tárhelyre. Ezt a fajta fejlődésnek nevezett ámokfutást kéne beszabályozni.

// cherockee off

Szalmabábot kéred rajtam számon, majd leírod 10x ugyan azt, amit előzőekben is már. Ha nem lenne felette az én kommentem ember nem mondaná meg mire válaszoltál.

(A kódbázis hatékonyságának mérésére keress akkor megalapozott mércét, és lehetőleg a gazdasági következményekre is, bár eddig azt is írtad, hogy az téged nem érdekel nekik mennyibe kerül, mert "extraprofit". Az megvan, hogy az, hogy mi extra, azt nem neked kéne eldönteni? Te már kifizetted, majd utána megmondod mire költsék?)

Nem nagyon izgatnak a gazdasági mércék, ha azok csak profitmultiék érdekében kerülnek meghatározásra. Senki nem foglalkozik például ma azzal, hány telefont, számítógépet dobnak ki szoftverfejlesztőék miatt, amikre az alternatíva csak azért lehet olcsó, mert kínai rabszolgák összerakják egy tál rizsért.

http://index.hu/tech/cellanaplo/2017/04/20/ujrahasznositott_anyagbol_le…

Előre szeretném jelezni, hogy nem Apple reklám, de még csak most kezd az iparban éledezni ez az irány, ami nyilván marketing-fogás azok után, hogy az Apple a márkanevéből sokszoros extraprofitra tett szert, így már "megteheti" (megtehette volna eddig is, csak kellett az extraprofit), hogy átálljon egy emberarcúbb nyersanyagbeszerzési módra. Na és mi van a többiekkel? Ugyanaz, amin az Apple most túltesz. És egy darabig ugyanaz marad.

Diktatúra. És mivel te szeretnéd megszabni, kapcsolódó tanulmányok hiányában, így ostobaságra alapuló diktatúra. Söt, néha azt gondolom, ez már vallás :)
(Függetlenül attól, hogy a bloat és a pazarlás hosszú távon tényleg káros - de basszus, ha a csodálatos emberiséget csak a betiltások állítják meg, hogy kipusztítsák magukat... Tudod mit, pusztuljon ki, és adja át a helyét valami kevésbe bloat fajnak.)

De probléma.

Mert végső soron, hiába nem szertnék rohanni a világgal és tönkretenni a légkört, nincs meg a választási lehetőségem arra, hogy ne viseljem a fejlődésmániások miatt néhány évtizeden belül Földre szabaduló poklot. Kivéve, ha milliárdos vagyok és építek egy atombunkert, amibe betartalékolok 100 évnyi oxigént, kaját stb. magamnak.

Vagy kötelezném a cloud szolgáltatókat, hogy csak magyarországon hostingolt szerveren tárolhatnak adatokat.

Nem feltétlenül kötelezném a magyarokat a külföldi szolgáltatók kerülésére, viszont azt megtiltanám, hogy külföldi szervereken személyesadat-gyűjtemények legyenek, mindenféle viselkedésmintákkal párosítva, böngészési előzményekkel stb.

Leginkább a P2P megoldások felé terelném a népet (mielőtt még rám akarnád sütni, hogy a kínaihoz hasonló diktatúrát akarok).

Számonkérhetőség például.

A mostani felállásban egy olyan ország rendelkezik az adataink felett, melynek nem vagyunk állampolgárai és a törvényhozásba sincs beleszólásunk. Tehát Trump holnap kihozhat egy törvényt, hogy a Facebook köteles minden személyes adatot átadni a CIA-nak, vagy akár egy olyat, ami lehetővé teszi, hogy Trump valamely cége megvásárolhatja azokat. Nekünk se választójogunk, se beleszólásunk nincsen. Annyit tehetünk, hogy elhagyjuk a Facebook-ot, de attól még az adataink maradnak.

Hát, ahogy ti hozzátok mindig a "csodálatos" és "tökéletes" ellenérveket, hogy "nem kell Facebook-ot használni", meg "lehet írni saját, nem bloat kódot", akkor most visszadobnám a labdát: nem kell arra szavazni, akinek nem tetszik a programja (vagy az előző ciklusában, ahogy teljesített), meg alapíthatsz saját pártot és beviheted a parlamentbe.

Egyébként, kellő összefogással még a jelenlegi kétharmadot is ki lehet hátráltatni bizonyos dolgok mögül (lásd olimpia). Az amerikai törvényhozásra elméletben és gyakorlatban is nulla befolyásod van.

" Trump holnap kihozhat egy törvényt, hogy a Facebook köteles minden személyes adatot átadni a CIA-nak"

És mit segít ezen az, ha a szerverek itt vannak? Elvesszük Zuckerbergtől a szervereket, megtagadjuk a hozzáférést a saját adataikhoz? Mert tudniillik...

"A mostani felállásban egy olyan ország rendelkezik az adataink felett,"

... akinek önszántunkból odaadtuk az adatokat, hogy rendelkezzenek felette. Ezért egy kicsit fura hogy azt írod, hogy...

"Annyit tehetünk, hogy elhagyjuk a Facebookot"

... amikor tehetnénk azt is, hogy eleve nem regisztrálunk, és nem osztunk meg valamit, amit félünk megoszani egy másik országban üzemelő akármivel.

Miért utólag kell okosnak lenni, amikor lehetsz előre is?

Nem lehetne Zuckerbergéké a magyar szerver, azoknak egy magyar tulajdonú cégtől kéne bérelni a szervereket. Tehát nem vehetik el.

A szerverekhez való hozzáférés csak Zuckerbergéknek lehetséges, megfelelő technikai eljárásokkal biztosítva (titkosítás stb.). A Nemzetbiztonsági Hivatal viszont bármikor megtagadhatja ezt a hozzáférést, ha magyar állampolgárok adatai kerülnek veszélybe.

Miért utólag kell okosnak lenni, amikor lehetsz előre is?

Mert nem tudhatod, mit hoz a jövő. Ha már fent van az egész életed, mert jelenleg Trump nem nézi, akkor cseszheted, ha holnaptól hoznak olyan törvényt, amit a Facebook is kénytelen betartani és többet nem törölheted le, amit felraktál (vagy letörölheted, de attól még ott marad a szervereken, csak nem lesz látható).

99% nem olvasta el a Facebook adatvédelmi szabályzatát, tehát hiába kattintottak az elfogadásra, nem tudatosult bennük, mire adták az adataikat.

"A Nemzetbiztonsági Hivatal viszont bármikor megtagadhatja ezt a hozzáférést"

Nyilván Zuckerberg egy ilyenbe nem menne bele, szolgáltatná a FB-t amerikai szerverekről tovább. A magyar felhasználók pedig használnák a FB-t tovább.

Mit tudsz tenni? Megtiltod a magyar felhasználóknak, hogy FB-t használjanak? Cenzúrázod a net felét? Remélem érzed mennyire rossz vége lenne ennek.

Én már korábban is leírtam, hogy mindenképp egy olyan konstruktív megoldásnak lennék a híve, ami feature-ökben és biztonságban is megveri a Facebook-ot.

Államilag szponzorálnék egy olyan fejlesztőközösséget, aki vagy továbbfejleszti és kioptimalizálja a Tox-ot, vagy egy hozzá hasonlót nulláról lefejleszt, de olyan szinten, hogy ne csak üzengetni lehessen, hanem posztolni is, meg fórumozni.

Ennyi stadionnyi pénz töredékéből futna rá, a Facebook-ot pedig önként otthagynák, mint ahogy az iWiW-et is preferálták egészen addig, amíg nem Facebook-osították el a felületét.

Ez az első lépés a kínaihoz hasonló diktatúra felé...lépik is a kormánykörök. Betiltani persze nem tudják, te sem tudnád, legfeljebb az itt élő milliókkal tolnál ki. Mondjuk ennél népszerűbb már nem leszel, tehát neked mindegy. És persze az adataimat a továbbiakban is oda adom el, ahová akarom, akármit is mondasz/tiltasz.

Ez az első lépés a kínaihoz hasonló diktatúra felé...

http://a.te.ervelesi.hibad.hu/csuszos-lejto

Akik pedig a tiltás ellenyére annyira akarnának Facebook-ozni, hogy kikerülik a tiltást (technikai lehetősége nyilván mindig megvan és meg is lesz), azok békén lennének hagyva. Persze csak ha én lennék a "diktátor" és nem az, akit belém vizionálsz.

De mi van velem, aki azt akarom, hogy az adataimat az amerikai szerveren tárolják? Mert mondjuk simán idegenszívű liberális hazaáruló mocsok(tm) vagyok? Vagy csak van ez a perverzióm, hogy ott jobb helyen érzem?
A te ötleted ugyanúgy elvenné a választási lehetőségemet arra, hogy azt csináljak, amit akarok, ugyanúgy, amit most nehezményezel.

Kimehetsz Amerikába.

Vagy használhatsz P2P alapú rendszert, amibe senki nem pofázhat bele.

Itt arról van szó, hogy ne összpontosulhasson egy egész ország lakosság személyes adathalmaza profitmultiék kezében, akik nem szégyellnek bármit megtenni ezekkel az adatokkal, amit a törvény nem tilt. Például, kielemezni, hogyan lehet a legjobban rámanipulálni az embereket a reklámokra és a többletfogyasztásra.

Ha az a lakosság olyan hülye, hogy jogsi nélkül vezetne és kinyírná magát, akkor nem engeded jogsi nélkül vezetni, hanem rendre utasítod.

Az a helyzet, hogy ezek a területek annyira újak a törvényhozás számára, hogy gyakorlatilag általános anarchia uralkodik nagyon fontos kérdésekben. Mindenki azt csinál az emberek adatával, amit akar, mert "vagy elfogadja a felhasználási feltételeket, vagy nem", kompromisszumos megoldásra nem hajlandóak adatkezelő profitmultiék.

Mert az jobb, ha a személyes adathalmaz (big data) a ország egy-két kiválasztott és jobb esetben négy évente cserélődő emberének a kezében összpontosul, "akik nem szégyellnek bármit megtenni ezekkel az adatokkal," akár tiltja a törvény, akár nem. " kielemezni, hogyan lehet a legjobban rámanipulálni az embereket" arra, hogy birka módon azt akarják amit mi, azt nevezzék igazságnak amit mi, azt üzenjék városoknak, amit mi.
Nézd, a helyzet az, hogy tudok egy gázszerelőt, aki okosabb mint Zuckerberg.
És most ugorva a aktuálrol, a helyzet az, hogy semmivel sem lesz jobb, vagy megbízhatóbb attól, hogy "nemzeti(tm)"
(És ez természetesen nem jelenti azt, hogy a mostani jobb lenne - de ha a porcukrozott szart fahéjazott szarra cseréljük, az nem minőségi ugrás, btw.)

"Vagy használhatsz P2P alapú rendszert, amibe senki nem pofázhat bele."
Már abban a pillanatban hogy előkerül a "vagy használhatsz" mit érv... Vagy nem regisztrálsz, mert elolvastad a feltételeket. Vagy. Vagy. Vagy.
A kényszer alternatívák nem alternatívák.
Az én elképzelésem: Az embereket felnőtteknek kezeljük, és abból indulunk ki, hogy elolvasnak egy szerződést, mielőtt megkötik. Ha ezt nem tették meg, akkor önként mondtak le arról, hogy ne varják őket egymáshoz a testnyílásaikon keresztül.
Az embereknek egyénileg kell felnőnie ahoz, hogy a te szeretett emberiséged is felnőtt legyen, és ne csak viselje, hanem értse is a tettei következményét. Az, hogy folyamatosan apáskodunk rajta "betiltanám!" "arra kötelezném!" és jellegű dolgokkal, csak azt eredményezi, hogy soha nem lesz "felnőtt".
link

Nem azt akarom bebizonyítani, hogy Fideszék kezében jobb helyen lennének az adatok. Nekik ígyis-úgyis ott a Belügyminisztérium, meg a Kubatov lista, tehát a manipulációhoz szükséges elérhetőségek Facebook nélkül is ott vannak, a médiával pedig úgy terelik a birkáikat, ahogy akarják. Ehhez nem kell Facebook.

Gázszerelőék olimpiája meg lett fúrva sikeresen egy magyar kezdeményezés által. A nagy "illiberalizmust", meg "antidemokráciát" skandáló hisztériázás ellenére, tudott érvényesülni a nép vétójoga.

Sok sikert Trump bármelyik (a Facebook-ra is nyilván vonatkozó) "nemzetbiztonsági" törvényének megfúrásához magyar kezdeményezés által!

GOTO 10 "Ha nem tetszik ami benne van ne írd alá"
GOTO 20 "ha felnőtt és ember vagy, akkor olvasd el a szerződést amit aláírsz"
REPEAT 10

Minden más csak maszlag.

De megpróbálom elmagyarázni a dolgot. Én kifelé azt kommunikálom, hogy szörnyen liberális vagyok, meg szeretek mindenkit. Alapvetően ha valamit állítanak, akkor azt meg is szoktam vizsgálni.
DE ha egy big data elemzéssel szépen kiderítik, hogy a macskák a gyenge pontom, és célzottan azzal riogatnak, hogy a nem magyarok macskákat erőszakolnak, és esznek, és a munkájukat is elveszik, érzelmileg befolyásolható lennék.
DE jelen pillanatban csak macskatápot akar eladni nekem minden facebook hirdető, mert csak a pénzemet akarják, nem pedig a gondolatvilágomat befolyásolni. (igen, tudom, de és a gyíkemberek is...)
Azt gondolom, ha "nemzeti" facebook lenne, nem a pénzemre hajtanának (azt megszerzik adóként) hanem a gondolkodásomat szeretnék befolyásolni, mert nekik ez a céljuk. Ha más célból nem, is, arra mindenféleképpen, hogy a választásokkor rájuk szavazzak.
Nem tudom, sikerült-e érthetően elmagyaráznom, de ha el akarod kerülni, hogy minden lélegzetvételedet mellékesen scriptek elemezzék, egyedül azt teheted, hogy mindenestül kerülöd például a facebookot.
Ha nem kerülöd, és adatokat adsz ki magadról, akkor tudatosan törekedhetsz arra, hogy kontroláld hogy miket adsz ki.
És ha kiadtad, akkor már csak annyit tehetsz, hogy bízol a szerződésben* amit elfogadtál - mert ez nem olyan hogy "Magyarokat igen, Amerikaiakat nem" hanem ha szerződést szegnek, lesz olyan felhasználó, aki ellene megy, perrel, médiavisszhanggal - amennyire teljes erejéből telik.

*Ha nem bízol, akkor goddamit, ne használd! Senki sem kényszerít. Ne légy hülye! Demokrácia van, nem kell megenni a kaviárt sem, ha nem akarod. És a ürüléket sem, szerencsére. Dönthetsz. Élvezd ki ezt, amíg még megteheted.

GOTO 10 "Ha nem tetszik ami benne van ne írd alá"
GOTO 20 "ha felnőtt és ember vagy, akkor olvasd el a szerződést amit aláírsz"
REPEAT 10

Minden más csak maszlag.

http://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-dilemma

A Facebook-hirdetésekről írt magyarázatodat megértem és nyilván sejtetted, hogy nem azzal a scenario-val van a legnagyobb baj, ha macskatáposék hirdetése eljut hozzád.

Amivel kapcsolatban macskatáposék hirdetésével is baj van, hogy megvan a technikai lehetőség a rólad összegyűjtött és analizált információk alapján való pszichológiai befolyásolásodra, ami lehetőséggel minden hirdetőnek üzleti érdeke élni. Az efféle befolyásolás pedig pont a racionalitást hivatott kiiktatni, ami azt jelenti, hogy a piacot az irracionális döntések irányába tolják. Ha egy reklám elkapja a célközönség egy tagjának a figyelmét úgy, hogy sikerül megütni az érzelmi befolyásolás ingerküszöbét, azt az embert potenciálisan kizárták a szabad piac kínálta racionális döntési lehetőségek sorából. Ezért minden reklám üzletileg etikátlan, amely a szórakoztatóipartól kölcsönzött filmes hangulatkeltő és hangulatbefolyásoló eszközöket és hanghatásokat alkalmaz. Magyarul: minden ma ismert, kereskedelmi reklám etikátlan. Ez viszont csak a kisebb probléma.

A nagyobb probléma az, hogy a Facebook ugyanúgy alkalmas a politikai befolyásolásra, fizetett hirdetéseken keresztül, és ennek a közönséget célzó és szűkítő mechanizmusai is pont úgy működnek, mint amit macskatáposék használnak. Trumpék szépen ki is használták ezt, be is jött. Egy öncélú politikai törekvés pedig rendkívül nagy károkat tud okozni a demokráciának és az állami berendezkedésnek. Nagyvállalaték holnap alapítanak egy pártot jó marketinggel, amit Facebook-on beadnak minden szavazónak, akinek csak tudnak. Aztán megnyerik a választást és úgy alakítják a törvényi hátteret, hogy az nekik kedvező legyen. Tehát az öncél, az egyéni érdek, a kiskirályságok legyőzték a demokráciát, ráadásul olyan reklámpszichológiai eszközöket használva, melyekről 90%-nak tudomása sincs, nemhogy még védekezni is tudna ellene.

Ha nem kerülöd, és adatokat adsz ki magadról, akkor tudatosan törekedhetsz arra, hogy kontroláld hogy miket adsz ki.

Nem hiszem, hogy ha egy hupu Facebook-ot használ, olyan felhasználói szokásokkal teszi, mint egy 14 éves tini (mindent publikusan megoszt, ami történt vele, meg még azt is, ami nem). Viszont a Facebook a privát üzenetek tartalmából is dolgozik és sokan nem azért vannak a Facebook-on, mert az minden vágyuk, hogy challenge-eljék magukat, mennyire tudatosan tudják megválogatni a megosztott információt, hanem azért vannak, mert mások is ott vannak és így a legegyszerűbb és a leghatékonyabb kapcsolatot tartani. Ha én a munkahelyemen vagy a baráti körömben azt mondanám, használjatok Tox-ot, ha beszélni akartok velem, kiröhögnének. És igazuk lenne, mert a Tox sem egy full-featured Messenger alternatíva és ráadásul még bloat is, bár sikeres lobbitevékenységem hatására ez változni fog. Tehát sajnos itt sem áll meg teljesen a nem tetszik, ne használd okoskodás. Mert az élet nem így működik. Fogják használni. Ahogy a kocsiba is beülnének jogsi nélkül, ha nem tiltaná törvény. Sőt, egyesek így is beülnek.

A "nemzeti" Facebook nem azon segítene, hogy a kormány milyen propagandát toljon, vagy ne toljon. A kormány most is bármilyen propagandát tolhat állami pénzen a Facebook-on. Minél több pénzt öl bele, annál hatásosabb lehet, és általában a kormánynak mindig több pénze van, mint az ellenzéknek. Másfelől, nem "nemzeti" Facebook mellett érvelek, hanem a tárolt adatok nemzeti vagy közösségi kontrollja felett.

Ha létezik olyan dolog, hogy adatvédelem és nem szeretnénk szembeköpni ezt az intézményt, akkor alapdolog lenne, hogy nem engedjük olyan országban tárolni az adatainkat, aminek más törvényei vannak, amelyre nincs semmiféle ráhatásunk és amelyben nincsenek állampolgári jogaink.

Nincs "hamis dilemma".
Ha veszel 1kg krumplit, azzal hogy "elfogadom, hogy kapok egy kg krumplit" akkor amennyiben amiatt hőbörögsz, hogy de hát egy kg krumplit kaptál, az idiotizmus, nem "dilemma".
Bexelted, hogy a bloatbook-on jelen akarsz lenni? Igen?
Kötelező a Bloatbook-on jelen lenni? Nem?
Reszelheted a fingot amíg sima nem lesz, de a igen/nem választási lehetőség eléggé fekete-fehérré teszi a dolgokat.

Amugy, szépen felsoroltad azokat az érveket ami miatt jobb, ha egy a pontos körülményeimre hatástalan ország kezében vannak azok az adataim a facebookon, amiket eddig összegyűjtöttek. Mert max még több macskatápot vetetnek velem, nem pedig az ideológiát etetik meg - amit a nemzeti (oh, come on, tök mindegy ki van a hatalmon, a saját igazát etetné) facebookon lenne.

Nézd, nem számomra semmivel sem jobb valami azért, mert "nemzeti", (ellenben az "üzleti"-vel) mert nem vagyok kommunista.
Persze, hitegethetem magam azzal, hogy majd ha a _tetszőleges_csoportosulás_ elegendő aláírást gyűjt össze a bloatmentes nemzeti facebook messanger elkészítésére, akkor majd!

És még mindig azt írom, hogy nem kötelező jelen lenni a facebookon. (sem a VKontakte-n.)

Igazából nem.
Sőt, valójában pont ezt próbálom elmagyarázni, mint ellenérv a "nemzeti facebook"-al szemben, hogy jelen pillanatban pont azért, mert Amerikában vannak az adatok, így nem vagyok célcsoport. Ha nemzeti facebook lenne, akkor ennek is célcsoportjává válnék.
De amúgy, teljesen igazad van. Cukrozott szar vs fahéjas szar, ennyi a választási lehetőség, ha "előfizetünk erre a konyhára" függetlenül attól, hogy nemzeti, vagy gonosz kapitalista.
Egyetlen különbség van számomra, és ez tényleg szubjektív: a cukorra nem vagyok allergiás, de a fahéjra igen. :)

Ha veszel 1kg krumplit, azzal hogy "elfogadom, hogy kapok egy kg krumplit" akkor amennyiben amiatt hőbörögsz, hogy de hát egy kg krumplit kaptál, az idiotizmus, nem "dilemma".

http://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-kompozicio-vagy-felosztas

Arról van szó, hogy nem azt fogadod el, hogy vettél egy krumplit. Azt fogadod el, hogy a krumpli génmódosított. Azt, hogy a krumpliba beleraktak nano-RFID-csipeket, amik követnek mindenhová. Azt, hogy tudatmódosító szereket raktak bele, amik macskatáposéktól való vásárolgatásra, illetve Trumpra való szavazgatásra ösztönöz. Azt, hogy bármikor megjelenhet a szemedbe "tetoválva" egy "vegyél kólát" valami, amit vagy ignorálsz, vagy nem. Mindezek pedig egy szép nagy papírstócban felsorolva, amit a kutya sem olvas végig, amikor sorban áll a zöldségesnél, mert nem azért ment be oda, hanem azért, hogy vegyen krumplit. Tehát ez az egész szerződésesdi életidegen, mert nincs összhangban a keresleti oldal szándékával. Az előbb említett génmódosított krumplit is csak azért veszik meg az emberek, mert az a legolcsóbb, és mert mindenki szereti. Ez nem más, mint az oligarchák tipikus, helyzeti előnnyel való visszaélése. Kifogásnak pedig mindig ott a jolly joker "nem kell tőlünk venni", "nem kell a miénket használni", "nem kényszerít senki" bla-bla-bla. Ez nagyjából egy bírósági tárgyaláson megállja a helyét, de az életben, gyakorlatban nem, mert az egyes élethelyzetek kurvára nem így működnek.

Amugy, szépen felsoroltad azokat az érveket ami miatt jobb, ha egy a pontos körülményeimre hatástalan ország kezében vannak azok az adataim a facebookon, amiket eddig összegyűjtöttek.

Amúgy szépen átsiklottál a lényeg felett, hogy semmi köze nincsen a te Facebook-os befolyásoltságodnak ahhoz, hogy milyen országban van. Ha Fideszék masszív kampányt akarnak indítani, hogy stadionbirkát csináljanak belőled, akkor elindítják most is simán a Facebook-on és egy állami Facebook (amit már többször mondtam, hogy nem támogatnék) csak annyiból hozná őket jobb helyzetbe, hogy ingyen megcsinálhatnák.

Nézd, nem számomra semmivel sem jobb valami azért, mert "nemzeti", (ellenben az "üzleti"-vel) mert nem vagyok kommunista.

Erősen összekevered a protekcionalista, nacionalista nemzetit az internacionalista kommunistával. Semmi gond. A lényeg itt sem jött át, ugyanis nem az elhelyezkedése a lényeg, hanem hogy, ahol és amilyen országban élsz, az ott téged megillető adatvédelmi jogbiztonságot biztosító törvények hatályosak legyenek az adataidat tároló cégre is.

És még mindig azt írom, hogy nem kötelező jelen lenni a facebookon. (sem a VKontakte-n.)

Ami még mindig ugyanaz a birkalogika.

Utoljára próbálom meg elmagyarázni... Van egy futár, aki elviszi neked a leveleidet bárkihez, fénysebességgel "ingyen". Cserébe elolvashatja a leveleidet és minden nap elmondja a monológját arról, milyen akciós áruk vannak éppen a piacon. Az akciós árukat pedig úgy alakítja az igényeidhez, hogy minden leveled elolvassa és kitalálja, mire van szükséged, vagy hogy lehet neked a legjobban eladni azt, amit a piaciak el szeretnének adni. Nem kötelező természetesen semmit sem megvenned. Ha neked ez így oké, áldásom rá, csak az a helyzet, hogy nem mindenkinek oké.

tl:dr

Ha te azok közé tartozol, akiknek nem oké - tegyél ellene.

Utoljára magyarázom-ozhatsz, meg vastag betűzhetsz, meg birkalogikázhatsz, de: Olvasni tudsz? Le volt írva? elolvastad? elfogadtad? Igen? Akkor esetleg gyámság alatt állsz?
Az, hogy nálad, ti felétek (igen tudom: http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyeskedes ) életidegen a szerződések elolvasása,az egyéni szociális probléma, komolyan.

- Nem szeretem az almát!
- Oké akkor egyél banánt.
- De én nem szeretem a almát, és miért piros a héja?
- De, akkor ne egyél almát.
- De miért nem zöld az alma?

Benned Kádár János éled újra. Elég rosszízű emlékeket idézel. Ráadásul a Kádár mellett valami hülye fideszes gén is betolakodott a fejedbe ezzel az el lehet menni dologgal.

Tisztázzunk hát pár dolgot:

1. Felnőtt társadalom a jó társadalom, nem kell atyáskodó Kádár, Orbán, hajbuzer elvtárs a csúcsára.
2. Mindenki szépen eldönti, hogy berottyant-e trump bácsi nemzetbiztonsági intézkedései és a FB ilyen irányú érintettsége kapcsán.
3. Profitmultik mint démon, még mindig jobban tetszenek nekem, mint a köztörvényes magyar politikus maffia. Inkább vegyen rá egy külföldi mosópor gyár arra, hogy az ő mosóporjukkal mossak, mint a mindenkori magyar kormány arra, hogy a manapság tapasztalható "mindenki ellenség, tehát öljük meg, köpjük le, állítsuk meg" proli lincselni hajlandó fogatlan tömeg része legyek, mert az jó az éppen legügyesebb gázszerelőnek és gazdáinak.
4. A sok zagyvaság, amit itt az elmúlt hetekben összehordtál, elkeserít, mert a magyar társadalom minden negatív, ostoba vonása visszaköszönt belőle.

Brrrr!

Az androidos facebook app minden csak nem jó. Lassú mint a dög, zabálja az aksit. A messenger egész kellemes, de azzal meg az a baj, hogy van benne egy csomó felesleges bloat UI elem (az ilyen állapotok meg ilyesmi amit senki se használ csak van)

Amit szintén szétbasztak azzal, hogy letiltották az üzeneteket okostelefonokon, a Messenger nevű bloatware torkunkon való lenyomása végett. Így már csak browserID hamisítással lehet előcsalni az üzeneteket. Vagy marad a Facebook Lite, ami minden alapfunkciót tud, nem bloat, de néha kicsit instabil.

Megállná a helyét a nemtörődöm birkalogikád, amennyiben nem lehetetlenítenék el szándékosan az alternatívákat azért, hogy rákényszerítsék az embert a bloat-ra. Tudom, Facebook-ot se muszáj használni, nagyszerű, tényleg, ezzel kurvára "meg van oldva" a probléma...

Az milyen logika, hogy te szeretnéd diktálni, hogy mit hogyan csináljanak ezek a cégek? Profitért dolgoznak, azt csinálnak a céljaik érdekében, amit akarnak, és egyesek sikeresek lesznek, mások meg tönkremennek, és ennyi. Ha pont nem te vagy a célközönség, így jártál. Nincs probléma olyan értelemben, hogy így működik a világ, maximum egyeseknek nem tetszik. És tényleg két lehetőséged van: használod vagy nem. Mérgelődni mi értelme? Persze azt sem tilos, de csak magadnak ártasz vele.

--

Nem szeretném diktálni, csak ne korlátozzák a felhasználókat az extraprofitjuk érdekében. Jade igen, ha ez diktálás, akkor szeretném diktálni. Mert szerintem így tisztességes. A Facebook-hasznáalt egy üzlet, eladnak engem hirdetési felületnek, cserébe kapok csevegőfelületet, meg tárhelyet képeknek, csatolmányoknak stb. Akkor legalább engedjék úgy használni, ahogy én szeretném és ne lehetetlenítsék el azt a kevés használati módot is, ami van.

Nem így értettem. Arra voltam kíváncsi, a sok HUP-os fórum mennyiben mozdítja elő, hogy végül legyen egy ilyen per. Gyk. azt gondolom, hogy csak a pofázás megy, de semmi valós előrelépés nem lesz az ügyben. De ha valaki tud a ??? helyére valami logikus lépést tenni, kíváncsian várom.

Semmi baj a problémáival.
Én azt gondolom, hogy amikor szembesítik vele, hogy az nem probléma, vagy megoldott probléma, akkor szalmabából, hogy csak azért is a ő nárcisztikus lelkének legyen igaza. Illetve a problémái megoldásáért sem időt, sem pénz nem hajlandó áldozni. Olyan mint a 70+ éves unatkozó vénasszonyok, huszonévesen.
És közben mikor kiderül, hogy oké, respect, hogy 5w-on akarja megoldani a... valamit, de aztán már jó neki a 10w-is, söt a eredeti felvetés háromszorosa, a 15 is. És közben bloatol mert a ingyenes total commander alternatíva 1-másodperccel lassabban indul. Képmutatás és álszentség.

Elmondom, mi az álszentség, meg az igénytelenség.

Az, hogy a Home Server topikban is mindenki leszólt és hülyének nézett azért, mert 5W-ból akarom megoldani. Aztán jött egy, max. két ember aki mutatott is reális megoldást, ami mindent tud, a gigabitet leszámítva, de így is megcáfolja a korábbi nagyokoskodást. Aztán mikor születet megoldás, hirtelen kuss lett.

Vicces, hogy pont te álszentezel azért, amiért megemeltem 10W-ra a keretet. Holott pont ezzel baszogattatok, hogy be kell áldozni a fogyasztást a sebesség érdekében. Egyébként a 10W még mindig kb. annyi amennyit egy UPC modem pöfögtet el 0-24 (hisz miért is kapcsolná ki éjszakára a jó magyar birka). Tehát még mindig alatta van ménrökúrék dedikált idealista home szerverének.

Nem álszentség, ha zavar, hogy 5 (nem 1) másodperccel később indul a Double Commander. Ez egy észrevétel, és akkor is zavarni fog, ha HalfDemon levénasszonyoz.

Mert nem lehet mindent mindennel összemosni, meg összekapcsolni, hogy én azért fizessek a Total-ért, meg a Windows-ért, hogy gyorsabban induljon. Tradeoff mániások vagytok és mindenbe ilyen hülye üzleti logikákat erőltettek bele, holott egyszerűen arról van szó, hogy Ghisler megírta normálisan, a Double fejlesztői meg nem. A Double fejlesztői is megírhatták volna normálisan és nem biztos, hogy sokkal több időbe perült volna, csak figyelniük kellett volna erre a szempontra is. Csak mivel olyan idealisták, mint a szigorúan "nem képmutató", mindenjóahogyvan hupuk, így sajnos lett egy bloated commander-ünk. De az is lehet, hogy nem idealisták, csak kínai rabszolgáéknak köszönhetően olcsón jutottak gyors géphez és ki se jött rajta a bloat.

Igen ám, csak az upcö mógyem nem szolgál ki fájlokat, meg nem gigabiten, ahogy te akartad. Amúgy meg a Double Commander semmivel nem rosszabb, Windows alatt épp úgy azonnal indul, mint a TC, és a memóriafogyasztása is teljesen azonos, nincs lag, semmi. Tudásban is csak egy nagyon kicsit van lemaradva, pedig a fejlesztését 14 éves lemaradással kezdték, meg nem főállásban foglalkoznak vele.

Amúgy meg kaptál jó tippet home szerverre, energiatakarékos PC vagy laptop, ami idle-ben lemegy 10W-ra, bírná a gigabitet is, de az neked nem felelt meg, mert bloat, meg csak az 5W a menő.

"mindenki leszólt és hülyének nézett azért, mert 5W-ból akarom megoldani"

Ennek kevés köze van az 5W-hoz. Sokkal inkább van ahhoz köze, amilyen hozzáállást tanúsítottál az eddigiekben, köszönheted a te magad beszólásainak stb.

"Aztán jött egy, max. két ember aki mutatott is reális megoldást"
"megcáfolja a korábbi nagyokoskodást"

És biztos vagy benne, hogy ezek a megoldások meg is felelnek az igényeidnek? Hozzák majd azt a teljesítményt, amit szeretnél, és tuti megáll a fogyasztásuk a limited alatt terhelés közben, vinyót, ezt-azt rákötögetve?

Mert én nem vagyok, neked se szabadna lenni látatlanban, tapasztalat nélkül. Ezért nem is mondom azt, hogy jók-e vagy rosszak, de nem is fogom olyan emberek véleményét lehülyézni, baszogatásnak venni, olyan embereknek visszaszólni, akik komoly éveket töltöttek el a szakmában, és reális rálátásuk van az adott témára.

Te viszont ezt teszed folyton, ne csodálkozz, ha ezek után így veszünk komolyan.

"azt csinálnak a céljaik érdekében, amit akarnak"

Másik cégtevékenység , semmi köze a szoftverhez,
de egy külfőldi multi sportot űzött abból hogy felépítette a boltjait magyar vállalkozókkal, aztán nem fizette ki őket.
Mikor azok ki akarták szerelni a nyílászárókat, a rendőrség őket vitte el.
Ha veszel egy hardvert, az áll a papíron hogy a számla kiegyenlítéséig az árú az eladó tulajdonát képezi.

Azt most hagyjuk, hogy a Facebook egy szellemi fertő, egységesíti mindazt, ami a modern társadalomban káros vonás, az elfelszínesedett emberi kapcsolatokat, a sok fingós macskás videó meg bölcselkedő vagy szentimentális képfelirat, közben agyzsibbasztó f****ág az egész. Meg is érdemled a bloatot, ha ez neked ennyire létfontosságú. Egyébként is böngészőre tervezték, hiszen egy közösségi OLDAL, nem közösségi app, meg instant message protokoll, persze ma már az utóbbiakat is magában foglalja, meg webes keretrendszert, meg egy csomó baromságot, de alapjában véve egy weboldal még mindig. 2008 előtt is volt netes élet, mindenféle Facebook nélkül, nem is akármilyen, még közösségi oldalak is voltak. Nem vagy rákényszerítve semmire, nem kötelező használni, egy csomó ember jól megvan Facebook nélkül. Példának kapásból be is tudom írni magamat, igaz profilom van, de pl. telefonomon nincs FB-alkalmazás, csak Facebook Messenger (ez viszont fent van Linuxon is), csak azért tartom, mert van néhány ember, akit így tudok elérni a leghatékonyabban (Skype-ot nem nagyon használ már senki sem, meg telefonálni sem szeret), meg a FB-azonosítóval sok oldalra be lehet lépni. Amúgy csak sok havonta egyszer lépek fel a facebook.com-ra, ha valakit hozzá akarok adni ismerősnek, de az az egy alkalom bőven sok is, 1 perc alatt elegem lesz az egészből. Több ismerősöm is van, akinek még FB-profilja sincs.

Épp így nem vagy az XP-re kényszerítve sem, de ebbe nem akarok megint belemenni, és elölről kezdeni a fölösleges GDI-s, msec-os/fps-ses, CPU %-os vadkapitalista bloatköröket, marha unalmas már, és nem visz sehová. Úgyis kitartasz a torz szemléleted mellett, és kivetíted úgy, mintha mindenkinek az lenne az igénye és a véleménye, közben meg csak te nyitogatsz ilyen topikokat.

Miként definiálnád magad? Amiket leírsz (kötelezni cégeket erre vagy arra a felelősségükből, vagy szolidaritásból eredően - nem tudom jobban megfogalmazni), azok általában a baloldali politika részei, és az adatok / tapasztalat / felelősségvállalás / ... hiánya, ennek "kicsi vagyok eltaposnak" mondattal elintézése szintén inkább ennek a nézőpontnak a részei.

Apám csak azt hiszi el, amit bemond a rádió, TV.
És az a szomorű, hogy ez komoly.

Hajbuzer! Te vagy a legnagyobb bloat, ami valaha volt a földön. Tényleg be kéne szabályozni, hogy egy szofosásért ne nyithass 40 topikot!

Te valami új felmérő bizottság tagja vagy?
Esetleg könyvet írsz és itt gyűjtesz anyagot hozzá?

Helo

Ugye nem baj ha kicsit offtopic, de marhára idegesítő hogy egy régen jól működő programot hogy lehet így
elszúrni.
A Spybot Search malware, etc. keresőről van szó.
Régi verzió egyszerű és nagyszerű volt.
Az új panelja egy pilótafülke, cserébe a saját
virusadatbázisát se tudja frissíteni.
Beragad 40%-nál.
Pedig futtatás rendszergazdaként is volt.