excel rohaggyá meg

 ( Zahy | 2017. április 6., csütörtök - 23:05 )

Egyszeri embernek CSV-t kéne előállítania egy XLSX-ből. Ez ugye eredetileg a Comma Separated Values lett volna - vagy valami hasonló, de a lényeg: vesszővel elválasztott mezőkről szólt. Valamikor. Elindítva a Mentés másként lehetőséget, kapásból legalább 4-féle CSV-t kínál fel a rendszer. Van ott DOS-os, Mac-es, és még két másik - az egyikben pontosvessző, a másikban Tabulátor lenne az elválasztó. Vessző még véletlenül sem. És akkor még olyan gorombaságról nem is beszéltem, hogy de milyen bitang jó lenne, ha mondjuk megmondhatnám, hogy UTF-8-ba, vagy UTF-16,3-be konvertáljon az a nyomorult a mentése során. De nem. Illetve biztosan igen, és én vagyok a hozzánemértő - ezt amúgy számolótába kapcsán készséggel elismerem -, de mi a bánatos mogorva hengeres lószerszámért van, hogy amikor ugyanezt az XLSX-et LibreOffice-ból próbálom szév ez-ni, akkor ott boldogan feldob egy kis választóablakot, ahol mit ad isten beállítható az UTF-8, meg a vessző/pontosvessző/....
Ja, az MSO asszem 2013-s, de a franc se emlékszik. Mindegy, kidühöngtem magam, ha pedig az MSHUN kirendelt trolljai supportosai izé megmondóemberei felvilágosítanak, hogy mit néztem be, akkor majd köszönettel jól megtanulom.
(Vagy nem.)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Semmit nem néztél be, az excel csv supportja botrány szar. Mondjuk a vesszőre rá lehet venni, de az utf8tol befele is meghal (lehet a legujabb már nem), nem hogy menteni bele. Arról, hogy hova kell idéző jel, ne adj isten lehetne multiline, már ne is beszéljünk.

UTF-8-as CSV importot ez a konkrét példány szépen eszi. Már ha szépnek tekinthető, hogy 10-ből 9-szer nem szeparáltnak, hanem fix szélességűnek gondolja a bemenetet (de azért 1x mégiscsak), és hogy kézzel kell megmagyarázni neki, hogy 65001-es vagy milyen kódolás van abban a fájlban. Ja, meg hogy alapból a Tabulátor ott is a mezőelválasztó alapértéke - de ott legalább kiválasztható.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

"UTF-8-as CSV importot ez a konkrét példány szépen eszi"

A 2010? Mázlista :D Én nekem olyan is rémlik, hogy konkrétan maga alá fordult valami egzotikusabb betűtől, az hogy krikszkrakszolt össze vissza, az tök alap volt.

(menteni meg ha jól rémlik, utf16ban lehetett)

"Semmit nem néztél be, az excel csv supportja botrány szar. "

+1 Én is szívok vele eleget.

----------------------------
Az emberiség valaha volt legnagyobb tévedése a dízel személyautó...

https://1drv.ms/i/s!AsvjEp6slKOfrdAN9fXBFmupFuPzXQ
Amúgy a .CSV szerintem kerülendő, mert nem pontosan definiált formátum. Mindenki kicsit máshogy érti.

Üdv,
Marci

Hát abban ott mintha nem lett volna UTF-8-as meg Comma delimited, de majd megnézem még egyszer holnap.

Nyilván nem magam miatt kellett nekem CSV, hanem az alkalmazás azt kajálta be.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Pedig még RFC is van rá...

nem szeretném védeni, amit az excel tesz a témában (sokszor megharapott, hogy mekkora egy fostenger a csv), de azért azt látni kell, hogy a hivatkozott rfc informal (érts, valakinek az egyéni véleménye), és in practice a világon ahány software, annyi féle szart követnek el ezen a téren, mert ha valaki eljut egy list.items().join(',') szerű valamiig kedvenc programnyelvében, az máris tud csvt generálni (vagy legalább is úgy érzi)

Dialect-ek vannak. Pont a fenti problémák miatt az ilyeneket openofficeból szoktam menteni. Ott van utf8 is. Sokkal jobban konfigurálható az exportere.

Megnéztem. MSO-2010. Akkor most jól szólok a munkáltatónak, hogy k gyorsan frissítsen minden gépen. (Nyilván nem, marad a LibreOffice. Ez a funkciója teljesen jól működött, és nekem a többi is pont elegendő.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Már csak az a kínzó kérdés marad, ha ott volt az Általad preferált LibreOffice, hogyan születhetett meg ez a stilárisan tanulságos blogbejegyzés? :)

Üdv,
Marci

Sokan sok helyen elmagyarázták, hogy az LO szar (főleg pl. XLSX kezelésben - ezzel amúgy nekem is volt már problémám). Tőlem függetlenül ellenben MSO-ban indult el a táblázatok feldolgozása, és aztán általam is. És annyira belemélyedtem abba, hogy megpróbálom megcsinálni azt, ami szerintem triviális, hogy nem 2 perc után váltottam LO-ra, hanem kb 2 óra után. Addig próbáltam megoldani azzal, ami állítólag olyan hú de jó. Egyszerűen annyira begőzőltem rajta, hogy nem láttam túl rajta.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Épp mondani akartam, hogy a LibreOffice elég korrektül kezeli. Mondjuk elég szűk (értsd: egy) felhasználási területen fordul nálam elő (excelben letölthető internetcím-listát kell egy másik, excel formában kinyerhető email-listára küldeni, minden email-re különböző internetcímet), tehát komoly tesztekkel nem tudom a véleményemet megtámogatni.

Ooooóóó.
Nekem most van egy ügyfelem, aki weboldal admint fejlesztett.
Excelben.
Igen, admint. :D

Az adatok struktúráját feldobálta pma-ba, végeredményét meg feltolta generált csv-ben.

Hál' Istennek sikerült lebeszélnem arról, hogy ezt folytassa a jövőben, majd meglátom azért, hogy hosszútávon mennyire fog neki hiányozni a jól megszokott excel...

Szégyen a futás, de sed, awk és iconv a barátod. (Ezek a tipikus MS toolok.)

Jó, hát aki egy hobbiszoftvert próbál munkára használni az magára vessen :-)
--
Csaba