Gyermekjáték áramköri lapka lehet-e javítani?

 ( john_silver | 2017. január 24., kedd - 19:31 )

Vettünk a fiamnak egy játékot (használt), annyit írtak róla, hogy golyóforgató játék a gombot lenyomva pörögnek a golyók (ezt tudja is).
Tegnap vettem át és látom, hogy az alján van egy kis ajtó az elemeknek, tettem bele elemeket, de nem működött az egyik érintkező rozsdás volt, ma szétszedtem és sajnos az áramköri lapka is rozsdás, az egyik kondenzátor egyik lába eltört (ha működne magától is forogna, meg zenélne).

Lehet-e vele valamit kezdeni, meg tudom-e úgy tisztítani, hogy működjön, a kondit ki tudom cserélni.

A játék: https://s23.postimg.org/ea9twvnp7/IMG_20170124_180806.jpg

Az áramköri lapka:
https://s24.postimg.org/bkj0h8r5x/IMG_20170124_173955.jpg
https://s24.postimg.org/9h8l9krd1/IMG_20170124_174024.jpg

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Javaslatom: kuka.

Meleg viz, mosogatoszer, körömkefe.
Rosszabb már nem lesz, ha szépen megszáritod, nem 100%-osan reménytelen a dolog.

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

+1
Ezután már láthatóvá válik, hogy hol van szakadás.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

kicsit rozsdas, de a nyak meg egyben van. Ha megtisztitod (NEM VIZZEL/SZAPPANNAL!!! - wd40-el, alkohollal, vagy, ha mas epp nincs, az asszony koromlakklemosojat + vattajat kerd kolcson egy puszi elleneben), meg az atkorrodalt kondert csereled, valszeg mukodni fog.

Jo moka amugy, en is sok ilyen projektet csinaltam, de a vege mindig az lett, hogy ugyis az erdeklni a gyereket, amit te csinalsz - te meg nem jatszol ezzel, ergo nem erdekes. Adj neki majszolni egy papucsot. Vagy regi ujsagot, szaggatni. Meg ilyen filleres mokak, sokkal tobbre ertekelik a kicsik, mint holmi csilivili jatekot. Hosszu tavon biztosan.

+1

+1

Szerintem
1. először valami wd40-nel, ecsettel ilyesmivel leszedni a nagyját
2. aztán ultrahangos tisztítóval tisztítani (abba pl ioncserélt víz kell de vannak speckó folyadékok is, nézz utána). Ezután úgy kell kinéznie, mintha új lenne. Persze, ahol a rozsda megette, az a rész hiányozni fog.
3. majd próbáld meg javítani a forrasztási hibákat pákával meg persze a kondit kicserélni (remélem, látszik, hogy milyen értékű volt ott... :-) )

Én dolgoztam sok-sok éve az egyik mobilszolgáltató szervizében, amikor még lehetett és volt értelme javítani a telefonokat. A beázott, rozsdásokkal így tettünk, ahogy írtam. Volt, amikor ez segített. Természetesen előtte tisztáztuk az ügyféllel, hogy a beázott készülékre és a javításra sincs semmilyen garancia.

ha nincs ultrahangos tisztítód:
a fenti kettes pont helyett simán ioncserélt vízzel nyugodtan lemoshatod, akkor is, ha nincs ultrahangos tisztítód és próbálkozz ecsettel lemosni. Amíg nem kapcsolod be, addig nem probléma a víz. A probléma akkor van, amikor csapvíz vagy pára éri, mert abban van só és az kicsapódik illetve elmarja a nyákot (az a fehér, ami a képeiden van, az a kicsapódott só na jó meg kosz). Persze, amíg nedves, addig ne kerüljön áram alá és hangszórót, zümmögőt ilyesmiket ne érjen víz.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ultrahangos_tiszt%C3%ADt%C3%A1s

körömlakklemosó felejtős, az aceton feloldja a nyák lakkozását és egy merő maszat-ragacs lesz utána minden.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Igy van, azert is irtam utolso opciokent.
A nyak lakkozasa azert nem erdekelt kulonosebben, mert ilyen allapotu nyakon mar mindegy, hogy van-e egy vedoreteg vagy nincs. Viszont a kosz/rozsda a lakkreteg felett lesz, ergo ha mar jon a lakk, akkor a retek is lejott.

Úgy tűnik pár vezeték le is van szakadva. BT + - az elem + - lenne gondolom (főkapcsolón keresztül ha van). SP + - a hangszóró (polaritás mindegy.) A harmadik gondolom a SW lenne, bár nem látszik a felirat, oda megy a nyomógomb gondolom.

Meg kene nezni mi van az epoxi alatt, de olyan 500Ft-bol kijon egy uj szerintem.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Addig örülj, amíg nem zenél.

Nincs gyerekem. (De majd ha lesz tuti halat adok erte ha vegre elromlik es nem zenel tobbet :D)

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

És mit csinál a hallal?

b+ :D

Sokkal jobb egy olyan gyerek, aki még nincs elromolva és zenél.

Üdv,
Marci

Már ha tud zenélni, mert ha csak tanul, na az nagyon nem jó...

+1

Az epoxi alatt egy wire bondolt die (tokozatlan IC) van, ha leszeded az epoxit kuka.

Persze, de legalabb majd latod milyen IC, nem kizart hogy van tokozott kivitelben is. Az a par ellenallas meg kondi amugy sem tetel.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Vezeték szakadást én nem szoktam IC cserével gyógyítani! :)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Es hol marad akkor a szorakozas?

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Azt meg hogy lehet látni? Az elektronmikroszkópos eljárásról már hallottam, de az keveseknek van otthon. :-)

"Vettünk"??? Szóval "Ricardo" kiszabadult Bora Borából(-ról)?
Nekem van egy rugós hülyeségem, ami gombnyomásra nem csinál semmit. Neked 50000, tesó. De gyereked van, így csak 75000, ha tudsz számlát adni. :-)

OFF
De nem lopott, ugye? xD

Komolyra fordítva a szót, én is javítottam már ilyen "vett" játékokat. Az első és legfontosabb, Flóraszeptes törlőruhával alaposan áttörölgetni, utána nedves ruhával leszedni a fertőtlenítő szert, majd papírtörlővel szárazra törölni. Nem tudhatod, hogy mit hurcoltál haza vele.

A következő, hogy ha mechanikusan rendben van, akkor megnézni az áramkörét. A fekete ragasztót NEM LEHET leszedni, mert alatta csupasz szilíciumlapka van, hajszálvékony arany szálakkal bekötve, amik leszakadnak a fekete műgyantával együtt. De az nem is megy tönkre. A nyomtatott áramkör tisztításához régi fogkefét és kevés vízben elkevert szódabikarbóna pasztát lehet használni, utána meleg vízzel le kell mosni, és hajszárítóval megszárítani. Az elemtartó érintkezői szinte mindig el vannak rohadva, azt esetleg késsel is meg kell kapargatni. Ha az elemekből kifolyt trutyi szétmart egy-két vezetősávot a nyomtatott áramkörön, akkor vékony rézdróttal helyre lehet hozni. Jól jön ilyenkor a nagyító.

A vezetékeket a helyükre kell forrasztani. Ekkor már kipróbálható a kütyü, zenélnie kell, ha valamit bekapcsolnak rajta. Esetleg villog is. Ha mint írod van benne egy kis motor, azt külön ki lehet próbálni, de nem szokott elromlani. Legfeljebb a műanyag fogaskerék áttétel törik el, de az nem javítható. Az összerakásnál a csavarokat jól meg kell húzni, nehogy kiessenek, mert a gyerek a szájába fogja venni, és szinte biztosan lenyeli.

Kérdés, hogy megéri-e amiatt az idegesítő zene miatt ez a nagy munka.

Jólvanazúgy, már így is messze több időt öltél bele, mint amennyit az esetleges és kérdéses siker megérne. Ahogy fentebb is írták, a három év alatti korosztály ízlése abszolút nem felel meg a fogyasztói játékipar elképzeléseinek (nyilván a vásárló sosem a gyerek). Népszerű játékok a háztartásban, amik így hirtelen eszembe jutnak az elmúlt évekből: műanyagpalack, szemeteslapát és seprűje, kartonlap, 3D-kartonlap (a.k.a. doboz), kiskanál, porszívócső, apatáskája. (Nagy érdeklődés volt még vezetékekre is, de ahogy a töltetlen kapanyél is elsülhet, ugyanazon elv alapján a feszültségmentes fázissal sem játszunk soha.) Persze, közhely, de/és nagyon igaz: nincs két egyforma gyermek.

_______Peter
I am a stone. I do not move.

A lehetőségek tisztításra itt kivesézve.

Ez a lap azóta is működik (hetekre víz alatt lévő 24V-tal táplált kapunyitó elektronika)

Talán a víz nem volt annyira savas, mint a kifolyt elem.
És ha nem az is elem, hanem a gyerek lehányta? ;)