2,5" SATA keret 3,5" HDD helybe

 ( csardij | 2016. december 27., kedd - 10:29 )

Helló,

Van olyna keret, toldo, akármi, amivel egy 2,5"-es SSD/HDD berakható 3,5"-es helyre úgy, hogy a SATA csatlakozó ugyanoda essék? (tehát ahova normál esetben a 3,5"es hdd-nek).

gugliba nem találtam semmi ilyet :(

szerk.: olyasmi mint ebbe a topikba: http://hup.hu/cikkek/20110116/d-link_dns-320_nas_linux_squeezecenter_otthonra_halk_alacsony_fogyasztas_wifi?comments_per_page=9999

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Esetleg pontosítanád kérlek? Én nem látok itt olyat ami ilyet tudna, van mindenféle sata adapter, meg elektronikával felvértezett 3,5/2,5 keret, de olyan ami kitölti csak a helyet nincs...

És az ilyen olcsó kínai nyák az megbizható? Jobb lenne, ha nem lenne semmi extra elektronika közte.

Akkor itt egy másik:

http://www.ebay.co.uk/itm/2-5-SSD-to-3-5-SATA-HDD-Hard-Disk-Drive-Adapter-Caddy-Tray-Cage-Screws-/381448929567?hash=item58d020c11f:g:fW8AAOSwYHxWIMlI

Ezen már biztosan nincs elektronika. Bár szerintem az elsőn sem volt túl sok minden.

nyák van ezen is meg az előzőn is.

Ez most komoly? Mert akkor a két fémdarabos adapterek a neked valók.

Nem, a két fémdarabod az csak úgy berakja valahová és kész, az rögzítésre való. NEkem az kell, hogy a SATA csatlakozó a 2,5" eszköz és adapter kombóval is a jobb alsó sarokba kerüljön, mintha egy 3,5"-es HDD lenne.

oops, ironcat kolléga is ezt ajánlotta...

Tegyél egymásra egy 2.5-es és egy 3.5 feles merevlemezt. A csatlakozó mindkettőnél ugyanakkora távolságra van meghajtó közelebbi oldalától. Ha ezt kombinálod azzal, hogy a pontosan ugyanoda essen a csatlakozó a keretbe helyezve, ahova a 3.5-esen esne, akkor az jön ki, hogy neked egy olyan keret kell, amelynek a csatlakozóhoz közelebbi oldala pontosan 0 mm vastagságú. Ha a keret pontosan 1 mm vastag anyagból készült, akkor a csatlakozó pontosan 1 mm-rel arébb lesz az eredetihez képest. Az élet nehéz.

Áthidaló megoldás: Olyan keretet keresel, amelyiknek a jobb oldalán nincs semmi (tehát egy L-alakú lemez), így a csatlakozó jó helyen lesz. Viszont ennek következménye az lesz, hogy a lemez (és ezzel a meghajtó) jobb oldala nem lesz rögzítve. Én ettől inkább tartanék, mint egy db. nyáklemeztől.

SSD esetén miért? mozgó alkatrész nincs benne. Jobb esetben olyan, h az SSD egyik oldalát a kerethez, másik oldalát az adapterhez fixálod.

A rögzítésre szolgáló lyukak nem esnek egybe az eltérő méretű lemezeken, így kérdéses, hogy lehet-e kulturált módon rögzíteni. A korrekt rögzítés nem csak a mozgó alkatrészek miatti rezgés, hanem a hőátadás miatt is fontos. Igaz, ez SSD esetén talán kevésbé számít. Bár az eddig nem derült ki, hogy SSD-ről, vagy HDD-ről van szó.

na, ez utóbbi mondjuk igaz.
Nyilván az optimális a gyári rögzítés, de SSD-nél kicsi eséllyel lesz gond abból, ha csak "kellően fixen" de hőátadás nélkül van rögzítve.
Mondjuk a mai világban, akár alu lemezből hajlít az ember - ha már muszáj van - vagy 3D-vel nyomtat, ha meg tudja rajzolni...

szerk: ennek mondjuk bőven volna szerintem piaca. Mármint az aprópénzért letölthető típus specifikus 3D modellnek, amit bárhol kinyomtatnak neki szintén aprópénzért.
Értsd: nem drágább a nyomtatott keret, mint az USA-ból papírdobozban bepostázott, hónapokig raktározott terméknek.

Chenbro-nak van ilyen átalakítója, de átlagos szemmel nézve drágának tűnhet. És nehéz találni.
84H533510-011

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

persze, hogy van nyák. A csatlakozó aljzatokat valamire szerelni kell, vagy gondolod, hogy a dzsunka tuning műhelyek szalagkábellel szarakodnak? Semmi plusz elektronika nincs rajta.

https://www.aqua.hu/termekek/beepito-keret-1455.html

van 1000 féle, de ha nem tudjuk mibe kel, esélytelen hogy valaki kitalálja helyetted:)
laptop..
notebook..
desktop ház..
server ház..

Nem igazán értem miért számít mibe kell, leírtam mi számít, hogy olyan keret/kitöltő/akármi legyen, ami úgy pozicionálja a 2,5"-es hdd-t, hogy a sata csatlakozoi ugyanoda kerüljenek mint ha 3,5"-es HDD lenne.

Marhára nem.

Nos, Synology NASokhoz, legalább kétféle kapható, hogy 2.5" lemezt tegyél 3.5" helyre. Persze, ezek egymással nem kompatibilisek - tudni kell, melyik típushoz melyik kell...
Felteszem neked is célirányosan kell valamihez - esetleg oszd meg, hogy mihez...

Nincs semmilyen NAS.

Doclerwebeseket kérdezd meg, a Supermicro-khoz lett véve biztosan, mikor teszteltük, hogyan lehet SSD-t rakni a gyári fiókba. Nem emlékszem már a keret márkájára/típusra.

A Supermicro-hoz van olyan 3,5" hotplug helyre rakható keret, ami 2,5"-os eszközt fogad. De ez nem teljesíti azt a feltételt, hogy magát a szabványos 2,5"-os eszközt alakítsa át szabványos 3,5"-os eszközre.

Az a MCP-220-00043-0N de az egybe van a tray-jel, az más.

Az jó, ha jobban tudjátok, mit szereltem én:-), de nekem valami ilyesmi rémlik inkább:
http://www.icydock.com/goods.php?id=77

Igen, később már a gyári tray lett, de az első próbálkozásoknál még átalakító volt használva.

Szia,

korábban alaposan utánajártam ennek a témának. Én nem találkoztam olyan - megfelelő(!) - NYÁK nélküli megoldással, ahol az eredeti SATA csatlakozó kerül megfelelő helyre, tehát mindenhol köztes NYÁK van, saját csatlakozóval.

Ennek az az oka, hogy ha az eszköz hátulját nézed, akkor a bal alsó sarokban van a csatlakozó, tehát a beépítő keret csak jobbról és felülről találkozhatna a 2,5"-os eszközzel - úgy viszont nem lehet stabilan rögzíteni - hacsak nem ragasztod hozzá mondjuk kétoldalas ragasztóval. (De a csavar-furatok a bal oldalon továbbra sem lesznek jók.)

(A topiknyitóban linkelt NAS esetén pont egy ilyen látható: gyakorlatilag egy helykitöltő keret van a 2,5" eszköz köré rakva, ami csak felülről és jobb oldalról találkozik a 2,5" eszközzel. A kettő együtt nem képez kivehető-szállítható egységet. Úgy van kitalálva, hogy kézzel bepozícionálod a 2,5"-os eszközt a csatlakozóra, és a környező üres teret kitöltöd a placeholderrel, hogy ne kolbászoljon el a helyéről a 2,5"-os eszköz)

Nekünk kétféle megoldás vált be:

- "sima" gépekbe a többféle márkanév alatt is forgalmazott, Kingston SNA-DC2/35 (pont ugyanez a termék fut pl. SanDisk márkanéven is)
- HP gépekbe a HP-nek van többféle saját, támogatott megoldása, pl: 654540-001

Elektronika nélküli megoldás csak úgy létezhet, ha a befogadó keret nagyobb a szabványos 3,5"-os méretnél, például egy hotplug helyre, sínbe csúsztatható keret esetében, lásd Supermicro megoldása.

A köztes elektronikától (NYÁK-tól) ne félj, teljesen passzív, csak csatlakozó van rajta, esetleg néhány zajszűrő SMD kondi.

SSD esetén elég bőven az egyoldail rögzítés, nem melegszik, nincs mozgó alkatrész benne.

>elég bőven az egyoldail rögzítés

ha már gányolsz, legalább duct tape, sziloplaszt és kétoldalas ragasztó legyen mindig nálad.

> nem melegszik

háát... akkor te még nem láttál Intel DC S3710-et. Egy kis írogatás után a hűtött hotplug cage-ben olyan forró bír lenni, mint a zállat.

Olyat valóban nem, csak samsungokat, azok nem szoktak melegedni (meg nem is igen vannak ahogyirogatva)

Nálunk is ugyanez volt a konklúzió.

A HP-s cucc az ebay-ről emberi áron beszerezhető, rendeltünk belőle, hogy eredeti, leesett a kamionról, vagy ügyes koppintmány, azt nem tudom, de a cucc jó minőség.
http://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=hp+654540-001

Rendelek akkor egyet kínából és megnézem milyen.

Ez csak synology NAS-hoz jó.

Kérlek olvasd el a fölötted lévő hozzászólást, ott le van írva, miért nem létezhet elektronika nélküli megoldás arra a feladatra, hogy 2,5"-os eszközből szabványos 3,5"-os eszköz kialakítása.

A nem szabványos diszkhelyre 3,5"-os vagy 2,5"-os eszköz beépítése egy egészen másik problémakör.

Elektronika nélkül létezhet. Az a NYÁK nem tartalmaz semmilyen elektronikát, csak csatlakozókat és vezetékezést.

A fenti kontextusban azt értették a többiek elektronika alatt, hogy nem az eredeti eszköz SATA csatlakozója adja a közvetlen kontaktust, hanem egy közvetítő csatlakozópár+NYÁK.

Keress egy precíz bádogost, horganyzott lemezből hajlít!
Ennél egyszerűbben nem oldod meg gyakorlatilag csak eltolás kell megoldani egy lemezen, ami 3,5" lemez méretű.
Megfelelő helyen kifúrod a csavarok helyét és kész. :)

ha nem értettem félre!
............
Tegnap nem csináltam semmit, ma folytatom, mert nem lettem kész vele! :)