Windows licence kérdés

 ( procika | 2016. december 22., csütörtök - 17:21 )

Sziasztok!

Nem nagyon tudok Windows fórumot, szerintem itt amúgy is több olyan kolléga van aki kompetens lehet a kérdésben.

Meg kell oldanom valamit, aminek az egyik lehetősége, hogy egy fizikai szerveren, Windows 2012 Server + Hyper-V kombóval futtatok 10 db Windows 10 Prof rendszert. Proxmox-ot használok, azon is elmenne, gondolom VmWare-nek is maradt valami ingyenes rendszere, illetve a Xen Server is jó lehetne, de összességében nem egy Windows 2012 licence ára fogja felborítani a költségvetést.

Kérdésem, hogy egy ilyen felállást hogyan kell helyesen licencelni? Windows Server 2012-ből és Windows 10-ből milyen kiadásokat kell venni? Technikai részét meg tudom csinálni, van dolgom Hyper-V-vel, de ott a Windows Server egy másik Windows Servert futtat csak.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Miért kell a guestbe Windows 10 Pro? Windows Server 2012 miért nem jó?

Windows Server 2012 Standard licenccel 2 darab VM-et futtathatsz úgy, hogy a VM-ben futó guest Windows Server legális lesz. A Datacenter licenccel pedig korlátlanszámút.

Desktop Windows-ból szerintem erre nem lesz megfelelő licenckonstrukció. 10 darab dobozos Windows-t nem akarsz majd ugyanahhoz a fizikai vashoz venni. (A Windows licenc emlékeim szerint mindig ahhoz a fizikai vashoz kötődik, ami futtatja a VM-et.)

A kérdésedre a válasz tehát szerintem 1 darab Windows Server 2012 Datacenter licenc.

Ez szerintem kizárt, hogy így működik (ellenkezik a vedd meg százszor politikával :))

Nézted a Datacenter kiadás árát? :)

Nem, de ez az OSE bigyó kliens licencet is biztosít vagy csak azt, hogy valamit futtathatsz rajta? :)

User/Device CAL kell hozzá.

Ezt hogy érted?

Üdv,
Marci

Az OEM-ek fizikai géptől független árusítása kicsit megbolygatta ezt.
Ha ez valóban Magyarországon is elérhető, virtuális gépen is használható OEM, akkor az ebay-en párezerért árult Windows 10 is elégséges lehet.

De szerintem ezekre itthon nem fogsz hivatalos választ kapni.:)

Arra van megoldásuk :)

Idézet:
For Windows desktop operating system software licenses acquired through the OEM channel, the Windows use rights are outlined in the Software License Terms that accompany the software. These license terms provide use rights to run Windows locally on the licensed device in a virtual operating system environment (OSE). However, they do not provide use rights for accessing Windows running remotely in a virtual OSE from the licensed device and are limited in other ways when compared to virtualization use rights provided with Software Assurance for Windows and Windows VDA subscription licenses acquired through Microsoft Volume Licensing.

Forrás

Akkor egy "sima" Datacenter Edition sem fogja ezt megoldani. :)

Az se nem desktop operating system, se nem OEM.

"A kérdésedre a válasz tehát szerintem 1 darab Windows Server 2012 Datacenter licenc."

A Windows Server Datacenter nem ad jogot kliens OS futtatásra.

Üdv,
Marci

> A Windows Server Datacenter nem ad jogot kliens OS futtatásra.

Ezért írtam, hogy a VM-ekben is Windows Server 2012-t kell futtatni. Abból akármennyit lehet.

Ok, igazad van, de mégsem: Windows Server CAL-ok is kellenek (ha még nincs).

Üdv,
Marci

És mintha ezt is írtam volna pár sorral feljebb ;)

Már akkor sem értettem meg. De legalább következetesen hülye voltam! :D
Boldog Karácsonyt!

Üdv,
Marci

Nem biztos... Win10 licence.

(iv) Használat virtualizált környezetben. A jelen licenc csak azt engedélyezi Önnek, hogy a szoftver egyetlen példányát egyetlen eszközre telepítse, függetlenül attól, hogy az fizikai vagy virtuális eszköz-e. Ha a szoftvert több virtuális eszközön kívánja használni, akkor mindegyik példányhoz külön licencet kell beszereznie.

Nem biztos... Win10 licence.

(iv) Használat virtualizált környezetben. A jelen licenc csak azt engedélyezi Önnek, hogy a szoftver egyetlen példányát egyetlen eszközre telepítse, függetlenül attól, hogy az fizikai vagy virtuális eszköz-e. Ha a szoftvert több virtuális eszközön kívánja használni, akkor mindegyik példányhoz külön licencet kell beszereznie.

Szerintem kezdjük ott, hogy mi az, amit meg kell oldani, mert úgy egyszerűbb a legjobb megoldásig eljutni.

Addig is ami már most érthető-tudható:
-Hyper-V használathoz nincs feltétlen szükség Windows Server licencre, elegendő lehet az ingyenes Hyper-V Server is. Ha mégis Windows Server-t akarsz használni, elég belőle a Standard.
-A kliensek futtatása a szerveren trükkös ügy, a részletek elolvashatók ebben a Licensing Briefben. Fontos tudni, hogy OEM licenceket nem használhatsz távol futtatott Windows VM szcenárióban.
-A Windows Server Datacenter korlátlan Server OS futtatására ad jogot, ha kliens OS-t akarsz futtatni, azt külön kell licencelni.

Fentebbiek legjobb tudomásom szerinti információk, nem hivatalos álláspont.

Üdv,
Marci

Hol lehet hivatalos álláspontot kérni licensz kérdésekben? (lehetőleg NEM a magyarországi Microsoft-tól)

A Product Terms dokumentumból.

Üdv,
Marci

Na de ki fogja a hivatalos álláspontot értelmezni? :)

Mindenki saját maga, ha szükséges, bevon szakértőt.

Üdv,
Marci

és hol/honnan lehet a szakértőt bevonni ? MSéknél nincs ilyen "support"?

De főleg.. Mivel kell bevonni ... mert ezek után kb betonnal. :)

Nincs az MSnek egy licensing teamje vagy valami aki ebben segít a "usernek"?

Bár nem lepődnék meg, azok után hogy azt lehet olvasni a megvásárolt Windows "dobozon", hogy amennyiben ezt felbontod elfogadod a benne lévő EULA-t* .. :)

Dehogynem, segít a Microsoft is, csak Tassadar nem kért belőle.

Amúgy ott vannak a licencértékesítő partnerek, ott is értenek hozzá, segítenek is.

Üdv,
Marci

Pályázat keretében 20 nyomorult RDP licence lett véve az egyik helyre. Utána napokig töltöttük az adatszolgáltatást az MS-nek a fenyegetőzésére...

na ja +1 ilyennel segít az MS :) Hasonlítsuk már össze egy Novellel vagy egy IBMel, ahol nem kell hozzá, jogász, ügyvéd, szakértő, takarító aki felmossa ezt a sz.rt, XY ember akinek van ZY MS vizsgája erre...

Ahhoz hogy megvegyen egy projektet.. IBM, Novell, ennyi elég is lesz.

Ott legalább vannak emberek akik megmondják WTF van, itt MSéknél meg mint a bíróságon "kérjél ügyvédet (szakértőt)" ...
Ezek szerint az MSnél nincsennek szakértők akik átlátnák a licence dolgokat. Mert hát külső "ember" kell hozzá hogy átlássa.
Köszönöm :) ^^

> Ezek szerint az MSnél nincsennek szakértők akik átlátnák a licence dolgokat.

De vannak, csak Tassadar fentebb explicit leírta, hogy nem MSHU-n belülről keres.
http://hup.hu/node/151192#comment-2049748

Fordulhat az anyacéghez is :) (Bár a top kommentek alapján kétlem, hogy sokkal előrébb lenne.)

Az nem fenyegetőzés, önként vállalt része az összes VL-nek. ;)

a viszonteladóknál, azok a cégek akik hrp, jtc, ingram és hasonló nagykerben vannak regisztrálva azoknak elég sok tanfolyamot, előadást ajánlanak ami a licenszelésekkel foglalkozik. szerintem ez a dolog enterprise-os megoldással, megoldható, ha valakinek nagyon kell az infó írjon privátba nekem és utánakérdezek valamelyik ms licenszt eladótól

Szia!

Lényegében egy ügyviteli szoftvert kell 10 példányban futtatnom. MS SQL adatbázis alapú ( elég neki az ingyenes kiadás ) böngészőben futó html felületen kell dolgozni. Jelenlegi ismereteim szerint nincs lehetőség indításkor kiválasztani, hogy különböző adatbázis kiszolgálót vagy különböző adatbázist használjon. Valamint fájlokat is tárol aminél szintén nem megoldott, hogy több "céget" tudjon egyszerre kezelni.

Lehetőség 1: minden cégnek, cégenként egyik telephelyén elhelyezek egy kiszolgálót ( i3, 4 Gb RAM kb. a követelmény ) és onnan oldom meg. Telephelyek VPN-el csatlakoznak. Telephelyek letöltési sebessége minden esetben nagyobb mint a feltöltés, jellemzően ADSL kapcsolat van. Tehát a telephelyek sebességét ahol jellemzően csak lekérések lesznek a központi telephely feltöltési sebessége le fogja korlátozni. 10 gépet karbantartok 10 fizikai helyen...

Lehetőség 2: összepakolom az egészet egy virtuális rendszerre. Ha már minden Windows akkor Hyper-V, nem kavarunk ( megtanultam a leckét pár éve ). Erre 10 különálló Windows VPS, be szerver terembe és onnan kiszolgálom. Minden telephely a letöltési sebességén eléri a rendszert. Nekem mindegy milyen ( Win7 vagy újabb ) Windows fut a guest-en.

Mindkét megoldásnak össze fogom szedni előnyeit és hátrányait. Viszont ehhez tudnom kellene a második lehetőség hogyan néz ki licence szempontjából.

Kliens Windowson SQL szerver na meg IIS azon SAM bácsi baromira el fog ám szomorodni. (azaz inkább ti, mert ők osztalékot kapnak :))

Komolyabban én nem virtualizálnék gondolom IIS-nél is van valami virtualhost féleség, app másolatai külön mappába, külön adatbázissal és kész. (még az se biztos, hogy CAL kell rá mert fixme de mintha "web workload"-ra már nem igen kell :))

Nincs IIS, azt hiszem Apache van alatta. Évek óta gond nélkül fut Win7-en, nem ez a lényeg. Legálisan legyen összerakva. Viszont a virtualhost nem rossz ötlet.

Gond nélkül egy dolog egy másik, hogy a Win 7/8/10 licencelése ezt nem engedi meg (az apache még ront is a helyzeten :)).

Idézet:
(iii) Eszközcsatlakozások. Ön legfeljebb 20 másik eszköznek engedélyezheti a licencelt eszközre telepített szoftver elérését kizárólag a következő szoftverszolgáltatások használata céljából: fájlszolgáltatások, nyomtatási szolgáltatások, internetes információs szolgáltatások, valamint internetkapcsolat-megosztási és telefonos szolgáltatások a licencelt eszközön. Eszközök közötti adatszinkronizáció céljából Ön tetszőleges számú eszköznek engedélyezheti a licencelt eszközre telepített szoftver elérését. Ez a szakasz azonban nem jelenti azt, hogy Önnek jogában állna bármelyik ilyen másik eszközre telepíteni a szoftvert, illetve ilyen eszközön használni a szoftver elsődleges funkcióját (kivéve a jelen szakaszban felsorolt funkciókat).

Nah már kezd egyre jobban érdekelni a dolog. Az Apache miért is ront a helyzeten?

Mert nincs a "kizárólag" után felsorolt szolgáltatások között. :)

Itt van róla rant. :)

Apache miért nem egyenlő az internet infromációs szolgáltatással? HTTP szerver. Vagy ez a megfogalmazás az IIS magyarul?

Elkezdtem olvasni...

Meg ez itt van:

(v) nem használhatja a szoftvert kiszolgálószoftverként, kereskedelmi üzemeltetési szolgáltatás nyújtására, nem teheti lehetővé, hogy a szoftvert hálózaton keresztül egyszerre több felhasználó is használhassa, nem telepítheti a szoftvert kiszolgálóra és nem engedheti meg, hogy a felhasználók távolról elérjék, illetve nem telepítheti a szoftvert olyan eszközre, amelyet kizárólag távoli felhasználók használnak;

Igen ez a másik. :)

Tudom, hogy létezik, tudom, hogy az Apache is alapból egy Linux-os szoftver, a PHP dettó, de ez a technikai követelmény. A Windows kell, nem vita tárgya.

Ha MS partnerek vagytok és azért kell mindennek ms-en futnia, akkor olcsó a licensz is :)
Nincs azzal baj, hogy év végén egy vagon pénzt el kell költeni, mert kell a hely a következő évi bevételnek. De a topicot olvasva azért úgy tűnik, mintha nem a feladathoz lennének technikai követelmények, hanem csak valami össze lett tákolva fogalom nélkül és szokás alapon le van betonozva. Nem cél jól csinálni, hanem minnél bonyolultabban.

ps.: nem ms ellenességből mondom, hanem megint a farok csóválja... nem a feladathoz van eszköz választva, hanem eszközhöz probléma, a feladat meg mutálódik valahogy.

Sima végfelhasználók vagyunk. Be akarunk szerezni egy szoftvert, ki van választva. Pont. Annak a követelménye a Windows. Pont. Az projekt költségvetésének elég kicsi része a Windows. Ha a Datacenter marad akkor már igaz számolandó tétel, de akkor sem ez lesz a meghatározó.

Egy kérdés a sok VM-re tényleg szükség van (azért kell, hogy el legyenek szeparálva)?

Egy Windows Server nem vinné el az összeset külön virtualhost/adatbázissal?

Igen, szükség lehet rá, hogy el legyen szeparálva, de nem biztos.

Lehetséges, erre elsőre nem gondoltam ( pedig van pár Linux webkiszolgálóm ), egyeztetést kíván a céggel. Mert akkor még mindig jobb lenne egy Windows Server, MS SQL licence és egy példányon futtatni, külön "DATA" könyvtárral, adatbázissal. Így is maradna a Hyper-V, de akkor elég az alapból biztosított fizikai gépen egy guest felállás. Terhelés amúgy elenyésző lesz.

Ha jól értem, akkor lehetőség2-t egy db win server datacenter license megoldja, mert 2012-es windowson is elfut az alkalmazás, de a szakértők javítsanak ki.

Én is egyre inkább erre jutok...

Ki kell számolni, melyik mibe kerül...

Üdv,
Marci

Nincs mit számolni igazából. A Win10 kiesett mivel nem használható kiszolgáló szoftverként. Ha telepítünk rá egy harmadik féltől származó szoftvert ami biztosítja a telepített Windows példányon futó szoftver/szolgáltatás elérését hálózaton/interneten keresztül akkor ezt nehéz kimagyarázni, hogy nem kiszolgálóként használjuk.

Egy Windows 10-et többen használnának egyszerre?
Windows Server megteszi, de az Server + CAL licencelésű. Minden felhasználó vagy eszköz számára kell Windows Server CAL is.
Ha írsz privátban elérhetőséget, továbbítom ezzel foglalkozó kollégámnak, segíteni fog.

Üdv,
Marci

Fentebb írta, hogy csak a backenden van windows. Egy webes ügyviteli rendszert akar futtatni 10 példányban, ami ms sql és php@apache alapú.

-