digital opt/coax kimenethez erősítő

 ( an-dee | 2016. október 15., szombat - 17:56 )

üdv

van egy ilyenem: http://www.popcornhour.hu/?oldal=VTEN, a zenei filejaim NAS-on vannak, és szeretném hifin lejátszani. A régebbi c-200-a modellen volt még RCA analóg output, ezen csak optikai és koax. Mivel nem vagyok járatos ezen a téren, tapasztalt emberek javaslatait várnám. Egy erősítőt vennék, nem tudom van-e csak hifi vagy mindenképpen AV erősítő kell? És melyik a jobb az opt vagy a koax?

előre is köszönöm

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

megveszed az első opt/coaxos erősítőt összedugod és kész a varázslat. gyakorlatilag nemtudom, hogy van-e olyan amin legalább az egyik nincsen ...
ennyi.

Mindegy melyik, mert ezek is már évtizedes csatlakozók. Ma már a legolcsóbb AV-n is van HDMI, én inkább azt használnám.

OPT csatlakozó minden erősítőn van, ha szép hangot akarsz, akkor veszel egy minőségi erősítőt és hozzá fadobozos hangszórókat. Majd ezeket külön-külön ki/be kapcsolgatod.

Amit nemrég fedeztem fel: HDMI belemegy a TV-be bármiből (pl. a Te lejátszódból) vagy a TV elég okos, hogy lejátssza a fájlokat (mp3, mkv). A TV-hez pedig van kötve egy gagyi (100e Ft-os) házimozi (erősítő+4hangfal+subláda), aminek van HDMI-ARC bemenete. Ez a TV-től átveszi a hangot (tv hang kikapcs, tv hangerő gomb vezérli a házimozit) és kiadja a sok hangszórón. Kevesebb dolgot kell ki/bekapcsolni, mert ezek az eszközök vezérlik egymást.

Nálam 95% MKV, 5% MP3, néha ez utóbbi is inkább MKV klipp vagy youtube, ezért fontosabb a TV+HDMI-ARC mint egy fadobozos erősítő.

Ha van jól bevált erősítőd (a c200 említése miatt gondolom), akkor azt nem kell lecserélni, egy DAC elég hozzá. Ez a digitális (s/pdif) jelből csinál analógot ami mehet is az erősítőbe (jellemzően 2 RCA a kimenet). Árban és minőségben is nagy a szórás.

Hifi erősítőben se elképzelhetetlen, de ma sokkal olcsóbban találsz olyan házimozierősítőt, amin van. Tud az is stereo-t, itt is nagy a szórás árban és stb.
ÉS igazából mindegy, hogy koax vagy toslink.

+1

Én egy Cambridge Audio DAC-ot vettem a Technics erősítő mellé, bevált.

Optika olyankor jól jöhet, ha nem akarod galvanikusan is összekötni az eszközöket. Nekem pl. szempont volt (földelt számítógép vs. csak sima, szigetelt erősítő). Ma már nem drágább az optikai kábel, szóval szerintem alapesetben is inkább azt érdemes használni.
--
http://naszta.hu

A c200 egy Marantz PM63-ra van kötve sima rca-val, analóg módon, ami pedig 4 Tannoy-t tol :)
De másik helyen az említett vten van, aminek meg már nincs analóg kimenete.

Ezt néztem ki hozzá?
http://hu.horn.eu/hu/HU/TERMEK/STEREO/AMPLIFIERS/DRA-F109?s1=4

Szerintem ez jó, amit nézel, de nincs rajta 4 csatorna, és nem is jobb a meglévődnél, sőt. Nagyon ódzkodsz a "házimozi" erősítőktől? Sok mindenre jó lehet még. Nemrég adtam el használtan egy AVR-1910 -et olcsóbban ennél. Vagy vegyél csak egy DAC-ot: http://www.netdepo.hu/hifi-sztereo/da-konverter/argon-audio-mini-dac-da-konverter

Nem a filmnézéshez kell az erősítő, hanem a zenehallgatáshoz. Engem az x.1-es rendszerek egyáltalán nem fogtak meg, sőt kifejezetten zavar amikor minden irányból jön valami hang. De a DAC jó ötlet, köszönöm, utána bármilyen sima analóg erősítő jó lehet.

üdv
an-dee

Az öszes x.1 erősítőt, használhatod bármilyen Y.0-ként, viszont az AV-kon rengeteg a bemenet, ellentétben a stereo társaikkal. HDMI FTW.

jelen esetben annyi kell hogy a mediaplayer -t meg eseteleg egy rádiót késöbb rá tudjak kötni, nincs dvd, tv sem fontos (ha filmet nézek az már a mediaplayeren jön), otthon is egy sima stereo erősító van, aminek csak analog inputja van, 4 hangfal van rákötve, elég jól szól :)