"DC jack" to 12V ATX PSU

 ( dash | 2016. július 23., szombat - 20:14 )

Sziasztok,

le szeretnék tenni az asztalomra egy ATX PSU-t, és a dugasztápok helyett arról lelógó SATA illetve legacy power csatlakozókkal szereték 12 és 5 voltot biztosítani egy-két eszköznek. Pl. USB-SATA bridge-nek, USB hub-nak, etc. Sajnos a "What's in your mind is on Ebay." elgondolás nem jött be, mert nem találok ilyen kábelt aminek az egyik vége a tárgyban jelzett, a másik vége pedig mondjuk SATA power. Mit csinálok rosszul?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Valami ilyesmire gondoltál?
http://www.aliexpress.com/item/Power-D-port-Male-to-DC5-5mm-2-5mm-female-converter-adapter-power-cable-made-of/1705486609.html

Vegyél olyan csatlakozót amilyet akarsz használni és forraszd rá a kábelre. Ha cserélhetőre akarod csinálni (mint a fent) indulj ki egy molex-sata táp átalakítóból és arról vágd le a sata csatlakozót.

http://www.ebay.co.uk/itm/4pin-Male-Molex-connector-To-DC-male-connector-/231044887235?hash=item35cb5932c3:g:vxsAAMXQd75SIwBT

Vagy en ertettem felre mit szeretnel?

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Ennyiért? Ne már. Már a 11 dodós ár is brutál, szállítással meg aztán pláne. Amúgy szerelhető molex csatlakozót lehet kapni elektronikai boltokban és szerintem DC tápcsatit is.

Melyik nem szerelhető? Egy csipesz kell csak hozzá.

--------------------------------------------------------------------
http://www.kmooc.uni-obuda.hu/
http://www.memooc.hu/
http://www.hbone.hu/hu/hirek/hbone_workshop
http://videotorium.hu/hu/channels/details/814,BME_Villamosmernoki_es_Informatikai_Kar

Szerelhető, értsd: kapsz egy műanyag házat és egy krimpelhető/forrasztható tüskesordarabot. Ilyesmit.

Az ar persze hogy nevetseges, csak belinkeltem az elsot amit talatam, es volt normalis kep.
1$ alatt lehet az ilyeneket venni.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Az is nevetséges. Szinte mindenkinek van otthon elfekvőben a Molex vége kábellel egyben (tipikusan pl. Molex -> SATA táp adapter formájában, amit régebben osztogattak, csak le kell vágni a fölösleges SATA tápcsatit róla), aztán kell venni egy ~40-50 Ft-os DC dugót, és némi forrasztással rögzíteni.

Persze, tudom. En is megcsinalom magamnak inkabb.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Értem én, hogy az ATX táp már meg van...
De ez valamivel elegánsabb megoldás lehet: http://tapegysegaruhaz.hu/spd/92575/Tapegyseg-Mean-Well-RD-65A
És halkabb is.
És árban is jobban jössz ki.
(Vagy levágsz rossz tápról Molex csatikat és összerakod magad, mert az a $10-os darabár nevetséges.)

Az árakat elnézve veszek egy marék eszköz-oldali dugót, és összeforrasztom amiket kell.

--------------------------------------------------------------------
http://www.kmooc.uni-obuda.hu/
http://www.memooc.hu/
http://www.hbone.hu/hu/hirek/hbone_workshop
http://videotorium.hu/hu/channels/details/814,BME_Villamosmernoki_es_Informatikai_Kar

Az is egy megoldás, de nálam van itthon szerelhető molex csati, meg nem esküszöm rá de szerintem a konthában vagy lomex-ben vettem. Árban nem lehetett túl drága, mert az "olcsó és egyszer még jól jön valamire" kategóriájú vásárlás volt (azóta is bontatlan).

DC csatik ebay-ről vannak, de itthon se drága.

Néhány észrevétel:
- A régebbi ATX tápegységek viszonylag alacsony terhelés mellett nem túl jó hatásfokkal működnek. Tehát az újabbak közül célszerű választanod. Elvileg a 80 Plus minősítésűek 20%-os terhelés felett tudják ezt.
- A tápegységek, ha nincs rajtuk egy (tápegységtől függő) minimális terhelés, akkor el sem indulnak. Ez nem szokott több lenni 1 ampernél (12 V). Ha éppen csak az 5 V-ot használnád, akkor kell a 12 V-os ágra egy megfelelő ellenállás. Az ellenállás konkrét értéke (Ohm, W) függ a minimális terheléstől. Ami természetesen kis terhelésnél tovább rontja a tényleges hatásfokot.

Az ATX tápegységekben általában két tápegység van. A standby 5V-os rész kb. egy dugasztápnak felel meg és általában a fő tápegységtől függetlenül tud működni. Tehát 5V néhány A mellett érdemes azt használni.

Alacsony terhelés mellett minden tápegység rossz hatásfokú, ezért felesleges kis terhelésre prémium kategóriás tápot használni. Hacsak nem éppen az van a kukában. ;)

1., a cím számomra teljes mértékben Pico-PSU-ra utal - kissé félrevezető

2., amit szeretnél, az viszont "gyári" csatlakozókkal, átalakítókkal is kissé barkács, szóval nem fektetnék bele túl sok pénzt/energiát: Használt piacról, bolháról, sufniból, céges e-hulladékból, stb. fogsz egy csokor rossz/felesleges dugasztápot és megfelelő csatlakozóval szerelt kábeleiket szépen fix. forrasztott kötéssel ráapplikálod az ATX táp egy (vagy csokorban több - belül úgyis 1 pontról jönnek) kimenetére. Csak ne felejtsd el gondosan jelölni, hogy melyik 5V, melyik 12V! (bár, elvileg mások a DC csatlakozó méretek, de ki tudja, melyik eszközé milyen).
E-Bay-ról/Aliról max. valami USB-A csak töltő táp-elosztó panelt néznék 5-6 csatlakozóval, azt is ráakasztanám egy 5V-ra, mert manapság hasznos tud lenni.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"