Wifi multicast rádióadó

Fórumok

Megoldható wifi multicasttal egy kisvárosi rádióállomás működtetése?
Ha csak normál wifi kapcsolattal lenne megoldva, akkor minden hallgatóval csökkenne a rendelkezésre álló wifi sávszélesség. Ezért kellene ip multicast megoldás.

Hozzászólások

Jobban jársz ha neten streameled. Olcsóbb, jobb, egy város wifivel való lefedése helyett pedig az évezred végéig kibérelhetsz egy szervert

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

WiFi pont-multipont módon gyakorlatilag < 100 méteres hatósugár. Szemközti panelig elér.

Ha a hobbinál komolyabbak a tervek, akkor végén vagy egy szerverteremből nyújtott internetes streamingnél vagy a városi/kistérségi FM adónál kötsz ki. Vannak ez utóbbi hatósági engedélyeztetésére, telepítésére szakosodott hazai kisvállalkozások.

Ez amúgy hogy is működne? Most jön egy kis ötletelés, nem vagyok szakértője a témának. Tudtommal a wifi fizikai rétegében nem hibajavító kóddal mennek a bitek, hanem zavaros vétel esetén a fogadó fél jelez, a küldő meg újraküldi a csomagot, tehát muszáj a kétirányú kapcsolat. Ha van sok kliensed, mindegyik külön-külön kér majd újraküldést, tehát mindenképpen egyre kevesebb sávod marad, mindegyikkel külön kell foglalkozni. Más szóval, a wifi nem olyan, hogy csak szórod a műsort mindenfelé a nagyvilágba egyirányúan. Ettől függetlenül, ez felett lehet próbálkozni IP szinten multicasttal, újraküldést nem igénylő UDP-vel, de a fizikai réteget akkor sem tudod kikerülni.

--