NAS msata eszközökkel ARM alapon

Sziasztok

Támadt egy ötletem, amivel szerintem elég sokat lehetne nyerni, és mivel helyem nagyon nincs sem az asztalon, sem környékén, gondoltam építek magamnak egy NAS-t, amivel megoldhatnám a tárhely gondjaim. A probléma viszont ott van, hogy eddig még nem találtam olyan deszkát ami támogatna multi sata opciót, akár egy plusz kártyán keresztül is. Esetleg valakinek ötlete? Hogyan, milyen megoldással lehetne ezt kivitelezni?

Hozzászólások

Ötletem van, de nem biztos hogy egyáltalán működne, illetve érdemes e..

1. Veszel egy PCI-E foglalatos sata kártyát, amin több port van.

2. Veszel egy pci-e -> mini pci-e átalakítót

3. veszel egy olyan arm-es deszkát amin van mini pci-e port

Probléma lehet a driver támogatás.. Meg ki tudja még mi.

Felejtsd el az ARM-os deszkákat erre. Valami itx deszkát vegyél újat, hogy a fogyasztás is jó legyen.

A probléma viszont ott van, hogy eddig még nem találtam olyan deszkát ami támogatna multi sata opciót, akár egy plusz kártyán keresztül is.

Már a plusz kártyánál problémáid lesznek... max. speckó ipari cuccokban találsz bármilyen bővítési lehetőséget kártya formájában - ennek megfelelően olyan árcimkével, hogy kurvagyorsan keresel helyette inkább valami standard ITX PC alaplapot.

Szia

Előre leírnám hogy nem véleményt akarok nyílvánítani vagy leszolni, de érdekelne hogy miért jó saját NAS-t építeni?

Egy időben egy pc volt a routerem, meg 1-2 ügyfélnél is (több mint 15 évvel ezelött, amikor a legtöbb szolgáltató nem engedte a több számítógép netre kötését). Aztán rájöttem hogy a f***ért foglalkozok olyan dologgal amit out-of-the-box meg tudok oldani, ráadásul csak user/pass, dhcp/fixip, network beállításokat kellett csak feljegyeznem.

Ugyanez szerintem igaz a NAS-ra is (igen tudom, ez az én véleményem és mindenkinek lehet más véleménye), mert hogy annó pc alapú sw-raid-en volt a storage-om itthon (adaptec 2940u2w + 2x18.2GB IBM SCSI HDD), meg ügyfélnél is csináltam ilyet bár a fönök másik cégénél akkor már ott csücsült egy Syno207+. Azóta mindehová csak gyári NAS-t vettem. Kevés a dolog vele, elég sok okos dolog van hozzá, igen a korlátai is megvannak, de egyelőre nem volt még olyan kérés (fs jogosultságot kivéve, csak share-re tudok jogot beállítani almappára nem) amit ne tudtam volna orvosolni.

Számomra a saját megoldásokra 'elköltött' idő nem térül meg, ha valamivel 4 órát szenvedek az min 20e forint, sőt ha a pihenésről van szó akkor pedig megfizethetetlen.

Szóval érdekel az épített NAS előnye.

szép napot
an-dee

Hát szerintem nem mindenkire igaz az 5 ezer Ft-os órabér. Úgy értem valahol el kell kezdeni, és erre jó lehet egy NAS építés.
Nekem is van itthon egy épített szerverem és sokat tanultam belőle mire kész lett. Illetve még most sincs kész, de már kevesebb időm van rá. Szóval ha nincs vagy alig van tapasztalatod, akkor (szerintem) jobb ilyennel tölteni az időt mint pl facebook-ozni.

OFF:
Mostanában egy raspberry-vel játszom, kész is lett a projekt amibe belefogtam és örömmel tölt el. Afféle te csináltad érzés. A kézügyességem nem túl jó, úgyhogy építeni max csak kütyüket tudok, de az érzés ugyan az. :)

+1: tanulni mindig móka, öröm és boldogság (pláne jobb mint telefont simogatni).

Nekem otthon:
- HP ProLiant MicroServer Gen8 => ESXi => openmediavault + ownCloud: mindig szívesen csiszolgatom, csak én használom
- Netgear ReadyNAS 102: csendestárs, ha küld e-mail ránézek, család is nyúzza

de érdekelne hogy miért jó saját NAS-t építeni?

Néhány lehetséges válasz:
1. Lehet belőle tanulni
2. Ismersz olyan SOHO NAS-t (FreeNAS építettnek számít), amely támogat cheksum-os fájlrendszert (ZFS, BTRFS)? A RAID nem backup, egy(-két) lemez kiesésének áthidalására alkalmas.
3. A NASok szoftvere tudomásom szerint zárt forrású. Nem tudhatod, hogy:
3.a. Tartalmaz-e sebezhetőséget, vagy backdoort; lásd: Átjáróház a legtöbb otthoni NAS szoftvere (hwsw.hu), illetve Synology tárolókat céloz az új titkosító malware (hwsw.hu)
3.b. Több éves NAS esetén ki fog-e adni a gyártó frissítést egy sebezhetőségre?
4. Ahogy egyre több NAS van használatban, egyre inkább célponttá fognak válni

Ami a ráfordított időt illeti: egyszer kell jól megcsinálni, ledokumentálni, onnantól fogva könnyen reprodukálható a saját NAS. Persze nem lesz olyan rugalmas a beállítás módja, mint egy gyári esetén.

Köszi Szenti, hogy megspóroltál egy választ - ugyanezeket mondtam volna. Találtam valami érdekeset, és szerintem ez lesz a megoldás egyik fele.
Mármint a Banana Pi kernele képes megenni egy bővítő kártya modulját, és így 5 SATA portot varázsol egy portból.
Lásd: http://www.htpcguides.com/rebuild-bananian-kernel-with-sata-port-multip…

Maga a bővítőkártya kb 28 dolcsi ahogy láttam, az msata pedig mivel toknélküli ssd - akár jó vékonyra/kicsire tervezhetem. Érdekes opció, még túrok tovább. Mivel a régi banános pite A20-ast használ, akkor elméletileg talán megpróbálhatom Olimex-el is, mondjuk LIME2-vel... de majd még megkérdezem őket is.

Amúgy érdekesség kedvéért javaslom a Black Dwarf projektet - a srác egy nagyobb kulcsra zárható cipősdoboz méretű lemeztartó dobozba faragott bele egy nagy NAS-t. http://www.willudesign.com/?project=black-dwarf

Ha hasonló reprodukálható lenne és olcsóbban kijön belőle, a csendesebb, használható változat - ergo mivel a legtöbb- és újabb msata-k átlagban 2W körül esznek használatban, egy 5 diszkes rendszer, az 10W plusz a deszkák...

Ma megtudtam egypár aprócska információt, ami fontos lehet. Nem minden board támogatja ezt a bővítődeszkát, és ez amiatt van, hogy nem egyforma a sata rész, ergo egy két feature nincs, vagy nem támogatja. Így a multipliernek lehet kell még egy kieg. deszka - de még így is érdekes a dolog. Mivel banános pitén megy a dolog, kernelmodulostól, oda ilyesmi biztosan nem kell. Nagy kérdés még mindig hogy az olimex lime2-je is ugyanilyen-e vagy sem... Remélem Igor időben válaszol.

Alternatívaként eszembe jutott még egy-két apróság. Mondjuk ilyenek:
http://www.microsatacables.com/msata-to-sata-7-pin-adapter-low-profile-…
http://www.microsatacables.com/2-point-5-inch-sata-motherboard-to-dual-…
http://www.microsatacables.com/7-pin-sata-90-degree-left-angle-to-strai…

USB-s SATA illesztő? Mondjuk kicsit tákolt megoldás, de az egyik SATA eszközöd mehetne a BananaPI integrált SATA vezérlőjéről, a másik pedig egy USB-s SATA illesztőről - feltéve, ha van hozzá pl. linux kernel driver, meg elég gyors is stb. Én még valami ilyesmiben is gondolkozom a saját esetemre.