Miért 221 MB egy touchpad meghajtóprogramja?

 ( gergov | 2015. május 13., szerda - 10:29 )

Ez a kérdés merült fel bennem így szerda délelőtt... Mármint hogy mi ez a bloated vacak?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Típust vagy ilyesmit írhatnál. Nekem pl a noti touchpadja tud zoomolni, forgatni és még egy vagon gesztust kezelni.

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"

Miért fontos a típus ??

Lásd a hozzászólást, amire válaszoltál. A touchpadok egy része már régen nem point-and-click eszköznek számít.

ettől még egy 220 megás _driver_ agybeteg. centos7ben a komplett vmlinuz 5 mega, van még hozzá kb 100 mega modul, amiből kb 75 mega a driver. Ebben elvileg az összes támogatott hw drivere benne van.

Valóban agybeteg, és én sem értek vele egyet. Különösen, mert a Synaptics esetében pont, hogy nem a driver hízott nagyra, hanem pl. a körítésként kötelezően érkező help a aga HD videóival.

Ez ettől még nem Windows-specifikus, mert a linuxos gyártói driver is érkezhetne úgy, hogy egy .zipben összecsomagolják a driver .rpm-jét a videókkal.

Nem is mondtam, hogy win specifikus, csak annyit, hogy attól még, hogy már bonyolultabb mint a két gomb, meg egy xy koordináta, attól még a 220 beteg :)

És ja, néha csinálják is, azoknak is tudodmi a tudodhova :)

> Nem is mondtam, hogy win specifikus,

Azt a részét nem is annyira a te hozzászólásodra írtam, de lentebb már megint elindult a bántják a linuxot című melodráma újabb epizódja. ;)

Na, a driver maga nem is annyi.

ha egyben le kell szedni, és aztán fel is kell tenni a benne levő összes szart is, akkor igazából mindegy :)

De akkor ne a vmlinuz-zal hasonlítsd össze.

fent az volt, hogy ennyi a driver :) a konrét reakció, meg amire válaszoltam, az az, hogy "A touchpadok egy része már régen nem point-and-click eszköznek számít." -- ami azért erősen implikálta, hogy azért lehet nagy, mert bonyolult dolgot csinál.

http://www.samsung.com/in/support/model/NP300E5X-A01IN

Letöltés után egyébként úgy néz ki, hogy két különböző eszköz driverét csomagolták össze egy zipbe, de még így is sokallom.

Mármint milyen oprendszeren? :)
Arch linuxon csomagméretek: xf86-input-synaptics 53.7 kB, libsynaptics 30.5 kB (és ez már nem is a driver)
Ha feldobok hozzá még vmi gui-s konfig frontendet, az sem több pár Mb-nál.
A wacom touch drivere se nagyobb (84.0 kB).
Persze winre ez elképzelhetetlen, én is láttam már ~1Gb-os hangkártya telepítőt, meg félórás driver-telepítést, főleg ha az ember a gyártó oldaláról vagy az eszközhöz adott CDről telepít. Jobb esetben opcionális komponenseket ki tudsz szedni, de többnyire még azt sem.

Win7x64
Az igazán bosszantó az, hogy kihullik az ember haja, mire mindez lecsurog kb. 200 KB/sec-el. Ilyenkor tudom értékelni, hogy melóban imageből telepítünk... :D

Pedig nekem csak egy nyamvadt driver kellene, amit betallózhatok a Windowsnak, ő meg kiszedi belőle, ami kell.
Nehezemre esik elhinni, hogy mikor egy komplett médialejátszó rendszert össze lehet rakni ~200MB helyen, egy toucpad meghajtónak - még segédprogramokkal is - ennél nagyobbnak kell lennie.

Főleg, hogy a nagy ember már megmondta: 640k-ba minden belefér...
--
PtY - www.onlinedemo.hu, www.westeros.hu

...jelenleg.

(Gyengebbeknek: Akkor regen a multban.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

... meg hogy valószínűleg nem is ő mondta, de egyébként minden stimmel. :D

Hanem ki? És én kit írtam? :)
--
PtY - www.onlinedemo.hu, www.westeros.hu

Pont ezt mondom: nem tudjuk. Mindenki Bill Gates-nek tulajdonítja, de nemcsak ő nem mondott ilyet, hanem szerintem más sem. :)

Valaki biztos mondott, különben nem lenne a köztudatban :)
--
PtY - www.onlinedemo.hu, www.westeros.hu

Biztos ez? A városi legendák nagy része tényleg csak legenda. :)

Amúgy nyilván nem tudom, más sem, de szerintem Gates sem. Abból kiindulva legalábbis, hogy a legtöbb ember nem emlékszik minden mondatára, amit évtizedekkel azelőtt mondott. Lehet, hogy ezt egy kocsmában mondta, beállva, a haveroknak. Ki tudja? :D

FYI: hogy kerülhet a köztudatba bármi, ami senki sem mondott?
ELterjedhet-e olyan pletyka, ami nincs?
--
PtY - www.onlinedemo.hu, www.westeros.hu

Igen. :(

Ott van ugye a például a tibeti nyelvű help, ami bármikor kellhet, meg annak a font-jai csak hogy el tudd olvasni..
Szóval összejön az..
--
God bless you, Captain Hindsight..

Mert van benne ujjlenyomat leolvasó kód, ami oda-vissza el/át/félre kódolja a felismerhetetlenségig a mintát, amit átküld mindenféle titkos csatornákon át az NSA adatbázisába.
Azért :)
De inkább azt kérdem: mi a büdös francért kellene feltelepíteni, mikor minden OS kezeli natívan? Ha meg nem kell, ki nem szarja le, hogy mekkora? Adhatják 6db bluray-en is, kit zavar? :)
Ennyi erővel azon is lehetne töprengeni, miért olyan gyűrött a káposzta levele. Ha simább lenne, kisebb helyen elférne, nem kéne akkora szatyor a boltba :)
--
PtY - www.onlinedemo.hu, www.westeros.hu

> mikor minden OS kezeli natívan?

Sajnos a gyártóspecifikus drivereket nem váletlenül találták fel. Azért, mert valahol divat a one size fits all hozzáállás, még nem lesz jó. A hajam hullik például, amikor a rendesen bekonfigurált notim elől át kell ülni máshova, ahol hirtelen a legegyszerűbb touchpad gesture-ök sem működnek.

Ilyennel én is találkoztam, pedig fent volt a synaptics. Akkor meg?
Ez szerintem szokás kérdése. Ha olyan dolgokat használsz, amit a natív driver nem támogat, de a sajátodon megszoktad, akkor azt mindenhol hiányolni fogod, ahol nincs - még akkor is, ha a gyári driver ott van, csak épp nincs beállítva, vagy nem támogatja.
Engem spec az idegesít, ha a 2 ujjas görgetés a default (köszi Ubuntu) a TP jobb széle helyett. Az alsó, vízszintes görgetés viszont abszolút nem hiányzik, sose használtam.
A TP-t egyébként tapasztalatom szerint sokan nem is használják, hanem egerésznek, ezért szarnak rá, hogyan van beállítva - én viszont képtelen vagyok egeret taperolni, ha ott a taouchpad. PC-n meg abszolút nincs hiányérzetem, ha csak egér van.
Szóval ez csak megszokás kérdése.
--
PtY - www.onlinedemo.hu, www.westeros.hu

Amióta (normális) touchpad van a gépemben, és egy touch screen, gyakorlatilag nem használok egeret.

BTW normális touchpad...
Gondolom nem olyan, amelyiknek a kattintós része (a gomb) is az érintőfelület érzékeny területéből áll.
Aki azt kitalálta, minimum 15 év kőbányában eltöltendő kényszermunkát érdemelne.
--
PtY - www.onlinedemo.hu, www.westeros.hu

Nincs külön gomb rajta, a megérintés és az egész touchpad lenyomása bárhol bal kattintásnak számít. Jobb kattintás lesz belőle, ha egy előre kijelölt zónában csinálod.

Engem ez zavarna. Én szeretem a gombot, többnyire két kézzel használom a TP-ot.
--
PtY - www.onlinedemo.hu, www.westeros.hu

Egyéni preferencia kérdése, nyilván.

Windowson általában kell a driver, mert nélküle sokszor nem mennek olyan funkciók, mint a vízszintes görgetés meg a többujjas varázslás.

Sokszor nem is értem, hogy ilyenek ellenére miért ragaszkodnak egyesek a windowshoz :D
Ok, tudom, vannak még pendrive-ok is, amik driver nélkül nem mennek (XP és Vista alatt is láttam ilyet, BT dongle-s mókát is).
Ennél csak az a viccesebb, amikor egyetlen használható hálózati kapcsolat nélkül is az interneten akarja megkeresni a lan kártya driverét. Ilyenre mondaná Besenyő István, hogy noooooooooooooormááááális Margit?
--
PtY - www.onlinedemo.hu, www.westeros.hu

Mert a kedves felhasználó ezt szokta meg.
Amúgy asztali felhasználásra nem rossz a Windows, a napi munkám során nem találkozok rajta több problémával, mint bármelyik desktop Linux esetén.

Ez kb. azon múlik, hogy mit használsz.
Mi van az otthoni gépeden? A notebookodon? Amikor a gépet nem munkára, hanem a szabadidődben, általános dolgokra használod?
Ha Windowst, akkor ezen nem is lepődök meg.
Én Linuxot használok sok-sok éve, és Windows alatt csak problémákkal találkozom, ha avval van dolgom - az is igaz, hogy ezek zöme kényelmi probléma, de pl. az is roppant idegesítő, ha bedugok egy full up2date W7-be egy pendrive-ot, és ha az még nem járt abban a gépben, akkor buborék a jobb alsó sarokban, driver települ, stb. stb., majd egyszer csak kész, lehet használni - gép sebességétől függően ez 20-180mp-ig is tarthat. Miiiiiiiiiiivaaaaaaaaaaaaaan? Ez konkrétan katasztróka, egyetlen másik OS alatt nem láttam még ilyet. Meg olyat se, hogy az eszközkezelőben a CPU mellé van driver, amit az MS gyártott/aláírt, és még lehet uninstallálni is... :D Kipróbálta már valaki ezt a feature-t? :D
--
PtY - www.onlinedemo.hu, www.westeros.hu

Otthon asztali gépen és laptopon is Ubuntu + XFCE van.

A lassú USB felismerés engem is bosszant kicsit Windowson (egyébként új eszköz sem kell, elég, ha nem abba a portba dugod, ahova máskor szoktad), de cserébe legalább tudok suspendelni :D
A másik, ami zavar az a Windows update, ami természetesn akkor kezd el telepíteni, amikor gyorsan kellene bekapcsolni a gépet (ilyenkor megfigyeltem, hogy a folyamat végén még direkt rebootol is egyet :D) vagy már rég mennék haza.

De ezen a két dolgon kívül hirtelen nem tudnék mást felhozni.

> Meg olyat se, hogy az eszközkezelőben a CPU mellé van driver, amit az MS gyártott/aláírt, és még lehet uninstallálni is...

Most komolyan az a probléma, hogy ha egy gyártói driver nem működik, akkor lehet rollbackelni? Ugye nem foglalkozol üzemeltetéssel? ;)

Sikerült a lényeget megragadnod abból, amit írtam. :)
--
PtY - www.onlinedemo.hu, www.westeros.hu

Jogos; segíts, melyik része volt a lényeg?

Hát, ha ehhez segítség kell, akkor inkább fityisz. Vagy, hogy Téged idézzelek: /ǫ\
--
PtY - www.onlinedemo.hu, www.westeros.hu

> Sokszor nem is értem, hogy ilyenek ellenére miért ragaszkodnak egyesek a windowshoz :D

Főleg azért, mert a 221 megát elég egyszer letölteni, nem is foglal sok helyet, ha pedig egyszer túlesel rajta, lesz egy használható oprendszered. :)

> Ennél csak az a viccesebb, amikor egyetlen használható hálózati kapcsolat nélkül is az interneten akarja megkeresni a lan kártya driverét.

Az apt-get is elindul hálózati kapcsolat nélkül, problem?

Attól a 221MB-tól lesz használható? Touché...
Persze, hogy elindul. De hogy jön ez ide? Igen, van problem. Értelmezési problem. Az Ön készülékében. :D
--
PtY - www.onlinedemo.hu, www.westeros.hu

"Főleg azért, mert a 221 megát elég egyszer letölteni, nem is foglal sok helyet, ha pedig egyszer túlesel rajta, lesz egy használható oprendszered. :)"
Háát, nekem attól a pár 10 Kb-os drivertől is használható lett az oprencerem(ben a touchpad) :D És innentől nem érdekel, ha pár havonta ~200Kb/s-es sebesség melett is töredék másodpercek alatt frissül esetleg. Ellentétben az egyszer feltelepített wines driverrel, amit aligha fogsz automatikusan frissíteni.
Az apt-get meg lefut net nálkül, és szól, hogy nem tudott szinkronizálni a repókból. Majd nem áll neki ostoba módon megpróbálni ennek ellenére hálózati eszköz meghajtókat letölteni. Ez a különbség.

Édes kis filmecskéket csomagolnak bele, hogy lásd, hogy kell tapicskolni. A vanilla synaptic driver is azért 100M, mert ott egy csomó wmv meg tutorial, miegyéb. Maga a driver alighanem továbbra is pár mega. Gondolom a dpinst.exe és xml a lényeg.

A gyártók meg gondolom még plusz kis filmművészeti remekműveket tesznek a drivercsomag mellé, csak hogy jó legyen.

Ez sokmindent megmagyaráz, de még így sem érthető...
Tehetne fel a Samsung olyan csomagot is, amiben csak a driver van benne a magamfajta elégedetlenkedőnek :)

Valószínűleg a magadfajta nem termel nekik akkora profitot hogy megérné foglalkozni vele.

De manapság komolyan probléma 220 MB workstationön? Okostelefonon sem kimondottan az. Lassan a terabyte-os SSD-ket dobálják utánad 5 forintért. Ha már fájlméret problémákkal vívódunk, engem jobban aggaszt a winsxs könyvtár hízása.

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"

Nem a foglalt háttértár a probléma, hanem az, hogy borzalmasan lassan töltődött le a csomag. És szerintem nem az én netkapcsolatom miatt.
Egyébként meg soha az életben nem fogom megnézni az oktató videókat, inkább elolvasom a leírást. És ezzel valószínűleg nem vagyok egyedül a világon.

Ez mondjuk jogos. Tehetnének fel egy lite verziót is, ami "ki van herélve". Pl mobilneten nem szivesen töltögetsz egy ekkora file-t. Viszonk a párszáz k-s még belefér.

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"

Azért ez elég edge case, nem? :)

Nem tudom, mostanság, amikor a mobilnet mint olyan egyre inkább próbál a maga jogán megélni, nem csak mint kiegészítő szolgáltatás, és jellemzően forgalmi limites, nem feltétlen annyira edge case.

kissé off, de egyrészt mondjuk egy 5 megás adslen (ami egyáltalán nem földtől elrugaszkodott sebesség itthon, /az innen szépnek látszó, de valójában ilyen szempontból sokkal szarabb usaban még ennyire sem, mégmielőtt/) is jó 5 perc :) Örömteli lehet, mikor a jómunkásember kimegy valahova egy gépet összerakni, aztán fél órát nézi a bitkolbászt pluszban, mert ehhez ahhoz le kell tölteni a bloatwaret.

nagyon off, de egyébként is sose értettem, hogy miért kell mindenféle driver control paneljének bazmeg teljes egyedi ablakdesign meg widget set. De komolyan. Egyrészt egy driver control paneljétől kb azt várom, hogy nagyjából életemben egyszer lássam. Ha nem így van, nem leszek boldogabb attól, hogy még legalább azt is leszarja, hogy én a rózsaszín hullámos ablakfejéceket szeretek, és odateszi a maga szarját. Komolyan, azért van az OS téma, mert úgy akarom nézni a dolgokat. Driver bammeg, checkboxokkal, key-value párokkal, meg dropdownokkal, nem játék, hogy lead artist kelljen mögé..

Végülis el lehet így is ütni azt a problémát, hogy 5 megabyte hasznos tartalom mellé 215 megabyte szemetet csomagolnak...

Félreértesz. A problémafelvetés jogos, én is marhaságnak tartom ezt a rendszert, amiben élen jár pl. a Synaptic a touchpad driverrel, vagy az Intel a 300 megás bluetooth csomagjával.

De most őszintén, te milyen gyakran töltesz le drivereket mobilnetről? (És ha gyakrabban, mint soha, akkor a következő kérdés: miért? :))

Amúgy egy másik kommentre kitérve: nekem kb. az elsődleges otthoni netkapcsolatom mobilnet, de ez mégsem okoz gondot, mert a használati szokásaimnak megfelelően választottam csomagot (azaz korlátlan)

Beletrafáltál, speciel gyakran. Ha nem is mindég drivert, de egyszerűbb funkcionalitású segédprogramokat terepen néha fel kell rakni. Akkor ciki, amikor más által hozott gépről van szó, amin nincs rajta minden.

Ma speciel LAME-t kellett leszednem mobilnettel, szerencsére nem túl nagy. Volt, hogy törött rendszert mobilnetről kellett patchelnem, amikor -1 óra időm volt. (Más kérdés, miért ilyen gépekről van szó: hozott anyagból dolgozom)

Oké, de ezt hívják úgy, hogy edge case, és innen indult a szál. A legtöbb ember nem csinál semmi ilyesmit, aki pedig mégis, annak már elég hatékony workaroundok állnak rendelkezésre, lásd pl. a korlátlan mobilnetet.

Értem, és egyetértek: a 221 mega sok egy tapipad drivernek; amit viszont már nem értek, hogy miért pont ez okoz ekkora felháborodást, amikor ezerszámra vannak hasonló "megoldások", jellemzően ennél rosszabbak.

Azok ugyanekkorát okoznak. És a "más is így csinálja" nem érv :-)

> És a "más is így csinálja" nem érv :-)

Ez igaz, de amikor egy threaddel arrébb olyat olvasok, hogy manapság elég elolvasni a Java EE for dummies könyvet ahhoz, hogy valakiből Java-fejlesztő lehessen, az valahogy jobban elkeserít. :D

nem lehet, hogy azért 200 mega egy ilyen szar, mert csak a dummies könyvet olvasták el? :)

Sajnos benne van a pakliban. :(

Hígul a szakma? :D

mivel már másodszor jössz ezzel a korlátlan mobilnettel: nehogy már azért kelljen korlátlant venni (faja felárasan), hogy ne legyen gond, hogy egy driver mondjuk egy hétre egyébként elég adatot elvisz...

Egyébként nem csak ez okoz. Nem vagyok benne biztos, de mintha már máshol is jöttél volna ezzel, a más miért nem fájjal (lehet nem te voltál). Csak most gondolom épp ez :)

> ne legyen gond, hogy egy driver mondjuk egy hétre egyébként elég adatot elvisz

De miért töltesz le drivert mobilnetről? Aki hivatásszerűen csinálja, az de, vegye meg, mert neki az munkaeszköz. Akinek csak hobbi, az no offense, de imho az ő hibája, nem a Synaptics-é.

> mintha már máshol is jöttél volna ezzel, a más miért nem fájjal (lehet nem te voltál)

Nem tudom, akár én is lehettem. Engem is zavar egyébként, de én elkönyveltem first world problemnek. ;)

De pont ezaz, hogy ha úgy egyébként a normális élethez elég egy félgigás gigás csomag, akkor ciki rászaladni arra, hogy egy szaros driver megeszi a negyedét, mikor épp hirtelen meg kéne oldani valamit esetlegesen, érted.

hát, igazából, akkor most gondolj bele, ahol tényleg szar a net, ott mekkora szívás ;)

azért én emlékszem olyan beszélgetésekre, hogy a faszért van az, hogy egy 16 gigás telefonból 8at megeszik az os, és hogy ez köcsögség-e a gyártótól, vagy rendben van?

amúgy ez nettó köcsögség... Ott virít rajta 72-es betűmérettel, hogy 16 GIGA errefel bekapcsolod és ja bocs 8 jobb esetben de inkább 4-5 giga... XD
HDD dettó ugyan ez, 500 giga, csak akkor ne formázd meg mert lesz 475 giga... Remek.

> 500 giga, csak akkor ne formázd meg mert lesz 475 giga

GB vs GiB?

+1

Amúgy ez rettenetesen felß@$2 agyilag, mind a mai napig.
2 TB –> 1,8 „TiB”

+2
dd meg: G ==> GB emellett GB ==> GiB
--
PtY - www.onlinedemo.hu, www.westeros.hu

na igen a GiB... nem a GB... á minek :)

Nem tétel majd fejlesztek rá saját natív fájlrendszert xD

az ugye megvan, hogy egyrészt pontosan ugyanannyi bit fér el, másrész meg az, hogy a szakma szart az SIre egészen addig, míg segbe nem lett rúgva?

Kettes számrendszerben még az SI sem értelmezhető.
A HDD gyártók meg mindig is SI szerinti váltószámokkal dolgoztak - lehet, hogy ők nem a szakma?
Memóriagyártókat miért nem rúgják tökön?
Egyszóval: az SI használata az informatikában ordas faszság.
--
PtY - www.onlinedemo.hu, www.westeros.hu

> Kettes számrendszerben még az SI sem értelmezhető.

Tekintve, hogy a tíz hatványaira épülnek az SI prefixumok, ebben semmi meglepő nincs.

> A HDD gyártók meg mindig is SI szerinti váltószámokkal dolgoztak - lehet, hogy ők nem a szakma?

Ez persze nem igaz, elég összevissza volt az elején, de kétségtelen tény, hogy a tárolókapacitás környékén gyakrabban használták a tíz hatványokat (nyilván, mivel úgy nagyobb számot lehetett ráírni). De voltak ott arcpirítóan nagy faszságok. Megvan pl hogy a 1.44 az 1024x1000-ből jött ki? Vagy hogy míg a CD 700-a még MB volt, addig a DVD 4.7 je meg már GiB?

> Egyszóval: az SI használata az informatikában ordas faszság.

Egyrészt vitatkoznék ezzel, végfelhasználóknak tökéletesen megfelel az egyébként is szinte mindenhol használt 10 hatvány alapú rendszer (ugyanis kb kurva mindegy, hogy egy DVD ~4.7, vagy ~4.4, ugyanúgy érti, csak pontosabban tud vele számolni)

Másrészt meg nem kötelező használni. A gond nem az, hogy a szakma szeretne kettő hatványokkal dolgozni. A baj az, hogy ugyanazt a prefixumot használja hozzá, amit mindenki más egységesen 10 alapon használ, aztán vannak belőle az ilyen keveredések, hogy mennyi az annyi, ami senkinek az ég világon nem volt jó. Az meg végtelenül szomorú, hogy ezt a kreténséget az ANSI meg az IEEE még a 80as évek közepén, 25 évvel az SI után képes volt szabványba emelni.

A baj az, hogy megtévesztő.
A felhasználónak persze édesmindegy (fenéket), amikor X Béla azt mondja, hogy van egy 2,5GB-os adat, Y Micinek meg van annyi hely a pendriveján, csak épp nem fér rá, mert az egyik GiB, a másik GB.
Konzolon a legtöbb esetben 2 hatványban történik a kiírás, grafikus felületen meg 10 hatványban - és ez még alkalmazásfüggő is. És nem csak Linux alatt, ez a probléma Windows alatt is adott.
És igenis, az egyszeri usereknek is tudniuk kell, mert azt használja. Pontosan úgy, mint a kávédaráló használatához nem kell ugyan tudni a váltóáram élettani hatásairól, de ha megbassza a 220V kávédarálás vagy annak tisztítása közben, akkor bizony meg fog dögleni.
Sokan (még informatikusok sem!) nincsenek tisztában még avval sem, hogy ha egy email maximális mérete 20MB, akkor miért nem lehet 17MB-nyi szemetet csatolni a levélhez. Mint ahogyan azt sem érti, hogy ha 30. választ küldi egy levélfolyamra, és az aláírásában a beillesztett logo 600k, pedig kicsire összehúzta a wordben, akkor miért nem tudja elküldeni a válaszát, pedig nagyon fontos, és ő így nem tud dolgozni.

Összefoglalva: függetlenül attól, hogy informatikus-e valaki, vagy sem, ha számítógéppel dolgozik (v.ö: notebookkal töri a diót), akkor igenis elvárható, hogy legyen némi informatikai intelligenciája. Ha ez nincs meg, akkor ne a billentyűzetet és az egeret cibálja, hanem a partvist, meg a rongyot.
--
PtY - www.onlinedemo.hu, www.westeros.hu

Aha. Szóval tisztán látszik, hogy kibaszott keveredést okoz, hogy az ITben a k azt jelenti, hogy 1024 mindenki másnál meg azt, hogy 1000, az szerinted rendben van, és igenis tanulja meg az ember?

"Konzolon a legtöbb esetben 2 hatványban történik a kiírás, grafikus felületen meg 10 hatványban - és ez még alkalmazásfüggő is. És nem csak Linux alatt, ez a probléma Windows alatt is adott." szerinted ez tényleg a a felhasználó hibája, nem azé a kretén szakmáé aki ezt csinálta?

Szerinted "hát hogy nem érti, hogy 17 MB adat hogy lesz nagyobb mint 20 MB" ez tényleg a a felhasználó hibája, hanem azé a kretén szakmé aki ezt csinálta?

"Összefoglalva: függetlenül attól, hogy informatikus-e valaki, vagy sem, ha számítógéppel dolgozik (v.ö: notebookkal töri a diót), akkor igenis elvárható, hogy legyen némi informatikai intelligenciája. Ha ez nincs meg, akkor ne a billentyűzetet és az egeret cibálja, hanem a partvist, meg a rongyot."

Ja, informatikai intelligencia, hogy 17 > 20, aha. És annak, aki meg programot ír, meg elektronikai ezközt tervez, még csak véletlen se kellene annyi mérnöki intelligenciájának lenni, hogy nem abuzálunk szabványosított dolgokat, és tekintjük önkényesen másnak őket, mint amik.

Komolyan nem értelek, hozol egy csomó példát arra, hogy mekkora fos ez így, ráadásul kifejezetten szépeket, ahol nincs is más, csak számítógép, és levonod azt a konzekvenciát, hogy mindenki hülye, csak az volt a helikopter, aki kitalálta, hogy 1000=1024.

ui:
a 220 az 230 (+- tűrés) már elég régen, de ez is tisztán mutatja, hogy ez mennyire kurva mindegy, ha nem kell tervezni vele :)

Egy lenti példánál maradva a 60-as, 12-es (24-es), stb. váltószám sem okoz keveredést, csak meg kell tanulni. Azt is meg kellett tanulni, hogy egy hónap nem 30 nap, de nem is 31, és még csak nem is 28 vagy 29.
És igen, szerintem az volt a probléma, hogy beszuszakolták az SI-t oda, ahol irreleváns a használata.
A 220 vs. 230-ról meg annyit, hogy sehol nem annyi, sőt, csak egy kerekített érték, és a hálózatról működő eszközök szempontjából (és azok üzemeltetése szempontjából szintén) mindegy, hogy minek nevezzük.
Az informatikában meg pont nem mindegy, mert problémát okoz.
És bizony a 15 business-day sem 21 nap, lehet akár sokkal több is, de kevesebb is. Ráadásul még országonként más-más ugyanabban az időpontban is.
Ám, aki ebben él, evvel dolgozik, annál elvárás, hogy evvel tisztában legyen.
--
PtY - www.onlinedemo.hu, www.westeros.hu

Maradjunk abban, hogy ebben nem értünk egyet, szerintem nem kellett volna abuzálni az SI prefixumokat. Engem biztos nem fogsz meggyőzni arról, hogy ez így jó, meg arról sem, hogy a felhasználónak kellene képben lennie azzal, hogy az itt mást jelent egy szabvány prefixum egy számára egyébként tökéletesen irreleváns technikai részletkérdés miatt (kutyát nem érdekli, hogy 2 hatványok mentén kényelmes mondjuk memóriát szervezni). A másik oldalról úgy látom, téged se foglak meggyőzni arról, hogy -- szerintem -- benne ülsz a szakmai szemellenzős hülyeségeben, és nem veszed észre, hogy nem az IT a világ közepe, úgyhogy szerintem ezt kb fölös folytatni.

Amúgy általában szerinted az emberek hányad része tudja, hogy mi az az SI? És mennyi az, aki csak azért szoroz ezerrel, mert azt mondták neki, hogy úgy kell?

Szerintem aki legalább valami középfokú iskola környékére eljutott, azért hallott róla (bár gyanús, hogy ott lesz az valahol az általános iskolás kémia vagy fizika anyagban). Az más kérdés, hogy, lehet, hogy arra, hogy SI, már nem emlékszik, mert annyi maradt meg neki az egészből, hogy a kiló az szorozni ezerrel, a mega szorozni 1000*1000el, stb. (Illetve leginkább csak annyi, hogy ezerrel kell szorozni, és kiló, mega, esetleg giga).

Viszont: ha ennyit jegyzett meg (és azért ezt a többség megugorja), akkor kb. mindenhol jól ellesz ezzel a tudással, anélkül, hogy tudná, hogy ez SI. Kivéve az informatikát, ahol megpróbálják neki elmagyarázni, hogy itt 1024-el kell szorozni, mert csak. Kivéve mikor nem.

(Egyébként vicces, hogy az egyik oldalrol PtY azzal érvel, hogy legyen igenis ennyi alapműveltsége informatikából, te a másik oldalról azzal, hogy még az SIt se tudja, nem mindegy?)

Nem tudom, hogy mikor kellene tanulni, de eddig azt tapsztaltam, hogy sokaknak fogalma sincs arról, hogy a kilogrammnak miért éppen ez a neve, és hogy mondjuk miért pont 100 "dekából" jön össze.
Ha ugyanettől az embertőé megkérdezed, hogy mennyi adat lehet egy kilobyte, akkor általában vagy emlékszik, hogy 1024 byte, vagy széttárja a kezét, hogy nem tudja.

Idézet:
Konzolon a legtöbb esetben 2 hatványban történik a kiírás, grafikus felületen meg 10 hatványban - és ez még alkalmazásfüggő is. És nem csak Linux alatt, ez a probléma Windows alatt is adott.

Ehhez csatolhatnál egy listát a problémás windowsos alkalmazásokról, mert nem emlékszem, hogy hasonlóba futottam volna.

:)

Nem kell lista, nem kell messzire menni :)
Windows browser-ben egy file nálam épp 31kB-ként (nem igaz, hibásan KB-ként) látszik.
Jobb klikk, tulajdonságok.
Size: 30.0KB (30 776 bytes)
Size on disk: 32KB (32 768 bytes)

Azaz: tallózóban SI, tulajdonságokban 2 hatvány. Könnyen ellenőrizheted Magad is.
Sz'al nincs itt semmi látnivaló, távozzanak, kérem. :)
--
PtY - www.onlinedemo.hu, www.westeros.hu

Nézz utána, hogyan kerekít a Windows Intéző. Az van elcseszve, nincs szó SI-ről.

:)

Megtévesztő, ennyi épp elég. És nem használ SI-t, ráadásul K-t ír k helyett, és még sorolhatnám.
Pont az a rendszer pisál széllel szemben, amelyiktől az ellenkezőjét várná az ember.

De abban ugye megegyezhetünk, hogy a mezei felhasználónak nem kell utánajárnia a windows kerekítési módszereinek?
/Ezt sem én hangoztatom, csak jeleztem/
--
PtY - www.onlinedemo.hu, www.westeros.hu

Akkor az az ember nagyon el van tévedve. Szerintem a Windows esetében cél a megszokott dolgok lehető legtovább való megtartása. Nem csupán anyagi okokból, hanem mert az ember is ragaszkodik a megszokott és jól bevált dolgokhoz. Az egy más kérdés, hogy az MS sajnos a rossz dolgokat is szereti megtartani...

A fejlesztőknek kellene normálisan megcsinálni a kerekítést. Mivel nem tették meg, a felhasználó vagy megtanulja kezelni a kerekítési hibákból származó eseteket, vagy nem, az ő választása.

:)

Nem, nincs meg. :(

No, meg nem lehet mindent SI mértékegységbe belekalapálni, pl csak a legalapabb dolgokat vegyük:
10 bit = 1 byte ( lolwut )
Avagy másképp, más példa:
100 sec = 1 perc
100 perc = 1 óra
100 óra = 1 nap
10 nap = 1 hét ( <– vagyis 8 munkanap egy „héten” ugyanannyi bérért )
Ugye milyen hülyén venné ki magát?
És innentől kezdve ez a kibicbitezéses átnevezős bohóckodás már arcpirító csúsztatás.

> Nem, nincs meg. :(

Az elég szomorú :)

Egyébként meg lásd fentebb, nem kell mindent belekalapálni. Fordítva ülsz a lovon, a kibi mibi stb ezt hivatott megoldani:

60 s = 1 Ks
3600 s = 60 Ks = 1 Ms

stb, vagyis ha perc meg óra helyett SI prefixumokat használnánk, és megtartanánk a hatvanas szorzót.

Nemnem.

60s != 1 Ks, mert a kilo az 1000, nem 100. A szó, amit keresel: hekto.
3600s ebben az esetben tehát inkább 4Ks, nem pedig 1Ms :)
--
PtY - www.onlinedemo.hu, www.westeros.hu

de nem, szerintem a következő nagyságrend a k, nekem így tetszik. És nyugodtan leszarhatom, hogy a kilo az ezer, hiszen nincs azzal semmi gond.

A következő nagyságrend a h, nem a k :)
És k, nem pedig K :)
--
PtY - www.onlinedemo.hu, www.westeros.hu

Ez ROTFL :)
--
PtY - www.onlinedemo.hu, www.westeros.hu

biztos bazinagy tapipadod van.

Nekem a kedvencem a 2+ GB méretű chipset driver...