SNR lock

Több Telekomos fórumon is olvastam erről, azonban csak annyit tudtam meg, hogy zajtartalékot képeznek vele a vonalon a szakadások kiküszöbölésére.
Egy otthoni felhasználó hogyan tudja vizsgálni a vonalát és azt vélelmezni, hogy a nála a tárgyban említett van alkalmazva?

Hozzászólások

Nem világos. Elmondanád, miről van szó?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem neki ugyanaz a baja, amiről már én is írtam egyszer ide.
A szolgáltató mesterségesen korlátozza az ADSL kapcsolat sebességét, hogy az "stabilabb" legyen, holott a nálam lévő modem által mért jel/zaj arány alapján a most beállítotthoz képest dupla tempón is mehetne.
Pl. nálam éveken keresztül tökéletesen ment a 10Mbit/s, sőt, az ügyfélszolgálatosok többször is hívtak, hogy nem szeretnék-e 20Mb-et. Aztán egyik napról a másikra minden előzmény nélkül 8Mb lett, és amikor szerettem volna bővítést kérni, közölték, hogy nem lehet, nem bírja a vezeték.

Így már értem. Szerintem jó, ha limitálják a sávszélességet, mert a nagyobb átviteli sebesség rengeteg csomagismétléssel végül is rosszabb eredményt adhat.

Nincs közvetlenül köze hozzá, csak egy példa. Ahol sok AP van, nem szerencsés a 40 MHz sávszélességet beállítani, mert mindenki megnehezíti a szomszédjai életét. Önző módon nagyobb sebességet akar, de egymást zavarják, így akadozni fog az átvitel mindenkinél. A kisebb, 20 MHz-es sávszélességgel mindenki jobban jár. Elvileg lassabb, de ha nem zavarják egymást, mégis gyorsabb kapcsolatot ad, mert nem kell állandóan csomagot ismételgetni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Amit írsz, az így van, de azért az ADSL egy kicsit más. Én úgy tudom, hogy ott az érpár, mint közeg előfizetőnként rendelkezésre áll, csak az áthallással kell számolni.
Nálam soha nem volt semmi gond, mérések alapján a kapcsolat tényleg tudta a 10Mb/s sebességet. Sőt, egy kicsit többet is. A modem statisztikái szerint alig volt átviteli hiba (mármint olyan, amit a FEC-ből ne lehetett volna javítani).
Aztán egyszer csak jött a korlát, szó nélkül.

Én nem tudom, hogy mi az oka, de egyszer egy netes leírás alapján megpróbáltam mindenféle diagnosztikai programmal, másik modemmel meg kalkulátorral megnézni, hogy tényleg indokoltan ennyire lassú-e a kapcsolat, és arra jutottam, hogy kb. 15Mb/s-et tudnia kellene, mind a csillapítás, mind az SNR alapján.

Ezeket az értékeket azért én sem hiszem el, de a most üzemelő modem szerint pl.:
Attainable Rate (Kbps): 17716 1328
Rate (Kbps): 8957 635
Van egy kis különbség.

Persze nem vagyok szakember, a tévedés jogát fenntartom. Tulajdonképpen ezért nem mentem még asztalt borogatni a T-be.

Jó, csak egy rakás dologtól függhet. A csavart érpárt eredendően 300 Hz - 3.4 kHz átvitelére találták ki, a kötéseknél, a kábel szerkezetében nem volt szempont a nagyfrekvenciás átvitel. Most éppen 17.7 Mb/s-ot jósol a modemed, de kérdés, 3 nap eső, köd, kánikula, fagy, bármi esetén is ugyanez-e a helyzet. Most van 9 Mb/s-od, de az legalább szélben, fagyban, farkasüvöltés közben is jó, mert van benne tartalék. Már úgy értem, a paraméterk romlása esetén is ekkora tempóval át lehet lökni az adatot hiba nélkül, illetve kevés hibával.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Sehogy, ha létezne is ilyen, akkor is a távoli oldalon lenne ez megoldva. Egyébként olyan szar állapotban vannak a legtöbb helyen a kábelek, hogy nem valószínű hogy ilyenre szükség lenne:)

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)