Mi a hiba?

Mi a hiba a következő oldalak kezdőlapjain?

- Bitbucket
- GitHub
- CodePlex
- Google code
- Sourceforge
- CloudForge

És mi az, amit a következők jól csinálnak?

- Facebook
- Gitlab (többé-kevésbé).

Szabad a gazda? A bejelentkezés egy UX katasztrófa.

A Bitbucket és a GitHub ugyanazt a szarvas hibát követi el: egy bazi nagy regisztrációs űrlapot tol az ember képébe és külön kattintani kell ahhoz, hogy be tudjunk jelentkezni. Értem én, hogy az új usereket egy regisztrációs űrlappal lehet leghamarabb szerezni, de miért nem lehet kirakni a loginhoz szükséges mezőket is a kezdőlapra? Regisztrálni egyszer akarok, bejelentkezni (valószínűleg) sokkal többször.

A Google Code külön fájdalom UX szempontjából. Nem tudom, hogy hogy néz ez ki, ha saját projektem van ott, de láthatóan arra apellálnak, hogy úgy is belépve használod a Google code-t és fel se merül bennük, hogy nem. A másik három (meg nagyjából a többi hasonló oldal) mind külön oldalra vezet át ahelyett, hogy a kezdőlapon egyből be tudnék jelentkezni.

Facebookon ezt például jól megoldották: van egy nagy regisztrációs űrlap, viszont kinn van a bejelentkezéshez szükséges név/jelszó mező is, ráadásul a fókusz egyből a bejelentkezésen van.

Hozzászólások

GOG se kutya. Ott nincs űrlap, de van login meg signup gomb, amikre kattintva felbukkan (szigorúan javascript igénybevételével persze) a bejelentkező/regisztráló felület, amik alján, a biztonság kedvéért (a készítők felteszem gondoltak a hozzájuk hasonlóan retardált userekre is) van egy [I'm new here]/[I already have an account] gomb.
_____________________________
Powered by 1,3,7-trimetilxantin

A Google-t es a Microsoftot ugyanamiatt utalom mindkettot: egyszeruen szarnak nagy ivben a kenyelmes UX-re.

Bar a Facebook se nagyon megy ilyen teren jo iranyba altalaban.

Gondolom feltételezik, hogy az userek használják a böngészők jelszókezelőjét. Merthogy akkor ebből a problémából nem sokat látsz.

Ugyan ki akarna kilépni a google-ből? Ha egyszer beléptél nincs vissza út. :)
(bocs)

Én a Biohairt szeretem, mert oda nem kell bejelentkezni.

A bonylult problémára a megoldás:

1) Kattintani.
2) A login oldalt elhelyezni a könyvjelzők között.

Újat mondtam volna?

Pedig - ha nem szakmai szemmel nézzük - akár igaza is lehet:
- tud változtatni a weblap designján? - nem.
- érdemes ezen bosszankodnia, amikor jobb dolga is lehet? - nem.
- meg tudja kerülni a dolgot? - igen.

Avagy: lehet azon dühöngeni minden egyes bejelentkezéskor, hogy milyen kényelmetlen az oldal. De megéri ilyenen stresszelni? Változtatni nem tudsz rajta. Most még azt is engeded, hogy a jókedved elvegye?

Bosszankodas vs UX note. Utobbi a szakmajanak a resze. Nem allapithatja meg, hogy valaki mas nem ert az o szakmajahoz? Csak hogy ti is ertsetek: nem allapithatja meg a BMW egyik tervezoje, hogy a citroen csavarjat milyen rossz helyre tettek, es mennyivel nehezebb azt javitani mint az altala tervezett BMW-t?

A blogbejegyzés a következő események hatására jött létre:
0) Karácsony környékére hazalátogattam szüleimhez. Mivel volt szabadidőm, otthon fejlesztgettem valamit. Kód a bitbucketen.
1) Ezután hazajöttem, gondoltam folytatom, amit elkezdtem.
2) Ennek folyamányaként beírtam a böngészőbe, hogy bitbucket.org, ami egy regisztrációs űrlappal fogadott.
3) Ezután elgondolkoztam azon, hogy miért is kell nekem az egérhez nyúlni és rákattintani a login gombra. (Mintha nem a hup lenne tele vim és cli fanboyokkal, akiknek ezt magyarázni kell...)
4) Utána hirtelen felindulásból gondoltam megnézem mi a helyzet a githubon. Egy logout után megállapítottam, hogy ugyanez.
5) Mivel internetes kalandozásaim során láttam erre már jobb megoldást is (pl. facebook) ÉS az UX témaköre egyébként is érdekel, gondoltam megér egy kis kutatómunkát, hogy máshol hogyan kezelik ezt az UX issue-t*.
6) Megírtam a tapasztalataim.

* Igen, UX Issue. Ezek a rendszerek gyakorlatilag ügyviteli rendszerek, bár nem a szó hagyományos értelmében, hiszen egy szoftverfejlesztésnél egészen más feladatok vannak, mint mondjuk egy raktár vagy rendeléskezelésnél. Ezt és a rendszerek céljait figyelembe véve értékeltem ezt egy UX issuenek.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Rosszul látod, nem akartam megvédeni ezeket az oldalakat(ha ez a baj), nem állítom hogy megoldás, nem is szoktam ilyet tenni szándékosan. Ettől függetlenül vetetettem fel a bookmark kérdését, mert az engem foglalkoztat. Mert nem feltétlenül jegyzek meg elsőre minden url-t amit használni akarok.

Session-t meg pláne nem akarok átvinni, őszintén nem is értem hogy az miért lenne jó.