Szolgáltató tiltja a VOIP -ot!?

Fórumok

Egy vidéki, kedves NEM informatikus barátom (a családja szétszórva Ukrajnától Bécsig, a barátairól nem is beszélve) a nagy Magor szolgáltatónál olyan szolgáltatást kapott, ahol letiltották a VOIP -ot, beleértve a skype -ot.
Valamiről lemaradtam? Nekem ez nagyon gyanús. Megteheti ezt a szolgáltató?
Mint botcsinálta informatikus, számos barátom bűvölteti velem a számtech
dolgait - készüljek rá, hogy sokaknál kitiltják ezt a szolgáltatást? Ez most komoly?

Hozzászólások

Mondjuk az nincs kifejtve, hogy mi a VoIP. (Vagy van doksi és az én figyelmemet kerülte el?) Mármint nyilván van sejtésem, de korrektebb lenne le is írni, mert ez alapján akár minden TCP/IP forgalmat lehet szűrni, hiszen lehet, hogy csak be van csomagolva a hang egy https layerbe. :)

Ahogy elnézem most nem lehet mobil mellé olyan netet venni, amiben van VoIP. Szánalmas. (Miért nem lehet felárért, mint Svédországban?)
--
http://naszta.hu

Tuti, hogy én vagyok valami kiemelt ügyfél, de most próbáltam: Telenorból két nagyobb magyar voip szolgáltató felé simán megy a hívás. (A Mobile Online 100 MB szolgáltatásukat használom beszédre használt prepaid kártyán.) Amivel próbáltam: Androidos telefon + Zoiper kliens. A hálózati beállításokat nem babráltam, out-of-the-box működött.

Illetve próbáltam még a Skype-ot ugyanezen a mobilneten, az is működött.

Szóval ez tuti valami szolgáltatói sajátosság.

Jó reggelt, bizony tiltja, ráadásul nem is tegnap óta (pár éve). Mindegyik szolgáltató.

Nem lehet annyira régóta, saját állításuk szerint, kiscsillaggal: "Amennyiben az egyes díjcsomagok használatát az előfizető 2013. november 1. előtt megkezdte, akkor a VoIP szolgáltatás a Like 50, Eco Surf, Fun aranytárskártya, Fun Dupla és a Next S díjcsomagokat kivéve minden esetben igénybe vehető."

Emlékszem is egy ilyen megállapításra még korábbról, hogy egyedül a Tré nem tiltja... Hát vége.
Egyébként nem kimondottan (vagyis egyáltalán nem) etikus, attól még hogy egy ideje így van.

Kábeles szolgáltatásról van szó. Nekem (Bp. belvárosa) UPC (jelenleg 60 Mbit) fel sem merült ilyesféle korlátozás. Van 2 db vonalas előfizetésem is náluk.
Szóval, akkor ez a "díjszabás" évek óta megy? - na én az ilyet adóztatnám meg.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Az hogyan derül ki egy titkosított csomagról, hogy VoIP vagy sem? Egyáltalán ezt hogyan tudják kiszűrni?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Bírom ezt a fajta cinizmust. Leírtuk, hogy sz.rt adunk, tehát ne reklamálj, hogy ha az. Ha lesz élelmiszer üzletem, leírom, hogy a termékek lehet, hogy romlottak, felejtsenek el mindenféle felelősséggel, kártérítési igénnyel.

Itt is látszik a kapitalista piacgazdaság hazugsága. Nincs valódi verseny, az árképzés, a módszerek ugyanazok, nincsenek valódi alternatívák, legfeljebb más színű a cégér.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Semmilyen cinizmus nincs ebben, ha kell a voip, akkor ne az óccsitott csomagot vedd meg.
Az emberek +90%-ának nem kell, nekik jó az "olcsó" is.

Ne várj jól működő, versengő kapitalizmus olyan környezetben, ahol az állam mindenbe belepofázhat és kénye-kedve szerint rád tolhat olyat 10 milliárdos nagyságrendű adókat, amivel leplezetlenül is a saját holdudvarát tolja.

Ugye, most nem azt akarod mondani, hogy ha más kormányunk lenne, hirtelen a különféle szolgáltatóknak egészen eltérő csomagjai lennének? Teljesen ugyanaz van mindenhol. Hűségidő, hálózatsemlegesség kiirtása, NAT mögé tett ügyfél.

Mellesleg nem a szolgáltatás körében merül ez fel, hiszen épp a szűrés a drágább, szűretlen forgalmat átvinni nem többlet költség. Ez egyedül a szolgáltató gazdasági érdeke miatt van így. Nem baj, vpn-en, ssh tunnelen is lehet telefonálni.

Amúgy épp az ilyen görénységek miatt teljesen indokoltak az ágazati különadók. Mondtam, hogy szerintem miért indokolt.

Az ágazati különadók lényege, hogy nagy tőkeigényű ágazatokat adóztasson. Éppen a nagy tőkeigény miatt ezeknek nem lehet bárki a konkurenciája, mondjuk a Kovács család Pusztamérgesről.

Ugyanakkor ezen szolgáltatók lényegében bármit megtehetnek a szolgáltatásaikkal, áraikkal. A beruházás nagyon drága, de az üzemvitel, a szolgáltatás már olcsó, igen nagy profitot képes generálni. Semmi sem indokolja a hálózatsemlegesség feladását, külön árazását. Aztán mégis.

Több különadót!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hát nem. Az nem kartell, ami gazdasági szabályszerűség. Jelen esetben ez a piac természetes monopólium, ergó aki elsőként kiépíti a hálózatát, és nem balfasz, az letarolja a piacot, és a második szolgáltató gazdaságosan rettentő nehezen tud belépni erre a piacra. Ráadásul ha az első szolgálató agresszív árazást folytat, akkor simán ki tudja árazni a további szolgáltatókat.

Azért ezek a dolgok nem ilyen nyilvánvalóak és egyszerűek.
Tudok Budapesten is olyan területről, ahol a háztömb egyik sarkán a Magor kábele, a másik sarkon a UPC kábele és a közepén senki nem szolgáltat, így végül UPC direkt.
Államosítás, a piac direkt torzítása ágazati adókkal ... nem tűnik hatékony megoldásnak. Ez kicsit olyan mint amikor az állam szinte teljesen kilépett a lakáshitelezésből, a banki hitelkamatok még mindig a két számjegyű inflációnak megfelelő (>20%), a betéti kamatok meg a béka alsója alatt. A szerződések, több oldalon kicsi apró betűkkel nyomtatva, amelynek egyes pontjait a banki alkalmazott sem tud értelmezni.
Az államnak nem kiszorítani, erőszakolni, hanem csendes "akna munkával" verseny helyzetet kell létrehoznia.
Ha belegondolok, hogy a rendszerváltás után még néhány évig a vonalas telefon csak "kihalásos" alapon működött, ma csak kívánnom kell már csöngetnek az ajtón, hogy melyik sarokba kérem a készüléket.
A piac torzságait csak az erős versenyhelyzet tudja helyrerakni - lásd LGFB - legalábbis egy jól működő kapitalista gazdaságban. A kormányzati adó és egyéb "intervenció" csak torzít és a korrupció melegágya. (Egy sor olyan ember kezébe ad jogokat, akinek semmilyen más érdekeltsége az ügyekben valójában nincs mint, hogy mennyit dugnak az Ő zsebébe)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Baromságokat beszélsz. Nem is csoda, hogy olyan hülyéket sikerül rendszeresen kormányra juttatni, akik hasonló baromságokon törik állandóan a fejüket.

Az ágazati különadó gondolata is rossz, gyökerestül kéne kiírtani. Kb. ahhoz hasonlítanám, mint amikor a sánta panaszkodik, hogy nehezen tud felállni, erre valaki jól hátbarúgja, hogy még nehezebb legyen neki. (gyk: valami szar, erre nem megjavítjuk, hanem még jobban elbasszuk)

Ugye, most nem azt akarod mondani, hogy ha más kormányunk lenne, hirtelen a különféle szolgáltatóknak egészen eltérő csomagjai lennének?

Hát ha kormányunk lenne, akkor bizony a szolgáltatóknak egészen más csomagjaik lennének, mint most. Persze az utóbbi 25+ évben a kormányrúdnak még a közelében sem jártak olyan emberek, akiknek egyáltalán lövésük lenne arról, hogy milyen is lehetne egy jó kormány...

A különadókkal azt tudod elérni, hogy az inkorrekt módon működő cég által generált "lopott" pénz egy részét az állam ellopja, majd nagyrészt a sógoroknak, haveroknak kiosztja. És mindezt természetesen a fogyasztó fogja megfizetni. Tehát ahelyett, hogy a szolgáltatás ára közelítené az indokoltat, ehelyett jóval drágább lesz (sőt, még annál is kicsit drágább), és az "árdrágítás" eredményén risztel egymással az állam meg a szolgáltató. Na ezek után igazi ökörnek nevezem azt a fogyasztót/állampolgárt, aki még tapsol is ahhoz, hogy kilopják a szemét, részben pont azok, akiknek az lenne a feladatuk, hogy a szolgáltató rablását leállítsák!

Szóval nem az a feladat, hogy hogyan lehet a lopott pénzt minél kreatívabb ötletekkel ellopni, hanem az, hogy a szolgáltató az amúgy mellesleg törvényben is tiltott tisztességtelen gazdasági tevékenységét megrendszabályozzák. Érdekes módon az EU képes volt elérni, hogy az európai roaming díjak konvergáljanak a nulla felé! Nos, hasonlóan lehet szépen olyan fogyasztóvédelmi szabályokat hozni, hogy pl. ami infrastrukturális szolgáltatásnál nem jelent műszaki többlet kiadást a szolgáltatónak, azért nem kérhet többletpénzt/nem korlátozhatja a saját kénye-kedve szerint a szolgáltatás tartalmát sem. Aztán ezt bevasalni rajtuk.

De az ultimate megoldás persze az lenne, ha a természetes monopóliumokból szépen kivásárolná a közösség/állam a szolgáltatót (nem piaci alapon, hiszen itt nincs piac, mivel nincs max. 1-2 szolgáltató - hanem ráfordításos alapon: amibe került neki, mínusz eddigi megtérülés, plusz elismert elfogadható hozam), így a drót nem a szolgáltatóé lenne, hanem a városé/közösségé, akik utána nonprofit alapon adnák a drótot a lakóknak, az internet kijáratért meg mindenki előfizetne a neki szimpatikus szolgáltatónál - és mivel itt már ténylegesen lehetne a szolgáltatókat versenyeztetni, és mindjárt kialakulnának a tisztességes nyereségszázalékok...

Pedig a kormányon is múlik, hogy a telekommunikációt hogyan szabályozzák a törvények. Ha hoznak egy szabályt (nmhh?), hogy internet szolgáltatás néven nem lehet tartalmi korlátozásos* csomagot árulni, akkor vagy nem szűrnek ki oldalakat vagy portokat, vagy nem internetként árulják.

(*: természetesen ettől még lehet olyan korlátozás, ami hatósági, pl törvénybe ütköző tartalmat most is korlátozhatnak, de az nem a szolgáltató döntése)

El kell olvasni a szerződést, amit aláírsz. Utólag hiába mutogatunk másra. Ha nincsen olyan előfizetési lehetőség, ami tartalom szűrés nélküli, akkor az talán alapja lehetne egy hatósági vizsgálatnak. De lehet még akkor sem sértenek meg semmi szabályt a jelenlegi törvények alapján.

"de még azt is el tudom képzelni, hogy az összes UDP portot"

Az gyakorlatilag hasznalhatatlanna tenne a szolgaltatast, eleg sok minden megy UDP-n keresztul, pl online jatekok, chat, audio/video streaming, DNS lekerdezesekrol meg nem is beszelve.

UPDATE: most latom hogy az utobbit mar irtak elottem.

Saját tapasztalatom az volt pár hónappal ezelőtt, hogy az általánosan elterjedt erre használt portot blokkolják. Egyszer voip-pal kapcsolatos fejlesztésnél mobilnetről is kipróbáltuk a szoftverünket és akkor bukott ki, hogy az 5060-as port szűrve volt. Más portra állítva viszont működött. De még azon is múlhat, hogy melyik apn-t használjuk. VPN kapcsolatnál tapasztaltam nemrég, hogy a tömörítős apn-jükkel nem ment, míg a nem tömörítős apn-nel hibátlanul ment a vpn. (tömörítős: a képeket kisebbre tömöríti, kevesebb adatforgalom és gyorsabb betöltés, csak néha bekavarhat)

Megszegte a szerzodest. Nabumm. locsemegetol elbucsuztak, az elet megy tovabb.

A maradek 99% csak hoborog magaban, hogy "szarazinternet", asse tudja mi a baja "biztos virusos a gep".
A havidijat meg fizetik. Beloluk is meg lehet elni. A locsemegek, meg vagy megszokjak az uj rendszert, vagy nem neteznek.

A kormanytol meg informatika teruleten nem sokat varhatunk, erre jol ravilagitottak az elmult honap esemenyei, ahol tobb nagysagrendet tevedtek, mert nem tudjak, hogy a gigabajt mi fan terem.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Most igen eufemisztikusan azt fogalmaztad meg, hogy azoknak, akik legalább minimálisan értenek a szakmához, az érdekérvényesítő képességük, a lobbierejük nagyjából nulla, mérési hiba, legfeljebb zaj?

Mert azt értem, hogy jogász, közgazdász hülye a műszaki kérdésekhez, mondjuk úgy, nem is feltétlenül kell hozzá értenie. A kormányzat balfácánsága ott érhető tetten, hogy Gőgös Gúnár Gedeon pozícióból nem hallgat hozzáértő tanácsadókra, mindenkinél mindent jobban tudnak. Látjuk. :)

A szolgáltatónak van egy érdeke, ahogy írod is, nem az lesz a megoldás, hogy megjavulnak, hanem az, hogy kevesekkel szerződést bontanak, a „problémás” ügyfelektől megválnak, a tömegek átverése pedig megy tovább.

Nincs megfelelő szabályozó, nincs érdekérvényesítés. Valóban ennyire rossz a helyzet, tehát nincs megoldás?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> Most igen eufemisztikusan azt fogalmaztad meg, hogy azoknak, akik legalább minimálisan értenek
> a szakmához, az érdekérvényesítő képességük, a lobbierejük nagyjából nulla, mérési hiba,
> legfeljebb zaj?

Pontosan.

> Nincs megfelelő szabályozó, nincs érdekérvényesítés. Valóban ennyire rossz a helyzet, tehát nincs megoldás?

Az, hogy van-e megoldas, azt nem tudom. De a helyzet tenyleg ennyire siralmas.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nahh.. irány a szolgáltató székháza elé tüntetni!

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Mindkét félnek politikailag igaza lehet, attól függ ki és honnan nézi.
Szerintem az igazi baj, hogy nálunk már a kukázás is politikai kérdés.
Mi (civilek) semmit nem tudunk megoldani, elintézni, elrendezni. Vajon miért?
Viszont, említitek a VPN és az SSH tunnelt, ezeket hogy lehet kivitelezni?
Nekem, hirtelen ezekről csak az jut eszembe, hogy valahol" van egy privát hálózat, vagy egy szál (Linux?) gép ami képes kapcsolódni a skype -ra és ehhez kapcsolódna a "szegény megszorított" barátom. (Egyébként tényleg jól sarokba szorították és ismét csak a politikai rendszerünknek köszönhetően).

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

olyat nem tudtok, ami egyszerre ket linken megy? (3G stick+wifi, 3G+wifi ha mobiltelefon).

Igy a pillanatnyi kiesest teljesen at lehetne hidalni.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A feladvány szerintem nem applikáció hanem vas/router kérdés. Olyan router kell amely mindkét/három kapcsolatot kezeli, a forgalmat elosztja (ésszerű arányban).
Itt inkább a több utas terjedést látom veszélynek - az UDP elvileg védtelen ezzel szemben.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Mobiltelefonon tipikusan rendelkezesreall ket alternativ vonal: 3G/LTE es a wifi.

Most a mobiltelefonnal egyutt vigyek routert is?

> Itt inkább a több utas terjedést látom veszélynek - az UDP elvileg védtelen ezzel szemben.

Ez viszont alkalmazasoldali problema. Csomagokat lehet sorszamozni, pl
wifi01- 3g01
wifi02 - 3g02

Aztan amelyik csomag elobb er ide, azt hasznalom a kesonjovot dobom el.

A technologia adott (mobiltelefon), egyszeruen nem ertem,
hogy nem jutott meg legalabb egy embernek az eszebe rajtam kivul...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem igazán tudod miről beszélsz...

Az alkalmazás hálózaton beszélget, számára nincs vifi, meg 3G. Azt egy másik 'program' (az adott Oprendszer hálózati stack-je) dönti el, hogy kifelé merre menjen egy alkalmazásból induló csomag.

Arról ne is beszéljünk, hogy a 3G közvetlenül a telefon szolgáltatódhoz fut be, a Wifi pedig hová is? A legközelebbi AP-be. Hogy onnan hová megy/mehet, ahhoz a telefonodnak nem sok köze van, a telefonodon futó alkalmazásnak meg végképp nincs.

--
zrubi.hu

> Nem igazán tudod miről beszélsz...

:)

> Az alkalmazás hálózaton beszélget, számára nincs vifi, meg 3G.
> Azt egy másik 'program' (az adott Oprendszer hálózati stack-je) dönti el,
> hogy kifelé merre menjen egy alkalmazásból induló csomag.

Jajj ne mar.

> Arról ne is beszéljünk, hogy a 3G közvetlenül a telefon szolgáltatódhoz fut be,
> a Wifi pedig hová is? A legközelebbi AP-be.
> Hogy onnan hová megy/mehet, ahhoz a telefonodnak nem sok köze van,
> a telefonodon futó alkalmazásnak meg végképp nincs.

Hagyjuk... Valoszinu nem te fogod megirni almaim programjat, szoval lepjunk tovabb.

ps: Ha raszantanal egy orat Herr Google fuckteamleider-re:), es meg ugyis ugy gondolod,
az allitasod igaz, akkor belemehetunk melyebben. De szerintem egyezunk ki abban, hogy
ugorjuk a temat. Nem hiszem, hogy itt a hup-on barki is ilyet akarna irni, szoval ez
netto idoelb*szas a reszemrol, 0 outcome-mal:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hagyjuk... Valoszinu nem te fogod megirni almaim programjat, szoval lepjunk tovabb.

Egészen biztos, hogy nem én fogom megírni ;)

Cserébe láttam már jópár ilyen nagyon jó ötlettől vezérelt "megoldást" amikor az alkalmazás beleszólt a hálózati dolgokba. mert hogy ő majd jobban tudja mi kell neki. Hát jó nem sült ki belőle soha.

Erre igen jó példa a talán még most is sok állami intézményben használt Oracle alapú vastag kliens szerű könyvelő/bérszámfejtő csodaszoftver.
Ez például nem kért a TCP protokoll által biztosított megbízhatóságból, aminek eredménye hogy akár 1 ping kimaradás után le is szakad a szerverről :D

Olyanból is volt pár hogy: "fogjunk össze sok szar mobilnetet, és varázsoljunk belőle rendundáns vonalat" mert az jó ötlet, és occsó is...

Igazából nem is tudom mire kellene gugliznom, mert ami számodra az álomszoftver az - a szolgáltatás háterét ismerve - számomra eleve halva született ötlet.

--
zrubi.hu

Egy alkalmazás fel tudja deríteni, milyen saját IP címei vannak, tud socketet nyitni mindegyiken, és UDP-n az összesen küldi az összes csomagot, abban reménykedve, hogy valamelyik odaér. Ezekre van API, akár meg is lehetne csinálni. (Source routing a neve, ha jól tudom.) Az alkalmazás persze nem tudja, hogy melyik IP cím fizikailag merre megy tovább, mert nem akarunk rétegeket sérteni, de jó eséllyel külön utakon, tehát nő a rendelkezésre állás. Az más kérdés, hogy adott mobil platformon meg lehet-e csinálni, mert azok szeretnek beleszólni, hogy melyik a preferált hálózat, és akkor csak az van. Létezhet olyan algoritmus, hogy ha van wifi, akkor eldobja a 3G-t, tehát alkalmazás szinten esélytelen a dolog, mert sose lesz 1-nél több IP/útvonal.

--

Egy alkalmazás fel tudja deríteni, milyen saját IP címei vannak, tud socketet nyitni mindegyiken

Persze, de a "saját IP" egyátalán nem biztos, hogy ugyan az, mint ahogy am ásik fél látja (NAT, IPv4 vs IPv6).

Az ilyen "tudom én a saját IP-met, és jól beledrótozom a hirtelen kitalált protokolomba" módon működő alkalmazáscsodákat, és kitalálóit (és ezek rokonait) biztosan sok networkos/tűzfalas szakember sokszor emlegeti ;)

--
zrubi.hu

pl. a skype anno pont emiatt tudott terjedni.

Meg az milyen mar, hogy van egy fajlmegoszto programod, es nem veszi eszre, hogy a ket laptop ugyanazon a halon van, es inkabb interneten keresztul szinkronizal.

Mindegy, feladom.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ha a T-Home-ra gondolsz, akkor könnyen elképzelhető, hogy az ő eszközük használja/fogja még akkor is, ha nem fizettél elő a szolgáltatásra. A Skype-ra nincs ötletem, de egy sima SIP kliensben az 5060-as portot tedd mondjuk az 5070-re és kész. Annó - talán 2-3 éve - a Diginél nekem is volt hasonló, hogy egyik napról a másikra az 5060-as porton nem ment a telefonhívás, de a készülékben beállítottam egy másik portot és azóta is hibátlanul megy.

Megtenned, hogy egyertelmusited, hogy mobilszolgaltatorol van szo (onaluk altalaban a szerzodesben benne van, hogy az internetes szolgaltatason nem hasznalhatsz VoIP-ot), vagy klasszikus kabeles net-szolgaltatorol (ilyet speciel meg nem hallottam) ?

A Magor Telekom a hunyó, és mobil szolgáltatásról van szó. A meglepetés a történetben az volt, hogy néhány hónapja, rábeszélték egy másik csomagra azzal, hogy olcsóbb, gyorsabb MOBIL internet szolgáltatást kap.
Cserébe, viszont kiderült, hogy letiltották a VOIP szolgáltatást amiről szó nem esett amikor rábeszélték erre az új csomagra. (Nem tudom mennyivel lett olcsóbb a szolgáltatás - azaz mit nyert rajta a barátom - de természetesen külföldről/-re mobil telefonálni jóval drágább mint VOIP szolgáltatást használni).
Az már csak "hab a tortán", hogy minden kedves mobil internetező figyelmébe ajánlanám, hogy mielőtt ilyen csodálatos 4G/3G és egyéb "nagy sebességű" mobil szolgáltatást vesz, fizet nézze meg, hogy azon a területen ahol leginkább használná (hasznosíthatná) van-e kiszolgálás!?
Nekem erről annyi a tapasztalatom, hogy pl. Nógrádban Borsosberény (62 km küszöbtől-küszöbig) faluban van egy kis családi házam, ahol ha GPRS 100 Kbit elérek mobilon, stabilan akkor örülök. De pl. Szécsénke faluban NINCS Magor Telekom (Telenor és Vodafon nem tudom) egyáltalán - telefonálni sem lehet! Szégyen!
Vannak akik országos széles sávú internet kiszolgálásról álmodoznak, ott még mobil telefon sincs?!
Kellene nekünk is olyasmi mint Ausztráliában létezik, internetes oktatás és táv műtét. Ezzel a színvonallal biztos jó eredményeket érnénk el.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Ez a "...NINCS Magor Telekom..." mit jelent?
- nem lát jelet a telefonod? (Arra megoldás lehet az, hogy a telefonon kizárólag a 2G-t engedélyezed és akkor nem fog küzdeni a gyenge vagy hiányzó 3G-ért.)
- nincs beltéri térerő?
- nincs a településen torony?

Tettél valamit az ügy érdekében, hogy legyen? Pl. egy email vagy egy telefonhívás?

Egyébként miért nem írod ki, hogy Magyar Telekom?

A NINCS az NINCS. Sima, BUTA telefonnak nincs térereje, nem lehet hívást kezdeményezni vagy nem érnek el! Hol vagyunk a bármilyen "G" -től.
Csak átutazóban szoktam arra előfordulni. (Becske felé)
Én mit tegyek ez ügyben? Kit hívjak és minek? Az állapot ide s tova kb. 10 éve változatlan.
Mert a Magyar nevet szeretném tisztán tartani, mert megérdemlem!

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Mit tegyél? Például azt, amit én tettem 7-8 éve a Telenor felé.
Röviden: vonattal utazva Cegléd előtt nem sokkal megszűnt a Telenoros térerő (és tartott 5 percig, azaz kb. 4-6 km-en keresztül). Írtam nekik egy emailt, amiben leírtam, hogy kb. hol volt a probléma. A válaszban megköszönték és ígéretet tettek arra, hogy meg fogják oldani.
Kb. egy év múlva jártam megint arra vonattal és probléma már nem jelentkezett. Persze ehhez az kellett, hogy rászánjak 5 percet és írjak nekik.

Tudomásom szerint egyik magyar szolgáltató sem biztosít 100%-os GSM/GPRS lefedettséget. És akkor még nem is beszéltünk a 3-4G-ről. Például az emlegetett szolgáltató lefedettségi térképe: http://www.t-mobile.hu/lakossagi/ugyintezes/lefedettseg/gsm

Régebben az NMHH közölt lefedettségi térképeket, de már egy ideje nincs ilyen. Ok:
„A mérési metodika végül a tavaly nyáron veszítette el szinte teljes mértékben a hitelességét és jelentőségét. Ekkor lépett ugyanis hatályba az NMHH elnökének egy 2011-es rendelete, mely a korábbi kormányrendelettel ellentétben előírta a szolgáltatók számára, hogy az esetek (vagyis a mérések) száz százalékában garantálniuk kell azokat a feltöltési és letöltési értékeket, melyek korábban az önkéntes adatszolgáltatás alapját is adták. A szolgáltatók erre válaszul 0 kbps le- és feltöltési sebességet garantáltak minden technológiával, egyben abszurdumnak nevezve az ominózus elnöki határozatot.”

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Szerintem nem az enyémre akartál válaszolni. Én ismerem a technika korlátait és tudom, ha valami problémám van egy szolgáltatóval, akkor előbb velük veszem fel a kapcsolatot.

Egyébként ha az NMHH nem is, de némely szolgáltatók most is térképeznek, például a Telenoré itt, elég jól zoomolható és szűrhető a térkép. A 2G-re bökve látszik, hogy van sok fehér folt. (Hegyvidék, ritkán lakott részek, stb.)

Ha nézegetsz ilyen térképeket, akkor tudhatod, hogy vannak olyan területek Magyarországon, ahol teljesen felesleges reklamálni a hiányzó térerő miatt.

A korábbi NMHH-s térképekkel az volt a baj, hogy önbevalláson alapult. A mostani önkéntesen készített térképek megbízhatósága is erősen kérdéses.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Figyeld meg, majd jól levezetik, hogy egy végfelhasználónak miért kéne az ÁSZF-fel foglalkozni. :-) Egyébként például az ilyenek miatt.

És lehet hőbörögni, hogy az ÁSZF 100-150 oldal, de ha csak az általános és a rád vonatkozó részeket olvasod el, akkor ritkán több 15-20 oldalnál.

Nem is itt van a baj, hanem ott, hogy a szolgáltatónak nem kerül többlet költségbe, ha nem szűrik a forgalmat, és mégis szűrik. Ez így ebben a formában akkor is átverés, ha leírják, hogy kedves felhasználó, át vagy verve.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem. Akkor lenne átverés, ha nem lenne leírva a szűrés ténye az ÁSZF-ben az adott tarifához.
- Le volt írva az ÁSZF-ben? Igen.
- Elolvasta a felhasználó az ÁSZF vonatkozó részét mielőtt szerződést váltott? Nem.
- Lett volna rá lehetősége, hogy ne váltson és maradjon minden a régiben? Igen.
Ettől a ponttól kezdve hadd ne a szolgáltató legyen már a hibás.

Nem tudom miért véded a szolgáltatót, még ha nincs is igazad.
Hallottál olyan hirdetés, hogy
"hipergyors mobil internet korlátozott lehetőségekkel"?
Lépj be, fizesd a havi díjat, kapsz egy szép nagy sávszélességet, de csak épp arra nem használhatod amire szeretnéd, mert azt mi jól letiltjuk!?
Minimum a fogyasztó megtévesztése, hiszen egy fontos, lehetséges szolgáltatást blokkolnak.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Ha a t. ügyfélnek tényleg fontos, akkor kérdez, illetve utánanéz, hogy mit is vesz meg. Való igaz, hogy a T-s lakossági mobilszolgáltatás ÁSZF az 153 oldal (plusz a mellékletek), de ettől még le van benne írva, hogy mi micsoda.
A fogyasztók döntő hányadának nem "must have" a VoIP és egyéb, a beszéd célú átvitel versenytársaként felmerülő, IP-alapú szolgáltatás. Ha meg igen, akkor kell egy dual SIM-es készülék meg egy nem beszéd célú mobilos előfizetés a meglévő mellé. (A kétféle mobilnet-es hozzáférés (beszéd célú szolgáltatás mellé nyújtott adatátvitel és tisztán adatátviteli célú szolgáltatás) ára között egyébként nem véletlenül van különbség.

> Ha a t. ügyfélnek tényleg fontos, akkor kérdez, illetve utánanéz,

Legutobbi 2 elmenyem (ket kulonbozo szolgaltato):

1. Az forgalomkorlatozas tenyelgesen 0.00Mbit/s-ra modosul es emiatt nem keletkezik felmondasi jogom.

2. Harmadik felre visszavezetheto szolgaltataskieses is a vis maior kategoria.

Ennyit az ASZF-rol. Egyik esetben se tudom felmondani husegidon belul, pedig szerintem mindketto felhaborito, es fel is szeretnem mondani, es masik szolgaltatohoz atmenni.

Mindketto szolgaltatas ASZF-jet elolvastam. Es egy hetig ragtam a parnat, mire alairtam a teljesen elonytelen mindenfele felelosseget nelkulozo ASZF-et.
Ami azert verlazito, mert ha te allsz el a szerzodestol, akkor anyagilag ugy josz ki a legolcsobban, ha vegigfizeted a husegidot.

Nem is ertem valaki hogy allhat ennyire a szolgaltatok partjan. Az ASZF konkretan arrol szol, hogy ok mindent megtehetnek, mindenfele felelosseg nelkul. Te pedig semmilyen esetben se allhatsz el a husegidodtol es az elore kirott penzosszeg folyamatos fizetese alol.

Es mindezt ugy csinaljak, hogy a husegido alatt modositjak szamodra elonytelenul az ASZF-et.

Banki ASZF-et konkretan mar CD-n adtak oda legutobb, azt mondtak, hogy nincs lehetoseg kinyomtatni, mert "tul draga", anyagilag nem eri meg. Es itt irjam ala, hogyha egyetertek vele.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az 1. pontra adj linket, melyik szolgáltató, melyik szolgáltatására vonatkozó ÁSZF melyik pontja.
A 2. pontra egy kérdés: ha a brazil brigád árkot ás, és elnyiszálja a kábelt, amin a szolgáltatást kapod, azért hogy a búbánatos pékpélóban felelhetne a szolgáltató?! Igen, az vis maior, ha ez nem felel meg, akkor vegyél másik szolgáltatótól _is_ uplinket úgy, hogy a kettő szolgáltatás garantáltan ne menjen azonos nyomvonalon. Se.
A "husegido alatt modositjak szamodra elonytelenul az ASZF-et"-re is kérnék konkrét példát.

Az ÁSZF elérhető a szolgáltató honlapján, az üsz.-okon helyben olvasásra meg kell legyen papír alapon, úgyhogy van lehetőséged megismerni, mielőtt a szolgáltatást igénybe veszed. és igen, k.drága kinyomtatni, és az itt picsogókat látva totál fölösleges, hiszen ha megkapja az üf. akkor sem olvassa végig, csak esetleg utólag, és akkor is "fúlmocskosszolgáltatóhogynemrágtaaszámbamindet". Felnőtt, értelmes ember tud olvasni, tud kérdezni, és tud dönteni, hogy adott feltételek mellett kell-e neki egy szolgáltatás, vagy sem. A szolgáltatók meg felnőtt, értelmes emberként kezelik az ügyfeleket.

> Az 1. pontra adj linket, melyik szolgáltató, melyik szolgáltatására vonatkozó ÁSZF melyik pontja.

Vodafone, es emailben kaptam. Megprobalom elokeresni, de olyan pipa lettem, hogy szerintem kukaztam.

> A 2. pontra egy kérdés: ha a brazil brigád árkot ás, és elnyiszálja a kábelt, amin a
> szolgáltatást kapod, azért hogy a búbánatos pékpélóban felelhetne a szolgáltató?!

Sokkal eletszerubb pelda, hoyg pl. az Inxxxel a Txxxxe halozatan keresztul szolgaltat, igy reklamalni nem lehet naluk, mert a harmadik fel itt pont a Txxxx.

Egyebirant ha igy ki lehet bujni a rendelkezesreallas alol, akkor baromi egyszeru mert a halozatuzemeltetest kiszervezzuk kis pista ala, igy tarjuk kezeinket, jogilag semmi kozunk hozza, azon kivul, hoyg harmadik fel...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Sajnos az eredeti emailt, ahol ezt a tajekoztatast kuldtek, nem talalom. (lehet toroltem).

De a mostani ASZF mar bizony tartalmazza:
"""
A Vodafone a havidíjban foglalt adatmennyiség feletti forgalom esetén az adatforgalom
sebességét lassítja.
A számlázási ciklus lezárultával a forgalom
lassítás megszűnik.
A lassítás maximális értéke: 0kbit/s le és feltöltés
"""

Továbbá a
- Skype,MSN,Viber,WhatsApp,stb. tiltott mint hívásra, mint szöveges üzenetre,
- tethering tiltott

Innen: http://www.vodafone.hu/egyeni/common/segithetunk/ugyfelszolgalat/letolt…

Van meg kerdes?:-(

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> A lassítás maximális értéke: 0kbit/s le és feltöltés

Maximum 0 kbps lesz a lassitas, tehat nem is lassitanak. Gondolom arra gondoltak, hogy lassitasnal elerheto maximalis savszelesseg, csak nem sikerult leirni.

Ide offtopic, de en egy olyan szabalynak orulnek, ha kotelezove tennek, hogy ha a savszelesseghez merten tul kicsi a forgalmazhato adatmennyiseg, akkor arra kotelezoen fel kelljen minden reklamban hivniuk a figyelmet. Peldaul ha egy maximum 8Mbps-es csomag forgalmi korlatja (fair use policy, mindegy) kevesebb, mint ~14GB, akkor ki kelljen irniuk, hogy "A csomag bizonyos korulmenyek kozott 4 oranal kevesebb internethasznalatot tesz lehetove.".

--
http://blog.htmm.hu/

Én az ilyen terméknek a létezését is betiltanám (hint: autót sem lehet forgalmazni pl. olyat, aminek naponta csak kétszer működik a féke, utána "pihentetni" kell egy napot, hogy megint lehessen vele fékezni; ez az autó alkalmatlan a használatra, ergó a kellékszavatosságon megbukik).

> Maximum 0 kbps lesz a lassitas, tehat nem is lassitanak.
> Gondolom arra gondoltak, hogy lassitasnal elerheto maximalis savszelesseg, csak nem sikerult leirni.

Remeltem, hoyg valaki rajtam kivul kapott meg ilyen emailt.
De a tapasztalat az az, hogy szeptember ota tenylegesen a nagy semmi jon le,
hogyha atleptem a 2GB-os limitet.

Most egyelore meghajolok elottetek, mivel az emailt nem talaltam meg,
igy egyelore akar haluzhattam is.

Senki mas nem kapott ilyen emailt?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Aki csak a hirdetésből tájékozódik, az így járt. Ott ugye nyilván az adott terméknek csak az előnyeit fogják bemutatni. És emlékeim szerint az ilyen hirdetéseknél is ott szokott lenni - igaz, kisebb betűkkel -, hogy a "tájékoztatás nem teljeskörű".

Egyébként nagyanyámat a vezetékes telefon előfizetése kapcsán hívták fel és szerződtették át ugyanígy, pedig meg lett neki mondva, hogy az ilyeneket ne hallgassa végig. Udvariasan tegye le a kagylót és kész. Nem tette. Innentől az ő döntése.

A legtisztább egyébként az lenne, ha nem lehetne szóban szerződést kötni/módosítani telefonon abban az esetben, ha a hívást a szolgáltató kezdeményezi. A felhasználónak minimum muszáj legyen őket visszahívni. Ez lehet, hogy a barátodat és az én nagyanyámat is megvédte volna.

99%-ban egyetértek veled, kivéve, hogy és mit csinál kedves ügyfél, ha mindegyik szolgáltató mindegyik csomagjában van ilyen jellegű kibaszás? Pl. a magam részéről *értem* (nem elfogadom!) a Skype, Viber, stb VoIP tiltást; de már kérdéses a szöveges üzenetek tiltása (pl ha jól tudom, sms-sel nem lehet "konferenciabeszélgetéseket" folytatni); és végül egyáltalán nem értem a tethering tiltást. Millió olyan tablet van, ami pl. *csak* wifin tud kommunikálni. Ha elmegyek valahova, ahol térerő van, de Wifi nincs, akkor miért fáj a szolgáltatónak, hogy az általam kifizetett hálózati forgalom használatakor nem folyik ki a szemem? Szóval ezzel ez a gond.

Nekem tegnap még múködött a T-mobilnál. Milyen csomag ez? Vagy mi lehet az oka, hogy nem megy? Mit jelent az, hogy nem működik?

A barátomat rábeszélték váltson csomagot - olcsóbb, gyorsabb internet. Viszont amint az életbe lépett megszűnt a viber, azaz mobil internet kapcsolaton NEM használhat VOIP -ot. (Okos telefon, WiFi kapcsolattal működik) A szerződésben ez le is van írva, de persze amikor váltott, akkor ezt korlátozást NEM jelezte a szolgáltató, neki kellett volna átolvasni a nem tudom hány oldalas szolgáltatási szerződést.
(Ennél jobban már csak azt utálom, amikor telefonon akarják eldöntetni velem, hogy váltsak, vegyek vagy valamilyen kötelezettséget vállaljak - esélyem nincs átgondolni)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

ha surgetnek a dontessel akar direkt vagy indirekt modon ott mindig atveres lesz a vege ...

ha a szerzodes nyugodt atolvasasa, es sajat ugyveddel torteno megbeszelese nem szerepel a normal ugymenetben (pl.: a szerzodest nem megismerheto elozetesen, hanem ott a helyszinen pakolnak eled) onnantol kezeld ugy, mintha magaval a satannal kotnel szerzodest a lelkedrol

alapszabaly, hogy soha nem irunk ala helyszinen eled pakolt szerzodest, szerzodesnek alcazott nyilatkozatot, semmit, es telefonon kulonosen nem kotunk szerzodest - kezdheted a beszelgetest mindenhol azzal, hogy kizarolag irasban, a szerzodes nyugodt attanulmanyozasa es ugyveddel torteno konzultacio utan kotsz szerzodest

el kell kerni a szerzodest - es ha szukseges barmilyen eszkozzel ki kell mozditani a sales/ugyintezot a "normal" ugymenetbol ...

> ha surgetnek a dontessel akar direkt vagy indirekt modon ott mindig atveres lesz a vege ...

Ha felhivnak, hogy van egy jobb ajanlatuk, mar az is gyanus.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Egy csomo mobilinternet elofizetest youtube-bal es facebookkal reklamoznak. (korlatlan facebook egy korlatolt mobilcsomagnal).

Errol kinek mi a velemenye?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Én például nem értem az egészet. Mi köze az internetnek a youtube-hoz, facebook-hoz? Számomra más réteg a kettő. Az internet egy hálózatos technológia, az átviteli közeg, míg a youtube, facebook egy-egy konkrét alkalmazás ezen hálózatos technológia fölött.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hát igen. Van akit az út érdekel és van akit a cél :)
A "normális" nem szakembernek, az "átviteli közeg" létéről csak akkor vesz tudomást ha az nem vagy rosszul működik. Többször, többeknek magyaráztam, hogy attól hogy az internet elérhetősége mondjuk 50 Mbit attól még nem biztos, hogy az adott internetes alkalmazás gyorsabban fog működni/futni - a szerver oldali kapacitás sokkal fontosabb hiszen akár 1 millióan is "csünghetnek" rajta.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Szeretek lehetőségként tekinteni a dolgokra. Tehát mondjug nem azt nézem, hogy gmail-em van, hanem azt, hogy van lehetőségem arra, hogy üzenetet küldjek valakinek, s ha épp lehal a gmail, kitalálom, hogyan helyettesítem. Ilyen értelemben valóban az út érdekel, nem pedig a cél. Pontosabban, a célomhoz vezető út. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egy csomo videot ugy lehet megnezni, hogyha par masodperc utan lajkolod.
Lajkkal vegulis jelezted a szolgaltato fele, hoyg az is facebookos tevekenyseg eredmenye ... :)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

ki az a szolgáltató?
Elvileg nem engedélyezett itthon sem, de nem nagyon foglalkozik vele még egyik szoláltató sem itt, ha jól tudom...

A fórumot elolvasva az jön le, hogy jellemzően tiltják a voip-ot.
Én évek óta használok voip-ot, régebben sip, utóbbi időben skype, de még egyszer sem tapasztaltam, hogy tiltották volna, (T-home, T-mobil). Az néha előfordul, hogy a minősége miatt használhatatlan.

> Az néha előfordul, hogy a minősége miatt használhatatlan.

Es sose fogtal gyanut?
A tiltast szerintem ugy kell elkepzelni, hogy random delayeket beletesznek.
Bar ez csak egy sejtes a reszemrol...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Attól is függ, hogy milyen szerződést kötöttél. Ha egy régi szerződés alapján, folytatólagosan megy egy szolgáltatás, akkor lehet hogy arra még nem vonatkozik a korlátozás. Valamelyik hírben is szerepelt, hogy az új ügyfelek esetén él a korlátozás. Azt nem tudom, hogy mitől függ az, hogy a meglévő csomagot lehet-e változtatni, vagy csak az új ügyfelekét.
Plusz még attól is függhet, hogy mekkora a csomag, vagy plusz opció van-e rá aktiválva. Egyik szolgáltatónál az alap díjban nincs benne voip, de ha plusz adatkeretet is aktiválsz, akkor már engedélyezett.

Nincs mit hozzáfűzni! (Soha ennyi hozzászólást és olvasást általam nyitott topic nem kapott)
Én így összegezném:
Igen, a mobil szolgáltatók tiltják, gátolják a VOIP -ot.
Nem tudjuk megmondani pontosan hogyan de van lehetőség megkerülni.
A tájékoztatás nem teljes-körű és a szolgáltatás pontos leírása annyira bonyolult, hogy az emberek túlnyomó többsége nem olvassa el, elfogadja.
A szolgáltatók, a széles sávú internet kapcsolat létrehozásával, mondhatni öngólt lőttek és ezt korrigálják azzal, hogy korlátoznak.
Az vigasztal, hogy a HUP -on megjelenő posztok jól láthatóak a google keresőben (gondolom más keresőkben) így többen tájékozottabbak lehetnek ebben a témában.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

"Igen, a mobil szolgáltatók tiltják, gátolják a VOIP -ot."

Mint ahogy már korábban írtam: a személyes tapasztalatom az, hogy nem minden szolgáltató nem minden mobilnetes csomagjában tiltott a VoIP. (És ahhoz, hogy menjen, nem feltétlen kell havi 10 ezrekért előfizetni, sima prepaid kártyával is megy, ha olyan a szolgáltató.)

A többiben viszont igazad van.