Viharsziget - egyértelmű? - SPOILERES

Valahogy ma újra előkerült Viharsziget c. film, gondoltam ránézek, milyen kritikák születtek. Hát, enyhén szűklátókörűek. (Megjegyzem, régebben láttam a filmet, újra kéne nézni, szóval pontos konkrétumokra most nem tudok kitérni).

(Hogy tudok pagebreak-et berakni? Nem akarom, hogy a spoileres rész kint legyen).

A kritikusok, kommentelők jó része lezárta azzal, hogy, jahát, őrült volt, ezt bizonyítja ez meg ez, meg amúgyis tudtam az 5. perctől, hogy ez lesz a vége. Viszont azt, hogy az egész igaz is lehet, amit a főhős tapasztalt, egyik se vetette fel. Nem szeretnek gondolkodni? Vagy ettől érzik okosnak magukat, hogy ők is "megtalálták a megoldást, nincs itt semmi látnivaló, kérem oszoljanak"?

Ugye az egész sztori egy '50-es évek beli eléggé titokzatos-zűrös-konspirációkkal teli elmegyógy-szigeten játszódik. Vannak bizonyos jelek, miszerint valami nem oké (rendben, újranézem a következő napokban :)). Amit az egyik fórumon olvastam, hogy

- van egy nő, aki egy pohár vizet kér, de nem iszik belőle, majd leteszi a poharat - vágási hibának tartják
- a társ meggyújtja a cigit, majd a követező snittben el is dobja - vágási feri hiba
- stb stb

Ott van a sziklaperemes jelenet, mikor a társa eltűnik.

Ott van a barlangi jelenet, mikor az eltűnt orvosnő elmondja, hogy itt kísérletezgetnek, és hogy őt is drogokkal tömik.

Ott vannak a fokozódó látomások.

Ott van az utolsó mondat: "Nem tudom,hogy melyik a rosszabb...szörnyetegként élni,vagy jó emberként meghalni?"

Mi a konklúzió? A csóka őrült, a dokik a jó fiúk, csak próbálták megmenteni, de ő végülis az őrületbe menekült, így kényszerítve ki a lobotómiát, hogy fejelthessen. Hiszen mi mást jelenthetne a "szörnyetegként élni" (megölte a feleségét, aki megölte a gyerekeiket) vagy "jó emberként meghalni" (lobotómiával végre elfelejteni a szörnyűséget és "megtisztulni")?

Teljesen egyértelmű, nem?

NEM!

Mint az köztudott, az USA sem az a ma született bárány, főleg nem volt az a második világháború után, a hidegháború elején. Amit az eltűnt dokinő állít neki a barlangban, miszerint drogokkal tömik, azt csak a képzelete szűlte, ezáltal őrült, ugye? Nem.

A CIA, az amerikai hadsereg a '40-es évek vége óta kutatta az emberi elme manipulációs lehetőségeit, főleg drogokkal.

"ARTICHOKE was a mind control program that gathered information together with the intelligence divisions of the Army, Navy, Air Force, and FBI. In addition, the scope of the project was outlined in a memo dated January 1952 that stated, "Can we get control of an individual to the point where he will do our bidding against his will and even against fundamental laws of nature, such as self-preservation?"" wiki

Az MKUltra project célkitűzése:

"One 1955 MKUltra document gives an indication of the size and range of the effort; this document refers to the study of an assortment of mind-altering substances described as follows:
1. Substances which will promote illogical thinking and impulsiveness to the point where the recipient would be discredited in public."

"Az MK-Ultra évei alatt a szűk keresztmetszetet mindig is az alanyok jelentették. Mégiscsak az ötvenes-hatvanas években, az Egyesült Államokban voltak, ahol (egyesek legnagyobb sajnálkozására) nem lehetett kimenni a rabszolgapiacra és készpénzért bevásárolni egészséges férfiakat és nőket, akikből aztán laboratóriumi kísérleti állatokat csinálnak. A CIA első körben saját embereihez nyúlt, akiket prémiumokkal, előléptetésekkel és más előnyökkel próbált meg rábírni, hogy vegyenek részt holmi „ártatlan, de a Haza üdve szempontjából nagyon fontos, kommunistaellenes” kísérletekben. McCarthy szenátor meg a kezeit dörzsölte elégedettségében…" Konteo blog

Kísérleteztek különböző drogokkal, pl. LSD-vel. Nem véletlenül kérdezi a dokinő a barlangban, hogy ivott-e a vízből, szívott-e a cigiből. Nem véletlenek a "vágási-bakik". Pont azt jelzik, hogy itt valami nincs rendben, akik ismerik a szigetet, vagy benne vannak a cselszövésben, azok nem isznak a vízből, nem szívnak a cigiből, amiben hallucinogén drog van.

A végszó azért nem annyira egyértelmű, mint ahogy egyesek-kritikusok gondolják - "jajj, megoldottam a rejtélyt, hát ez tök egyértelmű volt, szar a film".

Mi van, ha minden igaz? Tényleg drogokkal tömték szegény főhőst, a társa beavatott volt, azért csalták a szigetre, hogy jól lobotómiázzák (a főhős az elején elmondja, hogy a sziget régóta a figyelme középpontjában van - ez nyilván nem jó egy titkos kormányzati projectnek). Próbálják jobb belátásra bírni, hogy ne szaglásszon, de továbbra is meg akarja oldani a rejtélyt. Megoldás: meg kell oldani hogy megőrűljön és ott tarthatják a szigeten. Két légy egy csapásra: a fenyegető tényező kihullik, és plusz egy alany a kísérletekre.

És akkor minden a helyére kerül. Az eltűnő társ, a meg nem ivott víz, az el nem szívott cigi. Nem vágási hiba, hanem tudatos jelzés: "figyuzz, a vége nem annyira egyértelmű, mint amennyire hiszed. Nem biztos hogy őrült".

Miért hiszik a nézők hogy őrült? Oké, nyilván ez a kézenfekvő magyarázat, az átlagnak ez leesik és örül magának, a többit meg betudja a "bomló elmének" és a "képzelgésnek".

De képzeljünk el egy normális embert, akinek vannak rossz élményei a múltból, és akit folyamatosan finoman adagolnak hallucinogén drogokkal. Nem kerül minden helyre? Az egyre több hallucináció? Hogy kétkedni kezd magában? Hogy a végén elhiszi, hogy ő tényleg beteg?

És másnap mi történik? Visszazuhan az őrület mocsarába? Vagy csak kitisztulnak belőle a drogok, de tudja, hogy úgysincs menekvés?

(idézet a fent linkelt fórumról:)
Hiszen a pszichiáternő a barlangban (nem nővér, ahogy az elöbbi hozzászólásomban írtam) azt mondja:
- Mondja csak, érték korábban traumák? ... Mert ezekre a traumákra hivatkoznak majd, amikor azt mondják, hogy elment az esze!
- Ha magát őrültnek bélyegzik, a logikus érvekből tagadás lesz!

22-es csapdája.

És ebből a megvilágításból teljesen más a végszó. Hadd másoljam ide amit az elején írtam. ("Nem tudom,hogy melyik a rosszabb...szörnyetegként élni,vagy jó emberként meghalni?")

"Hiszen mi mást jelenthetne a "szörnyetegként élni" (megölte a feleségét, aki megölte a gyerekeiket) vagy "jó emberként meghalni" (lobotómiával végre elfelejteni a szörnyűséget és "megtisztulni")?"

Viszont, másik értelmezésben nem lehet esetleg az, hogy

Hiszen mi mást jelenthetne a "szörnyetegként élni" (lobotómiázva, nyáladzó baromként tengetve mindennapjait, egyáltalán nem emberhez méltó módon - szörnyként) vagy "jó emberként meghalni" (nem behódolva, viszont tartással megszűntetni a jelenlegi énjét. Aki meghal. A teste nem, de az "Ő" igen. Aki jó. Ezekhez képest.)?

Esetleg (és szerintem ez az igazi):

Hiszen mi mást jelenthetne a "szörnyetegként élni" (utalva a dokikra - Mengeléhez hasonló módszerek -> szörnyek) vagy "jó emberként meghalni" (Tiszta emberként átesni a lobotómián, elveszteni az öntudatát -> "meghalni", aki nem hódolt be, nem lett néma támogatója ezeknek a kísérleteknek)?

Hozzászólások

Lehet, hogy a könyv egyértelműbb megoldást adna... ha jól tudom, magyarul is megjelent.

Ezen a filmen asszem kétszer aludtam el. Dögunalom...
Pedig én az a típus vagyok aki képes minden szart végignézni és még tetszik is neki.
Az utóbbi években a Transformers 3-at és a Viharszigetet nem bírtam végignézni.