UHU 3 LTS

Fórumok

Megjelent az UHU legfrissebb verziója. Megpróbáltam feltenni egy HP Pavilion 15-re Ubuntu mellé, de nem sikerült. Pedig külön partícióra raktam, de újraindításnál alapból az UHU "indult" el, azaz kiírt egy csomó marhaságot grubról meg kernel-panicról, stb, és kész. Az Ubuntut is csak úgy tudtam elindítani, hogy újra kellett telepítenem a grubot.
Van-e valakinek telepítési tapasztalata? Érdemes-e megpróbálni második (tartalék) oprendszernek Ubuntu mellé?

Hozzászólások

Nem lehet úgy telepiteni, hogy ne piszkálja az mbr-t,
ubi grub menube meg berakod?

............
Tegnap nem csináltam semmit, ma folytatom, mert nem lettem kész vele! :)

Ezt csináltam én is. Erre kaptam a hosszú listát grubról, meg kernel-panicról stb, nem sorolom, mert csak cikázott a szemem,olyan gyorsan futottak a fekete alapon fehér sorok. Az eredmény a grub újratelepítése lett, hogy legalább az Ubuntu induljon. Sikerült, az UHU-t meg töröltem, de szeretném újra telepíteni. Talán nosztalgiából, mert évekig uhuztam az 1.0-tól a 2008-as 2.1-ig, akkor váltottam át Ubira a 8.04 LTS-sel

Steve

"A kor nem érdem, hanem állapot"

Lehet haladó módban úgy telepíteni, hogy ne piszkálja az MBR-t.
Én az 1. vinyó Gentoo grub1 -ből indítom a 2. vinyóra rakott UHU-3 -at.

Érdemes ellátogatni az ubk.hu/forum -ra, ahol sok információ van a telepítésről, hibákról, és azok orvoslásáról, míg a hivatalos javítás meg nem jelenik.
Továbbá a lists.uhulinix.hu dev szekciójában is van jó pár esetleírás.

A bugs.uhulinux.hu is tartalmaz már jó pár bejegyzést róla.

A telepítés után, miután sikerült elindítani, az apt hibája, a pár nem ELF fájl kijavítása, a gdm configjának javítása, a boot rendezése, a fstab megszerkesztése után már lehet használni.

Én mindenesetre boldogan használom Gnome -val, és LXDE -vel, meg LXQT-val.
Mate -val is lehet használni. A MATE és LXQT nem hivatalos, az LXDE is csak a nem hivatalossal működik jól.
A KDE még nem megy.

Te, egy ilyen "kiírt egy csomó marhaságot grubról meg kernel-panicról, stb, és kész" jellegű csodálatosan precíz kérdésre milyen konstruktív választ remélsz kapni? Hogy valaki ránézett az időutazós varázsgömjén keresztül a tegnap esti monitorodra, jól elolvasta, hogy mi a baj igazából, és majd most jól megmondja, hogy mit kell csinálni? Vagy mégis?

Nem, én azt vártam, hogy valaki leírja a tapasztalatát, hogy ő hogyan telepítette sikeresen az Uhut más linux mellé, és hogyan oldotta meg a bootolási sorrendet. Nyilván nem azt, hogy kész receptet adjon a kiírt hosszú listára, azt nem is lehet.

Steve

"A kor nem érdem, hanem állapot"

Az a baj, hogy az UHU már rég nem az ami volt. Én próbáltam feltenni több verzióban, hol ment, hol nem. Pl. nekem virtualboxban nem ment, valakinek igen. Valakinek a laptopjara nem ment fel nekem oda felment. Arrol nem is beszélve hogy miután felmászott még volt pár ordenáré bug (dpkg pl.), lehet azóta javították, nem tudom.

Fedora 20, Thinkpad x220

Ezt úgy értem, ha az Ubi összeomlik (jártam már így egy szerencsétlen frissítés okán), legyen egy másik rendszer is a gépen (bőven elfér), amivel elérem a doksijaimat és tudok dolgozni az Ubi újratelepítéséig adatvesztés nélkül. Tartalék vészhelyzet esetére....

Steve

"A kor nem érdem, hanem állapot"

+1 a két Ubuntu-s megoldásra

Legegyszerűbb és legtisztább módszer. A rendszerkülönbségek végett még kisebb az esélye, hogy esetleg árt az egyik a másiknak telepítéskor.

Valamint nem tudom milyen verzióval dolgozol, de mondjuk lehet egy olyan megoldás, hogy a fő rendszer a legfrissebb verziós Ubuntu és tartaléknak meg beállítsz egy régebbi verziójú, ám nagyon stabil rendszert, így már tényleg nem érhet meglepetés.

Azonos rendszerból kettő ???
Agyrém.

UHU tartaléknak?
Talán elsődlegesnek!

Ubiból kettő az sok, elég belőle egy
Nekem is van egy ubi régebbi 10 -es stabilnak mondott a kettes vinyómon, da az sem stabil, nem ismeri fel automatice a grub kettese csak saját magát. Vannak annak is hibái. Ő meg sem kérdezte, a teélepítéskor, hogy kérem é az MBR békén hagyását, még jó, hogy le volt rántva telepítésekor az egyes vinyó, mert az ott lévő grub egyet vágta volna tönkre. A grub 2 beállításával meg nem foglalkoztam, mert a bootolási rövid időre nekem tök jó a grub egyes az egyes vinyóról bootolva.
Cirka félévente elindítom az ubit is, mostanában azzal nyaggat, hogy sürgőssen váltsak frissebb ubira, mert ami fut, már nem támogatott.
Nekem túl windózos ebből a szempontból az ubi.

Nekem sokáig volt azonos rendszer tartaléknak és remekül bevált. Bár az is igaz, hogy nálam nem Ubuntu volt, mivel azt próbálom kerülni. Még talán a 12.04 és előttiek voltak amik jók és "megbízhatóak" voltak. Onnantól csak a gond volt mindig is vele.

Ha okosan megcsinálja az ember, akkor egy friss 14.04 (hamarosan 14.10) mellé egy 12.04-el jól meglehet lenni. Korábbival nem ajánlanám, mivel ott már előjöhet kompatibilitási hiba, de egy 12.04-14.04 párosnál kevesebb rá az esély. (Plusz a driver-ekkel sem lesz annyi gond)

Minek egy telepített tartalék rendszer, amelyet lehet hogy sokáig meg sem piszkálsz és a helyet foglalja? Ha gond van a rendszerrel, akkor egy Live rendszerről be tudsz boot-olni és tudsz dolgozni. Szerintem inkább egy pendrive-ot vagy CD-t érdemes tartalékban tartani Live rendszerrel.

Tök igazatok van, ha csak tartalék rendszer vágya vezérli a halandót, hogy legyen kapaszkodója, ha féltett és belakott rendszerével esetleg valami baj történne.
Erre bármely live dvd megteszi, ha ki tudja vele reparálni féltett kincsét.

Da hát kiváncsiság is van a világon, meg nosztalgia is!
Ezek sem utólagosak és értékelendők, esetleg sok más szempont mellett.

Lehet, hogy a végén még meg is tetszik a másik, tartaléknak szánt rendszer a kiváncsiskodónak és szerepet cserélnek, a tartalékként feltelepített lesz a fő és új kedvenc, és az addigi lesz csupán a "tartalék".

Nekem minden más rendszerem (gentoo, arch, ubuntu) csak tartalék, a fő az UHU-2.2 ubk verzió, és most már lassan az UHU 3 lesz a fő.
És kövezzetek meg, de windows XP -m is van, melyet vagy félévente egyszer elindítok.

Nem rossz ha mindig kéznél van egy Live CD/pendrive, ám nálam is nem egyszer fordult elő, hogy olyan gépen kellett dolgozni, ami elég régi volt ahhoz, hogy USB csatlakozó ne legyen benne illetve CD/DVD meghajtó is csak az eredeti telepítés idejére tartózkodott benne. Így ilyen esetben nagyon is jó volt tartalék rendszer.

Másik eset mikor jó volt a tartalék rendszer az irodai szervernél. Két rendszer. Egyik a fő amin futott minden, a másik meg ennek a havi klónja, hogy ha valami gond adódna, akkor legalább annyi megmaradjon és ne kelljen mindent előröl kezdeni. Nem egyszer mentette meg az életünket.

De ezek már elég régi történetek, meg elég speciális esetek, de én még a saját itthoni dolgaimnál is ilyenekre gondolok először nem pedig arra, hogy egyáltalán mekkora valószínűséggel fordul nálam elő ez, én ezért támogatom a tartalék rendszer ötletét a LiveCD-vel szemben.