Melyik Mail servert (MTA-t) érdemes telepiteni Debianra?

 ( ralphy | 2004. szeptember 1., szerda - 15:24 )

Melyik Mail servert (MTA-t) érdemes telepiteni Debianra?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Exim4. Igen kellemesen lehet heggeszteni, és ha komoly dolgokat akarsz összerakni belőle, akkor érdemes nekiesni. Mindent meg lehet vele csinálni, amit más levelezővel. Legfeljebb tanulni kell.

üdv,
banyek

Melyik Mail servert (MTA-t) érdemes telepiteni Debianra, és miert? Irjatok nekem legyetek szives a gyakorlati hasznalataitokrol, hogy melyiket erdemes hasznalni (Exim, az alapertelmezett, vagy esetleg Postfix stb)

Koszi

Helyenként exim-et használok, de ha most állnék neki, akkor postfix-et ismerném meg jobban. Amit eddig hallottam róla, az mind arra utal, hogy talán jelenleg a legjobb. Bár ez erősen flame szagú :lol:
Szóval szerintem kezdj el ismerkedni a postfixel :D

Ezt lehet, hogy a Flame topicba kellett volna rakni. =))) Igazából nincs olyan, hogy melyiket érdemes telepíteni. Mindenki telepítse azt, amelyiket megszokta, meg legjobban tudja használni. Érdemes olyat keresni, amelyiken kevés bug van, és elterjedt (pl: qmail, postfix).
Én qmail mellé húzok egy strigulát. =)

üdv,

postfix :-)

En Qmail-t hasznalok 2 szerveren is, annak idejen valamiert erre esett a valasztasom, es azota teljes megelegedessel hasznalom. Eddig csak 1 bug volt benne, de ezt se kellett javitanom, mert az smtpd reszet lecsereltem. :)
Mivel eleg sokan hasznaljak, levlistak turkalasaval, es google-lal eddig sikerult minden kerdesemre valaszt kapni.
Szep es atlathato, es tenyleg erzodik rajta hogy alapoktol biztonsagosra szerettek volna csinalni.
Vannak hozza nagyon jo webes admin feluletek, amivel a felhasznalok jelszot cserelhetnek, emailt atiranyithatnak, stb, amivel virtual domaineket lehet letrehozni, felhasznalokat managelni, es mindez magyarositva is van.
Nagyon kellemesen lehet Qmailhez illeszteni viruskeresot, spamfiltert.

Nekem ezek a tapasztalataim. Sajnos a Postfixet nem ismerem, ezert nem tudom a ket rendszert osszehasonlitani, de remelem valaki megteszi ezt helyettem.

Idáig Exim párti voltam.
Nemrég telepítetem postfixet, most postfix párti vagyok.
Lehet megnézném a qmailt akkor az lenne egy ideig a favoritom.

Az én véleményem teljesen szubjektiv, nem alapul semmilyen teljesitmény mérésen, most a postfix configja tetszett jobban.

Következtetés:
Határozd meg mit kell tudnia nálatok az MTA-nak.
Próbáld ki őket.
Amelyikkel könnyebben oldod meg a feladatodat, azt válaszd.

Tudásban mindegyik kb. ugyanott van...
Van amiben az egyik jobb, van amiben a másik...

-Mr-

Ha kevés kellemetlenséget akarsz, kezdd az eximmel, mert egyszerű konfigja van és a debian a legjobban támogatja. A legtöbb dolgot meg tudod vele csinálni, ha nem akarsz extra funkciókat.
Amikor pedig úgy érzed, eléggé ismered a postfixet, és igényes mta-t akarsz használni, tedd fel azt, de ajánlom először csinálj egy tesztgépet, mert a postfix nem műxik olyan kényelmesen, mint az exim.

[quote:687da943c3="norcrys"]Amikor pedig úgy érzed, eléggé ismered a postfixet, és igényes mta-t akarsz használni, tedd fel azt, de ajánlom először csinálj egy tesztgépet, mert a postfix nem műxik olyan kényelmesen, mint az exim.[/quote:687da943c3]

Ne haragudj, de ez akkora flame mint annak a rendje. Igenyes MTA, ROTFL.

Ne haragudj, de arra válaszolok, amit kérdeznek: melyiket javasoljuk? Hogy a francba mondod el mit akarsz, ha nincs véleményed? A kérdés az, melyiket javasoljuk. Elmondtam: exim kezdésnek és postfix később.

Szerintem [url=http://packages.debian.org/stable/mail/exim]exim[/url]

[quote:47877a7495="norcrys"]Ne haragudj, de arra válaszolok, amit kérdeznek: melyiket javasoljuk? Hogy a francba mondod el mit akarsz, ha nincs véleményed? A kérdés az, melyiket javasoljuk. Elmondtam: exim kezdésnek és postfix később.[/quote:47877a7495]

Lehet az is flame ami a kerdes volt, de en arra ertettem, hogy "ha igenyes MTA akkor postfix" ez a LOL & flame. Tudod, ha mar megtanulsz egy MTA-t kezelni akkor minek valtani utana? Ez olyan, hogy tanuld meg egy Mercedes szervizeleset majd utana valts egy Audira. Semmi ertelme.

[quote:bb1e216ad0="LiRul"][quote:bb1e216ad0="norcrys"]Ne haragudj, de arra válaszolok, amit kérdeznek: melyiket javasoljuk? Hogy a francba mondod el mit akarsz, ha nincs véleményed? A kérdés az, melyiket javasoljuk. Elmondtam: exim kezdésnek és postfix később.[/quote:bb1e216ad0]

Lehet az is flame ami a kerdes volt, de en arra ertettem, hogy "ha igenyes MTA akkor postfix" ez a LOL & flame. Tudod, ha mar megtanulsz egy MTA-t kezelni akkor minek valtani utana? Ez olyan, hogy tanuld meg egy Mercedes szervizeleset majd utana valts egy Audira. Semmi ertelme.[/quote:bb1e216ad0]

Pl. azért nagyeszűkém, mert az egyiket esetleg egyszerűbb és olcsóbb szervizelni, mint a másikat. Erről pedig lehet értelmesen, szakmai érveket felsorakoztatva vitázni. De máskor is nyugodtan küld el a kérdésfeltevőket melegebb éghajlatra, szeretni fognak...

Egyébként postfix, de tőlem is kitelne qmailre váltás

[quote:cdbcf2f54b="vinnui_"]Nagyon kellemesen lehet Qmailhez illeszteni viruskeresot, spamfiltert.

Nekem ezek a tapasztalataim. Sajnos a Postfixet nem ismerem, ezert nem tudom a ket rendszert osszehasonlitani, de remelem valaki megteszi ezt helyettem.[/quote:cdbcf2f54b]
En a qmail-t nem igazan ismerem, csak annyit fuznek hozza, hogy ugyanezek konnyuek voltak nekem postfix alatt. Tehat kb ugyanolyan lehet a ket MTA.

[quote:d17cb0b3e2="GCS"][quote:d17cb0b3e2="vinnui_"]Nagyon kellemesen lehet Qmailhez illeszteni viruskeresot, spamfiltert.

Nekem ezek a tapasztalataim. Sajnos a Postfixet nem ismerem, ezert nem tudom a ket rendszert osszehasonlitani, de remelem valaki megteszi ezt helyettem.[/quote:d17cb0b3e2]
En a qmail-t nem igazan ismerem, csak annyit fuznek hozza, hogy ugyanezek konnyuek voltak nekem postfix alatt. Tehat kb ugyanolyan lehet a ket MTA.[/quote:d17cb0b3e2]

Igen, biztos vagyok benne hogy a Postfix ugyanolyan jo mint a Qmail, sot valoszinuleg a licensze jobb, de most mar nem valtok, tul nehez lenne mindent migralni. Itt szerintem az a lenyeg hogy legyen boseges dokumentacio, legyen konnyen atlathato config rendszer (mint pl a qmail-nel a control konyvtar), es hasznaljak eleg sokan az adott MTA-t ahhoz hogy valaszolni tudjanak a felmerulo kerdesekre.

Ha most kezdenek neki nullarol, a licensz miatt a Postfixet preferalnam inkabb...

[quote:fd1e2d5056="mepx"]Pl. azért nagyeszűkém, mert az egyiket esetleg egyszerűbb és olcsóbb szervizelni, mint a másikat. Erről pedig lehet értelmesen, szakmai érveket felsorakoztatva vitázni. De máskor is nyugodtan küld el a kérdésfeltevőket melegebb éghajlatra, szeretni fognak...[/quote:fd1e2d5056]

:-)) Latom szeretsz kiokitani, sebaj. Az "olcsobb szervizelni" igy ostobasag. Ez arra igaz amelyiknek a kezeleset ismered. Es ha egyet megtanulsz jol, na akkor nem latom ertelmet valtani. Es most nem arrol beszelek, hogy valaki kiprobal mas MTA-kat is, nyilvan jo tisztaban lenni a tobbi program kepessegeivel is. En csak azon akadtam fel amit norcrys irt, hogy "tanuld meg elobb x programot majd ha igenyes (sic!) MTA-t akarsz akkor valts" Ez a LOL. Es meg1x csak a te kedvedert: nem a kerdezot kuldtem el melegebb eghajlatra, sot senkit nem kuldtem oda. Az kicsit maskepp nezett volna ki...

[quote:ed1f7e2d78="vinnui_"]En Qmail-t hasznalok 2 szerveren is, annak idejen valamiert erre esett a valasztasom, es azota teljes megelegedessel hasznalom. Eddig csak 1 bug volt benne, de ezt se kellett javitanom, mert az smtpd reszet lecsereltem. :)
Mivel eleg sokan hasznaljak, levlistak turkalasaval, es google-lal eddig sikerult minden kerdesemre valaszt kapni.
.[/quote:ed1f7e2d78]

amtp autot szeretnek lehetoleg ssl felett. nem sikerult osszehergelni a readmejeben nagyon keves informacio van es a googleban sem sikerult valaszt kapni a kerdesekre.

holnap nekiesek a postfixnek.

Arra figyelj, hogy mindenképpen maildirt használj, semmiképp sem mailboxot.

üdv,

Mivel a kerdesben benn volt az oprendszerre utalas, erdemes megnezni az adott operacios rendszer "default" levelezoszerveret, hiszen az adott oprendszer ezt tamogatja a legjobban ezzel tud a leginkabb 1utmukodni.

Ha jol tudom Debian eseteben ez az Exim.
Pont emiatt igyekszem magam ravenni a Sendmail szornyusegeinek megismeresere ha FreeBSD-t telepitek.

Meng

[quote:2a2cf7234e="spymorass"]Arra figyelj, hogy mindenképpen maildirt használj, semmiképp sem mailboxot.[/quote:2a2cf7234e]

Miert `semmikepp se' ? Ok, hogy maildir sok szempontbol jobb, de mailbox sem egy olyan dolog amit feltetlenul le kell cserelni valami masra. Epp eleg akkor, ha valami konkret ok miatt masra van szukseg.

[quote:b88801286c="Meng"]Ha jol tudom Debian eseteben ez az Exim.[/quote:b88801286c]
Mivel mindenki csak Exim-et emleget, a pontossag kedveert felhivom a figyelmet: a Debian mar Exim4-et hasznal.

[quote:ed802c2f3e="Meng"]...
operacios rendszer "default" levelezoszerveret, hiszen az adott oprendszer ezt tamogatja a legjobban ezzel tud a leginkabb 1utmukodni.

Ha jol tudom Debian eseteben ez az Exim.
Pont emiatt igyekszem magam ravenni a Sendmail szornyusegeinek megismeresere ha FreeBSD-t telepitek.

Meng[/quote:ed802c2f3e]

Debian: apt-get install postfix

*BSD: cd /usr/ports/mail/postfix/; make install
A BSD-ben nem vagyok biztos, illetve tudom hogy még egy-két sort kézzel ki kell kommentezni, de ennyi kész.

Van egy postfix-ed. Innentől kezdve mondhatjuk azt hogy a rendszer nem is tud róla milyen levelezőt használsz. (Semmi köze hozzá, az interface-k pedig kompatibilisek)

[quote:19743266c7="drastik"][quote:19743266c7="vinnui_"]En Qmail-t hasznalok 2 szerveren is, annak idejen valamiert erre esett a valasztasom, es azota teljes megelegedessel hasznalom. Eddig csak 1 bug volt benne, de ezt se kellett javitanom, mert az smtpd reszet lecsereltem. :)
Mivel eleg sokan hasznaljak, levlistak turkalasaval, es google-lal eddig sikerult minden kerdesemre valaszt kapni.
.[/quote:19743266c7]

amtp autot szeretnek lehetoleg ssl felett. nem sikerult osszehergelni a readmejeben nagyon keves informacio van es a googleban sem sikerult valaszt kapni a kerdesekre.

holnap nekiesek a postfixnek.[/quote:19743266c7]

En az smtp auth-ot eloszor patch-el oldottam meg (ssl nelkul), aztan attertem a magic-smtpd-re, ami egy qmail-smtpd kivaltasara keszult progi. Sajnos ez se tud ssl-t, de ezt a reszet majd kesobb megoldom. :)

magic-smtpd homepage:
http://www.linuxmagic.com/opensource/magicmail/magic-smtpd/

[quote:c3e849ac0b="drastik"]
amtp autot szeretnek lehetoleg ssl felett. nem sikerult osszehergelni a readmejeben nagyon keves informacio van es a googleban sem sikerult valaszt kapni a kerdesekre.

holnap nekiesek a postfixnek.[/quote:c3e849ac0b]

postfixel ez megoldhato, sot, meg howto is van hozza, http://postfix.org/ -rol. Lehet hogy auth es ssl kulon howto, de osszerakni oket kb annyi hogy ugyanabba a configfileba dolgozol :)