Toleranciaharcos Mozilla

Thunderbird. Kinek kell lemondania? :)

Hozzászólások

Tavaly márciusban nem kis ijedelem volt, hogy egy genderharcos a twitteren vagy a G+-on elkezdte ekézni a LibreOffice-t, hogy homofóbok a fejlesztők, mert valami helyett a "tranny" szót javasolta a helyesírás-ellenőrző. Régen így hívták a tranzisztoros rádiót, de ma már nem PC a szó. Mindent félredobva kellett *azonnal* javítani... Ha már ott voltam, letiltottam mást is. A "nigger" is benne volt a dél-afrikai angol szótárban. :)

http://cgit.freedesktop.org/libreoffice/dictionaries/commit/?id=7e42390…

Egyébként meg Németh László mondjon le! :)

Ja, ez meg már a tipikus szarrágás a kedves liberális tömeg részéről, mondom ezt úgy, hogy elég sok kérdésben vallok én is laza nézeteket.

De eszembe nem jutna soha olyat javasolni, hogy a tranny vagy a nigger szót ne dobja be a helyesírás-ellenőrző. Miért? Azért, mert mindkettő szó létezik, benne van a nyelvben. Azon lehet vitatkozni, hogy akkor ez most sértő-e ha rámondják valakire, de attól még a szó ott van a szótárban, el kell viselni.

Amúgy ezt igényesen így lehet megoldani, ha már mindenképpen sírni kell rajta.

Most még csak meg kell értened, hogy vannak tiltott szavak.
A társadalmi normák szerint ezeket tilos használnod.
Idővel majd börtönbe zárnak a használatukért.
De lehet hogy megérjük: Azért zárnak majd börtönbe, mert nem jelentetted fel azokat, akik használtak ilyen szavakat.

Nézd meg a Ptk (? Btk? ) változásait az elmúlt egy évből! Lehet, hogy meg fogsz lepődni. És ez nem az olyannyira gyűlölt liberálisok műve, hanem az egyetlen, a nép által meg- és kiválasztott, legnemzetibb kormányé. (Forrásom az index és az origo, szóval inkább nem idézek, aki kíváncsi, talán talál megbízhatóbb forrást is)

Nem azért, de ez teljesen értelmetlen dolog. Létező szó? Létező. Innentől kezdve nincs miről beszélni. Szoktak egyesek kárálni a nyelv szegényítéséről - hát ez pont az. Egyébként pedig a kibúvót mindig megtalálják, akik akarják. Moldovánál olvastam, hogy amikor Szálasi kissé kevésbé lett "PC", akkor a hívei egy kis műlesiklós kitűzőt kezdtek viselni. Értsd: száll a sí.
Ja, még egy helyen találkoztam ilyennel - Orwell: 1984. Ott ír arról, hogy a kormányzat hívei a beszédből minden "nem megfelelő" szót igyekeztek kiirtani.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Ezeket a szavakat nem vettük ki a szótárból, csak nem ajánlja a program javaslatként. Ez egy jó kompromisszum, kínos helyzeteket előzhet meg. Aki nem tudja helyesen leírni azt, hogy "nigger", az így járt. Viszont aki azt akarta írni, hogy "trigger", az véletlenül sem akarja ehelyett a "nigger" szót javaslatban látni.

Az angol és az angol amerikai szótárban letiltottam a jelzett szó javaslatát, a magyarban sajnos nem, ott ugyanis inkább azt jelentette, hogy rasszisták beszélnek valamilyen amerikai szépirodalomban, de sajnos úgy tűnik, hogy a magyar rasszisták ebben is felzárkóztak a vadnyugathoz, pontosabban vaddélhez. András javította is ideiglenesen, köszönöm! (De lesz ennél bővebb javítás is a közeljövőben, mert eléggé időszerű, úgy tűnik, hogy a bírálók elkaszálták az új helyesírási szabályzat tervezetét, tehát nem kell arra várni.)

http://cgit.freedesktop.org/libreoffice/dictionaries/commit/?id=c74b877…

Nálam a "portokat" szót akarta a LibreOffice folyton kicserélni "portokot"-ra. A tizedik előfordulás után felvettem a kivételek közé. :-)