t-home iptv saját router mögött megy-e?

 ( fejesjoco | 2014. január 25., szombat - 20:42 )

Van egy Cisco EPC3825, mögötte egy saját router. Ezen nem kívánok változtatni. IPTV megrendelését tervezem. Mehet a kábel a saját routerből a set top boxba, vagy muszáj a modemhez kapcsolni közvetlenül? Láttam már itt pár IPTV-s topikot, de erre nem sikerült még rájönni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hozzászólásom alapja nem tapasztalat, hanem csak a T-s hozzáértő kollégával végzett beszélgetés.

IPTV kellene több, mint 4 db vételi helyre, egy Cisco viszont csak 3 db Set-Top-Boxot szolgál ki. Ha a Cisco után már switch kerül, már az is kockásodást, akadozást okozhat.
Gondolom a router berakása akasztaná az egészet.

Nekem csak 1 vételezés kéne, a hálózatom gigabites, úgyhogy a sávszél nem lehet gond.

--

Mi értelme, célja lenne ennek?
--
üdv: virtualm

Két szintes lakás, egyik szinten a modem és a router, másikon a TV. Egy darab kábelt tudok átvinni, és szeretném, ha azon az egyen a LAN is menne, nem csak a TV.

--

Meg lehet oldani, de sok gond lesz vele.
- Az set-top-box és a modem között nem routeolhatsz/natolhatsz
- A set-top-boxokig erősen ajánlott a gigabit, bár *elvileg* elég a 100Mbit is.
- Az "alap" alhálózatban csak nagy teljesítményű, multicastot kezelő eszközök lehetnek. (volt olyan a kezem között ami ugyan tudott IGMP-t de az IPTV simán túlterhelte a cuccot)
- Figyelj rá hogy valamilyen 10.x.x.x-es címeken van meghirdetve az IPTV szerver, ne legyen IP ütközés.

(Milyen jó, hogy megírok egy reakciót a hozzászólásodra, és mire Submit-olom, addigra 100%-ban kicseréled a hozzászólásodat - innentől nincs értelme az enyémnek sem...)

Ne haragudj, csak túlzottan destruktívnak éreztem. - Bocs.

A ciszkónak fizikailag 4 portja van tehát elvileg 4 beltérit tudsz rákötni, viszont az aszf-ben van olyan kikötés is hogy egyszerre csak egy beltérin mehet HD kimenet ( a másodikon elfeketedik --idézet mástól már nem tudom honnan bocs)megoldásra azt írták, hogy a setopokat 720-ra kell állítani és akkor mindenki nézheti a sajátját. Én a belső hálózatomat nem bíznám a t-homos ciskóra kitudja kik hekkelik és még ki garázdálkodik abban a tartományban. Ha meg már szeparálni kell akkor csakis a fizikai szétválasztás, mivel mint egy tanult kolléga mondta a "vlan nem biztonsági megoldás"
vagyis marad a 4-4 szál mint már mások is írták.

Szia,

az IPTV multicastot használ. Ha az általad csatlakoztatott eszköz képes multicast (IGMP) kezelésére, akkor jó. Ha nem, akkor az eszközöd a multicastot broadcasttá fogja alakítani, és abból nagy szívás lesz.

A fent emlegetett kockásodás a broadcast storm eredménye, független az IPTV vételezési helyek számától.

Mini PC, Debian, Linux, gondolom, kezel ez bármit.

--

Engem a routered LAN felőli oldala érdekel. Ezt mondtad:

> Egy darab kábelt tudok átvinni, és szeretném, ha azon az egyen a LAN is menne, nem csak a TV.

Magyarul, az egy darab kábel végére le kell tenned egy switchet, amire rá tudod majd dugni a set top boxot, és a számítógép(ek)et. Ennek a switchnek is kell tudnia IGMP-t! És minden más switchnek is, ami még ezen kívül a LAN oldalra van dugva.

- vagy -

Ha az emeleten lévő switch képes VLAN-ok kezelésére (az IGMP-t kezelni tudó switchek általában smart/menedzselhetőek, és van bennük VLAN támogatás is) akkor megteheted azt, hogy a multicastot egy másik VLAN-ban tolod fel az emeletre, és csak azokra a switchportokra pakolod ki a VLAN-t, ahol set top box csücsül. Ekkor a ház többi részében nincs multicast, oda lehet tenni unmanaged switcheket is.

Köszi, sokat segítettél. Igen, switch van tervben, de csak buta switch van kéznél (dlink green 5 port). Tehát ha okos switch lenne, akkor működne a dolog a saját lanon át is.

--

Nem egészen. Kell az okos switch, de az IPTV és a modem között csak okosswitch lehet, nem routeolhatsz. Olyan switch lábra teheted a routeredet ami mögött már csak számítógép lesz, set-top-box nem.

OpenWRT tudja kezelni a multicast csomagokat. Haza IPTV-vel nem tudom, mi a helyzet.

OpenWRT tudná kezelni, de ekkora terhelés alatt lerohad és újraindulgat. Próbáltam T-home IPTV alatt, nem nyerő.

Igen mehet. Ismerosnel ugyan ez a helyzet, Cisco. 2 IP Tv + gep. Lan4 megy tovabb valami Tp-Link. 3xx abbol 1 IP Tv + gep/ek.

En ugy tudom hogy mivel az adsl atm alapu, ezert ugy csinaljak, hogy mas "csatornan" viszik at az iptv-t es az internetet (mas a vpi/vci). Legalabbis a T altal ide lerakott zyxel vegpont beallitasai errol arulkodnak nekem.
En ugy tudtam megoldani a dolgot, hogy:

-A T altal adott eszkozt pppoe passthrew-ra allitottam
-a routert es a tv-t is erre az eszkozre kotottem.

Ha meg kellene oldani azt hogy 1 kabelen menjen at mind a ket dolog egyszerre, akkor VLAN-t hasznalnek. Az ethernet kabel 4+4 erre bontasa es ket link atvitele annyira barbar megoldas hogy inkabb nem is emlitem...

Pedig a 4+4 szálas fizikai szeparáció teljesen használható és költséghatékony megoldás.

Amíg emberünk le nem biggyeszt egy NAS-t a spájzba, aminél utána ordító igény jelentkezik a gigabitre...

A hálózat topológiájától függ. Ha ez a LAN-os kapcsolat csak azért kell, hogy az emeletre rakott saját routernek uplinket adjon, akkor nem probléma. Ha ez a cél, akkor nem nagyon van költséghatékonyabb megoldás.

Ezt vitatom.
Az a költséghatékony, ha
- nem vesz iptv-t
- pár perc alatt letölt egy filmet kockásodás nélkül. :)

Feltételezem, hogy használni szeretné az iptv szolgáltatást. Most még. Aztán ha leszokik róla, akkor nem lesz sok fölösleges cucca :-P

Egyszer eljuthat oda a VOD, hogy ne kelljen majd az IPTV. De van 1-2 dolog, amire ma még egy kicsit kényelmesebb a TV. Sport, természetfilm, utazós műsor, főzős műsor, egyes régebbi filmek (nem a századjára alkalommal ismételt 2000-es filmekre gondolok). Ha tehetném, akkor RTL klub, "közszolgálat" és társai nem is lenne a csomagban, de sajnos nem lehet ilyen szinten válogatni. Amit előbb írtam, azok olyan műsorok, amik bővítik a látókörömet, mert magamtól nem biztos, hogy meg akarnám nézni, és sok ilyet nem is lehet letölteni, a TV-t meg bekapcsolom és megy. Az ára meg nagyon minimális a T-home árképzése miatt, ha több szolgáltatásra fizetsz elő egyszerre. A telefon ára konkrétan negatív lenne...

--

Ha olvastad a sajtót pár hete, akkor ott leírták: még csatornaválasztási lehetőseged sem lesz, nemhogy VOD. :( Tönkremenne az iparág!!