Frissítést kap a Firefox felhasználói felülete

A Mozilla tavaly vetetette fel a Firefox felületének finomításának ötletét, amely az Australis nevet kapta. Ez a frissített felület már tetten érhető a fejlesztői változatokban.

A Mozilla az User Experience blogjában jelentette be, hogy a Firefox csinosított, lágyabb és komfortosabb felhasználó felülete elérhető a Firefox Nightly fejlesztői változatában. A fejlesztés nem hoz radikális újdonságot, inkább egy következő iterációs lépésnek tekinthető. A kor igényeihez hangolt felhasználói felület látványosabb testreszabási lehetőséget biztosít. Emellett nyugdíjba küldte a Firefox 4-es verziójával bevezetett menüt, amelynek a helyét az eszköztárra helyezett menülap veszi át, amelyre tetszőleges gombot helyezhetünk ki.

Hozzászólások

Tegnap volt hwsw-n is. Nagyon nem örülök neki, utálom a butafelületű krómot, és a klónjait is. Nem tudom mi lesz, ki kellene szállni az internetből :)
Opera kilőve, FF is lassan követi, a többi meg nem használható hosszabb távon...
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Szerintem nagyon jó lett!
Így kell kinéznie egy UI-nak 2013 végén!
Jó látni, hogy adnak a felhasználói élményre is.

Mondjuk a böngészőt nem szeretem. Lassú, nem frissít a háttérben, inspectora is kényelmetlen...

Miért gond, ha valamihez nem kell gondolkozni? :) Bár tudom butítja az embert, ez olyan dolog, mint ahogy a mobil telefonokkal bejött a sim kártyára való telefonszám beírás. Jó kis memória gyakorlat volt elötte a számok megjegyzése, most ez is elveszett.
Szerinted haszontalan?

Meglepő módon én is szeretem a buta felületeket, amiket nem kell annyira tanulni, azonnal működnek és mindent tudnak mégis :)
Ezt a 3 kikötést még mindig teljesíti az új felület.
Sőt! Jobban testreszabható. Extensionok által is (ez mondjuk nézőpont kérdése, hogy jó-e)

Nemcsak butább, de kezelhetetlenebb is. Így volt ez akkor, amikor a füleket felcsapták a legtetejére, hogy minél messzebb vigyük az egeret a váltásokhoz.
Igen, ha nem lennének hobbi fejlesztők, akik a kiterjesztésekkel kijavítanák a modzilla fejlesztők hibáit, akkor tényleg gondban lennénk. Például a teljesítmény javításához is külön kiterjesztést kellett készíteniük. Igaz, hogy about configban is lehetett volna vacakolni, de ezt egy átlagfelhasználó nem tudja. Na vajon mért nem tudja?

Szokás kérdése. Engem sem boldogított a fülek felvitele, bár inkább a szépséget néztem, mert billről vezéreltem akkoriban (vimperator addon). Viszont azóta sem zavar.

A teljesítményhez nem tudok hozzászólni. Én is turkáltam about:configot ezügyben leírás alapján régebben, de nem vettem észre változást.

Ja, kúrvára adnak... :D amíg ezt a szemét geckót nem teszik hidegre, addig ez még mindig egy rakás hulladék. (hint: tegnap egész este Nightly-n futottam, próbálgattam, a felület szép, de az élmény... na az egy rakás szar. Akad, írás közben lefagy... és az a baj, hogy ez az aktuális stable kiadáson is ilyen). Ha nem lépnek valamit optimalizáció tekintetében, el fog tünni a picsába.

Tudom hogy készül a Servo (ami egyébként érdekel, és várom), de ha ilyen ütemben haladnak, előbb húzzák le a rolót, minthogy megérje a kiadást.

while(1) { :( }

Addig csak kibírom amíg megjön a 64 bites gépem. Arra úgyis egy gobót akarok fejleszteni. Amennyire tudom, az lesz a világ első 64 bites gobója...

Na és azon DWM ablakkezelő lesz, azt a suckless.org fejlesztői csinálják. Ahhoz szerintem nagyon illik, hogy a böngészőm a "surf" legyen, amit szintén ők csináltak...

Tudniillik az a véleményem, hogy a Firefox ezen tényleg buta felülete (amint fentebb említette valaki hogy e felület buta és neki nem tetszik, és igaza is van) egyáltalán nem illik egy ennyire bloatware vacaksághoz. Ha már a felület butának néz ki, legyen a program kicsi és egyszerű, akkor elfogadom.

Jelen helyzetben azonban ez kísértetiesen Windows 8 - érzést kelt bennem. Van egy nagy, túlméretezett, lassú szar, s hozzá egy olyan primitív kinézet, hogy mellette az ősemberek barlangi rajzai kifinomultaknak hatnak. Vagy hogy ne túlozzak: a kinézet kb a "Tuxpaint" nevű, gyerekeknek szánt rajzolóprogram megjelenésének igényességét és szellemi színvonalát idézi.

Ennyire hülyének nézik a felhasználóikat, 5-6 éves szellemi színvonalon állóknak tartják mindet?!

Nagyon durva. 2 további release után megkapjuk a Firefoxot valami Metro-hoz hasonló felülettel, kinézem belőlük.
-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

Ez a dizájn annyira új, hogy a Thunderbird így néz ki hónapok óta, ha nem már egy éve.

Azért a Mozillánál is profi marketingesek ülnek. Én viszont nem szeretem, ha hülyére vesznek.

Nálam évek óta így-> https://dl.dropboxusercontent.com/u/7339269/firefox.png néz ki a Firefox. Akárhogy macerálják.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

A képpel nem az volt a szándékom, hogy a tetszésindexét kutassam, hanem azt próbáltam érzékeltetni, mennyire el lehet térni az alapvető kinézettől, mennyire szabadon variálható a ffox felület. Ergo amíg megmarad a szanaszét állítgatás lehetősége, addig úgy néz ki, ahogy nekem praktikus.

Másfelől menj szemészhez, a szöveg világosszürke háttéren fekete.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Felfogtam, hogy mit akartal mondani, ettol meg offtopic-ban tehetek megjegyzest valami masra a shot-on. A szememnek pedig nincs baja.

Az olvashatosag nem azt jelenti, hogy emberileg lehetseges valahogy kisilabizalni (ezt valoban teljesiti), hanem azt, hogy konnyen, kulonosebb erolkodes nelkul, rapillantassal egybol latszik az informacio.

Az LXDE bug. Biztos lehetne csinálni vele valamit, de ez egy ideiglenes rendszer, próbából raktam fel, így nem érdekel. Valószínű még a hétvégén cserélve lesz. A firefox-hoz mindenesetre nincs köze.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Tiny Menu kiegészítővel. https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/tiny-menu/

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Maga a Firefox nálam is rém hasonlóan néz ki évek óta:

http://parancssor.info/gobolinux/131122193137.png

(Legfelül a DWM micsodája látszik. Munkaasztalok száma balra, jobbra meg a statusbáron ketyeg a démonom).

-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

Miért? Miééééééééééééééééééért?
---------------------------
���������������������������

Na, ez is csak OS X-en néz ki jól. :D

--
Lenovo ThinkPad T410

Ahol az ablak gombjai a fülsáv méretéből vesznek el helyet. Nekem még két monitoron sem elég széles a fülek sávja, pedig aktívan használom a lapcsoportokat. Mondjuk az a két centi már pont nem számítana. Mindegy. Nekem tetszik mind. :)

Szerk.:
Egyelőre még nem olyan, mint a képeken. Vagyis azt hiszem, hogy a Faenza ikonkészlet szól nálam bele. A Glowbug témában meg az a sötétkék elront mindent. screenshot A fejlécek meg talán sosem lesznek megoldva. Pedig az Opera pl. nagyon jól nézett ki. screenshot

--
Ingyenes Ubuntu One tárhely:
https://one.ubuntu.com/referrals/referee/170278/