Egész úton hazafelé azon gondolkodám...

...hogy meg lehet-e élni a HUP-ból akár tulajként akár itt hirdető kufárként.

De most komolyan trey, a fenntartási költségeket megtermeli az oldal (minden rosszindulat és baszogatás nélkül kérdezem)? 10 év alatt eljutott az oldal arra szintre, hogy nem viszi, hanem hozza a pénzt? Mert azt sejtem, hogy nem keresztényi jóindulatból csinálod a nyáj pásztorlását.

A hirdetőktől pedig azt, hogy a HUP a jobb eladó felület vagy a V@tera? Ezt is minden rosszindulat nélkül).

Hozzászólások

Gondolod, hogy publikálni fog ilyeneket?

Már megbocsáss a megjegyzésemért, de ahogy ezt alantabb is boncolgatják páran, ez a kérdés (Magyarországon biztosan) ilyen - olyan okból bizalmas kérdés. Ez alapján ezen a fórumon ezt nyilvánosan kitárgyalni illetlenség.

Természetesen, in priváte azt csinálsz amit akarsz. De a Igen/ Nem opció mellé betársul egy "SEMMII KÖZÖD HOZZÁ!" illetve ennek finomabb válfajai.

Üdv: L.Árpád

Ez tipikus magyar hozzáállás. A magyar ember (tisztelet a kivételnek) irigy a másikra. Emiatt nem is nagyon szoktak anyagiakról beszélni.

Mi is mikor megvettük a házat, jöttek ismerősök, első szavuk mennyi volt, ebből mennyi a hitel stb. Ha valakinek jobban megy akkor máris ferdén néznek rá neki miért jó. Tipikusan ez hozta a hitelválságot is, mert nehogymár nekem ne legyen ami a másiknak stb. nahh jól elkalandoztam :D

Szóval trey mennyi az annyi ? ;>

Fedora 19, Thinkpad x61s

+1
Egyeseknek hobby a más zsebében turkálás. Legjobb az volt amikor portás! "ismerős" egy beszélgetés során szemrebbenés nélkül rákérdezett hogy mennyiért csinálom az adott melót(nah nem mintha értene hozzá! sőt!)....nem sok hiányzott hozzá hogy az arcába nem vágtam hogy "Közöd?!"....

Szerintem az, hogy mindenki titkolja, hogy mennyit keres pontosan a munkáltatóknak jó, nem a munkavállalóknak. Ugyanis így a munkavállalók nem tudják alacsony kockázattal kipuhatolni, hogy mi az a maximum, amennyit megér a cégnek a munkája.

A mások által vett ház értéke meg jóhogy érdekel. Egyrészt azért, mert tudni akarom, hogy hol állok anyagiak terén másokhoz képest (megengedhetnék-e magamnak egy olyan lakást), másrészt meg azért, mert el sem tudom képzelni, hogy mi mennyit ér, ha nem kérdezek rá. Aki soha nem kérdezi meg az ismerőseit, hogy mi mennyit ér, azt fogják jól átverni, amikor ő akar ingatlant venni.

Az is érdekes kérdés, hogy a másik hitelből vette, örökölte a pénzt, vagy maga kereste és takarékoskodta ki! Ugyanis ha később pénzügyi kérdésben valamit állít az illető, akkor a pénzügyi sikereivel lehet súlyozni, hogy érdemes-e hallgatni rá, vagy nem.

Az információ hatalom, a titkolózás meg nem az.

Szerintem az, hogy mindenki titkolja, hogy mennyit keres pontosan a munkáltatóknak jó, nem a munkavállalóknak.
Egy munkatárs esetében én sem titkolózom, a cégnél általában tudja mindenki a másik bérét.
De nem fogom mondjuk a szomszédom orrára kötni aki teljesen eltérő munkaterületen dolgozik, mert ő nem az esélyeit akarja felmérni, hanem csak spontán a zsebemben kotorászik.

Az ingatlan megint egy olyan dolog, hogy a lakóhelye közelében többnyire mindenki tudja, milyen áron vannak az ingatlanok.

Utóbbi esetben pedig az illető nemes egyszerűséggel akár hazudhat is, pusztán nagyzolásból.
Ha végigcsattognék egy jobb környéken, érdeklődve, hogy ki miből építette a házát a legtipikusabb válasz nyilván nem az lenne, hogy adót csaltam, apám csúnyán tele van és alámtolta satöbbi pedig valójában jelentős százalék tartozik utóbbi kategóriákba.

A hazugság félrevezető, a titkolózás nem az. :)
--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Szerintem meg ez a hozzaallas a tipikus magyar. Es szamomra rendkivul taszito az a felfogas, hogy ha valaki erdeklodik az anyagi hogyletem felol, akkor az automatikusan egy irigy diszno. Igen, van eleg sok irigy ember is. Leginkabb azert, mert eleg sok embernek eleg szar perpillanat itthon. Meg eleg sok, egyre tobb olyan is van, aki viszont kurva jol elvan, pedig nagyjabol semmit nem tesz erte a jo elvtarsagon kivul. Ez van, deal with it.

Amennyire itthonrol latom, mashol ez nem ennyire jellemzo. Itt 100-bol 99 embernek total tabutema a fizuja. En nem szoktam belole titkot csinalni. En tisztaban vagyok vele, hogy kemenyen megkuzdottem azert, amim van, mas meg azt hisz, amit akar. Ha ezt nem tudja feldolgozni, akkor talan nem is baj, ha nem vagyunk joban.

Az én tapasztalatom az, hogy minél többet tudnak az emberek valakiről, annál több sebezhetőségét ismerik meg. És ami sebezhetőség napvilágra kerül, azt azonnal ki is használja valaki, azaz felhasználja ellene. Épp úgy, mint az informatikában a programok/rendszerek/általában_a_szoftverek sebezhetőségeivel van ez így.

Szóval igen, egyetértek azokkal, akik szerint jobb nem nyilvánosságra hozni magunkról az adatokat. Csak azt teszem ehhez hozzá, hogy a barátainkkal szemben nehéz ezt az elvet érvényesíteni. De törekedni kell rá.

Jobb semmit se beszélni magunkról. Mert ami rosszat mondasz magadról, azonnal elhiszik, ami jót, azt meg úgysem, de ha mégis, akkor meg amiatt ugatnak le mert milyen undok alak vagy hogy dicsekedel.
-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

Szerintem ez nem igy van. Nagyon sok helyen a fizetes - ha nem is tabutema, de illetlenseg erdeklodni iranta. Az emberek nagy tobbsege nem szereti, hogy ha eljon valaki vendegsegbe, es a welcome drink meg a bor kozott a vendeg rakerdez, hogy mennyit keres. Akkor sem, ha a vendeg kedves ismeros. Egyszeruen illetlenseg.

Mas az, amikor az ember egy mely barati viszonyban van valakivel, es megosztja vele onszantabol (!) hogy mennyit keres.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Nem mondanám tipikusnak. Pontosabban az a "mennyi volt a hitel" jellegű kérdés inkább arra utal, hogy fogalma sincs, mit mondjon.
"Jó, egy ház. És? Nem tetszik, de ezt nem mondhatom meg a házigazdának, hát próbálom terelni a témát."
Azt hiszem, esetedben inkább ilyesmiről lehetett szó.

Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Hát nem éppen :D ugyanis, mikor mi vettük a házat apámék meg épp felújították, rögtön kérdezték is nyertünk a lottón ?

Szóval ha nem érdekel az anyagi akkor nem kérdezek rá, hanem max elterelem de szép a fű a kerítést az a cserép stb. Ehelyett az volt a kérdés, hogy mégis mennyi, ami érthető az ember kíváncsi lehet tényleg érdekli mibe fáj egy ilyen ház, de az hogy az a pénz amiből kerül már honnan van, kicsit túlzás.

Gondolom trey-nek megéri csinálni, különben nem csinálná. Az meg, hogy neki miért éri meg az Ő dolga, lehet egy fillért se keres vele, csak a tudásbázis ami itt van érdekli, az is lehet ebből nyaral.

Végül is indíthat mindenki egy portált aztán meglátja megéri-e neki.

Fedora 19, Thinkpad x61s

Nem egészen így látom. Egyszerűen nem tudunk beszélgetni.
És mivel az egész lét az anyagiak körül forog, a legtöbb esetben más nem jut eszébe sok embernek.

Kb. ez a kategória:
- Mondj egy színt!
- Piros
- Egy virágot!
- Rózsa
- Szerszámot!
- Kalapács

Valami szép/nemszép, új, nyilvánvalóan pénzbe kerül, akkor sok esetben az a kérdés jut az ember eszébe, hogy "úristen, ez mennyibe kerülhetett?" - ha válaszolsz, fel sem fogja. :)

Még dolgoztam, mikor vettem egy akkoriban k.drága fényképezőgépet. A nem fotós kollégák első kérdése, hogy mennyiért vettem. :D
Nem irigységből, pusztán nem tudott mit kezdeni vele, hogy miért örülök annak a szarnak, de valamit kellett rá mondani. :)

Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Nem tudom, en ha valakivel nincs kozos temam, nem eroltetem a beszelgetest. Jonapot, viszontlatasra, vagy csak biccentek. Es nalam az anyagiak tabu. Egyszeruen ahogy masnak nincs koze ahhoz, hogy en mibol elek, ugy nekem sincs kozom ahhoz, hogy mas mibol el. Engem meg igy neveltek. Tudom, oskovulet vagyok, es haljak mar ki.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Elviekben egyet is értek e felfogással; a baj a gyakorlatba való átültetésben leledzik. Konkretice, azt meg tudod tenni hogy te nem érdeklődöl mások anyagi ügyei után — ám ciki, ha tőled kérdi valaki más a te anyagi micsodáid hogyityegafityegjeit. Mert ugye, ha elmondod - kiadtad magadat. Ha megtagadod a választ - teljesen mindegy milyen udvariasan teszed - akkor pedig a haver megsértődik és oda a barátság. Mert ugye "ez a pasi nem bízik bennem! Titkolódzik előttem! Biztos nem akarja hogy nekem is jó legyen!" - meg hasonlók.
-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

Ohm, hat tudod en megvalogatom a barataimat, es akiket en a baratomnak nevezek, nos azok hasonlokeppen gondolkodnak, mint en.
A haverjaimmal meg nem vagyok olyan viszonyban, hogy felmerulhessen a kerdes, illetve a kerdesre adott valasz megtagadasa eseten sem gond az, ha megsertodik.

Azt tartom, hogy a maganeletem az enyem, es en dontom el, hogy kivel mennyit osztok meg belole. Aki ezt nem kepes elfogadni, es emiatt egy eletre megharagszik ram - nos arra az emberre talan nem is volt olyan nagy szuksegem.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Rokonokhoz megyek latogatoba. Oke. De hol itt a kotelezo? Komolyan, en tobb csaladot ismerek, es bizton allithatom neked: a kornyezetemben ritka az, hogy ez felmerul kerdeskent, ha pedig felmerul, es en megsem akarom megvalaszolni, akkor el lehet szepen magyarazni, hogy bocs, de ez nem tartozik rad. Eleve, en bunko tirpaksagnak tartom a masok anyagi helyzete irant valo erdeklodest, foleg az olyanoke irant, akiket az ember evente tizenkettonel kevesebbszer lat. Nem szappanoperaban vagyunk, es nem a TV2 Fokusz cimu musoraban, hogy az embernek mindig elo kelljen adnia a sajat szomoru elettortenetet.

Mondom, tudom, hogy en egy oskovulet vagyok. Ez van, tessek akkor tanulmanyozni.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Nem tudom, hogy melyikre válaszoljak, mert alantabb kb. mindenhova illik, de ez a "turkálok más zsebében, mert irigy vagyok" feltételezés úgy faszság, ahogy van.
Ha én rákérdezek valami ilyesmire, az azért van, mert kíváncsi vagyok, érdekel, hogy az adott munkakörben kb. mennyit kereshet egy ember, mi mennyibe kerül ha esetleg én is szeretnék venni olyasmit stb., mert fingom sincs ezekről. Másrészt hogy a francba tájékozódjak?
Én pl. pont ezért tudom, hogy nem keresek valami kiemelkedően jól a szakmámban, de egyelőre nem érdekel annyira, hogy váltsak.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

nyilvan a tajekozodas igenye is benne van, amit te mondtal, de - es most a magyar atlagrol beszelek, ami min. 9M embert lazan fed ebben az orszagban - siman az irigyseg a fo mozgatorugo egy ilyen kerdesben. En se mondanam meg, es o sem fogja.

--
"Pontosan ez a ti bajotok. Ez a kurva nagy csőlátás. [...]" (bviktor)

Minimális pluszban talán kijön, de kétlem hogy ebből venne magának trópusi szigetet...

Bye Bye Nyuszifül

Bár nem ránk tartozik közvetlenül, de én úgy tudom, hogy már nem ő a tulaj, hanem a hwsw (és társai).
____________________
http://szoftvervasarlas.co.hu - elérhető árú, legális szoftverek itthon

Szerintem a HWSW nem tulaj, majx hirdető. Kirakták a HWSW felső sarkába a HUP szöveg linkjét mint Linux melléklet, plusz perkálnak havi fix összeget hogy tolhatják ide a reklámot. Egy Linux portál nem igy néz ki, ezt remélem sejtitek...

Van pár infó a wikin de az nem sok:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Hungarian_UNIX_Portal

-------------------------
A csapatjáték fontos. Nem csak téged lőhetnek!

Mást is érdemes megnézni a wikipedian: http://hu.wikipedia.org/wiki/HWSW

Ezt követően a HUP is a HWSW tulajdonába került (2008). Ezzel a HWSW a szakemberek körében a legnagyobb elérésű informatikai kiadójává nőtte ki magát, a legfrissebb (2010. január) adatok alapján naponta 55 ezer szakembert ér el. A HUP a UNIX és UNIX-szerű operációs rendszerek (FreeBSD, Linux, Mac OS X), valamint a nyílt forráskódú szoftverek iránt érdeklődők legnagyobb hazai közösségi oldala, amely blogként és fórumként is üzemel. A HUP-pal a HWSW kiadó elérése jelentősen kiszélesedett, és az olvasótábor nemcsak heterogénebbé vált, de egyes célcsoportoknál el is mélyült.

____________________
http://szoftvervasarlas.co.hu - elérhető árú, legális szoftverek itthon

Ajaj... A HUP is „proprietary” lett?! Ezt nem tudtam... Akkor akinek ez nem tetszik, most átjön majd a http://parancssor.info -ra? Az még „open” és „free”...

Az biztos legalábbis, hogy reklám nincs rajta...
-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

Annyiból biztos, hogy itt szabadabban lehet kiélni a szubhumán, (fél)állatias ösztönöket. Annyiból azonban biztos hogy az én linuxos honlapom a szabadabb, hogy „független”. Már persze csak akkor, ha igaz, hogy trey eladta a cuccost a HWSW-nek.
-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

#define fuggetlen

Amennyire tudom, a HWSW-nek nagyon keves beleszolasa van a HUP-os temakba, annyi tortenik, hogy adnak cikkeket lekozlesre, illetve aggregaljak a fooldali tartalmat. Mivel gyanithatoan Trey eddig irt cikkeket a HWSW alapjan, igy ez nagy problemat nem jelent szerintem. De tudtommal a HWSW sem tartalmi sem kulalaki szempontbol nem szol bele az oldal mukodesebe.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

110 ezerért vett 140 ezres vécét, és még motorja is van, amit hálózatról tölt! És mindezt kevesebb, mint egy hét alatt!
--
zsebHUP-ot használok!

fyi: a hup mar egy jo par eve for profit modban mukodik. Idonkent meg is emliti (foleg ha Oregonnal flame-el :-)), hogy boven van a tejbe apritani, mert felveti a zse. Szoval nem kell szegenyt felteni, foleg hogy tul sok idot azert nem tolt el a nyaj terelgetesevel, ahogy te fogalmaztal...

--
"Pontosan ez a ti bajotok. Ez a kurva nagy csőlátás. [...]" (bviktor)

Nekem nem kell fogynom és figyelnem sem kell. Izmot építek.

Nitro Pure Whey Gold

Most vertem be ebéd után egy jókora narancslikőrös csokitortát. Amióta rendszeresen mozgok, bármit megehetek.

Egyébként vízben oldva lenne a legjobb, de nem a kalóriák miatt, hanem azért, mert a tej késlelteti a felszívódást. Viszont vízzel szar az íze. Tejjel viszont finom. Szóval marad a tej.

--
trey @ gépház

Bármit? Azért a ciánkapszulát (csak és kizárólag a saját érdekedben) nem javasolnám. ;)

Nekem sikerült párszor rácáfolnom a dokik állításaira.
Pl., hogy a mozgás lefelé viszi a vércukorszintet.
Érdemi magyarázatot a mai napig nem kaptam senkitől. :)

Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Első alkalommal kb. 40km, az akkori kondimhoz mérten közepesen megerőltető bringázásban. Előtte még normális vércukorszint a végére majdnem elérte a tízet, közben semmit sem ettem és csak vizet ittam... :(

Ahány diabetológust megkérdeztem, annyi választ kaptam, amiből arra következtettem, hogy fogalmuk sincs mitől lehet.

Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Mondom: első - nem egy :)
De amikor a kórházból szabadultam, még az volt a mondás, hogy 14-15 alatt a mozgás lefelé viszi a cukrot. Erre sikerült több alkalommal rácáfolnom.
A leghihetőbb magyarázat az volt, hogy a mozgás cukrot szabadít fel. Felmerült még kiszáradás, meg még nem tudom mi, de annyira bizonytalannak tűntek a dokik, hogy inkább hagytam a fenébe. Azóta meg eltelt pár év, lement pár kiló, csak most nem tudom kipróbálni, e téren változott-e valami.

Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

"mozgás cukrot szabadít fel"

Biologia egyes, leulhet. A mozgas soran az izmok eppen hogy a cukrot hasznaljak energianyeresre, ezert kell annak, aki mozog, sok kaloriat ennie.

Az en tippem inkabb az, hogy nem keszultel megfeleloen fel az utra, es nem fokozatosan terhelted magadat. Erre meg egy full egeszseges embernek is oda kell figyelnie. Nem lehet a kanapebol rogton a Tour de France-ra menni.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

:)

A szénhidrát anyagcsere nem egyszerű.

Cukor (glükóz) bontása: glikolízis (lízió: felhasadás, bontás)
http://www.tankonyvtar.hu/en/tartalom/tkt/oxford-typotex-biologiai/ch01…

Cukor (glükóz) szintetizálása: glükoneogenezis
http://www.tankonyvtar.hu/en/tartalom/tkt/oxford-typotex-biologiai/ch01…

Glikogén (gyk. glükóz raktár) szintetizálása: glikogenezis
http://www.tankonyvtar.hu/en/tartalom/tkt/oxford-typotex-biologiai/ch01…

Glikogén bontása: glikogenolízis
http://www.tankonyvtar.hu/en/tartalom/tkt/oxford-typotex-biologiai/ch01…

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Azt még nem írtad, hogy ez miért érdekes?
Szerintem teljesen magánügy, hogy ki mennyit visz haza.
Az itteni komfortérzet se fog javulni/romlani ha megtudod az összeget.

troll:on
Az asszonynak mesélted már, hogy egész hazafelé úton Micskó Gáboron járt az eszed? :D
troll:off

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Anelkul hogy elolvasnam a kommenteket: miert merul fel barkiben is az, hogy egy kozosseget valaki azert hoz letre, hogy az penzt termeljen? Treynek megvan a maga kis munkaja, megel belole amennyire megel, az oldal fenntartasaval manapsag mar nem hinnem, hogy problema van, leven vagy az FSF vagy a HWSW (nem tudom melyik) besegit, szoval nem igazan latom, miert kellene ebbol penzt csinalni.

Szerintem ha valaki letre akar hozni egy kozosseget, es megvan a tudasa-kepessege hozza, tegye meg, de sose legyen cel, hogy ebbol penzt lehessen csinalni. Az megoli az egeszet, akkor inkabb menjen aruljon limonadet nyaron.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Ne légy naiv.
Egy "közösség létrehozása" időbe és pénzbe kerül. Egy weboldal összerakásának, fenntartásának vannak költségoldalai és minél nagyobb az oldal forgalma annál nagyobbak ezek. Ha tényleg komolyan gondolja az ember az oldalnak tartalommal való feltöltését, az pillanatok alatt napi két-három órás kötelező elfoglaltság lesz. Lehet ezt csinálni egy darabig lelkesedésből, de egy idő után profitot is kell, hogy hozzon. Ebből biztosítható az oldal hosszútávú fenntartása.
A legtöbb "közösségi" oldal bukásának pont a képmutatóan karitatív, vagy non-profit beállítás az oka. A "közösség" igen hamar felzúdul az állandó "meghalt a szerver", "meghalt a vinyó", "olcsóbb hostra való költözés", "meghalt a nagymama" jellegű pénzpumpolás és gyűjtés.
A legszebb, amikor nincs kommunikálva a "közösség" felé, és amint megérzik a pénzszagot, hirtelen seggfájós lesz az egész banda.
A legtisztább, ha egy oldal indulásakor tisztázva van, ki a tulajdonos és milyen üzleti elképzelések vannak mögötte.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem vagyok naiv, csak felreertesz. Nem azt mondom, hogy rossz dolog lenne az, hogy egy portal penzt termel, hanem azt, hogy regen rossz, ha cel lesz a profittermeles. Szerintem ha valaki lelkesedesbol kezd neki egy kozossegnek, az nem fog penzert dolgozni, csak orul, ha penz is jon be. Es ez oriasi kulonbseg.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Miért rossz a profittermelés? Mert nem a te zsebedbe megy?
Egy "for profit" oldal sokkal tisztább, lágyabb, szárazabb érzés. Nincs rejtett pénzpumpolás, nincs kiégő szerkesztői gárda, stb., stb.
Pont az a hiba, ha lelkesedésből, meggondolatlanul kezd bele az illető. Amúgy a lelkes titánokat meg kell becsülni, ők akik ingyen és bérmentve gyártják a tartalmat az oldalakra. Mivel lehet ezeket a titánokat megtartani? Például ha motiválod őket. És miből lehet őket motiválni? A profitból.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nekem ezota nem kerdes, hogy van mibol ellatnia magat a hupnak.