HTPC vagy más megoldás?

Fórumok

Sziasztok!

Az elmélet a következő lenne, hogy lehet megoldani egyszerűen (nem biztos, hogy kell htpc) hogy a DLNA képes tv-re streamelt (NAS-ról) film hangja a házimozi 5.1-en jelenlen meg?

Előre is köszi

Hozzászólások

A DLNA az én olvasatomban arra jó, hogy a telefonoddal csinálsz valami videót egy bohócságról és mikor a haverok átjönnek, akkor DLNA-n keresztül áttolod a TV-re, hogy megmutasd. Merthogy annyit azért nem ér a tartalom, hogy a NAS-ra felmásold... Szerintem arra semmiképp sem jó, hogy a házi videotékád tartalmát azon keresztül nézd.

Ha nem akarsz sok pénzt HTPC-re költeni, akkor Raspberry Pi-ből csinálsz egyet XBMC-vel. Az fullextrás lesz olcsón, szuperalacsony fogyasztással, és mivel szoftveres a megvalósítás, ezért új kodek vagy konténer megjelenésekor frissülni fog, nem lesz múlt idő, mint a TVben vagy NASban lévő videó lejátszó.

Én atomot használok erőg gpu-val (nVidia ION) mimiITX-en. De az más méret, más fogyasztás. És ha nem passzív hűtéses, akkor más zajszint. De azokon az alaplapokon rendes LAN van, némelyiken még wifi is. De az árkategória is más.
Egy biztos: olyat ami mindent jól fog tudni, olcsón nem kapsz. A komplett médiaplayerek, amik 25-40e HUF között vannak, szintén elvéreznek NAS mögött. Ha tudsz bele tenni HDD-t, és ő maga lesz a NAS, akkor jó lehet, de attól a NAS-tól ne várj 3-5MB/s-nál magasabb sebességes se. Egy 8-10GB nagyságú FHD-s film feltolása egy ilyen eszközre nem 5 perc, hanem jó esetben is fél óra.
Nekem a LAN 60-80MB/s-t produkál - ez sok esetben számíthat.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Háttőőő nekem van komplett mediaplayerem is, és ez csak wifin volt gond. NAS-ról megy, igaz nem árpisról, hanem rendesről. Igaz most a lejátszót is lecseréltem egy HTPC-re ami ugyan relatíve zajos. Vagy relatíve hangtalan, mert a film mellett úgyse hallom. Nézőpont kérdése :D

Majdnem ilyenem van. http://www.asrock.com/mb/AMD/E350M1USB3/

HTPC kialakításban használom. XBMC/LIVE TV(DVB-S2)/HD.
Ventillátor miatt nem kell aggódni. Ha egy jól hűtött házzal rendelkezel, le lehet venni a fordulatszámot, kb. nem is hallom.

HD-t simán viszi, mind win alatt mind linux alatt.

Ha teheted inkább az Én általam is vásárolt USB3-as verziót válaszd.
Hosszú élettartamú kondikkal rendelkezik, és az USB3 nem rossz dolog :)

Hát, nemtom, sokat nem vergődtem vele. Win7 + flash, úgy voltam vele ha nem megy, nem érdekel. És most lusta vagyok megnézni, hogy milyen GMA meg ilyenek. Talán egyszer ha lesz lelkierőm, akkor teszek vele még egy próbát. Majd ha a fogyasztáson akarok csökkenteni :D

Nekem más tapasztalatom van. Teljesen jól lejátssza az 1080p filmet hálózatról, akármilyen hanggal együtt. Nem vettem észre, hogy 720p felett bármi gond lenne.
Terhelést persze nem néztem közben, mert igazából nem érdekelt, mivel jól működött.

Azt nem értem, miért lenne baj az USB-re kötött 10/100 LAN adapterrel, az miért lenne szük keresztmetszet. A legtöbb egyszerű NAS a 100 Mbit-et sem tudja kihasználni SMB protokollon (általában a gyenge CPU és/vagy rossz Samba konfig miatt), mégis jó szokott lenni az 1080p lejátszás.

Pl. 1080p film legyen 90 perc és 12GB. Akkor 2.27 MB/sec sebességet kell tudnia a hálózatnak, hogy gond nélkül átmenjen a film a lejátszóra. A dekódolást az RPi hardveresen oldja meg videóra és hangra egyaránt (pláne nincs gond, ha a hangot nem is kell dekódolni, mert olyan erősítőre van kötve és passthrough módban üzemel a hang). Szóval szerintem számszakilag sem okozhat gondot az USB-s LAN adapter filmlejátszás terén.

Sosem próbáltam, és cáfolni sem akarom látatlanban amiket leírtál, csak olvastam róla itt-ott, és ezeket az indokokat hozták fel a szakadozás okaiként.
Az természetesen egyértelmű, hogy ha a hangot passthru pódban át lehet irányítani az erőlködőre, akkor nem fog kérni enni a CPU-ból.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Mer' miért is ne? Itt van mellettem egy RPi, miniDLNA-val, 1TB HDD-vel és köszöni szépen nagyon szépen viszi a FullHD-t ki a TV-kre, akár egyszerre is (model B@256MB), akadásmentesen (UE32**** és UE40****)
Level4.1-ig mindent visz a TV, 5.x filmmel egyszer találkoztam, de azt is 2 perc volt újrakódolni.

Üdv. bnv

"Merthogy annyit azért nem ér a tartalom, hogy a NAS-ra felmásold... "

Ó bocsi.
Tehát a tartalom alapból a NAS-ra jön le, és mivel onnan nem akarom mozgatni, az lenne a legjobb, ha egyből nézhetném TV-n, de mondjuk 5.1-es hanggal.

Raspberry-t láttam, fogtam, bütyköltem, de a gazdája csak szív vele, nem biztos, hogy jó megoldás.

XBMCvel jobban jársz, az van rasberyn is, ha a tvn van optika, vagy kompozit hang akkor azt rákötheted az 5.1 hangfalakra(erősítőn vagy 5.1DTS konverteren keresztül)

A legtöbb TV-n van SPDIF kiment. Oda dugd az erősítőt. Ha nincs nagyon elbaszva a TV szoftvere, akkor menni fog az 5.1.

Valójában a legtöbb TV készülék csak a saját maga által vett (DVB-x vevő) vagy előállított (beépített médialejátszó) 5.1 hangot adja tovább az optikai kimenetén, minden egyéb forrásból érkezőt csak sztereóban enged tovább. Nem tudom miért van így, de pont RPi-vel kínlódtunk, a TV-re volt kötve HDMI-vel és nem jött a térhatású hang. Az erősítőre kötve az RPi-t mindjárt tökéletes lett. Utána olvastam, és az jött le, hogy általános dolog, hogy a TV a HDMI-n érkező sok csatornát nem adja tovább az optikai kimenetére.

Az én rendszerem elég bonyis ugyan, de marha kényelmes.
Raspberry Pi: arch fut rajta, torrent és samba server, USB-n van rádugva két vinyó (kell táp az usb HUBnak), ott van a tartalom
Dune HDTV-101: ő a lejátszó, mindent eszik (98%), HDMI-n kijön a kép és a hang.
Házimozi erősítő: bemegy a Dune HDMi-je, kibontja a hangot, mindent lejátszik (DTS-HD is), kép megy tovább HDMI-n a TVbe
TV: jön a kép, néz.

A TVben is van médialejátszó (USB), de akkor nincs DTS.
A Dune-ben is van USB és torrent kliens és samba server, de volt egy Pi is, azon kényelmesebb linuxon kötöttségek nélkül szépen a háttérben.

DLNA-val nincs tapasztalatom, de amiket eddig hallottam/olvastam, ott valami baj mindig volt (kép és hang kódolás).