kábelek színkódolása avagy kábelezési tippek-trükkök

Milyen helyre, milyen színű kábelt használtok?
Vagy milyen színű törésgátlóval szín kódoltok?

Modem-Router között ugye adott a kék.

A többit csak tippelem:
szerver-switch piros
switch-switch sárga
management port-switch zöld
mediakonverter -switch lila

De további tippek és érdekelnek kábelezési témában.

Hozzászólások

Hali!

Azt megkérdezhetem, hogy a tippen kívüli színt honnan vetted? Ilyen "színkódolásról" még életemben nem hallottam... csak önmagában a UPC ad a modemekhez szürke-kék-sárga kábelt... mindezt úgy kb: ami éppen raktáron van és hozzá lehet csomagolni a modemhez.

Amikor saját magam tervezte hálózatot építettem akkor nem a szín volt a mérvadó, hanem a patch panel x pontját kötöttem össze az y ponttal. Annak meg semmi köze a színhez, hogy egy adott UTP aljzat végén egy analóg telefon vagy éppen egy szerver "lóg" nem a kábel színének hanem a pontos(!) dokumentációnak kell eldöntenie.

Üdv:
Feri

Bonyolultabb kábelrendezőben én hanyagolnám az ilyen szín szerinti kategorizálást!

egyszerű nyomtatható etikettcímkét szoktam ilyenre használni!
2 ráfér egy szabvány 90*50mm-esre! Utána max félbevágom ollóval és megy a kábel 2 végére!
Mondjuk nálunk a cégben van vagy 20-25db Zebra TLP2844-es nyomtató szóval nehéz dolgom nincs!

Régebben még lett is volna értelme az ilyen szín szerinti csoportosításnak (cross link vs patch kábelek), de mióta a hálózati eszközök 99,9%-a támogatja az "NDI-NDX"-et ezóta szerintem ez így feleslegessé vállt!

Oykawa Hirohito

Van is értelme meg nincs is. ;-)

Van, mert ránézésre tudod, hogy pl. pirosak a szerverek, sárga az uplink.
Másrészről - különösen egy bizonyos méret/portszám felett - úgysem mond majd semmit, hogy egymás után van 8db piros kábeled. Attól még nem fogod tudni, hogy a keresett szervernek melyik a piros vége a switchben.

Egyébként színesen még jól is néz ki ;-)

Újabban átálltam excel táblázatra. Munkafüzetenként vannak a pach-panelek, switchek feltüntetve. Pach panelnél odaírom, hogy melyik ajzatnak hol a vége az épületben (5/1, 5/4), switch-nél pedig hogy az adott port melyik VLAN-ban van, trönk esetén szép kis felsorolás.

Ezt kinyomtatva a rack szekrény mellett tartom, változás esetén helyben tollal javítom ha épp nincs idő a gépben átvezetni, később persze rendesen ledokumentálom.

amikor még (hála égnek már nem) ilyen területen dolgoztam, akkor én együtt használtam ezeket a különböző jelöléseket (plusz az etikett cimkék pontos megjelöléssel).
Trunk kábelek kábelkötegelő spirálban, kábelek számozva, a spirálra meg ráírva a konkrét micsoda vagyok jelölés, uplink nálam piros, szerverek sárga, switch->patch szürke, monitor zöld.
De ezek mind megszokás kérdése, nem hiszem hogy van rá egyezményes "így használd"

Azért kellett szétszedni, mert az egy érpárral bekötött RJ11 (normál analóg telefon) elfoglalja a 4-5-öt. Így meg lehetett oldani szépen az épület kábelezését. Cat5 mindenhova és az analóg telefon csengetési feszültsége jó esetben nem nézett be a hálókártyára. (Sok esetben a régi - 10/100-as - hálókártyákon csak az 1,2,3,6 volt beforrasztva.)

Kábelfeliratozással, valamint a switch configban descriptionnal. Van ahol el van különítve a switch-switch interconnect sárga kábelekkel. Egyébként fajlagosan drágább a színes tyúkbél.

@eddie303 lecci vedd ki a kepet a kommentbol es csak linkeld be, koszi.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Sehogyan sem. Egy ido utan ugy is ra fogsz kenyszerulni hogy megtord ezt a semat, mert pont nem lesz olyan szinu cserekabel, amilyenre szukseged van.

Itthon annyit szoktam megtartani, hogy a modem es a router kozti kabel ne legyen feher, hogy konnyen lassam akar felhomalyban is, hogy melyik az internet port. De ezzel ki is merult, hogy kek, sarga vagy piros, az nem erdekel.

Illetve talan annyi van meg, hogy a Cat6-Cat7 kabeleket erdemes valami, a kornyezetetol eltero szinben venni, pl. piros vagy kek. Hogy biztosan ne keverjuk. Viszont ebben konzekvensnek kell lenni.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Tok mindegy, talalj ki magadnak egy szabvanyt amihez tudsz ragaszkodni (amilyen kabelhez hozzajutsz konnyen), dokumentald le es hasznald azt.

Ha nem sok kábel van a rendszerben, akkor szines szigszalagot ragasztok mindkét végére, a csatlakozó közelébe. Egy kábelre egy szín.
Ha sok a kábel, akkor egy papírcsíkra számot írok, és celluxszal rögzítem az előbbi eljáráshoz hasonló módon.

troll:
Ha csak 2 kábel van a rendszerben, akkor az egyik kábel mindkét végére csomót kötök. Több lábellel is megoldható a csomózás, az inkák is használták, "kipu" volt a neve.
/troll

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Szürke kábel 48 színes filctoll készlettel. Ha az nincs, jó a zsírkréta is.

Az én megoldásom egyszerű.

szerver-switch: szürke (általában sötét és vékony, puha)
switch-switch/router-switch: ha egymás mellett/felett van: kék. ha messzebb van, akkor szürke (világos, vastagabb, keményebb a patch-nél.)
management: zöld (a cisco konzol kábele is ezzel megy)

és minden kábel minden végén van egy-egy ragacs, hogy honnan hava megy.

--
openSUSE 12.2 x86_64

A switch-switch interconnectektél főleg ha LACP-znek, azért érdemes megnézni, hogy ne egy chip hajtsa meg a két egymás melletti/alatti portot. Ha az a chip halálozik el, akkor mindkét port megy a levesbe, ha nem, akkor csak észreveszed, hogy a LACP egyik portja kiszállt a buliból.

Ha van rá pénz, akkor érdemes műanyag kábeljelölővel dolgozni. Darabja 8-10 forint körül van, és ha elég két-három karakter (számok, betűk, meg néhány egyéb karakter is van), akkor kábelenként 30-60 forintból megvan.

Én is sokat néztem, hogy van-e valami szabvány de nem találtam ilyet.

Mi úgy döntöttünk, hogy rezes hálózati eszköz kapcsolatot kék kábellel kötjük össze. (Pl switch, tűzfal, voicgw.) Sokatok által használt piros színt mi is a szerver kapcsolatokra használjuk. Nálunk a zöld szín a VOIC-t takarja. Persze a szokásos fehér/szürke kábelek megmaradtak a klienseknek.

Az ok hogy színezni kezdtük a rendezőt, hogy elég sok kolléga használja a rendezőt és talán így csökkentjük a hiba lehetőséget.Még a kihúzás előtt kiderül, hogy tényleg jó végpontot szeretne át patch-elni az illető pl ha a telefonos kolléga kék vagy piros kábelhez nyúl, akkor már régen gáz van.

Persze nálunk ezen kívül vannak még a kábelek végére ragasztott címek és a switch oldalon a "description"-özés.