A hovihar-waterloo margojara: Para-Kovacs polemiaja Pinter fele

A fordulopont a pamfletben:

"Nem csak úgy tettem, nem megjátszottam magam, hanem a kormány elvárásainak megfelelően hozzábutultam a propagandához, magamban sem káromkodtam, csak mentem reggel dolgozni, aztán este haza, fizettem az adókat (itt jegyezném meg halkan, hogy megszámlálhatatlanul sokfélét, de ezt sem panaszként…), néztem az M1 Híradóját, de tényleg kizárólag azt, előfizettem a nemzeti napilapokra, örültem Matolcsy György jegybankelnöki kinevezésének.

Megpihentem a hetvenes IQ-tartományban, és nem voltam elégedetlen, bár néha problémát okozott a hajkefe használati utasításának értelmezése, de erről a szemét külföldiek tehetnek.

Most viszont előállt a ritka szavú Pintér Sándor belügyminiszter, és felhánytorgatta nekem, hogy felelőtlen vagyok, mondjuk ki bátran: azt állította, hogy én, a magyar állampolgár hülye vagyok, mert elindultam a kopott gumis Suzukival Győrből Budapestre, ahelyett, hogy a Meteorológiai Szolgálat jelzését helyesen értelmezve otthon maradtam volna, és a tévében nézem a nemzeti ünnepet.

Kedves Pintér Sándor, ez így nem megy.

Ha a magyar lakosságnak annyi esze volna, amennyit Ön elvár tőle, amennyivel értelmezni lehet egy időjárás jelentést és abból következtetéseket lenne képes levonni, akkor az összes bevezetésként felsorolt dolog nem működött volna. Ha a magyarok képesek lennének eldönteni, mikor maradjanak otthon és mikor menjenek el, akkor a Fidesz már rég egy másfél százalékos párt lenne egy külvárosi irodában, és azon veszekednének, ki nem rakta be rendesen a kávépénzt csütörtökön a dobozkába."

Az egesz: http://nepszava.com/2013/03/velemeny/para-kovacs-imre-mikor-legyunk-hul…

A magam reszerol nem is kommentelnam kulonosebben: mennyire igaza van...

Hozzászólások

Szoval a szerző le hülye 70-es IQ-jú, funkcionális analfabéta barmozta Magyarország lakosságának egy jelentős részét. És van aki ehhez még tapsikol is. Remek.

"...E folyamat kedvezményezettje főképpen a Fidesz, a kormánypártnak ugyanis egy hónap alatt 6 százaléknyi, körülbelül félmillió új szavazót sikerült magához vonzania - állapította meg az Ipsos, amely szerint az érkezők főképpen 30 évesnél fiatalabbak és 50 évesnél idősebbek, legfeljebb alapfokú végzettségűek, kisvárosokban és falvakban lakók, az átlagosnál szerényebb jövedelmi viszonyok között élők..."

http://www.hirado.hu/Hirek/2013/03/18/10/Ipsos_nott_a_Fidesz_elonye_.as…

Felháborodni lehet, számok meg vannak.

--------------------------------------
Unix isn't dead. It just smells funny.

Miért? Nem azok? A tapsikolást nem értem, de gondolom mindenki magából indul ki. Én speciel rohadtul nem örülök neki, hogy az ország jelentős része egy fogkrémes tubus kinyitására is képtelen hozzáértő segítség nélkül.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

Miért kell ebből még szítani a műbalhét? Túl kellene már lépni rajta szerintem...
________________________________________________
http://kronosz.krocomp.hu

A hosszú hétvégére szállodába befizető, "inkább elindulok és megdöglök az úton, minthogy veszni hagyjam" polgártársak ezt nem fogják hagyni nyugodni. Akinek esze volt, nem indult el sehova. Akinek nem volt, az elindult.

Egyik kollégám mesélte, hogy volt olyan, aki elindult autóval szandálban! (mert minek öltözzön fel, van fűtés) egyik faluból a másikba. Elakadt, majd kiszállt, hogy rövid ujjú pólóban és szandálban menjen 3 kilométert a derékig érő hóban. A szandálját elveszítette, beragadt a hóba. A szomszédjainak telefonált és az volt a szerencséje, hogy azok az életük kockáztatásával elindultak érte éjfélkor, szó szerint fél óra alatt métereket megtéve, hogy ne fagyjon meg.

Na most erre mit lehet mondani? Én erre azt mondom, hogy menjenek neki nyugodtan. Az élet kiválogatja a selejtet.

--
trey @ gépház

Nekem csak egy gondom van: senkitől sem láttam/hallottam még azt, hogy "basszus, nem kellett volna elindulni" vagy "hülyeség volt, nem volt életbevágóan fontos síelni menni március 14-én". Az ellenkezőjével viszont minden tele van...
Tehát: senki sem ismeri be, hogy esetlegesen hibázott volna.

ha már a kedves vezetőnk volt olyan okos, hogy kirugdalja a helyéről azokat az embereket, akik értettek a munkájukhoz - pl.: rendőrség, tűzoltóság, polgárőrség, közmédia, stb - akik időben figyelmeztettettek volna a veszélyre, ill. a baj bekövetkeztekor önállóan, és helyesen tudtak volna cselekedni, akkor az a hibás aki ezeket kirúgta. ez pedig a mindenkori kormány, jelen esetben dr. ov, meg dr. dr. semlyén zotya, és a sleppje mint pl főkövér és társai.

talán nem tábornokmaffiásat, meg filozófusmaffiásat, meg rendőrmaffiásat kellett volna játszani az elmúlt 2+ évben.

Én nem a politikai vitához szóltam hozzá (nem érdekel és nevetségesnek is tartom, továbbá azt sem tudom, hogy ki az a Para-Kovacs és mitől nyom valamit is a véleménye a témában), hanem Kronosz felvetéséhez. Én abban nem látok politikát, hogy vannak elmeroggyantak, akik beszívták.

--
trey @ gépház

Ezt én nem tudom megítélni. Azt látom, hogy olyan időjárás volt, hogy a 200 kicsavart villanyoszlopot még ma is rakják helyére olyan emberek, akik több napja nem aludtak. Olyan vihar volt, ami embertelen. Akinek esze van, ilyenkor nem megy sehova. Aki elindult, az kockáztatott. Ha a katasztrófavédelem hibás, akkor az is megérdemli a faszkorbácsot.

De nehogy már az ne legyen hibás, aki oktondi módon nekiment a tél legkeményebb viharának... :D

A hazatartó munkásokhoz annyit, hogy egyik kollégám (Bakonyban lakik) inkább benn aludt Győrben a hétvégén a másik kollégámnál, mert tudta, hogy nem kéne elindulni. Erről ennyit. Gondolkodott.

--
trey @ gépház

No még egyszer, ismétlés gyanánt: azokat is védeni köll, akik ennyire nem előrelátóak, vagy nem ennyire szerencsések, és a kapualj/autó hátsó ülése vagy az "elindulok haza" között választhatnak.

Az állampolgár gondolkodjon előre, legyen olyan kedves, és tudja, hogy a probléma akkora lesz, hogy nem kéne elindulni - a katasztrófavédelem, közútkezelők viszont erre nem kell, hogy felkészüljenek, nem kell, hogy elébe menjenek az eseményeknek, és megelőző intézkedéseket tegyenek - legalább is szerinted.

Ne gyere nekem itt a szerencsével! A katasztrófavédelemnek nyilvánvalóan könnyebb megszervezni a mentést, elhelyezést és ellátást, ha te egy nagyvárosban maradsz, mintha kicsámborogsz két nagyváros közé - jobbra x km, balra y kilométer a lakott település - egy 20 méter széles betoncsíkra, ami oldalról és középen is le van zárva és eltorlaszoljátok. Megnyitottak bevásárlóközpontokat, állomásokról senkit sem zavartak el, enni-inni osztottak, aki olyan helyen maradt, hogy nem lánctalpassal kellett elérni.

Ennek belátáshoz nem sok ész kell.

--
trey @ gépház

Valamint ahhoz se, hogy ha az autópálya felzáró le van zárva, akkor nem *lehet* rá felmenni. Ha esetleg azt is közlik *miért* van zárva, akkor lehet nem kerülőt keres a szerencsétlen utazni vágyó, hanem visszafordul. Ha rá tud menni, de a felhajtó után 50 m-rel a villanytábla nem azt harsogja, hogy jobbról előzni tilos (normális esetben azt kellene persze, hogy jobbra tarts van), hanem azt, hogy most fordulj vissza, mert előtted 80 km (ok, csak 53,93) km-en áll az autópálya - no akkor még mindig lehet, hogy visszafordul az első lehajtónál. Ha a közszolgálati rádiók mindegyike negyed óránként bemondja, hogy M1-től Mvégtelenig minden autópályán jégpálya van és 40 km-es dugó, akkor még mindig lehet, hogy 1-10-99-%-nyi agyhalott welness-síelő visszafordul. De nem, egyik se történik. Hanem duhajkodás, kitüntetés, stb (lovaglás, b+, igaz ez csak másnap) majd pedig a végén ráparancsolunk 3 magáncégre, hogy akkor most pedig a kedvemért ingyé' mindenkinek aki egyáltalán létezik - postázzon ki egy baromságot. Háát ez azért távol áll a felelőségteljes, gondolkodni látszódó, hozzáértő államvezetéstől (tudom, a szakértelem bolsevista trükk). De Orbán azért a saját maga által vezetett kisbuszba (ezek szerint ő katasztrofális helyzetben is vezetni képes - jobban mint a sok ebből élő kamionos, így neki tök fölösleges állami sofőr, máris spórolhatnának kicsit) felvesz egy autóstoppos párocskát, meg gondolom két ujjal pörgeti a kormányt és megmenti a hazát. Na ne má. Félreértés ne essék, itt Ovi messze nem a leghibásabb, kb dobogóra se jut, sőt szerintem pontszerző helyezést se érne el a jelenlegi helyzetben.
Viszont várom már a kitüntetéseket nagyon.

Mindenki a wellnessel, meg a síeléssel jön. Azok is elakadtak, akik dolgoztak (pl. távolsági buszjáratok), vagy *haza* mentek. A fő probléma, hogy érdemi tájékoztatás nem volt kb 14-16 órán keresztül. És mondhatja a két főrabló, hogy de milyen kurva jól dolgoztak és mennyire faszául megszervezték a mentést, az az ismerősöm, aki az M1-esen kb 24 órát eltöltött, nem egészen így érezte. Az autópályák lezárására valamikor péntek reggeltájt került sor (akkor már bő 12 órája állta a dugóban); a hóeltakarítás nem igazán működött; a hivatalos mentőszervezetek töketlenkedtek péntek délig, de mondjuk utána sem vitték azokat, amiket utólag összehablatyoltak (meleg ruha, meleg tea, hólapát, irányító rendőrök); a vodás/t-s sms-ek kiküldése állatság volt (a megfogalmazásról már nem is beszélve); a megoldásáról annyit, hogy mi a családban du 2 és este fél 10 között kaptuk meg Pesten a lakásban (mert amúgy ki se mozdultunk onnan). És í. t.
Arra valaki már egyszer választ adhatna, hogy ha ennyire egyértelműen lehetett tudni, hogy micsoda katasztrófa *lehet* - tehát aki útnak indul az agyhalott hülye, mert neki ezt tudnia kell, akkor vajon a katasztrófavédelem, meg az autópályakezelők *előre* miért nem készültek fel a dologra. És ha már nem állt haptákban minden hókotró akkor mi tartott tizensok óráig ahhoz, hogy végre elkezdjenek gondolkodni, hogy mégiscsak kéne valamit csinálni.

Ne basszál már ki velem. Én, aki sehova sem készültem, tudtam arról már csütörtök délben, hogy nem érdemes elindulni sehova. Egy kollégám Győrből Budapestre készült és negyed tizenkettőkor már ebédnél mondtam neki, hogy ne induljon el, mert hallottam, hogy hogy nem kéne. Mondta, hogy tudja, de elindul. Elindult és 5 körül hazaért. Mondta, hogy igazam volt, mert minimális híja volt, hogy be nem szopta és valóban, újra nem indulna el.

Aki ennek ellenére elindult egy hosszabb útra, annak számolnia kellett azzal, hogy szopóálarc lehet a vége.

--
trey @ gépház

Nem a katasztrófaelhárítás a szakmám, a végzettségem sőt még csak a munkám se, tehát nem tudom.
Mondjuk hóeltakarítást nem péntek délelőtt elkezdeni.
Ha a békák már hetekkel előre jeleztk, hgy szar lesz, akor nem felszedni az utolsó héten a hófogókat.
Ha közútkezelő vagyok, és tomboló sarkvidéki havakat igérnek, akkor azért elgondolkodok azon, hogy megállítom a kamionokat ott, ahol vannak (nyilván irány a legközelebbi parkoló).
A netes erre szakosodott oldalakra öles betőkkel kiíratom hogy de most aztán állj.

És így tovább - gondolom van még pár ésszerű dolog. De hogy várok nagyon sok órát arra, hogy egyáltalán bármi történjen - az azért durva. (Itt most nem arra gondolok, hogy az összes rendőrt hólapátra kapatni, de lehet kevésbé kellett volnaa március 15-i ellenzéki tüntetésekre koncentrálni meg a díjkiosztókra.)

egy tokeletes vilagban mindenki elorelato, gondos es jozan, ezert sosem kovet el hibat, hiszen mindig racionalisan, a valos erdekei es a kozjo szerint viselkedik, emellett mindenki odafigyel es vigyaz a masikra, es - ha arra kerul a sor - onzetlenul, mar-mar a sajat epseget is kockaztatva (ha kell) segit a bajba kerulteknek. Szep almokat gyerekek...

Diktatorok kezikonyve

Úgy látom nem sikerült megérteni: a katasztrófavédelemnek az a dolga, hogy katasztrófa esetén védjen. Engem, Téged, Őt - függetlenül az IQ-tól és az előrelátástól. "

Ebben nincs vita. Egy tökéletes világban biztosan úgy is működik.

" Ez nem történt meg. Ellenben kurvára megy a duma, hogy milyen faszául dolgoztak. Hát nem."

Mi a mértékegysége ennek? Mármint mikor dolgoztak volna jól véleményed szerint? Ahogy hallottam, egy ember sem lelte halálát. A terhes asszonyt, gyors orvosi segítségre szorulókat kimentették időben.

Ja, láttam, valamelyik ellenzéki politikusnak nem teremtek ott haptákban a harci helikopterek, hogy kimentsék. C'est la vie. Az élet nem habos torta.

Én meg azt mondom, hogy szép hangosan köszönjük meg azoknak az embereknek, akik éjjeleket nem aludtak és kinn küszködtek azon, hogy felelőtlen embereket mentettek az elemekkel dacolva, saját életüket kockáztatva, mert ez elég kevésszer hangzott el a napokban. Volt itt már mindenről szó, csak azokról nem, akik napokat voltak talpon minimális alvással, étellel a szájukban, a mínusz tíz-húsz fokos hidegben.

A politikai hangulatgyártást és a "jaj mennyit ültem kimentés nélkül" sopánkodást meg szépen engedjük el már a fülünk mellett.

--
trey @ gépház

Ketten haltak meg.

Leszarós a politikai felhang valóban, de a "Katasztrófavédelem", a felsővezetési rendszer, a közmédia, a tömegközlekedés mind-mind csúnyán megbukott.

Minek kellett volna történnie, hogy ne legyen semmi hajcihő:

Hiba1:
-a közmédiában (televízió, rádió, internetes médiumok) naponta, akár többször is el kellett volna hangoznia egy, a kormány által elrendelt figyelmeztetésnek a várható időjárási körülményekre, fokozottan felhívva a lakosság figyelmét, hogy csak legvégső esetben induljanak útnak, és ha útnak is indul, akkor készüljön fel az esetleges problémákra (réteges öltözködés, plusz pokróc, termoszban forró tea, hideg élelem, tartalék üzemanyag stb.). Igen, az emberek HÜLYÉK, mindent a szájukba kellett volna rágni.
Megtörtént? Nem.

Hiba2:
Autópálya: Kamionstoppot elrendelni a várható időjárás előtt 18-24 órával, és azt be is tartatni.
Napokkal előbb felkészülni az utak takarítására, szalagkorlátok átvágására, a krízishelyzet beállta előtt már órákkal kivezényelni a takarító személyzetet/gépeket az utakra, hogy ne akkor kelljen egyáltalán elindulniuk, amikor már szakad a hó, és ők se tudnak mozogni. Az utak mellett megfelelő védelmi eszközöket (hófogó rácsok, hálók) időben elhelyezni.
Megtörtént? Nem.

Hiba3:
A krízishelyzetre felkészülve a tartalékos tűzoltó/mentő/katonai állományt berendelni a sorokat pihent emberekkel feltölteni (hahaha).
Megtörtént? Nem.

Hiba4:
A vasúti közlekedést felkészíteni az időjárásból adódó problémákra (akár járatok törlésével). A másodlagos vontató mozdonyokat feltölteni üzemanyaggal, ha elfagy az elektromos vezeték, és nem tud haladni emiatt a szerelvény. Ezeket a mozdonyokat időben, a megfelelő állomásokra vezényelni, hogy probléma esetén minél gyorsabban a helyszínre érjenek.
Megtörtént? Nem.

Hiba5:
Önkéntesek toborozása államilag, ha már a hivatásos állomány ezt nem bírná el. Civil szervezetekkel együttműködés, élelmiszer-gyógyszer készletek létrehozása.
Megtörtént? Nem.

Hiba6:
Ha már beütött a krach, akkor az összes elérhető eszközzel tájékoztatni a bajban rekedt embereket, célzott üzenetekkel, információs lehetőségekkel: fokozottan felkészült telefonos diszpécserszolgálat, nagy tűrőképességű, gyorsan frissített hír és információs weboldalak, célzott SMS-ek. Bazmeg, a Tropikáriumban nézelődtünk, amikor megjött az az EGYETLEN über röhejes SMS (más még külföldön is megkapta!). Többen is írták, hogy lehetett volna ezt célzottan is kiküldeni.
Megtörtént? Nem.

Hiba7:
Ha már jól, ELŐRE felkészültünk (ugye?) akkor mindent előkészített eszközt bevetve segíteni, kimenteni azt a pár embert, aki önhibáján kívül az utakon rekedt (esti-délutáni műszakosok, akik melóba igyekeztek), és azt a pár Isten barmát, aki csakazértisszandálbanéspólóbannekiindulok!!!-ot játszva a hóban rekedtek.
Megtörtént? Nem.

Csupán csak ENNYI lett volna a kormány és az alá tartozó szervek feladata. Ha már a tél legkeményebb viharáról volt szó.

Minthogy ebből a híradásokat olvasva kb. semmi se valósult meg, azt is mondhatjuk, hogy a rendszer kurva nagy szarban van, mert se a tárgyi, se a személyi feltételek nem adottak a helyes működésükhöz.
Azt pedig szerintem senki se vitatta, hogy maximális tisztelet és fejhajtás jár azoknak, akik ott voltak, és valóban mentettek, tették a dolgukat, segítettek, legyenek azok hivatásos tűzoltók/rendőrök/katonák/autópályamunkások stb. vagy civilek.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Meg kellene várni, amíg megvizsgálják az ügyet. most csak ilyen félig feltételezéseket bedobálnak a médiába. Ez hangulatkeltésre jó.

Kis idő múlva normálisan lehet értékelni a dolgokat konkrét adatok birtokában.
Akkor talán normális tájékoztatás is lesz.

na akkor onnan.

>>: sys-admin.hu :<<

Hangulatkeltésre bőven jó volt. Megjegyzem, fordított esetben ugyanez lett volna, teljesen mindegy ki van ellenzékben, az csak lázít... És lehet, hogy lenne a $ellenzék-nek értelmes javaslata, drága $kormány nem fogja megfogadni, mert jönnek majd a választások, és a szintén drága $ellenzék vissza fog élni vele, és "a $kormány alkalmatlan feladatára, mert ennek a gondnak a megoldását is az $ellenzék találta ki" és ez bezony szavazat vesztés $kormánynak... Nálunk ilyen a demokrácia sajnos szerintem, de javítsatok ki ha nem jól látom vagy megfeledkeztem valamiről.
________________________________________________
http://kronosz.krocomp.hu

A helyzetet jól látod, ez történik. A demokrácia nem ilyen.

Én is várnék normális hozzászólást az ellenzék felől. Ami nagyon nagy baj - nagyobb mint azt gondolnánk - hogy ilyen konkrét vélemények, ötletek csak 1 bizonyos helyről jönnek. Ez viszont veszélyes. :S

>>: sys-admin.hu :<<

Ja. A fiammal pénteken délelőtt és délután is vittem ki forró teát a tatai leágazónál az ottragadtaknak. Néhány rendőrön kívül, akik semmit sem tudtak tenni (nem az ő hibájuk), senki hivatalos személy nem volt ott segítséget nyújtani, csak civilek. Nem öt percig voltunk ott.

Bocs, ez mezei porhintés. Direkte megkérdeztem apámat, aki se rádiót nem hallgat, tévét is csak szökőévente néz, és saját megfogalmazása szerint már jó ideje mondogatták, hogy senki ne induljon el, ő is tudott róla. És a "meteorológia" mondta, amit az utóbbi nuszonhárom évben nem annyira szoktak politikai elfogultsággal vádolni (és azélőtt is csak ritkán).
Szóval szvsz csak az nem tudta, aki nem akarta, aki elindult, az saját felelősségére tette.
Csaba

Lásd Trey-nek írt válaszomat a porhintésről.
Ha a sétálsz a Pálvölgyi-barlangban (vagy a Baradlában), simán kibicsaklik a bokád és olyan szerencsétlen vagy, hogy eséskor még a térded is eltöröd, akkor mennyire vigasztal, hogy ki van írva hogy vigyázat? És milyen jól esne, ha az a szerencsétlen, akinek az a *dolga* hogy ilyen esetben az IQ-negatív túristát kivgye a barlangból - nos az a szerencsétlen 12 órán keresztül nem csinálna semmit, utána pedig közölné, hogy te vagy a köcsög, amiért bementél?

Észre kéne már venni, hogy a melldöngető vezérek rohadtul nem úgy viselkedtek, ahogyan szerintük az úton ragadtaknak kellett volna: nem voltak előrelátóak. Majd pedig jó félnapnyi tökölődés után agyament dolgokat tettek, szervezetlenül, és az összes reakciójuk az volt (nekik, akiknek ez a dolguk), hogy dehát az egysejtű állampolgár a hibás.

+1. Egyébiránt a barlangi mentőszolgálat is -kevés kivétellel- önkéntesekre épül. Az, hogy esetleg a tényleg baromságot csinált sérülttel később megbeszélik, hogy "bzmg de marha vagy", az más lapra tartozik, az a baleset vizsgálatának és a konzekvencia levonásának a része.

azert ne legyunk igazsagtalanok, es ne verjuk a balhet teljes mertekben a politikusok nyakaba. Aki elindult a sarki bolton tulnal messzebb, az nagy boszmeseget csinalt, ezt azert szogezzuk le. Ezt a bajt tetezte az allami szervek balfaszkodasa es az arcpirito pinter-bofoges, viszont enyhitette az a par napokig kuzdo ember, aki segitett az elakadtakon.

Para-Kovacs irasaban pedig a boszme (egeszen 70-es IQ-ig felmagasztalt) tomeg es a pofatlan pinter feszul egymasnak, azt felrova, hogy igenis a jelenlegi rezsim hibaja az, hogy az IQ20-as allapot fele kondicionalja a tomeget.

Ez amugy amolyan zsak a foltjat szituacio, amint azt fentebb nagyon talaloan megfogalmazta valaki. Ahogyan a jelenlegi rezsim sem hajlando szembenezni a valosaggal (gyorsnaszad, tundermese, sikersztori, peldatlan novekedes, uhh...), ugy sok hasonloan szereny kepessegu, nagymagyarorszagos rendszamu honfitarsunk meg igy jart a hoban.

Diktatorok kezikonyve

Meteorológia ehhez nem kellett. Győrben pl. csütörtök reggel óta szakadt a hó. Én fél kettőkor már úgy mentem haza a városban, hogy látszott, hogy aki kiteszi a lábát a városból, az ütni való bolond. Ennek ellenére tudok olyat, aki akkor indult Budapest felé az M1-en. Jó szórakozást kívántam neki hozzá.

--
trey @ gépház

Igen, Budapesten olyan idő volt végig, ha ebből indulok ki és dolgom is van az M1-es túlsó végén, bizony nyugodtan elindulok. Sőt, a hozzám eljutott hírekből levontak alapján is, mivel csak annyit hallotam, vihar lesz meg hóesés. Nabumm, erről szól a tél. Azt nem mondták előre, hogy balfasz kamionosok elállják az utat és nem lehet tőlük haladni. Utána meg persze hordta a szél a havat a kocsik közé, de ha azok mozogtak volna, ebből nem lett volna baj. Le kellett volna parancsolni a kamionokat az utakról, ha már Törökországban nem tanultak meg hóban vezetni. :-(

Ave, Saabi.

Kicsit kezdjuk elvinni a szalat.

Oke, az emberek alapvetoen idiotak, elindulnak hoesesben, szelben-fagyban, rendben van. Viszont azt kellene mar meglatni a dolgok mogott, hogy ez sehol nincs maskeppen. USA-ban, osztrakoknal, nemeteknel ugyanez van, pedig foleg az utobbi kettonel azert vannak hegyes tajekok is, es ott bizony szokott ho lenni, nem ugy mint nalunk.

A problema inkabb az, hogy az adofizetok penzebol el van tartva egy vizfej, ami konkret esemenynel donteskeptelen. Es ez az, amiert 4 napja megy a pampogas. Mert attol, hogy valaki hulye, es elvben megerdemelne, hogy meghaljon, az allamnak nem feladata a darwini szelekcio tevekeny elomozditasa. Ellenkezoleg, neki az lenne a feladata, hogy a hulyeket is mentse. Mert ezert van fizetve, az en, a te, a HUP tagok, meg mindenki mas penzebol. Es nem azert, hogy kituntetesi ceremonian pavaskodjanak azok, akiknek a mentes lenne a feladatuk - a mentes helyett.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

nem, hanem azért, hogy a tek vigyázhasson a miniszterelnökre, mert marha nagy a terrorveszély, és 'nem élet a élet' tek nélkül.
a tek ki is vonult a hóviharba, harckocsikkal, meg ilyesmivel, és szétzúzta a terrorista havazást, és megmentettek - mellesleg - egy apátlan, anyátlan tüdőtlen árvát, meg a miniszterelnökkel karöltve 2 szegény állampolgárt a biztos pusztulástól. bizony.

ez meg sokba kerül. - főleg a fake videó, rendezővel, büfével... -

Az a baj, hogy ez nem műbalhé. Hogy a több milliárdért kiépített veszély-jelző rendszert nem használták, hogy az OMSZ által kiadott vörös riasztás ellenére nem rendeltek el még csütörtök reggel kamion-stopot, hogy a tűzoltóságot lefejezték, és hozzánemértő bürokratákkal töltötték fel a vezetést, hogy amikor már megvolt a baj, akkor sem zárták le az autópályák felhajtóit, az bizony nem műbalhé. És hogy ezek után nem, hogy nem mond le senki, de még ki is tüntetik egymást, az vérlázító.

Még azzal együtt is, amit trey írt.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

Én már csak egy kávét kérek :)

----------------------------
Előnevelt csirke kapható!

És kire kellene szavaznom, hogy a közvélemény egyöntetűen elismerje: igen, fiacskám, jól csináltad, a megfelelő helyre tetted a voksodat, ezzel már elérted a 100-as IQ szintet, átlagosnak vagy mondható. Vagy eleve el van rendelve, hogy csak hülye lehetek?

Pedig igaza van a BM-nek, Para-Kovács meg elég para.

Nincs ezen mit szépíteni, sokan ész nélkül indultak el.

>>: sys-admin.hu :<<

Hogy 22 órán át semmi reakció nem volt, a hivatalos szervek részéről, és ezen kiakadni... ez nem hiszem, hogy nagyon értő, szakmai szemeket kívánó dolog. Ahogy a tűzoltók nyílt levele is elég egyértelmű.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

"Vagy mit várnál még? szvsz semmit, csak megint szidni kell valamit. Ez a magyar tömegsport."

Sajnos ezt én is így látom...

Tegnap este néztem a NatGeo-n a Országút a pokolba: Halál az országúton c. műsort, ahol egészen véletlenül pont az USA-ban volt egy hasonló vihar mint itt, 2x2 sávos autópályán 4 kamion összeakadt. Az ottani emberek is ott maradtak az úton, pont ahogy itthon is, de háborgás-morgás-hibáztatás-egymásra mutogatás egy darab se volt, pedig ők is 24-28 órája voltak talpon.
Aztán félúton kiderült, hogy halálos baleset is volt, átment az egyik sofőrön a kamionja, mondták a helyi közútkezelők, hogy akkor állj, rendőröket megvárjuk, senki sehova addig; háborgás-morgás-hibáztatás-egymásra mutogatás akkor sem volt..

Lehet, hogy fejben kellene még mindig megváltoznunk..?
________________________________________________
http://kronosz.krocomp.hu

Nem igazán, max megemlítik, hogy ez történt és vége. Meg ha történt is, 4 nap után már réges-rég túlléptek rajta. De mi csak azon rágódunk, hogy hajj kinek a hibája volt és húzzunk karóba mindenkit.
________________________________________________
http://kronosz.krocomp.hu

Teljesen biztos vagy benne, hogy sem a médiában, sem a különböző fórumokon nem keresték, miként lehetett volna elkerülni és ki volt a felelős azért, hogy ezt nem tette meg? Vagy ott hivatalból megkeresték a felelősöket és levonták a levonni valókat? Esetleg a felelősök maguk vállalták a felelősséget? Az állampolgár pedig biztos lehetett benne, hogy ez megtörténik?
Magyarországon ez nem fog megtörténni. Nem vizsgálják meg a hivatalos szervek hogy milyen mulasztás történt - vagy hogy történt-e egyáltalán - ki mulasztott. Az esetleges "vétkes" nem fogja levonni a tanulságot és semmit nem fognak tenni azért, hogy ilyesmi többet ne forduljon elő.
Ezért van itthon morgás.

Ave, Saabi.

Szerintem meg 1/8 információkon megy a morgás. Meg amúgy is szokás morogni.

A média semmivel sem segít. A kérdéseid jogosak, de bárhonnan kaptál rájuk választ? Korrekt elemző választ? Részletes adatokkal, magyarázatokkal?

Mert megy itt a dobálózás, hogy nem csináltak semmit. Biztos? Mi a dolguk ilyen helyzetben? Mennyi időre van szükség xy lépés megtételéhez? Egyáltalán milyen messziről kellett hozni a segítséget? Stb.

Erről persze egy szó se esik, csak megy a morgás.

>>: sys-admin.hu :<<

Azért az információhiány sem nagyon támasztja alá azt a vélekedést, hogy kormányunk és a végrehajtó szervei rendben végezték a feladatukat! A megfelelő információk biztosításának elmaradása alátámasztja az inkompetenciáról szóló elképzeléseket. Szerintem.

Ave, Saabi.

Tényleg nem támasztja alá az információ hiánya. De igazából nem is bizonyítja.

Egyébként pont most jönnek információk, a rádióban hallottam, hogy kész a hivatalos beszámolója a rendvédelmi szervekni.

Hogy mi áll benne nem tudom, de addig ne mondjon senki ítéletet, amíg nem olvastuk, hallgattuk meg azt a felet.

Mert amúgy ez így szokás jogállamban.

>>: sys-admin.hu :<<

Elég sokszor leírtam, kár hogy minden új hozzászóló write-only üzemmódba kapcsol, mihelyt neki kéne válaszolnia egy felvetésre:

"mit csinált"
- várt kb 12-14 órát, hogy a dugó beálta után egyáltalán elkezdjen bármit is csinálni

"mit nem csinált"
- konkrétan a dolgát nem csinálta.

"mit vártál"
- azt, hogy ha elvárja az állampolgártól, hogy előrelátó legyen, akkor legyen ő is előrelátó, mert *neki* az a *dolga* (ellentétben az állampolgárral, akinek mint ugye tudjuk, joga van hülyének lenni)

Igen, sokan hülyék voltak (elismétlem, pl. egy valag szállító cég)
Igen, minden tiszteletem és köszönetem azoknak, akik mentek az N. km-re levő ismeretleneket menteni, pelenkázni és etetni
Nem, nem tartom megfelelőnek - és pláne megfelelő időben levőnek - a hivatalos szervek bénázását.

Az, hogy van meg ennel is lejjebb, nem jelenti azt, hogy mi vagyunk a csucs.

Maskepp fogalmazok: attol, mert ukrajnaban 100 km-es dugo alakult ki, meg nem kellene tevekenyen dolgozni azert, hogy ezt tulpisaljuk.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Visszaolvastam, nem találok korábbi megjegyzésemet a semmittevés időtartamáról. Légy szíves linkeld be, hol írtam mást! Hozzáteszem természetesen légből kapott, mert nem voltam ott a főhadiszálláson. Viszont a Te 1/8-od olyannyira precíz, hogy Te ezek szerint igen. Lécci közvetíts, így utólag.

De akkor legyetek már olyan szívesek felviágosítani: mi a mogorva mormota történt csütörtökön mondjuk 18 órától, amit ti a helyzet javítását eredményező *állami* szerepvállalásként adtok elő. Kérek konkrétumokat (nyilván ha már szavahihetőség, akkor forrással), amik azt mutatják, hogy nem egyes állampolgárok, vagy civil szervezetek, netán kis(nem-olyan kis)települések polgármesterei, meg a sokat szidott multik csináltak valami előremutatót, hanem a katasztrófavédelem.

Én sajnos csak annyit tudok, amit egy ismerősöm posztolgatott. Ez kb ülük, ülünk, semmi nem történik, senki nem jár erre kategória volt. Meg amit saját szememmel láttam a hivatalos weboldalakon, meg hallottam a közszolgálatinak nevezettben. Erősen keveselltem.

De egy konstruktív javaslattal állnék elő: akik szerint én (mi itt páran) csak kritizálunk - no azok mondják meg: szerintük ennek így kellett történnie? Az IQ-huszár welness-síelőkön kívül minden szerv szuperül tette a dolgát? Mindenki rohadt előrelátó volt és mindenki rohadt hozzáértó módon tette a dolgát? (autópálya lezárások / takarítások ; TV-s, rádiós, netes figyelmeztetések ; TEKEs tökös legények, stb)

Vagy mit várnál még? szvsz semmit, csak megint szidni kell valamit. Ez a magyar tömegsport.

mondjuk, csak hogy a fagyi egy kicsit visszanyalhasson, az is szinten tomegsport, hogy amikor valaki kritizal, akkor ahelyett, hogy egy kicsit vegiggindolnank, hogy van-e benne valami, vagy csak rut ragalmazasrol beszelunk, akkor mint egy automata, amibe valaki penzt dobott, egybol elkezdunk sopankodni, hogy ezek a gonosz emberek mindig csak szidnak. Jaja, ezek a gonosz emberek mar csak ilyenek. De legalabb az aktualis COF-paraden - a fentebb leirt IQ 70-es nyaj - ki tudja beszelni oket, LOL...

Diktatorok kezikonyve

Te, ha mutatsz valami dicserni valot, eskuszom ket napig csak dicserni fogom.

A problema az, hogy az eddigi kormanyok altal csinalt _pozitiv_ dolgok listaja merhetetlenul rovid. Ebben az orszagbna semmi egyeb nem nincs, mint az egymasramutogatas meg az egymas hibaztatasa. Ez alacsony es magas szinten is igy mukodik. Ilyen kornyezetben mit varsz?
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Hasonlat: RAID-6 tömbből kihal egy lemez, SMART adatok alapján előre lehetett tudni, hogy ki fog halni. Boss + 1 - Boss + N és a beszerzési osztály között katasztrofális kommunikáció miatt nem sokon múlt, hogy nem back-upból kellett visszaállítani (<- itt mintha szétcsúszott volna a hasonlatom...), csodával határos módon nem halt meg még egy lemez, mire sikerült új disket venni és lefutott a sync. Akkor minden rendben van a cégnél?

BlackY

Lehet, hogy neked tetszik, hogy szakmájuk iránt odaadó, esküjüket még szélsőséges alul-fizetettség mellett is ellátó, számtalan élet megmentéséért felelő tűzoltó tiszteket indoklás nélkül elküldtek, biztos nyugdíjuktól megfosztottak.
Lehet, hogy neked tetszik, hogy a helyükre vízfejű, szakmailag hozzá nem értő bürokratákat, politikai megbízottakat neveztek ki. Kétszer annyiért, mint korábban - természetesen.
Lehet, hogy neked tetszik, hogy az általános központosítás-mánia miatt senki nem meri magára vállalni a kezdeményezést, amíg a legmagasabb szintről meg nem érkezik az utasítás - mert félti az állását, fél, hogy kirúgnák.
Lehet, hogy neked tetszik, hogy a pofádba hazudnak, és Pintér elvtárs úr képes azt állítani, hogy csütörtök este kihirdette a katasztrófahelyzetet, ennek ellenére a kormányellenességgel legkisebb mértékben sem vádolható MTI is csak péntek délután jelentette be, hogy ez megtörtént.
Lehet, hogy neked tetszik, hogy a honvédek még péntek délután sem tudták, hogy lesz-e általános mozgósítás, pedig a mellettem lévő őrnagy folyamatos összeköttetésben volt a parancsnoksággal.
Lehet, hogy neked tetszik, hogy sehol egyetlen egy hókotró sem volt, mert politikai megfontolás tárgyává kellett azt is tenni, hogy egyáltalán lehet-e indítani hókotrókat.
Lehet, hogy neked tetszenek ezek. Lehet! Viszont azt sajnos el kell fogadnod, hogy van, akinek nem! És ennek adott esetben hangot is adhat.

Az pedig már teljesen más kérdés, hogy Ausztriából kaptunk segítséget, pont március 15-én, amikor nekünk elvileg utálnunk kéne az osztrákokat. Pikáns.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

Hm, furcsa hozzászólások, összegezve mindenki hülye aki 14.-én elindult valahova.

A Volán buszosok is hülyék, mi a francnak indultak el ???

Ja, hogy nekik van egy menetrendjük és hát őket senki nem tájékoztatta (nem a sofőrt, a Volánt, stb) hogy te figyelj nem kellene elindulni ?

Amikor összeszaladt az a 40+ autó a pályán esetleg el kellett volna gondolkozni, hogy nem csak azt a szakaszt zárjuk le (mivel akkor már eléggé itt volt a cudar idő) hanem az egész pályát ?

Kamionstop esetleg ? Ha már 1 hete tudjuk hogy jön a sz.r, akkor nem kellene ezt:

A közlemény szerint a megszokottól eltérően alakul a tehergépkocsik és kamionok forgalma: nem közlekedhetnek a nehéz tehergépjárművek március 14-én, csütörtökön 22 órától

Értem? Szerdán kiadják Csütörtök 22 órától a stoppot. Eredmény ? Még több kamion a pályán hogy minél gyorsabban elhagyja az országot a stop miatt.

Világos.

Az meg hab a tortán, hogy Pintér Úrnak sikerült felébredni március 15. (péntek) 10 körül, ezután szóltak neki hogy kellene valamit motyogni, mert itt bizony vannak emberek nem kevesen akik a pályán a hóban éjszakáztak, meg hát amúgy is eléggé nagy a sz.r mindenhol.

Végülis teljesen jól vizsgázott a vezetés (nem a politikaira gondolok elsősorban, hanem a szakmaira), hogy pénteken délután már mozgósították az erőket.... Ahhoz képest hogy már csütörtök délután "aktuális" volt a 'katasztrófahelyzet'.

És vannak emberek 0 empátiával akik annyit tudnak benyögni hogy "mér indultál útnak hát hülye vaaagy? Hát én kinéztem az ablakon és esett a hó!!!!!". Gratulálni tudok csak.

Az meg csak egy külön extra a politikai részhez, hogy nem, nem csak az ellenzék volt elégedetlen a helyzet kezelésével, hanem számos kormánypárti politikus is, aki ki merte nyilvánítani a véleményét.

Na mind1.

Kíváncsi vagyok ha IT területre vetítenénk le egy hasonlót és mondjuk egy kritikus rendszer leáll bármi miatt, 24 óra+ késlekedéssel kezdenek el egyáltalán foglalkozni a problémával, akkor vajon az illető meddig maradna az állásában ???? ...

sebaj, itt kitüntetést kapnak érte.

Bravó.

Ui.: csak egy extra a végére, most találtam, egy részlet az Orbán videóból :

9:38 Pintér Sándor biztos nem köszöni meg azt a kérdést Orbánnak, amit ekkor tesz fel. "Nem tudták, hogy be fognak szorulni?" - kérdezi a kormányfő a csütörtök délután óta az út mellett rostokoló kamionost. "Hát Pestről el sem indultam volna akkor" - hangzik a válasz. Csönd lesz egy időre az autóban.

Ennyit erről :)

Hiába is próbálod a kormányra verni a balhét, amíg 2 centi hóban is megbénul a közlekedés a kamionok miatt. Nem az árokba hajtott autósokat kellett volna 5k-ra büntetni, hanem a belsősávban veszteglő kamionost 500k-ra, meg kitiltani az országból egy évre a sofőrt.
Az időjóslásban mindig is lesznek fekete foltok. Azt tudták, már 5 nappal előtte, hogy hó lesz, de azt nem, hogy ekkora. Valljuk be elég hihetetlen is volt.

Mert a kamionos nyilván azért vezet, mert síelni megy. Ő dolgozik, azt teszi, amit a főnöke mond neki. Például csütörtök este 22 óráig el akarja hagyni az országot az áruval, mert akkortól van kamionstop. Nem ám délután 2-től, vagy akkortól, amikor kezdődött a vihar. Nem, este 10-től.

Érdekes módon még nem olvastam a neten sehol, hogy azokat a nagyonkorrekt autósokat hibáztatnák, akik - miután bedugultak az autópálya közlekedési sávjai - úgy gondolták, hogy a leállósáv azért van, hogy ők ott előrejuthassanak. Így ott akadtak el, sorozatosan. A tűzoltóknak előbb az ő kocsijaikat kellett gyalogosan, kézzel arrébtenni, hogy egyáltalán meg tudják közelíteni a pályán elakadtakat.
Talán ez a kis nüansz is közrejátszott abban, hogy egyeseknek 10-15 órát kellett várni a kimentésre.