A téli gumi csak humbug!

Hozzászólások

A téli gumi a téli fagyos útra van, nem a hóra. A hóra hólánc való!
Egyébként hihet bárki, amit akar, de én saját bőrömön tapasztaltam, 0 fok körüli aszfalton mennyivel jobban fog a téli gumi.

szerk: megnéztem a videot. Ezek nem azt hozták ki, hogy havon a téli guminak jobb az úttartása, és hideg nedves aszfalton 7 méterrel rövidebb a fékút? Vagy csak én nem értek semmit? :D
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

Elhiszem, hogy jobb, de a második teszt engem nem győzött meg, ugyanis hiányzik a kontroll. Ugyan azt a mérést meg kellett volna ismételni 7 fok fölött is, mert szerintem még 40 fokon is jobb a téli gumi tapadása...

Jobb, csak túlzottan is tapad, olyan, mint a radírgumi. Nagyon gyorsan kopik (amit persze aztán sokan nem néznek meg télen, és mennek majd a tél beköszöntével lekopott téli gumival...), tobbet eszik a kocsid, a kopott téli gumi nyáros is nagyonnkedvezőtlen tulajdonságokkal bír. Mindez nagyobb sebességeknél hatványozottan kijön, sőt, én tapasztaltam azt is, hogy nyáron nagy melegben, a téli gumi egy lendületesebben vett körforgalomban meg-meg-csúszik, míg egy jó nyári gumi csak tapad és tapad.

A fogyasztást tudom (mondjuk az télen is nagyobb, ha nem is olyan mértékben), a radírozásra nem gondoltam. De igazából az lenne a korrekt, ha ezt a tesztet -10 és +40 között 4-5 hőmérsékleten elvégeznék.
És hogy világos legyen: tudom én, hogy a téli gumi jó, és hogy kell is télen (bár a 7 fokos limitről nem vagyok meggyőződve), a második kísérlet nem bizonyított semmit, vizes úton szerintem mindig jobb lesz a téli (esetleg nagyon melegben nem), egyszerűen azért, mert jobb a vízkiszorítása.

De. Csak azért téma ez minden évben (és nem egyértelmű mindenki számára), mert sok autóstársunknak az a pár fillér fontosabb, mint az élet- és vagyonbiztonságra való törekvés. (a téli és a nyári gumi rendszerint nincs külön felnire szerelve, ezért évente 2x~6000 ft a cserélgetés, de ha 1x áldoznának felnire (bontva nincs ára), akkor az egészséges életmód jegyében egy emelő és egy kerékkulcs segítségével otthon is megoldhatnák).
Inkább előadják ha felmerül a téma, hogy milyen ügyesen vezetnek télen a nyárival, és a többi béna autós bezzeg téli gumival is milyen béna.

--
http://neurogadget.com/

A videó pont azt bizonyítja, hogy jobb a téli gumi, nem?

jol latom, hogy ezek magyar rendszamu autok? :)