készségfejlesztő játékok gyerekeknek

Fórumok

Sziasztok,

alacsony hardverigényű, WinXP-n futó, konstruktív / logikai / készségfejlesztő játékokat szeretnék beszerezni egy öt éves gyerek számára. A játékoknak nem szükséges magyarul tudniuk.

Természetesen csak legális forrásból érdekel. Legjobban DVD-n kapható összeállításnak örülnék. Kinek milyen tapasztalata van ezen a téren?

Köszönöm!

Hozzászólások

megemlitenem, hogy a 5 eves gyerek 'kesz-seg' fejlesztese az alabbi harom elhagyhatatlan elofeltetelel rendelkezik:

- a gyerek derus, jokedvu
- a gyerek mozog,
- a gyerek minden nap eleget alszik.

Barmelyiket elhagyjuk, semmifele keszseg nem fejlodik, de jopofa felnott korig tarto idegrendszeri-pszihes karosodast lehet osszeszedni.

A szamitogepes jatekok nehezen teljesitik a mozgasi feltetelt. A kotelezoen eloirt gyakorlatok altalaban nem teljesitik az elso feltetelt, gyakran az utolsot sem.

Ez meg pici gyerek. az idegrendszeri fejlodese, beleertve a finommotorosokat, az egyensulyt meg a tobbit, javareszt meg nem kerek. A legjobb az volna, ha minden letezo idejeben, amikor nem eszik, alszik vagy a szocialis belliszkedest gyakorolja (ertsd, csoportban van) akkor ugralna/szaladgalna/maszna mindenfele izgo/mozgo billego, csuszo helyen, lehetoleg mezitlab, onfeledt vigyorral az arcan, vagy tatott szajjal fejbol mondott meset hallgatna.

Kösz a hozzászólást, de nem ezt kérdeztem.

... Hogy a fenti élét elvegyem: a mozgás mennyiségével nincs gond, egy percig meg nem áll. Gyakorlatok kötelező előírása eszünkbe sem jutott. Az alvás mennyiségével szintén nincs gond, nyolckor megy aludni, reggel ő kelti a családot.

A jó kedvéhez az is kell, hogy folyamatosan le legyen kötve. A mesék csak ideig-óráig felelnek meg, a hagyományos gyerekjátékok egyáltalán nem. Azt szereti, ami szerkezeti, logikai kihívás elé állítja (van egy-két "fizikai" játéka is, ami ennek a követelménynek megfelel). Ugyanakkor folyamatosan igényli a külső ingert; ami nem mozog magától, arra hamar ráun.

A "készségfejlesztő játék"-ot nem azért írtam, mert elsősorban így akarnánk fejleszteni a készségeit (vagy mert bármiféle extra fejlesztésre szorulna). Azért írtam, mert mindenképpen játszik valamivel a gépen időnként. Néha mesét néz, néha szövegszerkesztőben gépel, néha rajzol. Ezt szeretném szervezettebb formába önteni: ne kelljen minden alkalommal valami újat keresni neki neki a neten (és eseti szinten kiértékelni, hogy megfelelő-e). Fogom a DVD-t, végignézem mind a 30-40 játékot, esetleg megrostálom, aztán amikor amúgy is játszana, akkor gyorsan tudok neki adni jót (konstruktívat, logikait, "készségfejlesztőt").

(szerk.: (1) typo fix, (2) indokolatlan bunkózás mérsékelve)

"A jó kedvéhez az is kell, hogy folyamatosan le legyen kötve. A mesék csak ideig-óráig felelnek meg, a hagyományos gyerekjátékok egyáltalán nem. Azt szereti, ami szerkezeti, logikai kihívás elé állítja (van egy-két "fizikai" játéka is, ami ennek a követelménynek megfelel). Ugyanakkor folyamatosan igényli a külső ingert; ami nem mozog magától, arra hamar ráun."

Ez egyrészt életkori sajátosság, egy öt éves gyerek 10-15 percenként váltogatja a tevékenységeket, másrészt fáradtság kérdése is: az elfáradt gyerek ennél is gyakrabban váltogat. Ebben a korban elsősorban memóriafejlesztő játékokat javaslok a kicsiknek, mindjárt mondom, miért.

Összefüggés van a tevékenységváltás ideje és a munkamemória között olyan értelemben, hogy a nagyobb munkamemória elősegíti a gyakori gondolati csapongás elkerülését. A hiperaktivitás kezelésére például olyan gyógyszert javasolnak, amely a aktivizálja az agy memória területeit. Ugyanezt a memóriaserkentő gyógyszert használják egyetemisták például vizsgaidőszakban a koncentráció fejlesztésére.

Az a gyermek, aki _túl gyakran_ vált tevékenységet, és folyamatosan igényli a külső ingereket, az vagy fáradt, vagy a kisebb munkamemóriája miatt nehezen koncentrál. Esetleg mindkettő. Ennek mértékét elég nehéz belőni, mert a pörgés természetes életkori sajátossága az ötéveseknek. A nehezen leköthető gyerekeket tehát vagy pihentetni vagy mozgatni kell.

Eddig tartanak a közhelyszerűen ismételgetett "káros a gyereknek a számítógép" jellegű gondolatok.

Azonban abszolút nem értek egyet a számítógép ortodox megközelítésével, és látom, itt is előjött ez. Hat évig tanítottam az ELTE óvodapedagógus hallgatóinak azt, hogy az óvodás korú gyermeknek nincs szüksége számítógépes játékokra, mitöbb káros is lehet. Hozzátéve, hogy vannak területek, amikor kifejezetten hasznos, de ez egy másik szakma, és nem az óvodapedagógus feladata eldönteni, hogy konkrétan egy-egy gyereknek mi hasznos, mi káros. Az óvónéni tehát alapvetően úgy jár el helyesen, ha lebeszéli a szülőt a számítógépes játékokról, mert ezzel bajt biztosan nem követ el. Ez nem minősíti az óvónénit, sem a gyerek lelkét féltő pszichológust. Egyszerűen csak a "nem játszunk a késsel felelőtlenül" gondolat természetes megjelenése. Attól még igenis játszhatunk a késsel, sőt, ez kifejezetten izgalmas is.

Szumma szummárum, nem mindegy, hogy milyen célra keresel játékot. Ha csak átmeneti bébiszitter kell, gyakorlatilag minden korosztálynak szánt izgő-mozgó dolog megfelelhet, ami leköti a gyerkőc figyelmét. Azonban ennek hatása az lesz, hogy még jobban telítődik ingerekkel, és még tovább fárad a gyereked: egyre több és több inger kell a számára ahhoz, hogy nyugton maradjon. Az égvilágon semmit nem nyersz vele.

Ha viszont azt szeretnéd, hogy értelmesen töltse az idejét a gép előtt (mondjuk gyakran beteg, te dolgoznál, őt meg nyugton kell tartani), akkor elsősorban, mint már említettem, memória fejlesztő játékot javaslok. A munkamemória ugyanis remekül fejleszthető, sőt, számítógéppel különösen remekül fejleszthető, hosszútávú használata pedig bármily meglepő, nyugtani is képes a gyereket. Egyszerű a képlet: nagyobb lesz a munkamemóriája, kevesebbet csapong, jobban képes koncentrálni.

Nézd meg ezeket például.

Mondjuk ebből is olyat érdemes választani, amelynek nem akkor lesz vége, amikor legbénább a gyerek. Ez ugyanis külön képes felpörgetni őket. Sajnos ez tipikus hiba a gyerekeknek szánt számítógépes játékokban.

---
Csak hogy teljesen körbejárjuk a témát: felnőttek munkamemóriája is fejleszhető, itt egy kulcsszó: Dual n-back

Bocs a késői válaszért, most volt egyben ennyi időm a témát érthetően körbejárni.

Én nem vicceltem vele.
Algebrai rendszerprogram. Kis fantáziával brutális matematikai logikai játékok tervezhetők vele, anno láttam egy ilyet ami a Maple alatt futott. (Én csak fél évig tanultam)
A játék lényege valami olyasmi volt, hogy a 6 éves kisgyerek röhögve tanulta meg a számokat, miközben zárójeles összetett műveletek öntudatlan használatával függvénygörbéket rajzolgatott, ami után egy lépés a koordinátageometria meg az egyenletrendszerek megoldása stb. Sikítófrászt kaptam az ötlettől, de nem kaptam meg a maple file-t..

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Veszel neki Lego-t meg hasonlo jatekokat, leulsz es jatszol vele. Az egyik legjobb keszsegfejleszto cucc.

Illetve erdeklodd meg (bar korabban kellett volna) hogy van-e az ovodaban lehetoseg ilyesmire. Ok ugyanis nalad es nalunk jobban ertenek hozza.

Es semmikepp se eroltesd. Ha nem tetszik a gyereknek, azonnal hagyjatok abba, mindegy, mennyibe kerult.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Nézd meg ezt:

http://www.friv.com/

On-line flash játékok gyűjteménye.
Szerintem jól fejleszti a szem-kéz koordinációt, a logikát, a memóriát, stb.
Nem hiszem, hogy napi fél óra játék annyira káros volna egy ilyen korú gyermeknek.

Mi sem facsigával meg csuhé babával játszottunk kiskorunkban !

... de nem is szamitogeppel.

En is inkabb azon a parton vagyok, hogy egy ilyen koru gyerek kezebe meg nem valo szamitogep, mert nagyon konnyen belefeledkezhet, es karosithatja is a szemet.
Inkabb jatszon offline jatekokkal, lehetoleg tarsasagban, semmikeppen sem egyedul. Ez az eletkor tipikusan a csoportba valo beilleszkedes gyakorlasara van kitalalva, ezt kellene minel inkabb elosegiteni, nem pedig gep ele ultetni a gyereket - akarmennyire is ez a konnyebb megoldas.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

A topic-nyito mar leirta fentebb, hogy nem ulteti a gep ele, hanem magatol teszi ezt a gyerek. Az en lanyom 1.5 eves, de latja, hogy geppel dolgozok, s bizony ideul az olembe billentyut csapkodni. Aztan megfog egy taviranyitot, s a fulehez teszi, mint aki telefonal. Nincs mese, o ezt latja, ebbe no fel. Kordaban lehet tartani, de elkerulni nem. Mint ahogy a topic-nyito is irja, ha mar idonkent leul a gephez a gyerek, akkor azt az idot toltse el normalis, hasznos dologgal. A szamitogep nem haszontalan dolog, nem baj, ha megtanulja, csak legyen elmagyarazva neki, hogy mire es meddig hasznaljuk.
--
zsebHUP-ot használok!

Pont az utolso mondat masodik felevel van bajom - az ot eves (es kisebb) meg tul pici ahhoz, hogy ezt megertse. Ot meg nem lehet korlatok koze szoritani, mar az is eleg problema neki, hogy egy csoport reszekent (= ovoda) kell mukodnie. A hat-het eves kor mar siman alkalmas lehet erre.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Addig meg marad a hisztizés, hogy miért nem nyomkodhatja? Az a baj, hogy mi ezt fel sem tudjuk fogni, mivel a mi életünkben a számítógép relatíve későn jött, nekik meg olyan, mint nekünk volt a csattogós lepke. Születése óta ott van, megszokott berendezése a lakásnak. A gyerek figyel, s úgy tanul. Látja, hogy apa leül, s nyomkodja, ő meg utánozni akarja.
Egy sztori: gyerekkoromban azt láttam, hogy anyám és apám az írógéppel ír levelet. Leültem én is, papír a géppe, s püföltem. Nekik az munkaeszköz volt, nekem épp játék. Felnőttet játszottam. No, ugyanez van most a mi gyerekeinkkel is.
Én is megfogadtam, hogy a gyerek ne üljön gép elé 6-7 éves koráig, de most, másfél éves apaként már látom, hogy esélytelen. Akkor már inkább azon részét mutatom meg neki, ami hasznos benne, s megpróbálom ránevelni, hogy a gép az munkaeszköz, amit nem unaloműzőnek kell használni
Értelem szerűen a lányom még nem akar itt ülni megállás nélkül, de előfordul, hogy beül apa ölébe. Ilyenkor kap egy kockás fülű nyulat a youtube-ról, majd utána elcsábítom labdázni, búgócsigázni, stb. Megszokta/meg fogja szokni, hogy ennyi a számítógép, van azon kívül más dolog is.

Igy okesabbnak tunik a dolog. Csak en pl. a tevenezetos korszak korai szakaszaban kezdtem felcseperedni, amikor ha nem volt ido foglalkozni a gyerekkel, akkor tevet nezett. Nem bantom a szuleimet emiatt, foleg mert legalabb hasznos dolgokat neztem a teveben, de mostani eszemmel tudom, hogy ez nem feltetlen jo.

En ilyen indittatasbol nem tamogatom a szamitogepezest.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Nálunk hál' Istennek nagyon szűrve volt szüleim részéről, hogy mit nézhetünk meg a TV-ben, s mennyit. Ellenben amikor tehették, játszottak velünk, voltak kirándulások, támogatták minden ötletemet, ami épeszű dolog volt. Nekünk már elég korán volt Sinclair gépünk, idősebbik bátyám programozott rajta, így azt láttam elsősorban, hogy a gép nem egyszerű játék, hanem egy érdekes dolog, amivel gondolkodni is kell. Nem is játszok mai napig. Évente egyszer kb. fél órát, s megunom (s mindig valami HUP-os blog hozza meg a kedvem arra a fél órára). Így nálunk a gyerek azt fogja látni, hogy a gép egy munkaeszköz.

Fiam (4.5) - és korábban a lányom - jókat szórakozik a gcompris-val (amikor hagyom). Pár hete azzal képesztett el, hogy fejből összeépítette azt a 4 izzóból, 4 áramforrásból, 2 kapcsolóból és feszültségszabályozóból sorbakötött áramkört, amivel az előző nap együtt ökörködtünk; szóval lehet, hogy 10 gyermekpszichológusból 9 ellenezné, de van eredménye.

Lightbot, Lightbot 2, Colobot.
Ilyen koromban mar programoztam, a Lightbot annal egyszerubb.

Aminek meg lehet ertelme: veszel egy Oveges-konyvet, es megmutatsz neki par erdekes kiserletet. Amihez te is kellesz (nehez/veszelyes), azt te csinalod, amit o is ossze tud rakni, azt o.

--
My gold plated butt-plug business is being sued by Apple.
Apparently they have a patent for overpriced crap for arseholes.

Bár egy kicsivel nagyobbaknak, de kihagyhatatlan fejlesztő eszköz a Sebran. http://www.wartoft.nu/software/sebran/
Tulajdonképpen 12 kis programocska, akasztófa, betűeső, ABC-eső, memóriajáték, stb. Ahogyan írod gyermeked teljesítményét, szeretni fogja.
Az általam fejlesztett SuliPuppy-k (http://puppylinux.hu/) fontos alkotórésze.
A mai korban üdítő lehet a torpedójáték (Obama tv-vitáján is szóba került...) nekem ez a kedvenc: http://karpolan.com/sea-battle/
Azután ott a klasszikus malom, bár ehhez nyilván elég néhány gomb is. Most hirtelenjében itt találtam ilyet: http://zoli.akarki.hu/keret.cgi?/

Anno unokahugomnak vettuk de most mar unokaocsem is hasznalja: Bagolydoktor Sorozat.
Jo feladatok, szorakoztato, stb. A gyerek tenyleg fejlodik tole.
Btw, ha megfogadod azt tanacsolom, hogy azert esszel. Marmint a gyerek ne egyedul tolja ejjel nappal
a gepezest, legyetek ott, foglalkozzatok vele, stb. Sokat szamit, nem lesz pl. antiszocialis, computerfuggo, stb.

"a vegtelenbe es tovabb..."

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Entertainment_Pack:_The_Puzzle…

szerintem ezt keresed. a csomag felét nagyon fogjátok szeretni pl. rat poker, finty flush, spring weekend. bár 5 éves gyerek szintjét néhol feszegeti, cserébe együtt is jól el lesztek vele. én oda merném engedni a gyereket elé egyedül, igazán készségfejlesztő cuccok is vannak benne..

vigyázz a sima entertainment pack nem azonos ezzel. ez a puzzle collection, ez kell neked. van belőle pályakorlátos demó pár csomaggal, próbálható. igénye kb 80486, XP barát. zenéje jó, bár MIDI. grafikája szépnek is nevezhető egyszerűsége által, "mesés“ elemekkel adja (állatok, színes figurák stb). fentebbi 3 cím különben pont nektek való. van benne highscore tábla is. keresd, próbáld, a shareware kb 10 megás, majd a gyereken meglátod érdekli-e. mernék rá fogadni :)

te is rá fogsz kapni, én szóltam :)

ui Pajitnov neve nem véletlen a borítón. ja, ha elgépeltem bocs, 3 coll & telefon.

--
Vége a dalnak, háború lesz...