24 pin-es táp 20 pin-es alaplapba ? Szükséges a táp ventillátora?

Fórumok

A net tele van azzal hogy hogyan lehet régi 20-pin es táppal 24 pines alaplapot meghajtani, de fordítva működik?

Köszönöm a válaszokat, következő kérdésem amely tükrözi sekélyes elektronikai szaktudásom:

Ha egy 275 wattos Dell táppal halytok meg egy max 10 wattot fogyasztó atomos rendszer, kivehetem a tápból a ventilátort, vagy szüksége van rá a terheléstől függetlenül?

Hozzászólások

Jah a tápok nagyrészénél(én még nem láttam olyat ami nem olyan lenne...) a +4 pin lecsatlakoztatható és voilá kapsz egy 20pin-es csatit.

Köszönöm a válaszokat, dobtam fel mégegy kérdést.

Röviden: nem.
Hosszabban: a tápban lévő ventillátor - bármily meglepő is - NEM a gép hűtését, hanem a táp hűtését szolgálja. Ha a táp nincs felkészítve a passzív hűtésre, akkor rövid időn belül tönkremegy, rossz esetben tönkretehet más alkatrészeket. Esetleg kicserélheted halkabb, de legalább azonos légáramot biztosító típusra.

Nekem az egyik atomos "szerverem" egy passzív tápon keresztül kapja az áramot.
2 nagy hűtőborda van rajta és bizony elég meleg.

Sajnos az atom nem képes rendesen szabályozni a frekvenciát és a tápfeszt, ezért mindig sokat fogyaszt, akár terheled, akár nem.

A Dell táp ventilátorát esetleg le lehet kicsit halkítani egy ellenállással vagy vmilyen szabályzó elektronikával. Csak ne álljon meg.

---
Repeat after me: I Will Use Google Before Asking Stupid Questions...

Meddő fogyasztás?

Ezek szerint egy 1000 wattos táp többet fogyaszt mint egy 200 wattos ugyanabban a rendszerben?

(Egyébként eddig 6000 ft-omba van egy 2 magos 1.6-os atomos intel lap, 1gb ddr2 ram, valamint egy 275 wattos Dell vékony sff táp, ez belekerül egy kibelezett dvd tunerbe, nem szándékozok tizenezreket még rákölteni :)

Szerk.: A 24/20 dolog megoldódott, bár szétszedni nem lehet a táp csatlakozót ,simán mellé lehet dugni,így a felesleges +4 láb kilóg és kész.

Ezek szerint egy 1000 wattos táp többet fogyaszt mint egy 200 wattos ugyanabban a rendszerben?

Azonos kimenő teljesítményhez egy nagyobb tápnál általában rosszabb hatásfok szokott tartozni, ami abban jelentkezik, hogy több áramot fogyaszt, és ezt a többletet pluszban hővé alakítja.