Ottawa - Kernel Fejlesztők Csúcstalálkozója

 ( trey | 2002. június 27., csütörtök - 8:32 )

Idén Ottawában rendezték a már szokásosnak mondható Linux Kernel Fejlesztők Csúcstalálkozóját. Az idei rendezvényen mintegy 80 fejlesztő vett részt. A találkozó legfontosabb témái a 2.5-ös kernel fejlesztése körül forogtak. Lássuk miről szólt a 2 napos találkozó:hackers


sok kocka egy rakáson ;)

(ezen a linken megtalálod a képet nagy méretben, mellette a feliratot, hogy ki-kicsoda rajta - Alan Cox a piros kalapban kész ;))

Linus

A végére Linus is kifeküdt ;)Első nap:

 • Hammer port - Az AMD Hammer (x86-64) port jelenlegi státuszáról szólt ez a szekció. Az AMD - mint a találkozó egyik szponzora - több időt kapott arra, hogy beszélhessen erről az architektúráról, és elmondhassa, hogy milyen dolgokra lesz képes ez a processzor a jövőben együtt működve a Linuxszal.
 • Kernel paraméterek - a kernel paraméterek használata az egyik lehetséges út arra, hogy befolyásolni tudjuk a Linux kernel működését. Ezt megtehetjük boot-időben, a kernel modulok betöltésekor, vagy akár futási időben a /proc filerendszeren keresztül egy rendszerhívással. Ebben a szekcióban Rusty Russel (iptables, ipchains) tartott előadást a kernel paraméterekről.
 • Élet a modulokkal - ez a szekció ismét Rusty-é volt. A betölthető kernel modulokról (loadable kernel modules) volt szó.
 • Virtuális memória - ez a szekció a Linux kernel virtuális memória kezeléséről szólt. Rik van Riel és Andrea Arcangeli prezentáltak. Természetesen szóba került Riel RMAP (Reverse Mapping VM) alapú VM implementációja is.
 • Block I/O - Jens Axboe vezette ezt a szekciót, amely Block IO alrendszerről szólt. Ezt az alrendszert alaposan átírták a 2.5-ös kernelben. Axboe a fejlesztés során megmaradt, elhárítandó hibákra koncentrált.

  Második nap:

 • Adatbázisok - Az IBM-es Ken Rozendal tartott előadást a nagy adatbázis rendszerekről. Az előadás lényege: mit várnak a nagy adatbázis rendszereknek a Linux kerneltől? Rozendal felsorolta: nagy oldalak (memory pages), nagy block I/O operációk, aszinkron I/O, direkt I/O, multiqueue scheduler, stb. Szerencsére ezek nagy része már vagy bekerült, vagy fejlesztés alatt van a 2.5-ös kernelben. Az adatbázisos emberek örülhetnek, mert csak meg kell várni a 2.6-os kernel megjelenését, és elérhetővé válnak ezek a funkciók.
 • A HP kernel kívánságlistája - Bdale Garbee - aki jelenleg a Debian Project Vezetője - képviselte a HP-t a kernel találkozón. Garbee rövid volt és lényegretörő: a HP meg van elégedve a jelenlegi kernel fejlesztés irányával. Viszont szívesen látna egy-két dolgot a kernelben. Ez főleg a nagyobb gépek támogatása lenne. Pl: SCSI réteg javítása, jobb hibakezelés, nagyszámú SCSI LUN (logical unit number) támogatása, stb. amelyek feltétlenül szükségesek a "nagygépek" használatához.
 • Az LSM - Az LSM - Loadable Security Module (betölthető biztonsági modul) volt a következő előadás anyaga. Chris Wright mutatta be az LSM patchet. Az LSM-ről itt találsz információt.
 • Aszinkron IO - Ben LaHaise tartotta ezt a szekciót. Főként visszajelzéseket várt az AIO-val kapcsolatban, és felvetette lehetőségét, hogy az AIO bekerülhessen a mainline kernelbe.
 • SCSI - James Bottomley a Linux kernel SCSI rétegéről beszélt. Elmondta, hogy az SCSI az a dolog a Linux kernelben, amely mindenkinek bántja a szemét. Feltette a kérdést: "Valóban olyan rossz az SCSI réteg, mint ahogy az emberek mondják?" Bottomley szerint az SCSI réteg sokkal jobb állapotban van, mint az várnánk. Talán a hibakezelés az amit jobban szemügyre kéne venni.
 • Kernel release management - A második nap végén a kernel kiadásával kapcsolatos teendőket vitatták meg. A fő kérdés az, hogy mit kellene máshogy csinalni mint a 2.4 idején? Szeretnék ha a 2.6-os stabil kernel kiadása jobban sikerülne, mint a 2.4 stabil kernel kiadása anno.  A két napos rendezvényről bővebb összefoglalót találhatsz: első nap, második nap

 • Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

  A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

  Dede ;

  Ahany kockat meg gurut lattam eddig, az mind ilyen volt. Nekem Rusty Russel tetszik, valahol azt irtak, hogy ugy nez ki mint egy nemet pornosztar =) , es tenyleg =)

  LOL

  Pedig Cox jo fej, ha igy nez ki, ha nem (;

  de ha fenykepet akarsz vele csinalni, mondani kell neki, h Debian user vagy, es akkor heves vigyorgas kozepette leveszi (;

  udv,

  sz

  Hmmz, szemelyesen is ismered a Mestert? ;)

  az h ismerem nyilvan tulzas (;

  volt egy LinuxTag nevu rendezveny juni elejen Karlsruheben, ahol a 'nagyok' kozul eloadast tartott Rik van Riel [scalability and the 2.5 kernel[, es Cox volt a 'special guest' [how to get code accepted into the linux kernel tree[. en meg -mitadisten- epp Karlsruheben irok diplomamunkat, ugyhogy... (;

  Cox terembe lazan oltozve, valamifele Martens [vagy csak annak latszo] labbeli meg piros kalap (; kis borond, olyan gorgos-huzogatos fajta. Eloadas alatt a kalap nem volt rajta (; aztan utana paran korbevettek kulonfele kerdesekkel [egyik ilyen kerdes volt pl BitKeeper. o szemely szerint se ezt se cvst se mast nem hasznal, de szerinte fontos, h Linus azzal dolgozzon, amivel a 'legjobb teljesitmenyt tudja kihozni magabol', vagy vmi hasonlo volt a velemenye.]. kozben meg oltozkodott vissza mert vmi vonatot el kellett ernie, aztan kalap kabat mar rajta volt, mikor a maradek kb 15 emberbol egyketten fenykepet szerettek volna vele, amit o mosolyogva fogadott (; aztan jottem en h debian user lennek es ize... is it possible... mire nagy vigyor vmit mondott amit nem ertettem de kb olyasmi lehet az eleje, h "ooohogyaza" (; aztan teatralis mozdulattal a borond tetejere helyezte a kalapot, a meg ott levo 'rajongok' hangos rohogese kozepette (;

  ennyi a nagy tortenet... (; [filmet meg meg mindig nem hivattam elo...]

  udv,

  sz

  Apropo Mester (;

  Egyszer [ket eve kb] Deak terre menet Uhrin Benedekre lettem figyelmes a 47es villamoson (; akkor fenykepezogep nem volt nalam sajna, de egy autogrammra meg lehetett vagni az oreget (;

  udv,

  sz

  LOL ;)

  Vigyázz ne húzd sokáig, nehogy megromoljon a film!:)

  Ha előhivattad, a scann-t beküldhetnéd!:)