/home csatolása

Fórumok

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni. Évek óta Arch-ot használok teljes megelégedettséggel. A napokban újratelepítettem úgy hogy a régi /home partíciót nem formáztattam hanem a partícionálásnál azt adatm meg /home csatolási pontnak. MInden könyvtárat rendben lát is, de számomra érdekes módon a konfig fájlokat nem tudja kezelni. Például a .bashrc-ben szereplő aliasok, exportok nem működnek, a /.config könyvtárban lévő fájlokat ugyancsak nem érzékeli.

Ha találkoztatok ilyennel vagy van ötletetek van mi lehet ez, várom.

Köszi

Dartagnan

Hozzászólások

jogosultsagi problemanak nez ki.

az uj /etc/passwd es /etc/group -ban mas szamok szereppelnek, mint a regiekben.

tobb lehetoseged van, vagy chown hasznalsz, vagy passwd/shadow es group fileokban turkalsz.

Fajlok jogosultsagai? Lehet az user nem valtozott, de az uid igen. Csak egy tipp, lehet nem ez a gond.

--
FeZo

Szerintem jogosultság problémának néz ki. Egy ls -lh-ra mit látsz a fájlok előtt? A felhasználónevedet vagy más nevét, esetleg egy számot? Lehet, hogy a felhasználónévnek ugyanazt adtad meg, de más uid-vel jött létre.

Kösz a segítséget. Végégnéztem a jogosultságokat, chown-oztam is, de sikerrel nem jártam. A régi és az új passwd is teljesen ugyanaz. A konfig fájlok is egyformák. Ami érdekes, hogy töröltem a jelenlegi .bashrc-t, csináltam egy újat a friss /skel-ből, írtam bele néhány aliast ,de nem kezelte. Tehát, ami a /home-ra kerül láthatóvá, de a rendszer számára használhatatlanná válik.

D.

A home-könyvtár az a könyvtár, ahova belépsz? Márminthogy a $HOME értéke az a könyvtár, ahol .bashrc van? Olyan eset is lehet, hogy az előző disztró pl. a /home/users/dartagnan-nak adta a home-könyvtárat, míg az Arch /home/dartagnan-nak. Szóval ez stimmel?
Vagy a passwd fájlból:

awk -F : '/dartagnan/ {print $6}' /etc/passwd